查看完整版本: [-- 依度有冇D jupas簡科既心得架 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 依度有冇D jupas簡科既心得架 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

owen2004 2006-09-15 19:26

依度有冇D jupas簡科既心得架

有嗎.........................?

owen2004 2006-09-15 19:32
理科,,
請分享~!!!

owen2004 2006-09-15 19:32
ust science or 工科
ce只睇10% ?
同埋我依家2al+ 1as

個科as頂多 d 多數e
冇咩用咁

對入ust影響大嗎,,,如drop

or講過例子
如個科收cdd
我得cd,,,影響有幾大

希汀加 2006-09-15 21:45
http://www.jupas.edu.hk/jupas/c_content_ag_2003.htm#hku

owen2004 2006-09-20 18:20
心得wo
唔係睇依d=.=

kylau 2006-09-20 20:15
先set好 上中下programme 3group priority, total 25 courses
上 = above ur grade 的 reuirement 的 courses (to motivate urself to aim high)
中 = around ur grade 的 reuirement 的 courses
下 = below ur grade 的 reuirement 的 courses (to buy an insurance)

AL 前先排要in 的在higher priority

AL exam 後, 可according to ACTUAL result, 再排過priority, 1搏 23穩

courses enrollment requirement 可在jupas check

heaven2003 2006-09-22 10:13
最重要係頭三個choice A1, A2, A3
A1可以搏...但2同3就要穩陣
如果唔係跌到落band C定band D先有choice就好慘

同埋要留意每科既收生紀錄 @@"
因為其實有好多科目
好多都100%淨係收揀左佢地band A既學生
就算你成績above 50%..你放佢向band B佢都唔會收你

啪啪啪啪啪啪 2006-09-22 14:28
有少少可以講下既(我之前個SIR講過...分析得幾好...)

最後被選的絕大部分會係呢3組別

BAND A(第1,2,3個)
BAND B(第4,5,6個)
BAND C(第7,8,9個)

雖然話就話有成25個位你排...但過佐呢3個BAND
基本上後面果D唔駛諗...

最重要最重要係...BAND A...
第一個可以博你想讀的科...第2,3個就最好穩陣D

JUPAS點樣選成績呢????
當AL成績公佈後
每個考生的AL成績好壞會成為選科的先後次序

假如...某科只收50個新生...
而咁岩...頭50個最好成績的考生都選呢科
咁第51位果位就無得入...
但唔代表他選的second choice會優先安排
而係先完成每位考行的第一輪選科後...
先由頭排過哂...(過程中可能有好多符合要求但因學位FULL而彈返出黎由頭排過)
所以點解話A2同A3要穩陣的學科(即係要求低D)

啪啪啪啪啪啪 2006-09-22 14:33
仲有...除非自問自己成績超好...一定入硬心儀的科目...
否則...BAND B(4,5,6)同BAND C(7,8,9)
最好最少選幾個係AD OR HD
認真的...因為學位非常有限...
就算符合要求都未必一定要收你的
根本上無可能用盡25個位...
而且按頭先的排法...好多科都好快會FULL哂
(唔係FULL佐就會優先比你排另一個選擇)

我的主張係......情願你有得選擇下決定是否放棄
好過擺D根本無可能入到的科係前9位...
無得你選擇......

認真的.........信不信由你...

owen2004 2006-09-22 17:37
姐係band a 1唔得就要排過等band 2
唔係即時轉band 2個位?

啪啪啪啪啪啪 2006-09-22 17:57
引用第9樓owen200422-09-2006 17:37發表的“”:
姐係band a 1唔得就要排過等band 2
唔係即時轉band 2個位?

唔係...BAND B係第4,5,6而已...

BAND A1, A2 , A3
BAND B4, B5, B6
BAND C7, B8, B9

如果第一ROUND失敗...
你的SECOND CHOICE都唔可以係第一輪即時補上
到第二ROUND如果有就入到...
無就又要再排過...

所以選科係要有技巧...你成績可能未必輸比其他考生
(如排前列果幾個位置最好不要選幾個差不多入學要求或學系)
穩陣就4-9揀兩三個HD啦...POLY果D幾好

如果自問成績平平...選多D HD/AD啦...
到時放榜...成績邊緣的都可以再排次序嘛
拎到的機會大好多.....(當然有D科要睇INTERVIEW的表現啦)

如果對自己充滿信心的...選哂25個DEGREE都得架啦...

owen2004 2006-09-22 18:10
a1 a2 a3係同一個
姐係a1唔得
a2會即時補上,,唔會再排過>?

owen2004 2006-09-22 18:12
我都係諗住放3個hd咋

因為如果想讀個d,,,可以唔經jupas報~

如poly asoc

查看完整版本: [-- 依度有冇D jupas簡科既心得架 --] [-- top --]