查看完整版本: [-- ~~★☆★阿積士☆★☆~~係F.DB帶領下連奪兩屆荷甲冠軍 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【球迷會】 -> ~~★☆★阿積士☆★☆~~係F.DB帶領下連奪兩屆荷甲冠軍 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 7 total )

Ajax 2007-07-04 21:29

~~★☆★阿積士☆★☆~~係F.DB帶領下連奪兩屆荷甲冠軍

阿積士fans club☆(為失落5年ge聯賽冠軍努力)★

阿積士
全名 阿積士·阿姆斯特丹
足球會
Amsterdamsche Football
Club Ajax N.V.
綽號 Superjoden, Godenzonen
成立年份 1900年
主場 阿姆斯特丹球場
Amsterdam Arena
城市 阿姆斯特丹
主場容量 51,859人
主席 約翰·賈克(John C. Jaakke)
主教練
聯賽 荷蘭甲組足球聯賽
2006/07 荷蘭甲組足球聯賽,亞軍

會員名單:
會長:
Ajax
普通會員:
會員1.榴槤仔
會員2.yanyan
會員3.619
會員4.小魚兒
會員5.鬼仔
會員6:lamho
會員7:阿清
會員8:奧脫福
會員9:ryan_kewell_7
會員10:hon202020
會員11:麥精
會員12:軒軒~阿B
會員13:◇車路士之迷◆
會員14:luciowan
會員15:Edwin
會員16:c.朗拿度∼7號
會員17:雞腸零三零五

球隊簡單歷史介紹:

阿積士·阿姆斯特丹足球俱樂部(Amsterdamsche Football Club Ajax,簡稱Ajax Amsterdam,AFC Ajax及Ajax),創立於1900年,是一支位於荷蘭阿姆斯特丹的著名足球俱樂部。根據球會歷史是世界上最成功的十家球會之一,現時是荷蘭最成功及最受歡迎的球會,和費耶諾德以及埃因霍溫並稱荷蘭足球三強。阿積士被譽為荷蘭球壇的「搖籃」,出產過多名優秀的荷蘭球員,阿積士球員過去往往成為國家隊的重心球員,包括約翰·克魯伊夫(Johan Cruyff)、尹巴士頓(Marco van Basten)等。

阿積士從歷史中可見他們在歐洲賽事表現非常優秀,是歐洲大陸數一數二的頂級球會,1962年在首屆歐洲足協圖圖盃中擊敗同國球會費耶諾德獲得首次國際賽事冠軍,隨後囊括多個歐洲賽事冠軍,包括四屆歐洲聯賽冠軍盃、一屆歐洲足協盃、一屆歐洲盃賽冠軍盃、三屆歐洲超級盃以及兩屆洲際盃冠軍,是目前曾經奪得過歐洲三大盃賽(歐洲聯賽冠軍盃、歐洲足協盃、歐洲盃賽冠軍盃)的四間足球俱樂部之一(其他包括巴塞隆納、拜仁慕尼黑及祖雲達斯)。

球會歷來榮譽:

※球隊歷來榮譽:
-歐洲聯賽冠軍4次(1971,1972,1973,1995)
-歐洲足協杯1次(1992)
-歐洲盃賽冠軍盃1次(1987)
-歐洲超級盃3次(1972,1973,1995)
-荷蘭聯賽冠軍28次(1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,
1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980,1982,
1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002)
-荷蘭盃16次(1917,1943,1961,1967,1970,1971,1972,1979,1983,1986,
1987,1993,1998,1999,2002,2007)
-荷蘭超級盃4次(1993,1994,1995,2006)

曾效力著名球員:

