查看完整版本: [-- 一個每角為90度的三角形 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 一個每角為90度的三角形 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

wil 2006-10-27 12:43

一個每角為90度的三角形

世界上有沒有一個每角為90度的三角形?

(白字有答案)

以赤道為底邊,其中一點向上/向下連至北極/南極...
再以該點劃90度連向赤道...

是不是出現了一個每角為90度的三角形?

呢個係關物理既問題

朗尼 2006-10-27 13:49
唔明,可唔可以劃出黎睇下...........

siman 2006-10-27 15:24
3D....

三角形唔係2D 架咩

一不做 2006-10-27 16:26
引用第0樓wil2006-10-27 12:43發表的“一個每角為90度的三角形”:
世界上有沒有一個每角為90度的三角形?
(白字有答案)
.......

三角形既理論係3個角加埋=180度,冇可能3個角都係90度的,你劃得出個個都唔會係3角形囉...

wil 2006-10-27 16:45
A triangle is one of the basic shapes of geometry: a polygon with "three vertices" and "three sides" which are straight line segments.

<from: wikipedia>

只是係普通情況下... 個三個角係equals 180度

wil 2006-10-27 16:52
引用第1樓sotlhk2006-10-27 13:49發表的“”:
唔明,可唔可以劃出黎睇下...........

首先你搵1個balloon

再用 雙頭筆 係個ballon 上面畫個全等triangle 即係全部60度角

而家你將個balloon 吹脹

都捆實.....

你就會發現.........

........

.......

1個全部90度角 既 triangle 出現ga喇^o^""

智者 2006-10-27 17:27
地球上既三點連埋囉

朗尼 2006-10-27 17:32
引用第5樓wil2006-10-27 16:52發表的“”:
首先你搵1個balloon
再用 雙頭筆 係個ballon 上面畫個全等triangle 即係全部60度角
.......

咁就唔係三角形喇,大佬,咪玩喇!

個三條都唔係直線,係彎的,

三角形其中一個定義係由三條直線組成!

智者 2006-10-27 17:36
del

CKL 2006-10-27 20:37
引用第7樓sotlhk2006-10-27 17:32發表的“”:
咁就唔係三角形喇,大佬,咪玩喇!
個三條都唔係直線,係彎的,
.......

你肯定?
我呀sir係講過有三角形大個180度
話大學先會講

kylau 2006-10-27 21:19
引用第9樓CKL2006-10-27 20:37發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
你肯定? [表情]
話大學先會講

我到現在都無讀過

可能是master degree course?!

http://mathworld.wolfram.com/Triangle.html

Def:
A triangle is a 3-sided polygon sometimes (but not very commonly) called the trigon. Every triangle has three sides and three angles, some of which may be the same.

可惜無講係咪一定要用直線連的才叫triangle

黑魔道士比比 2006-10-27 21:21
點可以用3D既角度黎解答2D既概念呢...."

CxRonaldoNo7 2006-10-27 21:25
引用第11樓黑魔道士比比2006-10-27 21:21發表的“”:
點可以用3D既角度黎解答2D既概念呢...."

x2
3D三角形 ?

好難明

siman 2006-10-27 22:36
引用第6樓智者2006-10-27 17:27發表的“”:
地球上既三點連埋囉
[im]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4d/RechtwKugeldreieck.png[/img][表情]

球面三角形...
球面三角學是球面幾何學的一部分,主要在處理、發現和解釋多邊形 (特別是三角形) 在球面上的角與邊的聯繫和關聯。在天文學上的重要性是用於計算天體軌道和地球表面與太空航行時的天文導航。

學到野

BBF 2006-10-27 23:28
唔係平面三角形...

引用第14樓siman2006-10-27 22:36發表的“”:
球面三角形...
球面三角學是球面幾何學的一部分,主要在處理、發現和解釋多邊形 (特別是三角形) 在球面上的角與邊的聯繫和關聯。在天文學上的重要性是用於計算天體軌道和地球表面與太空航行時的天文導航。
.......

開始明白

hon202020 2006-10-27 23:52
原來有三角形既內角加埋大過180度...

「隱」 2006-10-28 01:02
嘩.....都唔知講乜鬼

CKL 2006-10-28 11:22
我返去問人
佢講左1大堆好複雜架野
總之係有超過180度架三角形
係立體表面架三角形都係三角形1種
智者果張圖都解釋左
條線都唔係直啦

lamho 2006-10-28 12:21
引用第9樓CKL2006-10-27 20:37發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
你肯定? [表情]
.......

你果d係咪數學黎??

