查看完整版本: [-- 「對戰版」研究室 (先留意遊戲規則, 歡迎發問,而家bid得人啦) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【AVEEGO 英超聯夢幻領隊大賽 - 遊戲資料】 -> 「對戰版」研究室 (先留意遊戲規則, 歡迎發問,而家bid得人啦) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 5 total )

你班友cher夠未 2006-08-11 00:25

「對戰版」研究室 (先留意遊戲規則, 歡迎發問,而家bid得人啦)

由於好友上位賽同名家賽再次開始

然而今年就多了好多既新手對aveego對戰版既玩法毫無認識

故特設此研究室,歡迎各位新手於此發問有關對戰版既疑問

基本玩法:

投標規則
每隊一日最多可以下多達五十個投標指示,每日23:59結束投標(若每週第一天開始投標時間距離該晚處理投標時間18小時內,所有投標將會在第二天才處理),並隨即公佈結果,所有投標以價高者得的原理進行.若有兩隊的出價相同,則合約較短者可成功收購球員,若仍相同,則以下標的時間決定.

球隊資金
你會在開季前獲得300M的資金建立球會,之後每一週會再獲得100M的資金.每次成功投得球員後,都必須立刻繳付全部薪金.假如你以50M的週薪簽得亨利5週,你的資金便要扣去250M!每週剩餘的資金可以累積,令你能夠在適當的時機開出天價收購心水球員!資金上限設定為800.(上限會在每週增加資金時實施,賣出球員時資金可短暫超過上限)

賣出和約滿球員
投得的球員可以隨時賣出,但只會退回餘下一半的薪金.為避免球隊在每日截止前突然賣出球員後再低價買入,所有賣出球員要待下一週才接受投標,讓各領隊最少有十八小時對剛被賣出的球員進行提標.

約滿球員會自動重投自由身球員市場.每隊球隊的球員總數最多為 18 人.

最低保留金額
各領隊可以設定最低保留金額,避免花掉所有金錢收購某幾名球員而導致球隊不能成功排陣出賽.在球隊投標詳情裡,可以查看所有投標指示,並作出修改.最新約滿的自由身球員,可在約滿球員名單中找到.

出場陣容
成功收購球員後,必須為下一場的對賽排陣.只有出場的11名球員才會獲得分數,而球隊的出場陣容必須乎合以下的要求,否則球隊是不會獲得任何分數的.

守門員(GK)必須及只可以有1名
後衛(D)最少要有3名,最多只可以5名
防守中場(DM)最多只可以3名
進攻中場(AM)最多只可以1名
前鋒(F)最少要有1名,最多只可以3名
出場總人數必須是11名

立即購入功能
球隊可以隨時在立即購入中免費加入一些不出名的球員,就算未能在投標中收購合規則的陣容,都必定可以成功組隊獲得分數.
故你可以選擇動用全部資金收購亨利後,再加入十名免費球員來排出合規則的陣容.

得分及結果
出場球員的得分會完全依據該球員在真實比賽中的表現決定,統計項目會按性質分為進攻和防守得分,詳細的計分準則請到計分詳情查看.

當所有該週的比賽結束,便會計算入球.球隊進攻得分必須多對手的防手得分20分才能攻入一球,40分兩球,如此類推.勝出的隊伍得三分,和局各得一分,負方則沒有分數.若某場比賽因任何原因延期,會待補賽後才會計算最後得分.故此在任何情況下,都不會出現有真實球隊在同一週出賽兩次而得分兩次的情況.

有關對戰版所需策略:

其實季初投人真係幾鬼煩,又要諗對手出咩價、又要睇長遠邊隊有筍野,真係幾煩。
我自己一響都係用中上價投一班二線正選球員番黎玩,舊年最出名果個都係C朗、龍仔果班,但我提一點其實呢隻game後防既重要性係好高咖,千祈唔可以忽視,特別係無錢又對住強隊既時候~我就曾經俾benz既曼聯後防陣頂死左= =+所以咪整係買d攻擊球員呀!!