雲巴士頓(Marco van Basten)
柏金(Dennis Bergkamp)
霍斯特·布蘭肯博格(Horst Blankenburg)
丹尼·布林德(Danny Blind)
法蘭·迪保亞(Frank de Boer)
朗奴·迪保亞(Ronald de Boer)
安赫洛斯·查裡斯特亞斯 (Angelos Charisteas)
約翰·告魯夫(Johan Cruyff)
阿里·哈恩(Arie Haan)
伊巴謙莫域(Zlatan Ibrahimović)
古華特(Patrick Kluivert)
朗奴·高文(Ronald Koeman)
白賴仁·勞特立(Brian Laudrup)
米高·勞特立(Michael Laudrup)
捷禾(Cristian Chivu)
埃德加·戴維斯(Edgar Davids)
米高斯(Rinus Michels)
尼斯堅斯(Johan Neeskens)
奧華馬斯(Marc Overmars)
派拿(Steven Pienaar)
列卡特(Frank Rijkaard)
洛辛堡(Markus Rosenberg)
雲達沙(Edwin van der Sar)
施多夫(Clarence Seedorf)
雲達華治(Rafael van der Vaart)

荷蘭甲組足球聯賽的歷屆冠軍:

年份 球隊
2007PSV燕豪芬
2006PSV燕豪芬
2005 PSV燕豪芬
2004 阿積士
2003 PSV燕豪芬
2002 阿積士
2001 PSV燕豪芬
2000 PSV燕豪芬
1999 飛燕諾
1998 阿積士
1997 P.S.V.
1996 阿積士
1995 阿積士
1994 阿積士
1993 飛燕諾
1992 P.S.V.
1991 P.S.V.
1990 阿積士

Ajax 2007-07-04 21:30
2007-2008年球員名單:
球員名單

1.史迪基倫堡 Maarten Stekelenburg 守門員

2.希汀加 Johnny Heitinga 後衛

4.維馬倫 Thomas Vermaelen 後衛

5 艾文奴臣 Urby Emanuelson 後衛

6.古科 Samuel Osei Kuffour 後衛

7.巴基斯奧古Kennedy Bakircioglu 中場

8.烏沙斯Ismael Urzaiz 前鋒

9.亨特拉爾 Klaas-Jan Huntelaar 前鋒

11.辛迪亞高李安納度 Santiago Leonardo 前鋒  

12.希積畢Erik Heijblok 龍門

13.戴維斯 Edgar Davids 中場

15.迪洛治 Laurent Delorge 前鋒

16.蘇亞雷斯 Luis Suárez 前鋒

17.維頓漢 Jan Vertonghen 後衛

18.加比 Gabri 中場

19.羅美路 Dennis Rommedahl 前鋒

20.奧加拉奧 George Ogararu 後衛

21.曼奴查拉恩 Edgar Manucharyan 前鋒

22.舒尼達 Robbert Schilder 中場

23.美迪亞 Nicolae Mitea 前鋒

24.當奴 Mitchell Donald 中場

25.華爾 Gregory van der Wiel 後衛

26.沙邦 Jeffrey Sarpong 中場

27.阿利達 Vurnon Anita 後衛

28.Michael Krohn-Dehli 前鋒

29. 連丹保夫 Olaf Lindenbergh 中場

30.真坦拿 Dennis Gentenaar 守門員

31.高連 Jurgen Colin 後衛

38.s.迪莊 Siem De Jong 中場
球隊大合照:

陣中主力形照:
[img]http://www.ajax.nl/upload_mm/banner/1948747229_1999998703_splash_hangjongeren.JPG[/img]

今季最佳陣容:
                        stekelenburg

b.silva         heitinga             vermaelen       emanuelson

gabri           vertonghen           lindgren

suarez       huntelaar         rommedahl

2007-2008年荷蘭甲組聯賽績分榜:

阿姆斯特丹球場照片:

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Amsterdam_ArenA.JPG/275px-Amsterdam_ArenA.JPG[/img]

阿積士網站:

http://www.ajax.nl/web/show/

主場球衣:
[img]http://i94.photobucket.com/albums/l111/cooljoey27/307846.jpg[/img]

作客球衣:
[img]http://i94.photobucket.com/albums/l111/cooljoey27/376323.jpg[/img]

OldSosad 2007-07-04 21:41
史奈達好似傳得好勁 .. 就黎走 .. 真慘~

A.Nok 2007-07-04 21:51
入來捧捧場先~~

Ajax 2007-07-04 21:52
歡迎大家

Hernandez 2007-07-04 21:58
我覺得個頭post好唔得

Ajax 2007-07-04 22:00
引用第5樓雞腸零三零五2007-07-04 21:58發表的“”:
我覺得個頭post好唔得 [表情]

頭post定個topic name?
有咩提議?

