查看完整版本: [-- 中三選科求救..... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 中三選科求救..... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

英俊 2007-06-26 11:25

中三選科求救.....

今日派咗CHEM 同BIO,成績無我想像中好....

令我需重新考慮選科

其實選科應該以興趣先定成績先?

Hoi 2007-06-26 11:36
我覺得成績應該行先...
如果有興趣..讀唔掂都冇用
但係冇興趣既意思唔係憎...厭惡讀果科
咁都係唔得

kylau 2007-06-26 11:37
IF you ask me, I will choose Interest

No interest = no motivation

Provided that you have a choose, get it.
If you don't act for your best now, You will regret the choice in your future.

朗尼 2007-06-26 11:50
香港的考試制度令你需要揀你高分的科目,而唔係你鍾意的科目...........

英俊 2007-06-26 12:05
本來商科ok
但我間學校中六無商科

英俊 2007-06-26 12:07
理科我D分數好唔穩定
有時高有時低

ryan_kewell_7 2007-06-26 12:14
引用第4樓handsome 仔2007-06-26 12:05發表的“”:
本來商科ok
但我間學校中六無商科 [表情]
商業多野背但唔算難

someone 2007-06-26 12:16
一定係興趣.....
你冇興趣o既話點會想對住呢一科.....

ryan_kewell_7 2007-06-26 12:18
我會以興趣為先

如果你對數字冇咩好感既揀文科囉

對中史世史甘悶要背野既揀理科

不過興趣既背後都要有一定成績支持

先俾你有主導權揀邊科

賀雲斯 2007-06-26 12:41
講真..我果時冇話憎/特別喜邊科....
而且我科科成績都係差唔多....
聽人講勁人讀理科+a.math...就衝左埋去.......

但我覺得如果你有一兩科成績好既...我覺得你唔多唔少都會有興趣....
因為成績好.....點都會有d滿足感.........

如果同我一樣...咩都差唔多既........咁真係興趣囉....如果有的話...

如果有一d你喜既科..但又差成績既......
都係放棄算...有興趣而家都係差....
讀書講到底...最後都係睇成績罷了...
但當然....每個人"差"既定義都唔同...

Ajax 2007-06-26 12:44
文科我覺得okay易讀..
雖然中史要死記硬背..但係d內容有得簡呢讀..exam個時我地學校8條choose4條...only需要讀4個朝代就okay...最緊要係有得吹水...
西史..呢科根本唔使死記硬背..只要你上堂留心聽書就得..老師成日同我地講唔好背個d咩reason..吹ge野都有...而且好易tim..黎黎去去都係個d..

其實我好鐘意maths..無奈理科有3科我好憎...成績又屎..就係phy..chem..bio
依家讀文科d maths冇咩退步..老師成日比木exercise我地做..全班我ge maths成績都頭幾位..
岩岩個之exam仲88分tim../100

ryan_kewell_7 2007-06-26 12:45
引用第10樓Ajax2007-06-26 12:44發表的“”:
文科我覺得okay易讀..
雖然中史要死記硬背..但係d內容有得簡呢讀..exam個時我地學校8條choose4條...only需要讀4個朝代就okay...最緊要係有得吹水...
西史..呢科根本唔使死記硬背..只要你上堂留心聽書就得..老師成日同我地講唔好背個d咩reason..吹ge野都有...而且好易tim..黎黎去去都係個d..
你西史讀中文定英文

Ajax 2007-06-26 12:47
引用第11樓ryan_kewell_72007-06-26 12:45發表的“”:
你西史讀中文定英文 [表情]

英文

ryan_kewell_7 2007-06-26 12:48
引用第12樓Ajax2007-06-26 12:47發表的“”:
英文
唔係好多人拎倒高分

通常死 Essay

Ajax 2007-06-26 12:51
引用第13樓ryan_kewell_72007-06-26 12:48發表的“”:
唔係好多人拎倒高分 [表情]
通常死 Essay [表情]

我知..如果攞5成分數就算中上....不過我覺得HISTORY D野唔難..只不過D DBQ同ESSAY難答..點攞到高分特別難..

