查看完整版本: [-- 有冇人知"風月來風"點解? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 有冇人知"風月來風"點解? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

CxRonaldoNo7 2007-03-17 17:44

有冇人知"風月來風"點解?

我唔知係"風月來風"定係"空月來風"

不過我想知點解

Con仔 2007-03-17 18:04
空月來風,未必無因.....

試解:一件事發生左....一定有佢發生既原因...

e.g 原來你同佢係gay既....

你跟住就可以話....空月來風,未必無因既....即係代表呢個問題既發生一定有佢發生既原因

有錯請插

ryan_kewell_7 2007-03-17 18:06
空月來風

空穴來風

CKL 2007-03-17 18:43
空穴來風:

出處: 戰國楚·宋玉《風賦》:「臣聞於師:枳句來巢,空穴來風。」

典故: 有了洞穴才進風。比喻消息和謠言的傳播不是完全沒有原因的。也比喻流言乘機會傳開來。

例子: 棹搖船掠鬢,風動竹捶胸。雖好事托以成之,亦∼之義也。(宋·孫光憲《北夢瑣言》卷七)

智者 2007-03-18 21:37
風月來風

引用第0樓CxRonaldoNo72007-03-17 17:44發表的“有冇人知"風月來風"點解?”:
我唔知係"風月來風"定係"空月來風"
不過我想知點解[表情]

引用第1樓福仔2007-03-17 18:04發表的“”:
空月來風,未必無因.....

試解:一件事發生左....一定有佢發生既原因...

e.g 原來你同佢係gay既....
.......

風月來風
空月來風

奉勸各位查清楚先教人

查看完整版本: [-- 有冇人知"風月來風"點解? --] [-- top --]