查看完整版本: [-- 呢篇文唔知放去邊好...諗諗下就放呢度.......搵工 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 呢篇文唔知放去邊好...諗諗下就放呢度.......搵工 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

垃圾桶 2007-07-05 22:22

呢篇文唔知放去邊好...諗諗下就放呢度.......搵工

呢篇文都唔知放係邊好

所以都係放係呢度好

小弟而家再掟resume出去搵工......之前原來自己既resume係好差......

經過ballballfull教路之後剛剛再掟左d出去

我而家應該等幾日,定係繼續搵工掟?

kylau 2007-07-05 22:31
放e度啦, 如有需要我可以開搵工 tips topic

當然繼續搵工 send email

1.有得in 總好過無了期等
2. 有d公司send成半年先有follow-up

垃圾桶 2007-07-05 22:43
引用第1樓kylau2007-07-05 22:31發表的“”:
放e度啦, 如有需要我可以開搵工 tips topic
當然繼續搵工 send email
.......

半年咁驚?....

BBF 2007-07-05 22:47
引用第2樓垃圾桶2007-07-05 22:43發表的“”:
半年咁驚?....

我試過send出去, 成2個月後先叫我in

又試過in左之後,成一個月後先叫我2nd in

垃圾桶 2007-07-05 23:08
引用第3樓ballballfull2007-07-05 22:47發表的“”:
我試過send出去, 成2個月後先叫我in
又試過in左之後,成一個月後先叫我2nd in

咁真係要keep住send好d....

迪神 2007-07-05 23:10
搭單問,我今日收到有offer,聽日簽約,但係咁岩後日同下星期一都有interview,咁樣係唔係要通知番佢地唔洗in,定係放飛機算?

炸炸帝 2007-07-05 23:13
有冇resume提供

垃圾桶 2007-07-05 23:14
引用第5樓迪神2007-07-05 23:10發表的“”:
搭單問,我今日收到有offer,聽日簽約,但係咁岩後日同下星期一都有interview,咁樣係唔係要通知番佢地唔洗in,定係放飛機算? [表情]

你咁快有offer就好啦

我而家都係keep sending

BBF 2007-07-05 23:15
搭單問,我今日收到有offer,聽日簽約,但係咁岩後日同下星期一都有interview,咁樣係唔係要通知番佢地唔洗in,定係放飛機算? [表情]

恭喜你揾到工

不過......最好打返電話去取消啦

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:15
講開有人 in,

試過 sd 完好耐之後先搵我,叫我上去公司度 in,

雖然收到有得 in 都係好事,但係呢個突如其來既消息,

其實我都已經唔記得間公司係咩名同係邊度做,

迪神 2007-07-05 23:15
引用第7樓垃圾桶2007-07-05 23:14發表的“”:
你咁快有offer就好啦
我而家都係keep sending

我失左業兩個月喇喎~

垃圾桶 2007-07-05 23:15
引用第8樓ballballfull2007-07-05 23:15發表的“”:
恭喜你揾到工 [表情]
不過......最好打返電話去取消啦 [表情]

最好thank返佢啦...

迪神 2007-07-05 23:15
引用第8樓ballballfull2007-07-05 23:15發表的“”:
恭喜你揾到工 [表情]
不過......最好打返電話去取消啦 [表情]

點開口,好似好衰咁~

垃圾桶 2007-07-05 23:16
引用第12樓迪神2007-07-05 23:15發表的“”:
點開口,好似好衰咁~ [表情]

嫌衰就email啦....

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:16
我都想搵多份工

唔夠駛

垃圾桶 2007-07-05 23:16
引用第14樓BaLlAcK2007-07-05 23:16發表的“”:
我都想搵多份工 [表情] [表情]
唔夠駛 [表情] [表情] [表情] [表情]

我都係...

我要既係full time.......

炸炸帝 2007-07-05 23:17
引用第15樓垃圾桶2007-07-05 23:16發表的“”:
我都係...
我要既係full time.......

我失咗兩個月業啦

我要搵暑期工

迪神 2007-07-05 23:18
引用第13樓垃圾桶2007-07-05 23:16發表的“”:
嫌衰就email啦....

更加唔知點表達~

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:19
引用第17樓迪神05-07-2007 23:18發表的“”:
更加唔知點表達~ [表情]

「另請高明」

迪神 2007-07-05 23:20
引用第18樓BaLlAcK2007-07-05 23:19發表的“”:
[表情] 「另請高明」

我唔想我係呢一行比人blacklist~

BBF 2007-07-05 23:21
我揾工, 會記底每次見工D資料

工作資料 (工作性質, Requirement, Job duties, ...)
準備功課 (公司資料, 工作前景, 行業動向, 準備想問的問題及擬定答案 ...)
見工內容 (見工流程, 各條問題及回答, ...)
檢討 (記底有咩做得好, 有咩做得唔夠, ...)