二十隊波,投二十隊波既人。一隊波要投十一至十八人。你諗下,你點會有可能投到亨利、林伯特、軒斯、泰利、施治?除非另外個十九個死既者。

你可以投到十一個正選番黎已經好本事!若然有人投到十五個正選,就一定有人會買唔足人。有數得計!

反正都投唔到,何必浪費個投人名額係呢d大牌到?唔係話唔投。只係,唔好五十個位,四十九個係曼、阿、車、利囉!

小心計算你要投d咩人。

五十個投人名額,睇就好似好多。投投下,未到第七隊你都已經發覺滿哂無得投。所以,要好好利用投人名額,唔好一窩蜂投哂d大熱球員,名牌強隊。

要好好分配投既位置。一陣比你投到五個籠門番黎,既浪費金錢,又浪費位置。投完之後,入去投標情況由頭到尾睇一次,睇下分佈會唔會平均。
一定要投d你認為無咩人要既球員,1m又好2m又好,放係最尾個十個八個名額到。呢d人,往往救你一命。

比你有本事投哂d勁前鋒番黎都無用!呢個game最特別之處在於講攻防!攻好勁但防守差,一樣輸波,同真實賽事一樣。所以,投五六個一級前鋒番黎都無用,你用得三個者,最多!留番d錢買d好後防啦!

每個位置,不妨用多少少錢買個心水。一個好啦,其他既就一定要搵d平實既球員。你無錢養得起咁大棚名牌!

雷文鳳 2006-08-11 00:41
第一次投標deadline是否明晚23:59?

你班友cher夠未 2006-08-11 00:42
引用第1樓雷文鳳2006-08-11 00:41發表的“”:
第一次投標deadline是否明晚23:59?

而家講既都算係聽晚既

雷文鳳 2006-08-11 00:42
引用第2樓kch2006-08-11 00:42發表的“”:
而家講既都算係聽晚既 [表情]

明白, thanks!

你班友cher夠未 2006-08-11 00:44
引用第3樓雷文鳳2006-08-11 00:42發表的“”:
明白, thanks! [表情]

不過要等齊20個人入哂組,系統先會處理投標的

icebati 2006-08-11 01:16
立即購入果班球員係咪成季都係果班唔會變ga?

你班友cher夠未 2006-08-11 01:16
引用第5樓Batigol2006-08-11 01:16發表的“”:
立即購入果班球員係咪成季都係果班唔會變ga?

上年係。

今年應該都會係掛……

ryan_kewell_7 2006-08-11 01:20
今年班"立即購入"真係好似冇咩邊個入得落手

你班友cher夠未 2006-08-11 01:26
引用第7樓ryan_kewell_72006-08-11 01:20發表的“”:
今年班"立即購入"真係好似冇咩邊個入得落手 [表情]

上年又何嘗唔係咁

ryan_kewell_7 2006-08-11 01:31
引用第8樓kch2006-08-11 01:26發表的“”:
上年又何嘗唔係咁 [表情]
上年都有Ramage,Ryan Nelson,Vaz Te等豬頭骨 ma

你班友cher夠未 2006-08-11 01:34
引用第9樓ryan_kewell_72006-08-11 01:31發表的“”:
上年都有Ramage,Ryan Nelson,Vaz Te等豬頭骨 ma [表情]

呢d人係上年英超開咧前咪一樣無人識……

同樣道理今年d豬頭骨會慢慢出現

ryan_kewell_7 2006-08-11 01:35
引用第10樓kch2006-08-11 01:34發表的“”:
呢d人係上年英超開咧前咪一樣無人識……
同樣道理今年d豬頭骨會慢慢出現 [表情]
希望啦

阿童木 2006-08-11 02:26
你地多數一日落幾多個標 ? 我驚破產 . . .

ryan_kewell_7 2006-08-11 03:04
引用第12樓lennon2006-08-11 02:26發表的“”:
你地多數一日落幾多個標 ? 我驚破產 . . .
唔會破產架

同埋唔洗一開頭下下bid太多週架

賀雲斯 2006-08-11 03:15
引用第13樓ryan_kewell_72006-08-11 03:04發表的“”:
唔會破產架 [表情]
同埋唔洗一開頭下下bid太多週架 [表情]

我上年一開波就破產啵

最緊要估到個市價黎bid..

ryan_kewell_7 2006-08-11 03:18
引用第14樓horance2006-08-11 03:15發表的“”:
我上年一開波就破產啵 [表情]
最緊要估到個市價黎bid..

