查看完整版本: [-- 問:《黃鶴樓送孟浩然之廣陵》 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 問:《黃鶴樓送孟浩然之廣陵》 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

迪克 2006-11-03 15:52

問:《黃鶴樓送孟浩然之廣陵》

詩名中,廣陵係地方名
但點解要放係最後o既??

謝拉傑 2006-11-03 16:22
冇記錯係因為有幾篇都係一樣題目,所以以地點黎分。

好似無線節目『食盡大江南北 - 北京』咁上下。

呢d都係問老狐啦.......哈!

迪克 2006-11-03 16:34
唔會送咁多次孟浩然呀?!?!?!

謝拉傑 2006-11-03 16:39
引用第2樓迪克2006-11-03 16:34發表的“”:

李白同佢係fd黎咖嘛,都唔出奇播。

因為我記得以前老師係話李白送左佢幾次,呢一次係送佢去廣陵囉。

可能我記錯都唔定,哈哈~

六如 2006-11-03 20:31
引用第2樓迪克2006-11-03 16:34發表的“”:

這首詩是李白初居安陸時所作。出川未久,剛剛結束江南吴越之游的李白,這時結識了比他大十二歲的孟浩然,兩人一見如故,在送孟浩然東下揚州時,李白揮筆寫下了這首傳涌千古的傑作。這首詩不但寫詩人送别友人時無限依戀的感情,也寫出祖國河山的壯麗美好。

迪克 2006-11-03 22:30
引用第4樓仲神2006-11-03 20:31發表的“”:
這首詩是李白初居安陸時所作。出川未久,剛剛結束江南吴越之游的李白,這時結識了比他大十二歲的孟浩然,兩人一見如故,在送孟浩然東下揚州時,李白揮筆寫下了這首傳涌千古的傑作。這首詩不但寫詩人送别友人時無限依戀的感情,也寫出祖國河山的壯麗美好。

我知啦...

我想知o既係點解要將廣陵放係最尾呀.....

freezefox 2006-11-03 23:37
引用第1樓謝拉傑2006-11-03 16:22發表的“”:
冇記錯係因為有幾篇都係一樣題目,所以以地點黎分。
好似無線節目『食盡大江南北 - 北京』咁上下。
呢d都係問老狐啦.......哈!

唔識。我無修文學架。

sun 2006-11-04 11:09
引用第5樓迪克2006-11-03 22:30發表的“”:
我知啦...
我想知o既係點解要將廣陵放係最尾呀.....

其實隨左因為送別好友既那段傷感情懷...
也想趁機描述一下那裡的風景....

鮮吊甬仔 2006-11-04 13:02
據我薄弱既文學知識

「之」作為文言字
其中有一個解法係「到.....去,往」既意思

所以,個題目可能解為「送孟浩然往廣陵」,廣陵在「之」後面,合乎語法的吧....

唔知岩唔岩的

迪克 2006-11-05 13:14
引用第8樓Skyline2006-11-04 13:02發表的“”:
據我薄弱既文學知識
「之」作為文言字
其中有一個解法係「到.....去,往」既意思
.......

o岩~

我都查到係咁

查看完整版本: [-- 問:《黃鶴樓送孟浩然之廣陵》 --] [-- top --]