查看完整版本: [-- [有趣物理問題]關於平面鏡 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> [有趣物理問題]關於平面鏡 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

黑魔道士比比 2007-08-30 15:47

[有趣物理問題]關於平面鏡

先旨聲明, 呢條問題我已經有個幾合理既答案, 不過我想睇下你地諗唔諗到相同既野
換句話說, 我係考緊你地

問題好簡單:
個個都知平面鏡出黎既影像係左右倒轉架,
即係如果我左手拎碗右手拎筷子, 鏡入面既我就係左手拎筷子右手拎碗~

問題就係~
點解淨係左右調轉? 上下無調轉既? 唔通塊鏡識得分邊度係上下邊度係左右~?

sheva 2007-08-30 16:33
終極小畫家

因為光直線前進 ,平面鏡 i=r都係180度

Mr-Brian 2007-08-30 17:00
引用第1樓sheva2007-08-30 16:33發表的“”:
終極小畫家
[MG]http://godone.org/imagehost/pics/16b8ed36e01df61544b32e4201a05a25.JPG[/IMG]
因為光直線前進 ,平面鏡 i=r都係180度 [表情]

笑左

智者 2007-08-30 18:50

點解唔係上下調轉?

人腦將上下調轉既image「較」番正掛

黑魔道士比比 2007-08-30 21:45
引用第1樓sheva2007-08-30 16:33發表的“”:
終極小畫家
[/IMG]http://godone.org/imagehost/pics/16b8ed36e01df61544b32e4201a05a25.JPG[/IMG]
因為光直線前進 ,平面鏡 i=r都係180度 [表情]

...
首先... 光唔係射入你隻眼入面... 呢個圖已經唔成立啦""

黑魔道士比比 2007-08-30 21:47
引用第3樓智者2007-08-30 18:50發表的“”:
[/img]http://xs218.xs.to/xs218/07354/20070830.jpg[/img] [表情]
點解唔係上下調轉?
人腦將上下調轉既image「較」番正掛 [表情]

用ray diagram 其實係可以show 到個答案出黎~
不過我唔係要你show 到, 而係用理性/邏輯解釋~

點解個鏡識分上下左右~~

victor2006 2007-08-30 21:54
引用第5樓黑魔道士比比2007-08-30 21:47發表的“”:
用ray diagram 其實係可以show 到個答案出黎~
不過我唔係要你show 到, 而係用理性/邏輯解釋~
點解個鏡識分上下左右~~ [表情]

唔想諗,可能係好似一幅畫印去另一張紙度,都係左右調轉的

黑魔道士比比 2007-08-30 22:38
引用第6樓victor20062007-08-30 21:54發表的“”:
唔想諗,可能係好似一幅畫印去另一張紙度,都係左右調轉的 [表情]

呢個係gd point 黎架~~ 擴充出去啦~~

而家d 後生仔唔鍾意諗野

winstonlam 2007-09-01 00:56
mirror image reversed front and back. (not left/right or up/down)

someone 2007-09-01 01:25
引用第8樓winstonlam2007-09-01 00:56發表的“”:
mirror image reversed front and back. (not left/right or up/down)

估唔到winstonlam 除左hattrick 區仲會黎呢到

yanyan 2007-09-01 12:42
其實,,係咪因為個 image(ray diagram 裡面係鏡後面個個虛線物體) 冇調轉到
所以我地睇到o既冇調轉?

抑或係因為呢塊係mirror而唔係lens所以唔會上下倒轉?

tsang0701 2007-09-01 20:07
唔多識表達出黎

早高爾 2007-09-02 09:20
everyone know that the image distance=object distance 如果上身下身同塊境既距離有唔同[e.g 上身離鏡40cm 下身60cm] 甘即係 上身object同image差80cm距離啦 如果上下掉轉 的話 甘即係上身image前不過在下面 下身後不過就上些..... 但呢個根本就無可能啦 又有可能因為是反射...i=r i上身<i下身 但form在retina 個影像始終上高下低[因為角度問題!?] 本人表達能力好差 望指教

P仔 2007-09-02 11:08
引用第12樓早高爾2007-09-02 09:20發表的“”:
everyone know that the image distance=object distance 如果上身下身同塊境既距離有唔同[e.g 上身離鏡40cm 下身60cm] 甘即係 上身object同image差80cm距離啦 如果上下掉轉 的話 甘即係上身image前不過在下面 下身後不過就上些..... 但呢個根本就無可能啦 又有可能因為是反射...i=r i上身<i下身 但form在retina 個影像始終上高下低[因為角度問題!?] 本人表達能力好差 望指教

好耐無見

查看完整版本: [-- [有趣物理問題]關於平面鏡 --] [-- top --]