上年第一週真係笑死人

賀雲斯 2006-08-11 03:23
引用第15樓ryan_kewell_72006-08-11 03:18發表的“”:
[表情]
上年第一週真係笑死人 [表情]

今年金榜應該唔會...
上位賽就有野睇囉~~等睇戲~~

ps:robinson+cech+cc+vani+不知名名牌fw 3至5週~~

antony 2006-08-11 10:39
如何入組:

先login 去對戰版:

選舉聯賽, 再選加入友好聯賽,

入 id 同pw

老Shearer舒 2006-08-11 10:42
Creat a team sin~

老Shearer舒 2006-08-11 13:30
Who's Harrison?

OldSosad 2006-08-11 13:31
引用第19樓hkshearer2006-08-11 13:30發表的“”:
Who's Harrison?

亨利仔

Hernandez 2006-08-11 13:41
其實係要投幾多個嫁?

你班友cher夠未 2006-08-11 13:43
引用第21樓katsun03052006-08-11 13:41發表的“”:
其實係要投幾多個嫁?

上限50個

下限可以唔投都得……

麥精 2006-08-11 13:43
引用第21樓katsun03052006-08-11 13:41發表的“”:
其實係要投幾多個嫁?

DEL

OldSosad 2006-08-11 13:43
其實係要投幾多個嫁?

總之你要成功投到11個人比賽啦 , 如果你排陣冇11人就唔會有任何分架啦

不過 , 就算你投唔到11人都可以用"立即買入"既 , 不過d人冇咩機會出到場咋嘛

Hernandez 2006-08-11 13:52
引用第24樓奧脫福2006-08-11 13:43發表的“”:
總之你要成功投到11個人比賽啦 , 如果你排陣冇11人就唔會有任何分架啦
不過 , 就算你投唔到11人都可以用"立即買入"既 , 不過d人冇咩機會出到場咋嘛

唔該

老Shearer舒 2006-08-11 14:13
引用第20樓奧脫福2006-08-11 13:31發表的“”:
亨利仔 [表情]

黑仔~~

雷文鳳 2006-08-11 14:18
1. 主/客場有咩分別架?

2. 有冇話選隊長有 double分?

thanks!

你班友cher夠未 2006-08-11 14:20
引用第27樓雷文鳳2006-08-11 14:18發表的“”:
1. 主/客場有咩分別架?
2. 有冇話選隊長有 double分?
thanks!

1 可以話無分別

2 無

麥精 2006-08-11 14:22
而家可以投架啦可?

你班友cher夠未 2006-08-11 14:23
引用第29樓mach仔2006-08-11 14:22發表的“”:
而家可以投架啦可? [表情]

但係就齊人先會處理投標

雷文鳳 2006-08-11 14:28
咁如果我用個個球員受傷或停賽, 可否用我d後備球員頂上?

你班友cher夠未 2006-08-11 14:29
引用第31樓雷文鳳2006-08-11 14:28發表的“”:
咁如果我用個個球員受傷或停賽, 可否用我d後備球員頂上? [表情]

未截陣果時咪有得換lo……

雷文鳳 2006-08-11 14:30
引用第32樓kch2006-08-11 14:29發表的“”:
未截陣果時咪有得換lo……

佢未開波我唔知佢出唔出架喎

你班友cher夠未 2006-08-11 14:32
引用第33樓雷文鳳2006-08-11 14:30發表的“”:
佢未開波我唔知佢出唔出架喎 [表情]

佢會等到開波前5分鐘先截陣既

到時就應該睇到球隊既正選陣容

雷文鳳 2006-08-11 14:34
引用第34樓kch2006-08-11 14:32發表的“”:
佢會等到開波前5分鐘先截陣既
到時就應該睇到球隊既正選陣容 [表情]

哦.....唔該!

