查看完整版本: [-- Erikson照相機﹝第二零八頁新增賞櫻﹞ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【休閒娛樂】 -> Erikson照相機﹝第二零八頁新增賞櫻﹞ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 63 total )

Erikson 2007-10-07 18:53

Erikson照相機﹝第二零八頁新增賞櫻﹞

想睇自貼既人,你唔會係度見到你想睇既野
因為影相既人,只會出現於相機後面
我會不定期係度貼出我既作品,歡迎各位作出指導

1. 新post開張,第一次貼既係早前既泰國之行﹝攝影日期:29/9 - 2/10/07﹞
2. 公園閒逛﹝第六頁﹞
3. 畢業誌慶﹝第十一頁﹞
4. Happy New Year﹝第十一頁﹞
5. 花展2008﹝第十二頁﹞
6. 連南之旅﹝第十二至十三頁﹞
7. 昂平360﹝第十七頁﹞
8. 人像@九龍公園﹝第二十四頁﹞
9. 維港夜景﹝第二十四頁﹞
10. 三水之行- 荷花世界賞花篇﹝第二十八頁﹞
11. 三水之行- 荷花世界人物篇﹝第三十頁﹞
12. 三水之行- 古村篇﹝第三十頁﹞
13. 機場+貨櫃碼頭﹝第三十頁﹞
14. 新玩具過新年﹝第三十二頁﹞
15. 煙花初體驗﹝第三十三頁﹞
16. 霧鎖香港﹝第三十五頁﹞
17. 花展2009﹝第三十七頁﹞
18. 馬屎洲﹝第三十九頁﹞
19. 再遊志連靜苑﹝第四十頁﹞
20. 初試IR@九龍公園﹝第四十四頁﹞
21. 再試IR@香港公園﹝第四十五頁﹞
22. 三門仔+貨櫃碼頭+魚﹝第四十六頁﹞
23. 六四二十週年燭光晚會﹝第四十八頁﹞
24. 鰂魚涌公園﹝第四十九頁﹞
25. 東區走廊﹝第五十頁﹞
26. 開平之旅-膳食篇﹝第五十三頁﹞
27. 開平之旅-酒店篇﹝第五十三頁﹞
28. 開平之旅-錦江里碉樓群﹝第五十四頁﹞
29. 開平之旅-赤坎古鎮﹝第五十五頁﹞
30. 開平之旅-自力村碉樓群﹝第五十七頁﹞
31. 開平之旅-不分類篇﹝第五十八頁﹞
32. 南生圍﹝第五十九頁﹞
33. 機場﹝第六十二頁﹞
34. 澳門隨影﹝第六十四頁﹞
35. 赤柱+煙花﹝第六十五頁﹞
36. 中秋佳節﹝第六十八頁﹞
37. 中環閒逛﹝第七十二頁﹞
38. 再遊開平﹝第七十三頁﹞
39. 再遊鯉魚門﹝七十五頁﹞
40. 茶果嶺初探﹝第七十六頁﹞
41. 香港公園外影﹝第七十八頁﹞
42. 唔滿意既花展相﹝第八十一頁﹞
43. 永利街﹝第八十二頁﹞
44. 元荃古道﹝第八十二頁﹞
45. 梧桐寨﹝第八十三頁﹞
46. 科技大學人像外影﹝第八十五頁﹞
47. 水鄉風情﹝第八十七頁﹞
48. 燈光人像﹝第八十九頁﹞
49. 魚眼看中環﹝第九十一頁﹞
50. 數碼港﹝第九十一頁﹞
51. 映照荷塘﹝第九十五頁﹞
52. 每當變幻時﹝第九十六頁﹞
53. 馬交風光﹝第九十七頁﹞
54. 街頭舞台﹝第一零一頁﹞
55. 志連靜苑﹝第一零二頁﹞
56. 馬尼拉之旅﹝第一零四頁﹞
57. 三棟屋博物館﹝第一一二頁﹞
58. 雨中遊園﹝第一一三頁﹞
59. 再遊馬交﹝第一一四頁﹞
60. 人像攝影團﹝第一一九頁﹞
61. 鯉魚門隨影﹝第一二二頁﹞
62. 中國秋色系列之青島﹝第一二四頁﹞
63. 中國秋色系列之南雄﹝第一二七頁﹞
64. 花展回憶﹝第一三零頁﹞
65. 荔枝角公園﹝第一三一頁﹞
66. 九龍公園﹝第一三二頁﹞
67. 人像@科技大學﹝第一三二頁﹞
68. 夜遊尖沙咀﹝第一三四頁﹞
69. 漁港風情﹝第一三五頁﹞
70. 倫敦之旅﹝第一三九頁﹞
71. 澳門隨影﹝第一五八頁﹞
72. 機場晚霞﹝第一五九頁﹞
73. 外影實習﹝第一六一頁﹞
74. 中秋節快樂﹝第一六二頁﹞
75. 遊歷古城﹝第一六三頁﹞
76. 中文大學﹝第一六五頁﹞
77. 馬巒山瀑布﹝第一六七頁﹞
78. 大萬世居﹝第一六八頁﹞
79. 尖沙咀夜景﹝第一六九頁﹞
80. 沒有梅花的梅林﹝第一七零頁﹞
81. 村落與小孩﹝第一七一頁﹞
82. 寧靜漁港﹝第一七一頁﹞
83. 晨光﹝第一七二頁﹞
84. 繁忙漁港﹝第一七三頁﹞
85. 雪覆奇石﹝第一七四頁﹞
86. 夜色與破曉﹝第一七五頁﹞
87. 晶雕玉砌的河提﹝第一七六頁﹞
88. 燈光人像﹝第一八二頁﹞
89. 夜景人像﹝第一八三頁﹞
90. 外景人像﹝第一八三頁﹞
91. 屯門公園﹝第一八五頁﹞
92. IR人像﹝第一八六頁﹞
93. 韓國快拍﹝第一八七頁﹞
94. 蓮湖荷影﹝第一九一頁﹞
95. 夜景人像﹝第一九四頁﹞
96. 走馬看北京﹝第一九六頁﹞
97. 再戰南雄-失敗﹝第一九七頁﹞
98. 吳哥窟﹝第一九八頁﹞
99. 桃花源記﹝第二零一頁新增﹞
100. 寧夏風光﹝第二零二頁新增﹞
101. 胡楊金秋﹝第二零四頁新增﹞
102. 賞櫻﹝第二零八頁新增﹞