你班友cher夠未 2007-06-26 12:51
梗係興趣啦,無興趣你點會有心機讀?

ryan_kewell_7 2007-06-26 12:52
引用第14樓Ajax2007-06-26 12:51發表的“”:
我知..如果攞5成分數就算中上....不過我覺得HISTORY D野唔難..只不過D DBQ同ESSAY難答..點攞到高分特別難..
所以我都幾鐘意 History

不過成績另計

英俊 2007-06-26 13:21
以我的成績係我間學校揀咩科都得
但驚揀錯科

英俊 2007-06-26 13:23
興趣:理科=商科>文科

成績:商科>理科>文科

但我間學校中六無商科

ps:商科 is EPA and cmputer?

someone 2007-06-26 13:25
computer 都關商科事....
少少都有o既......

你去睇下o的課程
你覺得邊個好o既還決定呢

去o的書店到拎o的書黎睇下

雖則我o個陣冇咁做
因為覺得自己只係識計數
但而家發覺我自己+-*/ 都有問題

英俊 2007-06-26 13:27
引用第19樓someone2007-06-26 13:25發表的“”:
computer 都關商科事....
少少都有o既......
你去睇下o的課程
你覺得邊個好o既還決定呢
.......

只係識計數

英俊 2007-06-26 13:29
可能遲D派成績表會清楚D

yanyan 2007-06-26 13:30
冇興趣讀個d科目的話去到會考個陣會好辛苦....
我唔希望你步我o既後塵....

hon202020 2007-06-26 13:32
引用第6樓ryan_kewell_72007-06-26 12:14發表的“”:
商業多野背但唔算難 [表情]

ya

kylau 2007-06-26 14:15
引用第18樓handsome 仔2007-06-26 13:23發表的“”:
興趣:理科=商科>文科
成績:商科>理科>文科
.......

商科 = Accounting, Economics, Commerce

理科 係大學轉科會好易

但商科 係大學轉理科會好難

bossini 2007-06-26 15:21
引用第24樓kylau2007-06-26 14:15發表的“”:
商科 = Accounting, Economics, Commerce
.......

In fact what areas/topics will be included in "Commerce"? Because I major in finance in U, some of my little friends asked me if they should take on 商科 if they also wanna major in business-related subjects in university. but I am a science students and I don't even got a friend studying 商科 in secondary school.

ryan_kewell_7 2007-06-26 15:27
引用第25樓bossini2007-06-26 15:21發表的“”:
In fact what areas/topics will be included in "Commerce"? Because I major in finance in U, some of my little friends asked me if they should take on 商科 if they also wanna major in business-related subjects in university. but I am a science students and I don't even got a friend studying 商科 in secondary school.
Ownership of firms
Wholesalers
Retail Trade
Trade Document
Advertisement
Capital and Financial Statement etc.

bossini 2007-06-26 15:32
引用第26樓ryan_kewell_72007-06-26 15:27發表的“”:
Ownership of firms
Wholesalers
Retail Trade
Trade Document
Advertisement
.......

Thanks. It seems to me that they are the more practical aspects when compared with subjects like Economics. Am I right?

btw, Kewell, are u studying in U or form 6/form 7?

ryan_kewell_7 2007-06-26 15:38
引用第27樓bossini2007-06-26 15:32發表的“”:
Thanks. It seems to me that they are the more practical aspects when compared with subjects like Economics. Am I right?
.......
u may say that ... as economics covers about the logic

Demand and Supply,and Elasticity etc.

I am a F.4 student

bossini 2007-06-26 15:44
引用第28樓ryan_kewell_72007-06-26 15:38發表的“”:
u may say that ... as economics covers about the logic
Demand and Supply,and Elasticity etc.
.......

hehe okay

聰明豆 2007-06-26 16:34
錯晒
6A=半商半文
6S=全理

如果中六冇商科,林欣欣呀陳文傑呀聶琪呀果d仲點會係度

所以你放心,揀文理商都可以原校升

豬脾 2007-06-26 18:27
理科成績唔係超好唔緊要
只要對個科起碼都有d興趣
肯勤力去溫書就OK~~

個人分享:舊年我諗都冇諗就選左理科
因為我自己對文科真係一d 興趣都冇
就算其他人話文商好似幾易我都費時理(因為仲有科可怕既history)

如果handsome仔真係想一心谷爆ce既話
不如就選理科,再自修一科商科既subject ( principle of account)<--我自己都有選 但係就冇咩心機去睇

最緊要都係興趣問題,如果你唔鐘意計數 選理科自己都冇引啦(比人屈爆機wor,邊會爽得去邊 )

Desmond 2007-06-26 18:29
我chem得16分....係咪要讀文科呀??

