查看完整版本: [-- F.4 Maths求救=.="(仲有1題...) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> F.4 Maths求救=.="(仲有1題...) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

基斯坦奴 2006-10-07 08:50

F.4 Maths求救=.="(仲有1題...)

二次方程

1)若(x-1)(x+k)+1=0有等根,求k的值。此題在比比解答下已解決,thanks比比=3=

2)若y=x^2-6x+m-3的圖像與x軸只接觸於一點,求m的值。。此題在比比解答下已解決,thanks比比=3=

3)若y=-ax^2+3x-1的圖像沒有x軸截距而a是一個整數,求a的最少值。。此題在比比解答下已解決,thanks比比=3=

4)若二次方程kx^2-8x-3=0的一個根是另一個根的倒數,求常數k的值。

星期一交啦...萬分感激

黑魔道士比比 2006-10-07 10:47
我將我僅餘既Maths 都比埋你嚕~~

黑魔道士比比 2006-10-07 10:53
引用第0樓西門吹雪2006-10-07 08:50發表的“F.4 Maths求救=.="”:
2)若y=x^2-6x+m-3的圖像與x軸只接觸於一點,求m的值。
3)若y=-ax^2+3x-1的圖像沒有x軸截距而a是一個整數,求a的最少值。
4)若二次方程kx^2-8x-3=0的一個根是另一個根的倒數,求常數k的值。.......

2) 就先set y=0, 用番1) 既方法就計到~

3) set 左y=0之後~ delta 細過0 ~~ 再搵番[a是一個整數,求a的最少] 呢個條件

4) 英文先睇得明 :)

基斯坦奴 2006-10-07 10:59
唔該比比,依家在諗諗先~
唔明再問

基斯坦奴 2006-10-07 11:01
引用第2樓黑魔道士比比2006-10-07 10:53發表的“”:
2) 就先set y=0, 用番1) 既方法就計到~
3) set 左y=0之後~ delta 細過0 ~~ 再搵番[a是一個整數,求a的最少] 呢個條件
.......

咁個c係咪即係m-3?

基斯坦奴 2006-10-07 11:09
2),3)都計到lo
唔該晒比比~
仲有一題

hon202020 2006-10-07 11:15
唔識睇

kylau 2006-10-07 11:27
引用第0樓西門吹雪2006-10-07 08:50發表的“F.4 Maths求救=.="(仲有1題...)”:
4)若二次方程kx^2-8x-3=0的一個根是另一個根的倒數,求常數k的值。
.......

倒數 = reciprocal

let a and 1/a be the two roots

product of roots = 1 = -3/k, get k=-3

黑魔道士比比 2006-10-07 11:30
引用第5樓西門吹雪2006-10-07 11:09發表的“”:
2),3)都計到lo [表情] [表情]
唔該晒比比~
仲有一題 [表情]

咪有一條式叫做Product of root 既~ (即係兩個根乘埋) (呢~~仲有另一條係兩個根加埋架呢∼)
既然一個根係另一個根既倒數, 即係兩個根乘埋 = 1 啦~

唔記得左係咪好似c/a 果類~

黑魔道士比比 2006-10-07 11:32
引用第7樓kylau2006-10-07 11:27發表的“”:
.......

yeah!!~~ 果然係c/a =) 數學就黎係我個腦到消失啦~~~

唔洗let 都得啦 :)

基斯坦奴 2006-10-07 13:26
引用第8樓黑魔道士比比2006-10-07 11:30發表的“”:
咪有一條式叫做Product of root 既~ (即係兩個根乘埋) (呢~~仲有另一條係兩個根加埋架呢∼)
既然一個根係另一個根既倒數, 即係兩個根乘埋 = 1 啦~
唔記得左係咪好似c/a 果類~

-b/a同c/a ?

基斯坦奴 2006-10-07 14:03
引用第7樓kylau2006-10-07 11:27發表的“”:
.......

可唔可以解釋下(中文),唔係好明

智者 2006-10-07 14:54
引用第11樓西門吹雪2006-10-07 14:03發表的“”:
可唔可以解釋下(中文),唔係好明 [表情] [表情]

6 既倒數係 1/6
100 既倒數係 1/100

聰明豆 2006-10-07 15:26
d二次方程.....唔同我果d既....你果d難咁多既........

P仔 2006-10-08 18:44
.......

咁你let黎做乜?都無用過d variables.............

tfmok 2006-10-08 19:22
唔知對定錯

c/a = product of roots

-3/k = 1
k = -3

好友戶口調整 2006-10-08 19:33

use product of root:

(x1)(x2)=-3/k
1=-3/k   (x1=1/x2)
k=-3

kylau 2006-10-08 23:18
引用第14樓pofungt2006-10-08 18:44發表的“”:
咁你let黎做乜?都無用過d variables.............

引用第12樓智者2006-10-07 14:54發表的“”:

6 既倒數係 1/6
100 既倒數係 1/100
方便解釋

BBF 2006-10-09 00:35
有d唔記得會考math d 式....
當年沖A...失敗
天意,拎B係天注定!

查看完整版本: [-- F.4 Maths求救=.="(仲有1題...) --] [-- top --]