雷文鳳 2007-07-04 22:01
加油

hon202020 2007-07-04 22:02
引用第6樓Ajax2007-07-04 22:00發表的“”:
頭post定個topic name?
有咩提議?

好多字

Ajax 2007-07-04 22:03
引用第8樓hon2020202007-07-04 22:02發表的“”:
好多字 [表情]

呢d叫資料詳盡

hon202020 2007-07-04 22:04
引用第9樓Ajax2007-07-04 22:03發表的“”:
呢d叫資料詳盡

頭post應該寫會員名個d嘛

619 2007-07-04 22:04
加油~我都有支持你

Ajax 2007-07-04 22:08
引用第10樓hon2020202007-07-04 22:04發表的“”:
頭post應該寫會員名個d嘛

寫左la..

hon202020 2007-07-04 22:09
引用第12樓Ajax2007-07-04 22:08發表的“”:
寫左la..

去到咁落既

麥精 2007-07-04 22:10
捧阿積士場 fm都用緊

OldSosad 2007-07-04 22:10
你寫 ajax 幾幾年拎冠軍咪得囉 .. 洗唔洗成個 list 咁 show 落黎

例如:南華 (91-92) , (95-96) , (01-02) , (02-03) ..

同埋會員名單好似後左 d .

Ajax 2007-07-04 22:12
引用第13樓hon2020202007-07-04 22:09發表的“”:
去到咁落既 [表情]

分開一度專係講歷史..一到係講依家..

Ajax 2007-07-04 22:13
引用第15樓奧脫福2007-07-04 22:10發表的“”:
你寫 ajax 幾幾年拎冠軍咪得囉 .. 洗唔洗成個 list 咁 show 落黎
例如:南華 (91-92) , (95-96) , (01-02) , (02-03) ..
.......

okay...搬...

OldSosad 2007-07-04 22:20
引用第17樓Ajax2007-07-04 22:13發表的“”:
okay...搬...

咁樣好 d 啦 ..

Ajax 2007-07-04 22:21
引用第18樓奧脫福2007-07-04 22:20發表的“”:
咁樣好 d 啦 ..

cut左d冇咩人睇ge資料

OldSosad 2007-07-04 22:24
期待 ajax 下年 d 青年軍球員再度爆發

年年都好勁~

麥精 2007-07-04 22:25
&....其實洗唔洗list埋咁多年既champ呢...

炸炸帝 2007-07-04 22:25
加入

支持阿積士,要擊敗燕豪芬

國球旗 2007-07-04 22:28
引用第19樓Ajax2007-07-04 22:21發表的“”:
cut左d冇咩人睇ge資料

「荷蘭甲組足球聯賽的歷屆冠軍」可以唔要啦

麥精 2007-07-04 22:28
溫馨提示: perez同de mul未有英文名xD

Kun 2007-07-04 22:49
in

小魚兒 2007-07-04 23:37
same here

Barca 2007-07-05 09:56

lamho 2007-07-05 11:35
恭喜!!
唯一美中不足--呢個唔係荷蘭聯賽

Ajax 2007-07-05 11:40
引用第28樓lamho2007-07-05 11:35發表的“”:
恭喜!!
唯一美中不足--呢個唔係荷蘭聯賽 [表情]

冇所謂la...你搵條友整多個psv lo..

