查看完整版本: [-- 1953 年小學畢業會考常識科試題,你識答嗎? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 1953 年小學畢業會考常識科試題,你識答嗎? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

啪啪啪啪啪啪 2007-02-19 12:49

1953 年小學畢業會考常識科試題,你識答嗎?

1953 年小學畢業會考常識科試題,你識答嗎?

香港教育司署
一九五三年小學畢業會考
常識科試題
(一)  斯巴達和雅典是怎樣的國家?試分述之。
(二)  試述法國革命的起因。
(三)  分答以下二題:
   (甲) 季候風地帶包括些地區?氣候和雨量的情形怎樣?
   (乙) 沙漠的成因怎樣?
(四)  試把中國和美國的農作方法作一比較。
          (以上一至四 四題任答三題)
(五)  香港政府的立法機關司法機關及行政機關其組織與職權是怎樣的?
(六)  香港政府何以要設立華民政務司署?這個機關辦些甚麼事情?
(七)  政府為甚麼要對人民徵稅?是不是隨意徵收?須經甚麼機關通過才能實行?人民對政府估定的稅額不同意時有甚麼補救方法?
(八)  聯合國何時成立?會址設於何處?為實現「天下一家」的最高理想,聯合國應做些甚麼事情?
          (以上五至八 四題任答三題)

(九)  試以圖及文字解釋潮汐的原因。
(十)  維他命有那幾種?每種有什麼功用?各種維他命在食物中之含量為何?
(十一) 普通蚊與瘧瘧蚊有什麼分別?瘧蚊怎樣傳播瘧疾?
          (以上九至十一 三題任答二題)

啪啪啪啪啪啪 2007-02-19 12:50

BBF 2007-02-19 12:54
中學會考,...都唔識

三郎 2007-02-19 12:56
引用第2樓ballballfull2007-02-19 12:54發表的“”:
中學會考,...都唔識 [表情]

甘又唔係

如果兩年前我識第2同第8

而家忘了~

senal 2007-02-19 13:04
小學已經教咁深

CKL 2007-02-19 13:13
10 only

啪啪啪啪啪啪 2007-02-19 13:16
其實第一題係問咩架?

兩個唔係城市黎架咩?

關國家咩事

菲爾鐘斯 2007-02-19 13:26
咁難

炸炸帝 2007-02-19 13:28
冇溫書

唔識答

Con仔 2007-02-19 13:31
3,4only

P仔 2007-02-19 15:35
無題識

啪啪啪啪啪啪 2007-02-19 22:02
引用第9樓福仔19-02-2007 13:31發表的“”:
3,4only [表情] [表情]

答案

CxRonaldoNo7 2007-02-19 22:46
(三)  分答以下二題:
   (乙) 沙漠的成因怎樣?
(四)  試把中國和美國的農作方法作一比較。

(七)  政府為甚麼要對人民徵稅?是不是隨意徵收?
(八)  聯合國何時成立?會址設於何處?

(九)  試以圖及文字解釋潮汐的原因。
(十)  維他命有那幾種?每種有什麼功用?

成世人最有可是答到呢幾題

Pau 2007-02-19 22:50
引用第6樓BaLlAcK2007-02-19 13:16發表的“”:
其實第一題係問咩架?
兩個唔係城市黎架咩?
關國家咩事 [表情] [表情]

好耐好耐之前佢地係城邦??(唔肯定)

heaven2003 2007-02-19 23:34
引用第9樓福仔2007-02-19 13:31發表的“”:
3,4only [表情] [表情]

me too
geog....

8唔太記得年份
10 同 11都識少少gei

啪啪啪啪啪啪 2007-02-19 23:38
但係小學會考黎咋

Con仔 2007-02-20 00:35
引用第11樓BaLlAcK2007-02-19 22:02發表的“”:
答案 [表情]

3a)China,SE Asia,Oceania,India

China:winds blow from sea(high pressure system ) to land(low pressure system ) in summer and receive onshore SE monsoon....more rainfall at the coastal area but few in the interior because of the dry up of air

winds blow from land(high pressure system)to sea(low pressure system)in winter and receive offshore NE monsoon...very few rainfall is received.

