查看完整版本: [-- 考過Toefl/將會考的請進~ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 考過Toefl/將會考的請進~ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

john719 2006-09-13 21:41

考過Toefl/將會考的請進~

我想今年之內考toefl

但係除o左知佢全名係test of english as a foreign language之外

其餘一無所知

首先

toefl幾時可以考?
考之前洗唔洗提早報?
同埋報考的程序應該係點ga?

另外

toefl其實係分邊幾個part考?
同ce係咪差唔多?

toefl正常o黎講需要幾多時間準備?
洗唔洗話報course果d o野?

最後

聽人講最近toefl轉o左考試模式
由cBT到iBT
其實實質分別o係邊度?

thx all~

垃圾桶 2006-09-13 21:51
我反而想考IELTS

起碼政府工會認先.....

kylau 2006-09-13 22:02
引用第1樓垃圾桶2006-09-13 21:51發表的“”:
我反而想考IELTS
起碼政府工會認先.....

我都會考ielts, 10月考

所有undergrad year3 人都一定要考

唔知你間u有無得refund

垃圾桶 2006-09-13 22:29
引用第2樓kylau2006-09-13 22:02發表的“”:
我都會考ielts, 10月考
所有undergrad year3 人都一定要考
.......

城大有

不過我係讀top-up degree
無得refund....

上左Master先考啦

kylau 2006-09-13 22:34
引用第3樓垃圾桶2006-09-13 22:29發表的“”:
城大有
.......

聽fd講, 易過al, 但難過ce

你考果時最好睇睇有無refund先, 有refund先考都唔遲

垃圾桶 2006-09-13 22:36
引用第4樓kylau2006-09-13 22:34發表的“”:
聽fd講, 易過al, 但難過ce
你考果時最好睇睇有無refund先, 有refund先考都唔遲

無錯....

IELTS係八大院校都要考的

係Compulsory的

john719 2006-09-14 17:34
變o左做討論IELTS o既...

有無好友考過/知道toefl d o野ga?

垃圾桶 2006-09-14 17:38
引用第6樓john7192006-09-14 17:34發表的“”:
變o左做討論IELTS o既...
有無好友考過/知道toefl d o野ga?

我未考過

不過除非你係將會去美國果邊升學...

如果唔係

IELTS好過考Tofel

john719 2006-09-14 20:09
引用第7樓垃圾桶2006-09-14 17:38發表的“”:
我未考過
不過除非你係將會去美國果邊升學...
.......

我諗住toefl準備功夫少d

加上我今年中六預科

抽得出o黎的時間唔多

所以應付toefl有餘、籌備IELTS不足

其實toefl係咪得美國果邊需要?

英國d大學又洗唔洗?

另外我知中大有d科都要你有toefl成績先俾你入...

kylau 2006-09-14 20:49
d人想去澳洲, 英國升學, 都多數考IELTS的

有一個朋友, 入英國d大學, 佢都係考IELTS先的

江川徹 2006-09-14 20:52
淨係知中大global要ielts 其他乜都唔知嚕

迪神 2006-09-14 21:05
Toefl唔係去美國先有用架咩?ielts全面d喎~

阿清 2006-09-14 21:32
我就係係美國留學既..

如果你pass左toefl..
去到美國個邊就唔使讀英文..可以直接讀academic class

john719 2006-09-14 21:38
引用第10樓江川徹2006-09-14 20:52發表的“”:
淨係知中大global要ielts [表情] 其他乜都知嚕

global好似可以用toefl代替IELTS ga~

john719 2006-09-14 21:38
引用第12樓ching*2006-09-14 21:32發表的“”:
我就係係美國留學既..
如果你pass左toefl..
去到美國個邊就唔使讀英文..可以直接讀academic class

去美國其實洗唔洗考埋SAT/IELTS?

定係toefl就夠?

阿清 2006-09-14 21:48
引用第14樓john7192006-09-14 21:38發表的“”:
定係toefl就夠?

唔知咩係SAT/IELTS..

但係美國應該考過toefl..
好多間都應該可以唔使讀英文..

BBF 2006-09-15 00:00
引用第3樓垃圾桶2006-09-13 22:29發表的“”:
城大有
.......

我 year 3 時考左 (好似5,6月先考)
考一獲IELTS成千幾銀
當然cityu有$回梗係考啦

份野好q淺
淺過al好多
係我個人能力有限先低分

我都覺得考IELTS會有用d

(不過我見幾十份工都冇人問我IELTS成績 )

垃圾桶 2006-09-15 14:13
引用第16樓ballballfull2006-09-15 00:00發表的“”:
.......

政府先問的
XD

MIKE*細 2006-09-22 11:25
我係美國讀緊大學...等我答你啦

所有人想去美國大學讀書都一定要考toefl
仲要到達間大學既要求水平

toefl幾時可以考?我唔知香港啦,我美國呢面差唔多個個星期六都有得考
考之前洗唔洗提早報?要!
同埋報考的程序應該係點ga?上toefl個網www.ets.org/toefl
入會做會員跟住揀日子俾錢..佢會send email俾你,你print去出黎
到考果日bring埋去考場

另外

toefl其實係分邊幾個part考?reading,listening,speaking同writing
同ce係咪差唔多?難度同ce差唔多...不過形式好唔同!!!!

toefl正常o黎講需要幾多時間準備?準備!?你可以去take坊間d course或者去買本野返黎做
但係以我個人黎講...英文呢d野...浸返黎既...我咩都無準備就去左考!!
洗唔洗話報course果d o野?你自己喜歡...我覺得

最後

聽人講最近toefl轉o左考試模式
由cBT到iBT
其實實質分別o係邊度?我美國呢面全面轉左ibt
我未考過cbt...不過聽我fd講....易d同埋唔駛考speaking
不過都係用電腦考...
個計分形式唔同左...宜家ibt滿分係120
不過佢仲有個表俾你對返cbt同ibt既分...

我唔知美國呢面同唔同香港...不過我搵到個網..去睇下
http://www.hkeaa.edu.hk/doc/oped/otherexam_exams_ets.html#toefl
基本上你去yahoo search"toefl"大把information...

MIKE*細 2006-09-22 11:31
引用第14樓john7192006-09-14 21:38發表的“”:
定係toefl就夠?

去讀大學一定要考sat/act...可以考好多次
只係計最高分果次..但係學校可以知道你既舊紀錄
sat係比較著重maths同eng...maths好易架咋
eng就好難!!!
我fd做sat ex做左成年..考左2次...最高分果次1300
我以前間high school 平均sat得900幾...
act多係social study同science
對於美國既學生..佢地覺得act易d

我好肯定如果你要讀大學2樣都要...
high school既話我真係唔知

MIKE*細 2006-09-22 11:32
引用第16樓ballballfull2006-09-15 00:00發表的“”:
.......

我哥考左ielts...佢英文差...都考得okay~
証明唔會太難....

查看完整版本: [-- 考過Toefl/將會考的請進~ --] [-- top --]