Ajax 2007-07-05 11:43
引用第23樓borisli882007-07-04 22:28發表的“”:
「荷蘭甲組足球聯賽的歷屆冠軍」可以唔要啦 [表情]

你加入嗎?

lamho 2007-07-05 11:43
唔好咁掃興...
整得唔錯

Ajax 2007-07-05 11:44
引用第31樓lamho2007-07-05 11:43發表的“”:
唔好咁掃興... [表情]
整得唔錯 [表情]

梗係la..我呢d fans係忠實ga ma

小魚兒 2007-07-05 12:22
Ajax你整得唔錯呀

小魚兒 2007-07-05 12:25
提提你
迪梅爾同佩雷斯你未打英文名

大熊KUMA 2007-07-05 12:37
Ajax好波

PS~頭POST可以既話可以加多D圖片....

Ajax 2007-07-05 12:39
引用第35樓榴槤仔2007-07-05 12:37發表的“”:
Ajax好波 [表情] [表情] [表情] [表情]
PS~頭POST可以既話可以加多D圖片....

咩圖片??

Barca 2007-07-05 16:42
有冇會歌

yanyan 2007-07-05 17:19
報到

Barca 2007-07-05 20:03
話時話
ajax有冇去過阿姆斯特丹個主場睇啊

tsang0701 2007-07-05 20:09
恭喜開張

Ajax 2007-07-05 20:34
引用第37樓luciowan2007-07-05 16:42發表的“”:
有冇會歌 [表情]

好似有..不過我睇wikipedia話首歌同liverpool個首"you'll never walk alone"一樣..

Ajax 2007-07-05 20:35
引用第39樓luciowan2007-07-05 20:03發表的“”:
話時話
ajax有冇去過阿姆斯特丹個主場睇啊 [表情]

你有??
我只係個中四的小朋友...你認為我有錢嗎??

Barca 2007-07-05 20:37
引用第42樓Ajax2007-07-05 20:35發表的“”:
你有??
我只係個中四的小朋友...你認為我有錢嗎??

話唔定你屋企人都係ajax fans呢
我剩係去過拜仁同巴塞咋

Barca 2007-07-05 20:38
引用第41樓Ajax2007-07-05 20:34發表的“”:
好似有..不過我睇wikipedia話首歌同liverpool個首"you'll never walk alone"一樣..

唔係掛

英俊 2007-07-05 20:40

年份 球隊
2006PSV燕豪芬
2005 PSV燕豪芬
2004 阿積士
2003 PSV燕豪芬
2002 阿積士
2001 PSV燕豪芬
2000 PSV燕豪芬
1999 飛燕諾
1998 阿積士
1997 P.S.V.
1996 阿積士
1995 阿積士
1994 阿積士
1993 飛燕諾
1992 P.S.V.
1991 P.S.V.
1990 阿積士
1989 P.S.V.
1988 P.S.V.
1987 P.S.V.
1986 P.S.V.
1985 阿積士
1984 飛燕諾
1983 阿積士
1982 阿積士
1981 A.Z.'67
1980 阿積士
1979 阿積士
1978 P.S.V.
1977 阿積士

i think just show 阿積士 is enough

Ajax 2007-07-05 20:45
引用第43樓luciowan2007-07-05 20:37發表的“”:
話唔定你屋企人都係ajax fans呢 [表情]
我剩係去過拜仁同巴塞咋

我屋企人?
我阿爸只係睇波..要佢講..真係冇可能
我阿媽唔睇波ga
我阿哥打ping pung ball就勁...足球一d都唔識..打winning唔會換人..鐘意italy只係識得baggio同dei piero(before world cup 2006)
我家姐對足球冇興趣..

Ajax 2007-07-05 20:46
handsome仔..你加入嗎??

OldSosad 2007-07-05 21:11
引用第45樓handsome 仔2007-07-05 20:40發表的“”:
年份 球隊
2006PSV燕豪芬
2005 PSV燕豪芬
.......

其實球會歷來榮譽果到都有

所以我建議呢項可以 del 左佢算 ..

Ajax 2007-07-05 21:17
我決定keep1990-2007

查看完整版本: [-- ~~★☆★阿積士☆★☆~~係F.DB帶領下連奪兩屆荷甲冠軍 --] [-- top --]