查看完整版本: [-- (會考地理)有mc 答案la~(9成岩)唔信你入來對下睇下有咩問題~ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> (會考地理)有mc 答案la~(9成岩)唔信你入來對下睇下有咩問題~ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

赤迪 2007-04-13 14:09

(會考地理)有mc 答案la~(9成岩)唔信你入來對下睇下有咩問題~

各位對下e個答案~
a a d c d d a a c c
b b c a c d b d d b
b c c d c c a d a b
b c a a b c a b d b
c c c d d b c b c b

e個答案9成岩嫁la~
來源係 4個上網做完既人既答案+埋 既結果~
+上我同我個fri都對過~覺得冇咩問題~
唔信大家對下,同睇下有咩出入~有問題大家講出來睇下d答案有冇問題~
我岩左31題.... 好過冇la~

CxRonaldoNo7 2007-04-13 14:29
不如睇AL呢個topic o既pp論文ans黎溫
好過睇書= =

Pau 2007-04-13 16:53
會考地理其實只要common sense(即係吹水)+狂背就得~~

地貌與內營力咪記熟唔同板塊邊界既地貌同例子(east pacific rise,himalayas)
要識畫圖,留意下earthquake同vocanic eruption帶來既影響等等

比心機~~

赤迪 2007-04-13 17:16
引用第2樓Pau2007-04-13 16:53發表的“”:
會考地理其實只要common sense(即係吹水)+狂背就得~~
地貌與內營力咪記熟唔同板塊邊界既地貌同例子(east pacific rise,himalayas)
要識畫圖,留意下earthquake同vocanic eruption帶來既影響等等
.......

THX~ 不過可唔可以 d英文變返晒中文
因為我唔係讀英文...

Pau 2007-04-13 17:21
引用第3樓赤迪2007-04-13 17:16發表的“”:
THX~ 不過可唔可以 d英文變返晒中文 [表情]
因為我唔係讀英文... [表情]

east pacific rise=東太平洋海嶺
himalayas=喜瑪拉雅山
earthquake=地震
volcanic eruption=火山爆發

總知要熟悉全部o係板塊邊界形成既地貌既形成過程啦~~

heaven2003 2007-04-14 00:09
cert地理...
地貌要識果三種板塊點樣形式la~ (e.g. convergent, divergent, conservative)
個結果會係咩...(e.g. divergent會形成海溝...)
同埋要小心陸地撞海洋 / 海洋撞陸地 / 陸地撞陸地 係不同的...

但以我記得 (我04年CE)...果陣volcanic eruption
只係一個topic既一小部份...應該唔會主要問
如果你驚既就讀埋火山形式過程la...唔難的

至於earthquake...我果陣讀就唔係放落地貌呢一課
係放落有part叫natural hazards既topic先教
基本上無論板塊點移..佢一郁都會有機會形成地震
但conservative所產生的地震會較強...

大熊KUMA 2007-04-14 14:54
內營力我無咩補充啦~

其實地理出題好似頭先heaven所講....一定係主題+議題一齊出嫁~
好似(氣候+氣候異常)(工業+能源抉擇)咁.....一定要主題+議題一齊溫...

地圖閱讀果到....今年樣條圖/橫切面(市區更新   荃灣/觀塘/大角咀等地區)大熱.....得閒就睇睇佢....自從改左Syllabus之後未唔出過嫁

(氣候+氣候異常):   馬來西亞 + 全球增溫<------大熱
(內營力+自然災害):   上年未出過....乜都溫哂....諗唔到佢會出咩....
(工業+能源抉擇):   上海鋼鐵(上年出左成條矽谷科技,今年仲唔係上海鋼鐵 )+能源區位錯配+解決方法
(外營力+水的煩惱):   上游既地貌(06年無出,05年出左下游既三角州).....+三峽工程(05,06未出過,仲唔輪到今年出 )

農業果到太難啦.....上年又出左兩題....前年又出過.....今年真係唔知出乜.....

希望幫到你啦.....如果幫唔到.....我都真係好大獲....因為tip錯哂..............

lamho 2007-04-14 19:11
我溫過下呢課..
主要講板塊類型(破壞性,穩定性,建設性)
三板塊各自有咩產物 (火山,海溝,大洋中x)
依d地貌響邊搵到 (eg喜瑪亞雅山係褶曲山(印澳撞歐亞))
最後,d人留響果d地方做咩(冇錢,火山好處,無知)

我覺得應該會比幅圖你...要你講咩地方?形成過程?
居住原因,有事後的解決方法(長期,短期,中期)

我都考地理..
加油...

ps不過d議題唔係考哂咩?