除左以上, 仲有一d係次次見工都要做的, 如

寫定一d介紹自己o既講稿 (廣/英/普)
見工時間人物地點衣著, 早10min上到去, 知道揾咩人, 衣著要整齊等
自己對某些學術/工作上的某個領域的理解/心得, 有需要時可大派用場

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:23
引用第19樓迪神05-07-2007 23:20發表的“”:
我唔想我係呢一行比人blacklist~ [表情]

「自立門戶」

BBF 2007-07-05 23:26
引用第14樓BaLlAcK2007-07-05 23:16發表的“”:
我都想搵多份工 [表情] [表情]
唔夠駛 [表情] [表情] [表情] [表情]

做d咩唔夠駛

做邊行呀~

Erikson 2007-07-05 23:30
引用第17樓迪神2007-07-05 23:18發表的“”:
更加唔知點表達~ [表情]

第一句多謝佢叫你interview
第二句話你唔去in
that's all

不過時間許可既話建議你見埋,有多一個選擇對自己係一件好事

迪神 2007-07-05 23:31
引用第23樓Erikson2007-07-05 23:30發表的“”:
第一句多謝佢叫你interview
第二句話你唔去in
that's all
.......

即係send e-mail通知呀?

呢份揀左架喇,今朝十點打來話in,十一點另一間話請~

炸炸帝 2007-07-05 23:35
引用第24樓迪神2007-07-05 23:31發表的“”:
即係send e-mail通知呀?
.......

索性唔去interview啦

垃圾桶 2007-07-05 23:35
引用第25樓軒軒~阿B2007-07-05 23:35發表的“”:

唔係去唔去既問題

係禮貌既問題.....

迪神 2007-07-05 23:36
引用第26樓垃圾桶2007-07-05 23:35發表的“”:
唔係去唔去既問題
係禮貌既問題.....
咪係~

kylau 2007-07-05 23:42

If the offer firm's job is better, phone the interview firm and say u will not go to interview

If the interview firm's job is better, u may go to interview while consider the offer contract about the termination clause (probation and one-month leave notice)

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:42
引用第22樓ballballfull05-07-2007 23:26發表的“”:
做d咩唔夠駛 [表情]
做邊行呀~

唔係得我一個人駛嘛

BBF 2007-07-05 23:44
引用第29樓BaLlAcK2007-07-05 23:42發表的“”:
唔係得我一個人駛嘛 [表情]

好曬,....黑左

咁咪無錢儲到囉

Erikson 2007-07-05 23:46
引用第20樓ballballfull2007-07-05 23:21發表的“”:
工作資料 (工作性質, Requirement, Job duties, ...)
準備功課 (公司資料, 工作前景, 行業動向, 準備想問的問題及擬定答案 ...)
.......

等我補充少少先
apply每份工都要記低幾時係邊度見到個job ad
好多公司都會用多過一個渠道請人,想知邊個渠道effective就係靠問求職者
對方唔一定問,不過佢問你又答唔出,佢可能會覺得你係工就apply

每次見工既preparation都要針對返果份工
例如自我介紹,要針對返間公司既general requirement同個post既specific requirement黎講
唔好一篇講稿用幾十次
問interviewer問題亦一樣,一定要有company/position specific既問題,仲要每次起碼prep定5-6條問題,in case有d個interviewer主動講左都仲有2-3條可以問

如果你既interviewer係senior executive,係interview結束時問佢攞咭片,之後send封email多謝佢見你同埋講下你有幾鍾意同幾岩份工

kylau 2007-07-05 23:46
引用第20樓ballballfull2007-07-05 23:21發表的“”:
檢討 (記底有咩做得好, 有咩做得唔夠, ...)
除左以上, 仲有一d係次次見工都要做的, 如
寫定一d介紹自己o既講稿 (廣/英/普)
見工時間人物地點衣著, 早10min上到去, 知道揾咩人, 衣著要整齊等
自己對某些學術/工作上的某個領域的理解/心得, 有需要時可大派用場

True

Especially for u-grads, JIJIS has alot of these data, just refer back the detail from JIJIS is fine.

Jobsdb has alot of reference info, just go and read their posts
http://www.jobsdb.com/HK/EN/V6HTML/JobSeeker/Resources/jobhunting/preparation/jobhunting_leading.htm

垃圾桶 2007-07-05 23:48
引用第32樓kylau2007-07-05 23:46發表的“”:
True
.......

