查看完整版本: [-- 【急徵】過癮chemistry/physics實驗 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 【急徵】過癮chemistry/physics實驗 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

john719 2006-09-12 22:02

【急徵】過癮chemistry/physics實驗

我地學校的science society諗住搞個science workshop

而家需要phy chem bio三科實驗各一

bio暫定o左係rat dissection

physics同chemistry都尚欠一個有趣新奇的實驗

唔知大家可唔可以俾d ideas我

最好簡述埋程序/步驟同需要的apparatus

垃圾桶 2006-09-12 22:37
檸檬發電啦...

迪神 2006-09-12 22:44
chem有個噴泉實驗open day成日用~

不過唔記得係點~

希汀加 2006-09-12 22:51
將一大舊magnesium拎去燒式者將一大舊potassium掟落水

john719 2006-09-12 22:52
引用第3樓2006-09-12 22:51發表的“”:
將一大舊magnesium拎去燒式者將一大舊potassium掟落水 [表情]

兩秒做完...

無o野玩ga wor...

希汀加 2006-09-12 22:54
引用第4樓john7192006-09-12 22:52發表的“”:
兩秒做完...
無o野玩ga wor...

夠型咪得囉..最好大大舊

kylau 2006-09-12 23:22
引用第2樓超迪仔2006-09-12 22:44發表的“”:
chem有個噴泉實驗open day成日用~
不過唔記得係點~ [表情]

係咪 汽水+萬樂珠 e個?

就係睇過, 但唔記得where睇過

迪神 2006-09-12 23:27
引用第6樓kylau2006-09-12 23:22發表的“”:
係咪 汽水+萬樂珠 e個?
就係睇過, 但唔記得where睇過

唔係架,唔記得係乜野溝乜野,總之係兩樣透明既liquid 勞埋~

我剩係記得個樣係咁,d野點攪唔知~=.=

兩樣野溝埋之後因為個flask入面air少左,d liquid會湧入去,仲會變色tim,好靚架~

kylau 2006-09-12 23:47
咁我唔知了....無印象

查看完整版本: [-- 【急徵】過癮chemistry/physics實驗 --] [-- top --]