菲爾鐘斯 2007-04-14 19:33
內營力作用
因地幔中的對流作用而形成
可分為三類
張力,出現在建設性板塊邊界
擠壓力,出現在破壞性板塊邊界
剪切力,出現在穩定性板塊邊界

同埋你要知道下摺曲山點形成,火山又點形成等等啦

Pau 2007-04-14 19:36
其實我兩年前考地理果時幾乎將三本書全部背曬,咁就A左~~
(雖然我MC錯左11題............ )

所以其實最好唔好tip得咁絕.............

lamho 2007-04-14 19:41
我仲有想問下氣侯同外營力如何入手??
我完全冇呢個概念...

菲爾鐘斯 2007-04-14 19:55
引用第10樓lamho2007-04-14 19:41發表的“”:
我仲有想問下氣侯同外營力如何入手??
我完全冇呢個概念...

氣候我都放棄了
外營力就記哂果d沉積,搬運果d啦
記下上中下游有咩地貌
三角洲點形成
p.s.20分題目不太驚,最淆底係25分map reading

ORRIZZZ 2007-04-14 20:00
引用第6樓榴槤仔2007-04-14 14:54發表的“”:
內營力我無咩補充啦~
其實地理出題好似頭先heaven所講....一定係主題+議題一齊出嫁~
好似(氣候+氣候異常)(工業+能源抉擇)咁.....一定要主題+議題一齊溫...
.......

咩叫樣條圖?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
救命聽都未聽過!!!!
可唔可以講解泥聽下??

菲爾鐘斯 2007-04-14 20:08
引用第12樓ORRIZZZ2007-04-14 20:00發表的“”:
咩叫樣條圖?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
救命聽都未聽過!!!!
可唔可以講解泥聽下??

我都係果日補習先聽過
以下係樣條圖既sample

ORRIZZZ 2007-04-14 20:21
SUSTAINABLE CITY果課?

Bra神 2007-04-14 21:06
引用第13樓∼超級曼聯迷∼2007-04-14 20:08發表的“”:
我都係果日補習先聽過
以下係樣條圖既sample

樣條圖英文係咩

lamho 2007-04-14 21:06
引用第14樓ORRIZZZ2007-04-14 20:21發表的“”:
SUSTAINABLE CITY果課?

樣條圖邊課都會考,不過好似得城市呢課出得到...

菲爾鐘斯 2007-04-14 21:13
引用第15樓Bra神2007-04-14 21:06發表的“”:
樣條圖英文係咩

TRANSECT
幅圖有

Bra神 2007-04-14 21:23
有冇人話我知05同06果6題出咩- -

ORRIZZZ 2007-04-14 21:47
但係其實都唔多明係咩泥..
可以解釋1下嗎?!

heaven2003 2007-04-14 22:35
引用第19樓ORRIZZZ2007-04-14 21:47發表的“”:
但係其實都唔多明係咩泥..
可以解釋1下嗎?!

例如有一幅地圖
地圖上有兩點:A同B
用一條直線連住A同B

至於你見到條線cut開一截截
係以條線經過果個地方個landuse來分的...

我諗到改咩名鳥 2007-04-14 23:35
引用第9樓Pau2007-04-14 19:36發表的“”:
(雖然我MC錯左11題............ [表情] )

我都係兩年前
無溫書去考拎C

炸炸帝 2007-04-15 02:52
好有機會出海嘯

炸炸帝 2007-04-15 03:03
引用第18樓Bra神2007-04-14 21:23發表的“”:
有冇人話我知05同06果6題出咩- -

1. 地圖題:城市、可持續發展(市區重建、洪水橋)
2. 農業、全球增溫(南加洲)
3. 內營力、自然災害(環太平洋)
4. 氣候(摩加迪沙)
5. 工業、能源(上海鋼鐵廠、中國媒炭消耗)
6. 外營力、水(華北乾旱、調水計劃)