城大既account expire左.....

無得上JIJIS

迪神 2007-07-05 23:49
引用第33樓垃圾桶2007-07-05 23:48發表的“”:
無得上JIJIS [表情] [表情] [表情]

我都係借人a/c上~

垃圾桶 2007-07-05 23:50
引用第34樓迪神2007-07-05 23:49發表的“”:
我都係借人a/c上~ [表情]

唔得了

我都要問下其他先...

新手,smallevil仲有bellamy

kylau 2007-07-05 23:51
引用第35樓垃圾桶2007-07-05 23:50發表的“”:
唔得了
我都要問下d friend先...
.......

我仲上到喎

垃圾桶 2007-07-05 23:52
引用第36樓kylau2007-07-05 23:51發表的“”:
我仲上到喎

我Top Up Degree無的

而家我用返我個Account Log in城大既AIMS

條Link都disable埋.......得返alumni services

Erikson 2007-07-05 23:53
引用第25樓軒軒~阿B2007-07-05 23:35發表的“”:

最憎d candidate no show
又唔係無留聯絡方法俾佢\
講聲唔黎有幾難?
個candidate上到間公司人地先話唔見又得唔得?

唔去見工好少事,不過唔好用d破壞自己人格既方法黎handle依件事

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:54
引用第30樓ballballfull05-07-2007 23:44發表的“”:
好曬,....黑左 [表情]
咁咪無錢儲到囉 [表情]

我要發達

迪神 2007-07-05 23:55
引用第38樓Erikson2007-07-05 23:53發表的“”:
最憎d candidate no show[表情]
講聲唔黎有幾難?
.......

以你經驗係收電話話唔來多定係用e-mail多?

kylau 2007-07-05 23:55
引用第38樓Erikson2007-07-05 23:53發表的“”:
講聲唔黎有幾難?
.......

其實reject interview/offer 都有小小問題

可以做的, 只是用politeness將 -ve effect減到最低

啪啪啪啪啪啪 2007-07-05 23:55
引用第38樓Erikson05-07-2007 23:53發表的“”:
講聲唔黎有幾難?
.......

不過通常公司會同一日安排幾個人去見

好多公司都見慣呢 d 野架啦

Erikson 2007-07-05 23:55
引用第33樓垃圾桶2007-07-05 23:48發表的“”:
無得上JIJIS [表情] [表情] [表情]

去jobsdb啦

d公司登jijis只係貪佢唔駛錢

BBF 2007-07-05 23:56
引用第31樓Erikson2007-07-05 23:46發表的“”:
等我補充少少先
apply每份工都要記低幾時係邊度見到個job ad
好多公司都會用多過一個渠道請人,想知邊個渠道effective就係靠問求職者
對方唔一定問,不過佢問你又答唔出,佢可能會覺得你係工就apply
.......

多謝你呢一篇補充
呢d野我都有做

kylau 2007-07-05 23:57
引用第40樓迪神2007-07-05 23:55發表的“”:
以你經驗係收電話話唔來多定係用e-mail多? [表情]

電話call back, 直接+一了百了

Erikson 2007-07-05 23:59
引用第42樓BaLlAcK2007-07-05 23:55發表的“”:
[表情] [表情] 不過通常公司會同一日安排幾個人去見
好多公司都見慣呢 d 野架啦

咁我都見慣依樣野
不過見慣唔係一件事,岩定錯係另一件事

BBF 2007-07-05 23:59
引用第43樓Erikson2007-07-05 23:55發表的“”:
去jobsdb啦
d公司登jijis只係貪佢唔駛錢

我10份有8,9份都係jobsdb

工又多,又fit大專學歷

jijis 只係比無exp果d,人工仲....幾麻麻...

如果想狂in,就揾獵頭公司(不過小心比佢地係唔係都揾d工比你見下煩死)

Erikson 2007-07-06 00:10
引用第47樓ballballfull2007-07-05 23:59發表的“”:
如果想狂in,就揾獵頭公司

我既搵工經驗獵頭公司反而慢過自己apply
不過through agent勝在有人幫你叫高個價

啪啪啪啪啪啪 2007-07-06 00:12
引用第46樓Erikson05-07-2007 23:59發表的“”:
咁我都見慣依樣野
不過見慣唔係一件事,岩定錯係另一件事

呢個當然,不過既然人地都唔志在,呢個唔做第二個就做架啦。

查看完整版本: [-- 呢篇文唔知放去邊好...諗諗下就放呢度.......搵工 --] [-- top --]