CKL 2006-10-28 12:25
引用第20樓lamho2006-10-28 12:21發表的“”:
你果d係咪數學黎??
[表情] [表情]

唔係數學唔通係乜-.-

智者 2006-10-28 12:31
果D唔係古典既幾何姐

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%B9%BE%E4%BD%95&variant=zh-tw

分支學科

平面幾何
立體幾何
非歐幾何
羅氏幾何
黎曼幾何
解析幾何
射影幾何
仿射幾何
代數幾何
微分幾何
計算幾何
拓撲學

古希臘數學家歐幾裡得的《幾何原本》提出了五條公設。第五條公設說:過線外一點可以並只能引一條已知直線的平行線。

非歐幾何分類
按幾何特性(曲率),現存非歐幾何的類型可以概括如下:

堅持第五公設,引出歐幾里德幾何。
以「可以引無數條平行線」為新公設,引出羅氏幾何(或稱雙曲幾何)。
以「一條平行線也不能引」為新公設,引出黎曼幾何(或稱橢圓幾何)。
這三種幾何學,都是常曲率空間中的幾何學,分別對應曲率為0、負常數和正常數的情況。

如果完全去掉第五公設,就得到更加一般化的絕對幾何。這種幾何不僅可以囊括前面提到的三種幾何,而且允許空間的不同位置有不同的曲率。黎曼幾何是描述任意維數任意彎曲的絕對幾何空間的一種微分解析幾何學。

一般來講,非歐幾何有廣義、狹義、通常意義三個不同含義:

廣義的非歐幾何:泛指一切和歐幾里德幾何不同的幾何學;
狹義的非歐幾何:只是指羅式幾何;
通常意義的非歐幾何:指羅式幾何和黎曼幾何二者。
取自"http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E9%9D%9E%E6%AC%A7%E5%87%A0%E9%87%8C%E5%BE%B7%E5%87%A0%E4%BD%95&variant=zh-tw"

lamho 2006-10-28 12:32
引用第21樓CKL2006-10-28 12:25發表的“”:
唔係數學唔通係乜-.-

樓主話物理.....

lamho 2006-10-28 12:34
係咪立體既三角形??
我就知平面三角形一定冇可能.....

智者 2006-10-28 12:44
引用第24樓lamho2006-10-28 12:34發表的“”:
係咪立體既三角形??
我就知平面三角形一定冇可能.....

you're right

CKL 2006-10-28 13:39
引用第23樓lamho2006-10-28 12:32發表的“”:
樓主話物理.....

查實物理大部分野都要用Maths去計
有莫大關係

我都唔知e個叫物理定Maths問題好

wil 2006-10-28 17:46
上面D人講到咁 , 都係因為佢地唔肯接受新事物...

做人唔好局恨自己係個眶眶到... 要接受下新事物...

智者 2006-10-28 18:35
引用第27樓wil2006-10-28 17:46發表的“”:
上面D人講到咁 [表情], 都係因為佢地唔肯接受新事物...
做人唔好局恨自己係個眶眶到... 要接受下新事物... [表情] [表情] [表情]

CKL 2006-10-28 22:46
引用第27樓wil2006-10-28 17:46發表的“”:
上面D人講到咁 [表情], 都係因為佢地唔肯接受新事物...
做人唔好局恨自己係個眶眶到... 要接受下新事物... [表情] [表情] [表情]

查實我覺得你好勁
電腦又咁勁

wil 2006-10-29 00:39
引用第29樓CKL2006-10-28 22:46發表的“”:
查實我覺得你好勁
電腦又咁勁 [表情] [表情]

唔好傻..
我一D都唔勁...
講電腦... 我遠遠不及桶兄...

wil 2006-10-29 03:20
引用第22樓智者2006-10-28 12:31發表的“”:
果D唔係古典既幾何姐 [表情]
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%B9%BE%E4%BD%95&variant=zh-tw
分支學科
.......

多謝晒智者D圖同解識... 真係好鬼正...

救救基斯克全 2006-10-29 09:32
oops
講到尾你都係想我地認同你既答案..orz

鮮吊甬仔 2006-10-29 09:42
我覺得.........

自己對一d野無好深入既認識,都係唔出聲好

wil 2006-10-29 11:12
引用第32樓神彤2006-10-29 09:32發表的“”:
oops
講到尾你都係想我地認同你既答案..orz

死... 比你睇穿咗添... 哇哈哈...

智者 2006-10-29 11:53
引用第34樓wil2006-10-29 11:12發表的“”:
死... 比你睇穿咗添... 哇哈哈... [表情] [表情] [表情]

搬去iq 版啦  

wil 2006-10-29 13:30
引用第35樓智者2006-10-29 11:53發表的“”:
搬去iq 版啦   [表情] [表情]
.......

你覺得lee條係IQ問題??

炸炸帝 2006-10-29 14:38
都唔知乜鬼嚟

查看完整版本: [-- 一個每角為90度的三角形 --] [-- top --]