1. 地圖題:可達度、聚落模式(梅窩、迪士尼)
2. 能源(再生能源、核能、水力發電)
3. 外營力(水循環、河盆)
4. 饑荒(薩赫勒)
5. 工業(加洲IT)
6. 氣候(季風、降雨)

Pau 2007-04-15 07:40
引用第11樓∼超級曼聯迷∼2007-04-14 19:55發表的“”:
氣候我都放棄了 [表情] [表情]
外營力就記哂果d沉積,搬運果d啦
記下上中下游有咩地貌
三角洲點形成
.......

map reading一定要做得好,因為起碼影響到1-2個grade................
亦都係打低你既敵人最好既時機,不過map reading都唔係咁難o者,記得俾map evidence~~

Pau 2007-04-15 07:46
引用第20樓heaven20032007-04-14 22:35發表的“”:
例如有一幅地圖
地圖上有兩點:A同B
.......

我做transect有個習慣,就係用兩把間尺,一把放o係地圖你要畫既地方度,另一把就放o係自己幅transect度,起碼慳返一倍時間~~

菲爾鐘斯 2007-04-15 13:12
Samuel話今年要留意天水圍濕地公園及觀塘裕民坊重建

Pau 2007-04-15 16:56
引用第26樓∼超級曼聯迷∼2007-04-15 13:12發表的“”:
Samuel話今年要留意天水圍濕地公園及觀塘裕民坊重建 [表情]

我都係補samuel,不過係中七~~
佢a-level都係話觀塘市區重建 ~~

heaven2003 2007-04-15 21:51
引用第9樓Pau2007-04-14 19:36發表的“”:
(雖然我MC錯左11題............ [表情] )

MC錯11題好勁ga la wor
錯少過15題至少都B的了...

heaven2003 2007-04-15 21:53
引用第25樓Pau2007-04-15 07:46發表的“”:
我做transect有個習慣,就係用兩把間尺,一把放o係地圖你要畫既地方度,另一把就放o係自己幅transect度,起碼慳返一倍時間~~ [表情]

唔錯喎
不過考場張檯唔係好大...用兩把尺咁放可能會有的唔方便

炸炸帝 2007-04-15 22:25
引用第26樓∼超級曼聯迷∼2007-04-15 13:12發表的“”:
Samuel話今年要留意天水圍濕地公園及觀塘裕民坊重建 [表情]

裕民坊趕唔趕得切喺上年年尾出呀

大熊KUMA 2007-04-16 18:31
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會....

2.俯衝同聚合有咩分別?

3.點解火山爆發未必係板塊邊界到發生???   唔係板塊邊界,仲有咩地方可以有

THX~

Bra神 2007-04-16 18:35
引用第31樓榴槤仔2007-04-16 18:31發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會.... [表情] [表情]
.......

建設性應該唔會, 因為我做mc都錯左.... 話建設性唔會=.=

Pau 2007-04-16 19:04
引用第31樓榴槤仔2007-04-16 18:31發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會.... [表情] [表情]
.......

請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??  
  全部都會
俯衝(subduction)係講密度高d果塊會俯衝入upper mantle
聚合(convergence)係講兩塊板塊相撞
個邏輯係,兩塊板塊聚合------>相撞---->密度高d果塊會俯衝

3.點解火山爆發未必係板塊邊界到發生???
例如夏威夷,因為有hot spot(熱點)

大熊KUMA 2007-04-16 20:52
引用第33樓Pau2007-04-16 19:04發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??  
  全部都會
.......

唔該哂~

菲爾鐘斯 2007-04-19 12:27
頭先在其他論壇見到有條友提出左個問題
佢話\
"唉..都唔知我本書點搞....一時就寫火山島弧-日本係由歐亞,菲律賓&北美洲板塊互撞擊而成....
我睇幅圖...塊北美洲板塊直頭分開左日本.....

之後我睇返書另一D板塊圖日本只係涉及歐亞,菲律賓同太平洋板塊.....

我都諗緊究竟關唔關北美洲板塊事..有乜可能成塊板塊係將日本分開左?"

咁究竟北美洲板塊係咪真係唔關事呢
我都想知

大熊KUMA 2007-04-19 16:35
引用第35樓∼超級曼聯迷∼2007-04-19 12:27發表的“”:
佢話\
"唉..都唔知我本書點搞....一時就寫火山島弧-日本係由歐亞,菲律賓&北美洲板塊互撞擊而成....
.......

