查看完整版本: [-- 葉的色素一問 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 葉的色素一問 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

danhon 2007-05-12 18:11

葉的色素一問

有d葉有d地方係紫色..

有咩功用架!???

整塊葉係綠色不是更有效進行光合作用嗎???

thx

黑魔道士比比 2007-05-13 00:52
引用第0樓danhon2007-05-12 18:11發表的“葉的色素一問”:
有d葉有d地方係紫色..
有咩功用架!???
整塊葉係綠色不是更有效進行光合作用嗎???
thx
.......

你係問緊中幾既Bio?

會考定高考?

danhon 2007-05-13 12:04
高考~thx

tsang0701 2007-05-26 14:49
關於光合作用既實驗 ?

萊斯特 2007-05-26 19:56
我記得我學過架!不過唔記得曬啦

.....

係咪關於function of accessory pigment 個part....

智者 2007-05-26 23:53
引用第4樓萊斯特2007-05-26 19:56發表的“”:
我記得我學過架!不過唔記得曬啦 [表情]
.....
係咪關於function of accessory pigment 個part....

無錯

黑魔道士比比 2007-06-03 21:51
accessory pigment 都有可能...

另一個可能唔知大家點睇~~
我覺得可能係果隻植物進化過程入面
由本來既全紫色進化到綠色~~
本來有紫色既地方可能係佢本身既habitat 吸收到好少少紅藍色既光波
後尾habitat 改變左, 為左適應就進化到以葉綠素為主~~

萊斯特 2007-06-07 18:03
引用第6樓黑魔道士比比2007-06-03 21:51發表的“”:
accessory pigment 都有可能...
另一個可能唔知大家點睇~~
我覺得可能係果隻植物進化過程入面
由本來既全紫色進化到綠色~~
本來有紫色既地方可能係佢本身既habitat 吸收到好少少紅藍色既光波
後尾habitat 改變左, 為左適應就進化到以葉綠素為主~~

唔明e句

查看完整版本: [-- 葉的色素一問 --] [-- top --]