CxRonaldoNo7 2007-06-26 18:40
引用第32樓沙律醬味熱狗2007-06-26 18:29發表的“”:
我chem得16分....係咪要讀文科呀??

未必
有商科ma
除非數學超廢......

聰明豆 2007-06-26 18:45
引用第33樓CxRonaldoNo72007-06-26 18:40發表的“”:
未必
有商科ma

數學廢讀咩都冇用...

大佬...主科黎架wo......

Desmond 2007-06-26 19:02
引用第33樓CxRonaldoNo72007-06-26 18:40發表的“”:
未必
有商科ma

文商

有時d野...唉 2007-06-26 19:09
興趣..

如果當日我揀理科..我e+應該讀緊ive毅進.etc

千其唔好為左陪fd而揀, 前途係自己, fd讀書唔會跟你一世

有d傻仔就係讀左2年先黎後悔, 光陰逝去不復返, 人唔係好多青春架渣

基斯坦奴 2007-06-26 19:13
我諗我依家呢班都算商科呱...
有econ
舊年中三...
我理科pht chem bio通通炒晒∼
加上又唔想讀兩科史∼
所以揀左依家文商

CxRonaldoNo7 2007-06-26 19:14
引用第34樓聰明豆2007-06-26 18:45發表的“”:
數學廢讀咩都冇用...
大佬...主科黎架wo......

我校學生會會長數學拎U
完全冇影響(我指學業上)

英文同中文先重要

CxRonaldoNo7 2007-06-26 19:16
引用第36樓龍格堡2007-06-26 19:09發表的“”:
興趣..
如果當日我揀理科..我e+應該讀緊ive毅進.etc [表情]
.......

我因為比前校長o既政策fake左
避用英文讀理科 搞到讀左用中文讀o既文科

咁我呢d係咩?

CxRonaldoNo7 2007-06-26 19:18
引用第37樓西門*2007-06-26 19:13發表的“”:
我諗我依家呢班都算商科呱...
有econ [表情]
舊年中三...
我理科pht chem bio通通炒晒∼
加上又唔想讀兩科史∼
.......

文商好好讀ga
雖然都係又多又難
不過起碼有心機讀d

基斯坦奴 2007-06-26 19:21
引用第40樓CxRonaldoNo72007-06-26 19:18發表的“”:
文商好好讀ga
雖然都係又多又難 [表情]
不過起碼有心機讀d [表情]

係幾易讀∼
肯勤力少少合格唔係問題∼
我依家世史唔係好掂∼

聰明豆 2007-06-26 19:29
引用第38樓CxRonaldoNo72007-06-26 19:14發表的“”:
[表情]
我校學生會會長數學拎U
完全冇影響(我指學業上)
.......

數學被看小了

英俊 2007-06-26 19:36
引用第30樓聰明豆2007-06-26 16:34發表的“”:
錯晒 [表情]
6A=半商半文
6S=全理
如果中六冇商科,林欣欣呀陳文傑呀聶琪呀果d仲點會係度 [表情] [表情]
.......

6A=半商半文

so 15 people for 商
you should very good at this

麥精 2007-06-26 19:39
我chem肥左
但係文科果d都ok
我自己又鐘意文科xD

英俊 2007-06-26 19:40
chem 79......(best:9x)

bio 74...(best:8x)

bad?

CKL 2007-06-26 19:41
引用第45樓handsome 仔2007-06-26 19:40發表的“”:
.......

gd啦

基斯坦奴 2007-06-26 19:44
引用第45樓handsome 仔2007-06-26 19:40發表的“”:
.......

比著我開心到訓唔著...
上年得一次phy得一次試過合格...測驗剩係測對流 七十幾
chem,bio未試過合格
phy要計數既都係

太伊 2007-06-26 19:48
引用第42樓聰明豆2007-06-26 19:29發表的“”:
[表情] [表情]
數學被看小了 [表情]

係架…
特別一讀文科…
一入就要去面對現實…
明明目標諗住爆個A出黎…
當全世界都同你講Maths係咁多科最唔重要…
A-U都問題不大既時候…
就會冇晒心機去爆的了…~_~

麥精 2007-06-26 19:50
.......

仲想點

查看完整版本: [-- 中三選科求救..... --] [-- top --]