查看完整版本: [-- 重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

Con仔 2007-06-24 15:37

重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手...

當6月29號,就會知道result...

但係自己考成點...真係心照...

如果比大家係我既..你會點揀?

1)搵學校repeat

2)自修repeat

3)讀HD/ASSO

4)HD/asso +自修

我自己就係prefer 2-->3-->4-->1

我想自修repeat係因為我唔想再番學校學番d學過晒既野...同埋時間會比較flexible d...
但係好多人都唔reccommend我自修,因為佢地話我會半途而廢....咁就會晒多年...

大多數人都覺得我應該搵學校...因為佢地覺得學校可以管住我等我有多d incentive讀書...

但係我又唔想朝8晚4咁..好晒精神...

至於讀HD/ASSO...我覺得jupas既HD/ASSO,入得去既都係有一定實力/失手既人...所以我都無咩信心可以脫穎而出...

而且,我又自問未盡晒全力....所以我想repeat試多次...等真係盡晒力都唔掂既時間先入hd/asso都未遲...

請大家比下意見我喇唔該...

亨利仔仔 2007-06-24 15:43
自修repeat 真係冇乜幾多個得...

垃圾桶 2007-06-24 15:46
我自己係經Jupas入Asso的

我反而有興趣想知你個目標係咩

係入學位,定係點

同時讀AD/HD及重考AL唔係想像中咁易,條路唔比你重考AL簡單

一方面要maintain住個GPA唔比佢跌,另一方面你retake AL都要讀書
考AL果段時間你就會好大獲,一方面大批Project同Assignment再加Present同考試一齊來

AL又同時考緊

大學既Lecturer係唔會因為你考AL而比你延期交 Assignment的

反而我覺得入左HD/AD之後要更加努力
AD/HD係臥虎藏龍之地,有勁hea既人又有勁讀既人,第一年高GPA non-ju走

你要諗清楚了

Con仔 2007-06-24 16:02
引用第1樓亨利仔仔2007-06-24 15:43發表的“”:
自修repeat 真係冇乜幾多個得...

係...好多親戚朋友都係咁講...

引用第2樓垃圾桶2007-06-24 15:46發表的“”:
我自己係經Jupas入Asso的

我反而有興趣想知你個目標係咩

係入學位,定係點

同時讀AD/HD及重考AL唔係想像中咁易,條路唔比你重考AL簡單

一方面要maintain住個GPA唔比佢跌,另一方面你retake AL都要讀書
考AL果段時間你就會好大獲,一方面大批Project同Assignment再加Present同考試一齊來

AL又同時考緊

大學既Lecturer係唔會因為你考AL而比你延期交 Assignment的

反而我覺得入左HD/AD之後要更加努力
AD/HD係臥虎藏龍之地,有勁hea既人又有勁讀既人,第一年高GPA non-ju走

你要諗清楚了

我自己當然係想入一間理想既大學,讀一個自己喜歡既degree....

我都明白呢個道理...所以我好怕入左去之後都係失手咁出番來....咁我就玩完了..

而自修就希望用一年既時間比多個機會自己....

至於半repeat半HD/AD...我都係見到someone咁樣應付先忽發其想...應該都無咩可能..

Erikson 2007-06-24 16:18
2係最差既選擇
做依件事要做得好,少d定力都唔得
不過講得白d,有定力既人,又邊駛行依條路

4係第二差
坐這山望那山一事無成
repeat又好hd/ad都好,應該要有所抉擇
抉擇左就應該勇往直前,唔好對另一個選擇念念不忘

至於1定係3最好,要睇返你既能力同aspiration

kylau 2007-06-24 16:30
引用第4樓Erikson2007-06-24 16:18發表的“”:
2係最差既選擇
做依件事要做得好,少d定力都唔得
不過講得白d,有定力既人,又邊駛行依條路
4係第二差
坐這山望那山一事無成
repeat又好hd/ad都好,應該要有所抉擇
抉擇左就應該勇往直前,唔好對另一個選擇念念不忘
至於1定係3最好,要睇返你既能力同aspiration

agree

I dont know anything about HD/AD, and from my fd's path, HD/AD is not a quite economically efficient way.

The society seems treat HD as something like IVE, the reputation is not that good compared to resources you have devoted.

So, in my opinion, retake form 7 is the simplest and most preferable way UNLESS you:
1. have a very clear mission what you want to do (career); or
2. don't have confidence for a better result in retaking form 7

我要打十個 2007-06-24 16:35
其實如果考唔到,我想出黎做野

or retake1年+番下工甘

做番幾年再諗下讀唔讀番書

我屋企無乜意見,因為佢地唔多清楚....

不過佢地都expect我入到u.......

唉......我都唔知點.......

Con仔 2007-06-24 16:54
引用第6樓奶健^^2007-06-24 16:35發表的“”:
其實如果考唔到,我想出黎做野
or retake1年+番下工甘
做番幾年再諗下讀唔讀番書
.......

出來做野...我一定唔會...唔係話想靠屋企養...而係..