Erikson 2007-10-07 18:54
之前國慶假期去左泰國旅行
由於我既年假彌足珍貴,所以只係去左4日

第一日﹝290907﹞
11點幾先起飛,所以同平時差唔多時間起身已經得
入到禁區趁未上機,梗係周圍影下飛機先啦
就係搭依架機去啦

今次係第一次搭華航,之前都有d擔心
但係比想像中好,個位有電視、有得打機,而且d空姐都幾ok

去到曼谷係當地時間一點半,過完關兩點半,因為有團友要做落地簽証,等到三點半先開車離開機場

第一個目的地係Siam Paragon

名牌大場一個,有好多國際名牌,而且貴過香港
係依道既活動主要係睇4D電影同埋影下相

跟住去附近另一個商場:Central World
因為肚餓既關係,第一件事係去food court醫肚

個set要200泰幣,其實唔抵食,不過肚餓起上黎就無辦法
食完野就開始行,依個場既檔次比Paragon低,所以都叫做可以行下,最終買左頂帽

行完商場就去左食晚飯,個團既其中一個賣點係所有晚餐都係酒店食,今晚食既係自助火鍋
但係個火鍋係無肥牛

下一站係去行夜市,賣既野都係女人街貨色,而且間間舖都係差唔多既野

同女人街比較唔同既係佢有個大空地俾人坐低飲下野、食下小食,仲有人表演添

第二至四日行程及相片
待續

A.Nok 2007-10-07 18:55
支持

我想問點解頭一兩張好似影得較為黑既~

三郎 2007-10-07 18:56
無樣睇

丹尼屎 2007-10-07 18:57
部相機影出黎幾靚喎

Erikson 2007-10-07 18:58
引用第2樓阿諾2007-10-07 18:55發表的“”:
支持 [表情] [表情]
我想問點解頭一兩張好似影得較為黑既~