唔關事~
日本係由歐亞,菲律賓&太平洋板塊<----呢個係正確既,日本係呢3塊板塊直接互相撞擊而成嫁....

不過本野做咩畫左個北美洲板塊係到既

heaven2003 2007-04-19 21:50
引用第36樓榴槤仔2007-04-19 16:35發表的“”:
唔關事~
日本係由歐亞,菲律賓&太平洋板塊<----呢個係正確既,日本係呢3塊板塊直接互相撞擊而成嫁.... [表情]
.......

我一路都以為日本係由太平洋同歐亞撞的...
但我找過地圖~
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Plates_tect2_en.svg
原來正常撞擊位係太平洋同北美洲板塊...(但果陣AL我都係記開歐亞同太平洋撞的)

其實係一個destructive plate boundaries
太平洋板塊係海洋板塊...密度高所以會沉
日本呢個島形成的正下方 就係果個所謂的subduction zone
至於太平洋同北美洲板塊係主要碰撞位既一個證明...
就係日本西面係有中條好深既海溝...咁岩就係沿住果兩塊板塊邊發展的
呢個就係我地平時讀destructive板塊相撞後會形成的海溝...

菲爾鐘斯 2007-04-20 14:07
岩岩做完05&06年mc
05年32/50 [有4題錯低b野 ]
06年35/50 [有2題錯低b野 ]
我要36以上先ok

大熊KUMA 2007-04-21 18:59
有無好友知道咩叫生態足印...??

lamho 2007-04-21 19:59
引用第39樓榴槤仔2007-04-21 18:59發表的“”:

咩黎?

炸炸帝 2007-04-21 22:24
引用第35樓∼超級曼聯迷∼2007-04-19 12:27發表的“”:
佢話\
.......

我用呢本書,係錯圖

SaHA 2007-04-21 22:29
引用第39樓榴槤仔2007-04-21 18:59發表的“”:

阿sir講過.....但係太耐唔記得了....

大熊KUMA 2007-04-22 15:05
引用第41樓hk200200622007-04-21 22:24發表的“”:
我用呢本書,係錯圖

引用第37樓heaven20032007-04-19 21:50發表的“”:

我一路都以為日本係由太平洋同歐亞撞的...
但我找過地圖~
.......

咁mc揀咩好

heaven2003 2007-04-22 16:56
引用第43樓榴槤仔2007-04-22 15:05發表的“”:
咁mc揀咩好 [表情]

有題MC問呢度嗎?@@""""

炸炸帝 2007-04-22 19:22
引用第43樓榴槤仔2007-04-22 15:05發表的“”:
咁mc揀咩好 [表情]

根本就唔關北美洲板塊事

炸炸帝 2007-04-22 19:25
貼題

地圖必答題:濕地公園
內營力:南亞大海嘯
城市:啟德機場舊址及土瓜灣內城區或利東街重建項目

heaven2003 2007-04-22 21:21
引用第45樓hk200200622007-04-22 19:22發表的“”:
根本就唔關北美洲板塊事 [表情]

雖然我平時讀都無乜講過關北美洲事
但連wiki幅圖都係咁畫: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Plates_tect2_en.svg
同之前本書幅圖都係一致既...應該唔會係錯圖掛...

會唔會平時教書果陣唔想的學生混淆/唔明
又或者根本係有的老師/學生自己誤解左...
所以就當左淨係involve左歐亞板塊同太平洋板塊...???

如果有的再詳細既資料可以證實下就好...

赤迪 2007-04-22 23:27
今年地理大熱係d咩?
睇我同我溫左個d差幾遠~
最後幾日~thx幫幫手~

炸炸帝 2007-04-22 23:40
引用第48樓赤迪2007-04-22 23:27發表的“”:
今年地理大熱係d咩?
睇我同我溫左個d差幾遠~
最後幾日~thx幫幫手~

引用第46樓hk200200622007-04-22 19:25發表的“”:
貼題

地圖必答題:濕地公園
內營力:南亞大海嘯
城市:啟德機場舊址及土瓜灣內城區或利東街重建項目

放心,係絕對「像赤道重疊」

查看完整版本: [-- (會考地理)有mc 答案la~(9成岩)唔信你入來對下睇下有咩問題~ --] [-- top --]