請問有冇d球員受傷和停賽名單以供參考呀?

你班友cher夠未 2006-08-11 14:36
引用第35樓雷文鳳2006-08-11 14:34發表的“”:
哦.....唔該!
請問有冇d球員受傷和停賽名單以供參考呀? [表情]

bbc同espn係熱門網站

得閒去下yahoo版,會有意想不到既驚喜

雷文鳳 2006-08-11 14:38
引用第36樓kch2006-08-11 14:36發表的“”:
bbc同espn係熱門網站
得閒去下yahoo版,會有意想不到既驚喜 [表情]

以前有個 physioroom 係咪執左笠呀?

你班友cher夠未 2006-08-11 14:39
引用第37樓雷文鳳2006-08-11 14:38發表的“”:
以前有個 physioroom 係咪執左笠呀? [表情]

呢個唔太準……

雷文鳳 2006-08-11 14:43
引用第38樓kch2006-08-11 14:39發表的“”:
呢個唔太準……

請問最準係邊個?

你班友cher夠未 2006-08-11 14:48
引用第39樓雷文鳳2006-08-11 14:43發表的“”:
請問最準係邊個? [表情]

留意bbc/espn preview,可信性幾高

physioroom因為無update所以先被人忽視……

PS 我們離題了

雷文鳳 2006-08-11 14:50
引用第40樓kch2006-08-11 14:48發表的“”:
留意bbc/espn preview,可信性幾高 [表情]
physioroom因為無update所以先被人忽視……
.......

唔該 k 仔

雷文鳳 2006-08-11 14:54
呀, 仲有一樣.....

如果排哂十一個, 有剩個d係咪應該賣哂出去套現?

你班友cher夠未 2006-08-11 15:00
引用第42樓雷文鳳2006-08-11 14:54發表的“”:

如果係下週約滿,今週又用唔著就賣啦,拎番一半錢

相反就唔好放住……除非佢要提早收咧……

雷文鳳 2006-08-11 15:03
引用第43樓kch2006-08-11 15:00發表的“”:
如果係下週約滿,今週又用唔著就賣啦,拎番一半錢
相反就唔好放住……除非佢要提早收咧……

佢同你室夠十八個就唔會再扣你錢架可?

frankie 2006-08-11 15:06
引用第42樓雷文鳳2006-08-11 14:54發表的“”:

如果你球員投左幾周
邊有可能賣哂出去套現呀

你班友cher夠未 2006-08-11 15:07
引用第44樓雷文鳳2006-08-11 15:03發表的“”:
佢同室夠十八個就唔會再扣你錢架可?

唔太明你問咩……試下答…

你係成功投得球員果陣,就已經係果陣比哂該球員所需周薪,唔係逐週比架

eg 你成功投入亨利50m5週,咁你既資金就會一次過扣哂250m的,之後唔會再扣當週薪

亨利仔 2006-08-11 15:07
如果阿仙奴第二週場波因為有歐聯要改期....

咁阿仙奴第2場波係咪冇賽事?

你班友cher夠未 2006-08-11 15:10
引用第47樓亨利仔2006-08-11 15:07發表的“”:
如果阿仙奴第二週場波因為有歐聯要改期....
咁阿仙奴第2場波係咪冇賽事?

會等補賽果陣再補番d分落第二週度

所以aveego唔會好似yahoo咁一週打兩場

雷文鳳 2006-08-11 15:11
引用第46樓kch2006-08-11 15:07發表的“”:
唔太明你問咩……試下答…
你係成功投得球員果陣,就已經係果陣比哂該球員所需周薪,唔係逐週比架
.......

我想問既係 - 如果我已經成功投得十八位球員....

佢唔會再扣我第十九個球員既錢, 我對嗎?

查看完整版本: [-- 「對戰版」研究室 (先留意遊戲規則, 歡迎發問,而家bid得人啦) --] [-- top --]