無學歷,無好工....得雞碎咁多...夠養自己之外,夠養屋企嗎?

夠養另一半嗎?所以入大學係必要...

我起初都係咁捻....自修retake +番工

但係最大既問題係...我都唔知自己定力可以去到邊...

不過有一樣野好肯定就係....我既目標明確左好多...就係要入大學

其實番工都係朝9晚5咁上下...咁計番落除左有收入之外...基本上同番學一樣咁晒精神...

Con仔 2007-06-24 17:00
引用第5樓kylau2007-06-24 16:30發表的“”:
agree
I dont know anything about HD/AD, and from my fd's path, HD/AD is not a quite economically efficient way.
.......

其實我既目標唔只係HD grad.而係希望可以入到大學...讀degree...

如果真係考得差既話...就算呢個係一個inefficient way...我都要行...因為無得揀...

咁除左HD外....我都想比個機會自己試多次....

但係我都唔知試多次係值得定唔值得....始終al呢d野真係好難估

講真...比我d親朋戚友係咁講....retake自修既動力已經少左...因為佢地只會全力支持我讀HD/AD-___-"

我要打十個 2007-06-24 17:13
引用第7樓柯南仔2007-06-24 16:54發表的“”:
出來做野...我一定唔會...唔係話想靠屋企養...而係..
無學歷,無好工....得雞碎咁多...夠養自己之外,夠養屋企嗎?
.......

出來做野..........唔係全部為$.......仲有社會經驗.....

我有諗過一路做野一路考會計師果d試

可能甘仲efficient......

retake.....其實機會幾大心照.......都係試試

asso hd.....係我心目中其實真係冇乜用.......

唉......進退兩難........

someone 2007-06-24 17:17
其實都睇你讀咩hd o既....
好似我呢個hd 咁.... 其實要gpa 高真係唔難...
唔駛好勁....
因為都有唔少人好似我咁retake al + 讀hd hea
我讀hd o既原因都係為左唔好俾自己咁懶散
日日坐o係home 唔知做咩咁, 不如返學增進下o的知識

好似我讀o個個eie 咁, 其實同al phy 同 pure 都有少少關係
其實我都冇咩蝕底到
eie o既electronic circuit 幫到我明好多phy circuit o既野
ama 就進階下matrix, complex no.

我開始o個陣真係冇旨意過hd
別會錯意
只係之後發過自己個gpa 又幾好有o的regret 咁解

hd grad. 其實你讀到year 2 o既話大多數都可以升返上degree, 補讀返一o的你o係hd 冇讀過o既野
最後都係degree grad.

其實讀poly hd 都唔易, at least full cert 啦
同入city degree 都係差兩隻 d ( 假設你手持五條E )
入左hd, 俾心機
第一個sem 去盡佢\
報埋non-jupas
你過3.4 到o既話就好有可能間大學俾個direct offer 你
有實例, 非吹水

someone 2007-06-24 17:18
引用第9樓奶健^^2007-06-24 17:13發表的“”:
出來做野..........唔係全部為$.......仲有社會經驗.....
.......

asso / hd 可以話俾一個機會你
努力o的讀, 好o既話就升你上去讀degree 啦

總好過o係alevel 死鋤爛鋤
好似我咁= =''

kylau 2007-06-24 18:22
引用第9樓奶健^^2007-06-24 17:13發表的“”:
可能甘仲efficient......

見你講會計, 我應該答到你

你講得無錯, 一路做野一路考會計師果d試 是ok的

首選 hkicpa 的 qp 同 acca (但 qp 要有recognized degree先可考)

當然你考lcci(level 3) , 但人工一定比fresh grad差一大截

我無記錯, lcci level 3 + 5 year exp 的人, salary ~15,000

而一個fresh grad, 2 year exp, salary 已~14,000

如果你係想做accountant的, 要的係 一路做野一路讀番個degree, 先再考專業試

(唔方便比relevant link你, 如要的, 可pm問我)

kylau 2007-06-24 18:28
引用第10樓someone2007-06-24 17:17發表的“”:
唔駛好勁....
因為都有唔少人好似我咁retake al + 讀hd hea
.......

i've also heard of similar examples (many of them)

the main condition is that you will NOT get lazy

it is not an easy task, though

啪啪啪啪啪啪 2007-06-24 18:28
AL 就咪鬼 REPEAT 啦

kylau 2007-06-24 18:32
引用第8樓柯南仔2007-06-24 17:00發表的“”:
其實我既目標唔只係HD grad.而係希望可以入到大學...讀degree...
如果真係考得差既話...就算呢個係一個inefficient way...我都要行...因為無得揀...
.......

始終al呢d野真係好難估 - you can ask your teachers, they should know what your ability is up to

親朋戚友 is a factor for decision, on the other hand, i think your assessment on yourself (ability + interest) and TEACHERS' ADVICES are more professional and relevant.

