查看完整版本: [-- 我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

★BEBE★ 2007-08-12 19:26

我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝

我今年重讀..但係唔知點樣入手呀...我唔係諗玩hea多年..係真係有心想讀書的...
有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..
感謝

BBF 2007-08-12 21:30
我中5就未試過
中7就自修過一年

日日係咁温書囉
要同D遊戲機呀,COMP呀少D見面
邊科唔得咪補下

如果中英OK都好D
肯比時間落去, 會考多年會有進步O既!
GOOD LUCK

我諗到改咩名鳥 2007-08-13 00:08
我中五重讀...
除左努力之外我都唔知有乜心得...

迪神 2007-08-13 00:18
如果有d同你一樣都係repeat而有心上中六既可以一齊讀呀,study group唔錯,對我來講~

Con仔 2007-08-13 00:48
一句講晒....

中五repeat好過中七repeat...

入到間好既預科學校可以話係成功既一半....另外既一半當然係靠自己

ArSo 2007-08-13 02:19
先答自己幾個問題

你係咪真係想入大學
係咪真係想到宜家開始溫書?
重讀中五為乜?就係為上中六入大學,係咁多,如果唔係你要咩full cert可以讀其他野自己重考
你宜家幾分,有邊科有信心升grade 夾埋中英pass 14分??
自己有冇咁既能力?唔係想就得..

我唔想咁harsh   但我唔想又一個青年俾考試局玩多年 浪費一年青春
當然有人會答我重讀係一個好好既經驗,咁你即管咁諗
但我同你講,如果你失敗左,你知唔知自己面對係乜?慢全部人一年,原地踏步,不過中五重讀還好..

自己諗清諗楚,我建議你真係可以睇下大學有乜讀,自己有咩目標,宜家開始去追
我認為會考要14分有讀書根本係冇難度,

記住我講一句.. 呢樣野真係睇你想唔想 ,咩叫想唔想?
我frd 會考果時廿幾分有a有b 佢同我講放榜前一日佢好緊張,已經影印晒準備去撲學校,
睇唔睇到人地準備到咩程度? 再問自己一次.. 係咪真係想讀大學

一年,要hea過好容易,真係好容易   坐定定諗清楚自己有幾多條路,先好去行

萊斯特 2007-08-13 04:31
我係原校重讀過中五
個時同上年一樣咁hea
咩都冇改...
最後因為學校整體成績差
我好僥倖咁可以原校升讀

唔....重讀冇咩特別感覺...
係有d悶......

呀!順便講埋...
要相信自己...其實能力絕對唔係咩問題...
CE 又好...AL 又好...最重要都係
1.勤力
2.恰當既讀書方法
3.運

我深信過唔倒CE 同 AL 既人都係唔夠勤力所至

★BEBE★ 2007-08-13 14:00
我今年5分..中文唔合格...英文..maths..phy..chem..bio合格...
咁岩ive打黎話收左我..係四年制電機工程高級文憑...入讀二年級
但係我10號報左英皇repeat..
我已家有3條路....
1.讀ive..唔理repeat..
2.讀repeat...唔理ive...
3.讀ive..自修中文...中文攞番最少合格或者再高...
(急)

我諗到改咩名鳥 2007-08-13 17:44
引用第7樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 14:00發表的“Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
我今年5分..中文唔合格...英文..maths..phy..chem..bio合格...
咁岩ive打黎話收左我..係四年制電機工程高級文憑...入讀二年級
我已家有3條路....
.......

I prefer choice 1
客觀黎講理科五分重讀升form6機會好微(除非私校)
而只係retake 中文合格其實作用不大

希汀加 2007-08-13 19:53
我有個fd今年仲係考緊會考..repeat左兩年
佢都算係名校出品
但分人極hea..第一年3分...第2年都係3分
今年唔知佢考成點

yanyan 2007-08-13 20:01
引用第7樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 14:00發表的“Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
我已家有3條路....
.......

如果你對電機工程有d興趣o既話就去讀ive啦...
無謂repeat..

tl9189 2007-08-13 20:59
引用第8樓sheepsheephin2007-08-13 17:44發表的“Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
I prefer choice 1
客觀黎講理科五分重讀升form6機會好微(除非私校)
而只係retake 中文合格其實作用不大

就算升到...無返16~7分都好難入大學...
之前有統計話跟jupas入大學既人平均至少都16分~

BBF 2007-08-13 22:04
引用第11樓tl91892007-08-13 20:59發表的“Re:Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
就算升到...無返16~7分都好難入大學...
之前有統計話跟jupas入大學既人平均至少都16分~

就算有廿分都要KEEP住水準先夠入U

BBF 2007-08-13 22:07
我已家有3條路....
.......

比我會 1

有高級文憑唔怕揾唔到食
REPEAT比較冒險

下年補考返中文可能有用
好多工都要中英文PASS

★BEBE★ 2007-08-13 22:33
唔該哂咁多位好友頂力支持...我有咩問題可唔可以再問呀..
會唔會煩到咁多位呀..真係好對唔住..
有咩煩到大家唔好介意...

我諗到改咩名鳥 2007-08-13 22:50
引用第14樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 22:33發表的“”:

無論點都好
努力一定有成果

樂仔 2007-08-14 14:50
引用第14樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 22:33發表的“”:

鼎力先岩呀

Playboy_Pires 2007-08-14 20:34
我上年repeat,你第一個月真係幾難捱!
以前同你一齊同你讀的同學,已經上左中六!
感覺幾難受,同埋你遇左會俾同級的人串下lo~~
但真係要勤力一d~~

查看完整版本: [-- 我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝 --] [-- top --]