查看完整版本: [-- 2條al econ問題 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 2條al econ問題 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

菲爾鐘斯 2007-09-13 23:08

2條al econ問題

1.做任何事的"成本"是"必須放棄的最高價值的選擇".為什麼在這定義中,"最高"這兩個字是必要的?

2.代價是作出行動時必須放棄的價值最高的選擇,解釋為何是"最高"的

thx

Ajax 2007-09-13 23:10
呢d唔係f.4教的?

Con仔 2007-09-13 23:34
past paper來架喎....

someone 2007-09-13 23:38
今次我出唔到聲

我諗到改咩名鳥 2007-09-14 00:08
1.做任何事的"成本"是"必須放棄的最高價值的選擇".為什麼在這定義中,"最高"這兩個字是必要的?

有三個choices
A B C
揀左A
你所放棄o既只係B或C 而唔係B+C
因為如果你唔揀A
你就只可以揀B 或C
唔可以B+C
而「最」呢個字就定義左只有一個choice 係cost

咁「高」又點解呢?
由於你choice making o個陣只會考慮最高價值o既兩個choices
其他choice 都係irrelevant
揀左最高價值o既choice
cost 自然就係highest-valued option forgone 啦

CxRonaldoNo7 2007-09-14 00:24
引用第1樓Ajax2007-09-13 23:10發表的“”:
呢d唔係f.4教的?

F4有講但唔會咁考
所以呢個係F6的(因為問得深入一些)

就如需求定律咁
F4有教
但F6會有更深一層講解(用其他角度黎解釋/推斷/支持呢個定律) (e.g.有方法可以導出向上傾o既需求曲線 )

CxRonaldoNo7 2007-09-14 00:39
為什麼"最高"兩字如此重要?

當其他選擇的價值出現改變時,成本並不會受到影響,因而我們的行為亦不會有任何改變。
另一方面,如果在選擇後才發現該選擇的價值有所改變,這亦不會對成本有任何影響,我們的行為亦不會有任何改變。
只有當被放棄的選擇中價值"最高"的一項價值有所變勳時,成本才會隨之改變。"最高"兩字能令我們知道底成本以及我們的行為有沒有改變,因此,"最高"兩字是非常重要。

kewell 2007-09-14 00:41
引用第5樓CxRonaldoNo72007-09-14 00:24發表的“”:
F4有講但唔會咁考
所以呢個係F6的(因為問得深入一些)
就如需求定律咁
.......

向右上既需求曲線只係理論上...
果個好似係吉芬物品...

CxRonaldoNo7 2007-09-14 00:45
引用第7樓kewell2007-09-14 00:41發表的“”:
向右上既需求曲線只係理論上...
果個好似係吉芬物品...

無錯
因為係現實中仲未搵到吉芬物品o既存在
因此就算可以導出向上鈄o既需求曲線亦唔等於推翻需求定律
因為需求定律有着龐大o既解釋/推斷人類行為o既能力

Con仔 2007-09-14 00:53
引用第6樓CxRonaldoNo72007-09-14 00:39發表的“”:
為什麼"最高"兩字如此重要?
當其他選擇的價值出現改變時,成本並不會受到影響,因而我們的行為亦不會有任何改變。
另一方面,如果在選擇後才發現該選擇的價值有所改變,這亦不會對成本有任何影響,我們的行為亦不會有任何改變。
只有當被放棄的選擇中價值"最高"的一項價值有所變勳時,成本才會隨之改變。"最高"兩字能令我們知道底成本以及我們的行為有沒有改變,因此,"最高"兩字是非常重要。

紅色果句真係好重要...

個pt係Highest呢個字可以幫我地predict human behaviour....

江川徹 2007-09-14 09:27
記得constrained maximization就得嫁喇

查看完整版本: [-- 2條al econ問題 --] [-- top --]