Con仔 2007-06-24 20:22
引用第10樓someone2007-06-24 17:17發表的“”:
唔駛好勁....
日日坐o係home 唔知做咩咁, 不如返學增進下o的知識
好似我讀o個個eie 咁, 其實同al phy 同 pure 都有少少關係
其實我都冇咩蝕底到
eie o既electronic circuit 幫到我明好多phy circuit o既野
ama 就進階下matrix, complex no.
我開始o個陣真係冇旨意過hd
別會錯意
只係之後發過自己個gpa 又幾好有o的regret 咁解
hd grad. 其實你讀到year 2 o既話大多數都可以升返上degree, 補讀返一o的你o係hd 冇讀過o既野
最後都係degree grad.

其實讀poly hd 都唔易, at least full cert 啦
同入city degree 都係差兩隻 d ( 假設你手持五條E )
入左hd, 俾心機
第一個sem 去盡佢\
報埋non-jupas
你過3.4 到o既話就好有可能間大學俾個direct offer 你
有實例, 非吹水

即係讀完HD 2 year,如果正常發揮,都應該無有degree offer番?

因為我係文科,睇來兩邊讀應該無咩野可能....

Con仔 2007-06-24 20:25
引用第15樓kylau2007-06-24 18:32發表的“”:
始終al呢d野真係好難估 - you can ask your teachers, they should know what your ability is up to
親朋戚友 is a factor for decision, on the other hand, i think your assessment on yourself (ability + interest) and TEACHERS' ADVICES are more professional and relevant.

我學校d老師一直強調:AL一世人讀一次都嫌多,千其唔好repeat....

同埋,始終自己屋企無錢....所以自己都無機會讀出面d HD/AD又或者過外國...

睇番之前有人話做野 + 讀acct.

其實我自己都係想讀番商科呢邊,始終係自己興趣....

不過又睇到5 years exp + lcci lvl 3先有15k....

而且,都聽人講lcci 3唔係講玩....

我都唔知點算好

迪神 2007-06-24 20:33
考一兩科al repeat來combine cert就制得過,成個al repeat真係極度不贊成~

hd/asso last year駁上degree話難唔難話易唔易,睇你咩科啦~

鮮吊甬仔 2007-06-24 22:14
自問AL盡左力未....

盡左就唔好repeat喇

江川徹 2007-06-25 00:01
我都係撐你入hd....al係點你都心裡有數,repeat成功機會有幾多你好清楚

啪啪啪啪啪啪 2007-06-25 01:57
CE 係淘汰懶人

AL 係淘汰蠢人

付出同回報都無關係,自己諗諗。

鮮吊甬仔 2007-06-25 21:51
引用第21樓BaLlAcK2007-06-25 01:57發表的“”:
CE 係淘汰懶人
AL 係淘汰蠢人

.......

我對號入座喇喂

someone 2007-06-25 21:57
引用第22樓Skyline_R342007-06-25 21:51發表的“”:
我對號入座喇喂 [表情]

我已經坐左o係到

我諗到改咩名鳥 2007-06-25 22:42
引用第22樓Skyline_R342007-06-25 21:51發表的“”:
我對號入座喇喂 [表情]

排排坐

someone 2007-06-25 23:16
引用第24樓sheepsheephin2007-06-25 22:42發表的“”:
排排坐 [表情]

食粉果

enter1214 2007-06-28 03:39
2)自修repeat,您有根基,一定的KNOWLEDGE,同埋您讀到中7,相信都可以知點溫書,不過會辛苦D,您一定要有心理準備。

tl9189 2007-06-28 13:38
引用第0樓柯南仔2007-06-24 15:37發表的“重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手...”:
當6月29號,就會知道result...
但係自己考成點...真係心照...
如果比大家係我既..你會點揀?
.......

repeat要諗下你自己今次衰既原因係乜....
懶定真係預正唔arm你既試題,定點∼∼
如果唔係,下年考唔到更好,咁就無謂浪費一年re la~
同埋,re左之後升得一至兩個garde(E-->C 或F-->D咁)
咁都無謂LA,大學對REPEATER既要求好似係高d架....

另外兩個選擇....
要行既話要好勁先入番到degree~~
仲要用比repeat多一至兩年既時間
我諗呢樣野你應該好清楚la

無論邊條路,都係要你俾更多心機同努力
總之目標都係degree~!!
咁所以,邊條路都係一樣。
當然,重要衡量你(屋企)既經濟能力~~

最後,我個人會建議你搵返間repeat~
起碼對番自己接觸過既野~點都有把握d既~
同埋有學校睇住,點都自律少少∼同埋有同學係你身邊,你先時刻知道自己在乜野水平

救救基斯克全 2007-07-04 20:53
我識人自修repeat入左大學
自修我諗最重要都係勤力同自制

智者 2007-07-04 21:41
係bo.........結果如何?

BBF 2007-07-04 21:49
引用第28樓神彤2007-07-04 20:53發表的“”:
我識人自修repeat入左大學 [表情] [表情]
自修我諗最重要都係勤力同自制 [表情]

我都係自修repeat喎

不過比我間過,
我會上HD

查看完整版本: [-- 重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手... --] [-- top --]