SE Asia:wet throughout the years under the influence of convection rain and onshore monsoon

Oceania:winter in July and summer in January because of the difference in the angle of sun.In winter:winds blow from land to sea and receive offshore SW monsoon.In summer:winds blow from sea to land and receive onshore NE monsoon.More rainfall in summer and fewer rainfall in winter.

India唔識= ="

b)desert:a region with rainfall less than 250mm.
desert is located mainly at 30-45 N and S under the influence of Sub-Tropical High pressure.跟住仲有好多野解...例如點解under high pressure係無雨

仲有cold current.....continentality等等....

4要溫溫書先識

好brief咁講左.....要寫真係仲有好多野寫

有時d野...唉 2007-02-20 02:56
有d其實如果有溫書都應該識的

除左d地理題

太伊 2007-02-20 04:03
既然係小學常識題…
駛乜諗到好似中學會考咁答呢 -﹏-....

天災人禍
君主無能
人民不滿

老土答法
答完

lamho 2007-02-20 08:30
第4題識識地...
其餘就唔識...
睇到呢d題目,就反映出現在的教育水平低左好多...

啪啪啪啪啪啪 2007-02-20 12:36
引用第18樓小伊子20-02-2007 04:03發表的“”:
既然係小學常識題…
駛乜諗到好似中學會考咁答呢 -﹏-....
天災人禍
.......

小學既野依家分分鐘高中先教

大熊KUMA 2007-02-20 12:43
政治,地理,世史,生物............

鮮吊甬仔 2007-02-20 13:13
好易

A.Nok 2007-02-20 13:35
條條都唔識

基斯坦奴 2007-02-20 16:42
(六)  香港政府何以要設立華民政務司署?這個機關辦些甚麼事情?

依家仲有無呢間野架

啪啪啪啪啪啪 2007-02-20 17:27
引用第24樓西門*20-02-2007 16:42發表的“”:
依家仲有無呢間野架 [表情]

我覺得無佐好耐 ...

siman 2007-02-21 13:31
係一至四揀唔到三題

其他都唔係太難姐 常識科又唔係要你好專業咁寫 基本上用common sense 答都得啦

仲要係小學題 改卷一定好鬆手

不過我小學果時就一定答唔到

Hernandez 2007-02-22 20:51
唔識

19283746 2007-02-22 22:40
正系識一,兩題,好難

sun 2007-02-26 18:15
但如果在當時問psp怎樣玩....

相信無人會識答....

碧咸廿三 2007-02-27 15:15
引用第29樓sun2007-02-26 18:15發表的“”:
但如果在當時問psp怎樣玩....
相信無人會識答.... [表情] [表情] [表情]

我而家問你...你都唔識答啦~

sun 2007-02-27 15:21
引用第30樓碧咸廿三2007-02-27 15:15發表的“”:
我而家問你...你都唔識答啦~ [表情]

未係囉...問埋d而家都唔會有人想睇/讀既問題...真係識鬼咩...

a片呀...什麼game呀...蓋埋唔洗溫都識倒轉黎答...

19283746 2007-02-27 16:08
引用第31樓sun2007-02-27 15:21發表的“”:
未係囉...問埋d而家都唔會有人想睇/讀既問題...真係識鬼咩...
a片呀...什麼game呀...蓋埋唔洗溫都識倒轉黎答... [表情]

咁你玩開咩game?
psp版的洛克人,你有無玩?

sun 2007-02-27 19:26
引用第32樓192837462007-02-27 16:08發表的“”:
咁你玩開咩game?
psp版的洛克人,你有無玩? [表情]

我講緊你地...

19283746 2007-02-28 23:34
引用第33樓sun2007-02-27 19:26發表的“”:
我講緊你地... [表情]

sorry,會錯意...

查看完整版本: [-- 1953 年小學畢業會考常識科試題,你識答嗎? --] [-- top --]