查看完整版本: [-- some english grammar questions --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> some english grammar questions [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

菲爾鐘斯 2006-10-15 16:43

some english grammar questions

主要有d tense唔係好識用
幾時用present perfect tense?
幾時用past perfect tense?
仲有d係have been+verb/had been+verb,呢個又係幾時用
希望大家能解答我
作文成日錯

黑魔道士比比 2006-10-15 18:24
引用第0樓∼超級曼聯迷∼2006-10-15 16:43發表的“some english grammar questions”:
仲有d係have been+verb/had been+verb,呢個又係幾時用
希望大家能解答我
.......

你又幾大~~"? 唔記得左~

sun 2006-10-15 18:25
獅子教獅子...

菲爾鐘斯 2006-10-15 19:53
引用第1樓黑魔道士比比2006-10-15 18:24發表的“”:
你又幾大~~"? 唔記得左~

f.5
基本都識既
但係有時搞唔清
所以咪想知道哂幾時用邊d囉

黑魔道士比比 2006-10-16 01:26
引用第3樓∼超級曼聯迷∼2006-10-15 19:53發表的“”:
f.5 [表情] [表情]
基本都識既
但係有時搞唔清
所以咪想知道哂幾時用邊d囉 [表情] [表情]

後面果兩個有been 既就即係原來版本既passive voice~
好似"have been cheated" "had been booked"

通常如果係講緊一個故事~ 要用perfect tense 咪past perfect lor~~
如果果件事係由以前到而家都仲發生緊, 就用present perfect.
e.g. " I have used BFF as my homepage for 4 years / since 2003 "

你班友cher夠未 2006-10-16 01:52
點解樓主唔直接問你個英文阿sir……

黑魔道士比比 2006-10-17 01:09
引用第5樓kch2006-10-16 01:52發表的“”:
點解樓主唔直接問你個英文阿sir…… [表情]

話唔定有牙齒印~~

BBF 2006-10-17 05:42
引用第5樓kch2006-10-16 01:52發表的“”:
點解樓主唔直接問你個英文阿sir…… [表情]

係咁o架,...d學生寧願比幾千銀去補習都唔問學校d miss阿sir...

你班友cher夠未 2006-10-17 14:02
引用第7樓ballballfull2006-10-17 05:42發表的“”:
係咁o架,...d學生寧願比幾千銀去補習都唔問學校d miss阿sir... [表情]

因為出面d補習天皇唔會煩你

唔會哦你

其實我都想問問

PRESENT PREFECT 同埋PRESENT PREFCET CONTINUOS分別點用?

我成日都搞錯兩個幾時用.......

「隱」 2006-10-17 22:50
靚仔比比.....
得閒整返個tense table畀大家丫....

因為我都學....我到依家D tense都唔識
去書局搵搵唔到o岩既書=.="""

黑魔道士比比 2006-10-18 22:03
引用第9樓2006-10-17 20:03發表的“”:
其實我都想問問
PRESENT PREFECT 同埋PRESENT PREFCET CONTINUOS分別點用?
.......

呢個~~ 實在太難啦~~
我會話考試如果錯左就當豪比佢啦~

但實際既細分係~ 重點分佈不一樣
PP 既重點係個ACTION
PPC 既重點係TIME

I have lived in Taikoo Shing for 20 years!!
重點係我住係太古

I have been living in Taikoo Shing for 20 years!!
重點係我住左成20年

黑魔道士比比 2006-10-18 22:04
引用第10樓「隱」2006-10-17 22:50發表的“”:
靚仔比比.....
得閒整返個tense table畀大家丫.... [表情]
因為我都學....我到依家D tense都唔識 [表情]
去書局搵搵唔到o岩既書=.="""

咩叫Tense table ?

「隱」 2006-10-18 23:55
引用第12樓黑魔道士比比2006-10-18 22:04發表的“”:
咩叫Tense table [表情] ?

關於tense既table.....

我想知各tense既要訣=.=""""  

黑魔道士比比 2006-10-19 14:01
引用第13樓「隱」2006-10-18 23:55發表的“”:
關於tense既table.....
我想知各tense既要訣=.=""""   [表情]

哦~ 等我好得閒先啦~~ kaka
或者買d 初中既grammar 書都得架喎~

CxRonaldoNo7 2006-10-19 14:25
引用第0樓∼超級曼聯迷∼2006-10-15 16:43發表的“some english grammar questions”:
希望大家能解答我
.......

have 同 had都已經係verb la
後面仲要加?
基本概念都錯左

黑魔道士比比 2006-10-19 18:11
引用第15樓CxRonaldoNo72006-10-19 14:25發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
have 同 had都已經係verb la
後面仲要加?
.......

你又幾多年班架...... 人地0岩架喎....."

CxRonaldoNo7 2006-10-19 19:40
引用第16樓黑魔道士比比2006-10-19 18:11發表的“”:
你又幾多年班架...... 人地0岩架喎....."

有d 咁既事
以我所知been後面跟果d唔係verb黎ga
been後面果d叫P.P. or V~ing
睇下你用咩Tense而定......

如果我錯既我say sorry先
我都知我冇資格話人

黑魔道士比比 2006-10-19 21:05
引用第17樓CxRonaldoNo72006-10-19 19:40發表的“”:
有d 咁既事 [表情] [表情]
以我所知been後面跟果d唔係verb黎ga [表情]
been後面果d叫P.P. or V~ing
睇下你用咩Tense而定......
.......

你咁講又0岩番喎 =)
嚴格黎講的確唔係叫做verb~
誤會左你意思添

不過教英文既原則係要令人明白, 減少混亂!
先學識點用最緊要~

CxRonaldoNo7 2006-10-19 21:24
引用第18樓黑魔道士比比2006-10-19 21:05發表的“”:
你咁講又0岩番喎 =)
嚴格黎講的確唔係叫做verb~
誤會左你意思添 [表情]
.......

唔緊要
大家討論姐
呢d野我都係上年先知

查看完整版本: [-- some english grammar questions --] [-- top --]