因為陰天,d色係暗d架啦

Erikson 2007-10-07 19:00
引用第3樓三郎2007-10-07 18:56發表的“”:
[表情] 無樣睇

你見過我個樣啦

國球旗 2007-10-07 19:00
無得去旅行都可以睇下相頂癮

啪啪啪啪啪啪 2007-10-07 19:00
支持,不過打錯字。

「各位」,唔係「閣位」。

Erikson 2007-10-07 19:01
引用第4樓§Dennis〞2007-10-07 18:57發表的“”:
部相機影出黎幾靚喎 [表情]

我都知係關部機事,唔關影既人事架啦

Erikson 2007-10-07 19:03
引用第8樓層壓式BanQ2007-10-07 19:00發表的“”:
支持,不過打錯字。
「各位」,唔係「閣位」。
[表情] [表情]

我會檢討架啦

Erikson 2007-10-07 19:05
引用第7樓borisli882007-10-07 19:00發表的“”:
無得去旅行都可以睇下相頂癮 [表情]

我足足等左兩年先去到旅行

三郎 2007-10-07 19:13
引用第6樓Erikson2007-10-07 19:00發表的“”:
你見過我個樣啦

型男不妨一看再看

Erikson 2007-10-07 19:29
引用第12樓三郎2007-10-07 19:13發表的“”:
[表情] 型男不妨一看再看

咁你見我一次已經夠

Erikson 2007-10-07 19:45
第二日﹝30092007﹞
朝早7點morning call﹝即係香港8點﹞,順利起身洗完面,影下間房個view先

食完早餐第一個景點係蛇園,有得睇徒手捉蛇

同埋係玻璃箱入面既蛇

不過最重要既都係聽個auntie sell蛇藥
跟團預左有依d活動架啦

之後去蜂蜜園,都係d叫你買野既地方
個大叔把聲好誇,聽到耳都痛埋

第三站,終於係真既旅遊點 – 夢幻樂園
食左飯先,之後第一個玩既係過山車
排左個幾鐘,講真唔值得花咁多時間係度,趁排隊無野做影返張相先

玩完入左夢幻真雪城,純粹入去玩雪橇
最後一樣玩既係鬼屋

最驚嚇既地方係落樓梯果陣爭d差錯腳
我都唔知點解前面d人可以係咁叫
係鬼屋出返黎,周圍行左一陣就夠鐘上車

上到車就係訓覺時間,兩個幾鐘既車程,經歷左成個trip入面唯一既落雨,去到芭提雅已經停左雨
首先去酒店擺低行李,今次住既係海景房

今晚既晚餐係泳池邊海鮮自助餐\
雖然當時個天仲係陰陰地,不過都可以安全地食完餐飯\

食完飯出動去行街
行左個商場先,係入面買左件t-shirt
本來想買條牛仔褲添,不過無碼
之後係商場出面條街行左陣,賣既野同尋晚果度差唔多啦

行完就上番車返酒店訓

韋碧克 2007-10-07 19:47
d 蛇青bb 拿埋一舊好恐怖

Desmond 2007-10-07 19:59
有無識到女仔先

下次試下影塊鏡呀

Erikson 2007-10-07 19:59
引用第15樓米高2007-10-07 19:47發表的“”:
d 蛇青bb 拿埋一舊好恐怖 [表情] [表情]

d sales係咁叫人買藥仲恐怖呀

Erikson 2007-10-07 20:06
引用第16樓沙律醬味熱狗2007-10-07 19:59發表的“”:
有無識到女仔先 [表情] [表情]
下次試下影塊鏡呀 [表情] [表情]

都無正野

我見到d值得影既鏡就影下啦
可以斜斜地影過去
又或者用腳架同快門線
不過就算正面影,我部相機足以遮住大半邊面

國球旗 2007-10-07 20:07
引用第17樓Erikson2007-10-07 19:59發表的“”:
d sales係咁叫人買藥仲恐怖呀

有無人生食蛇膽呀

大少* 2007-10-07 20:12
搞到我都想去bangkok

weijian1988 2007-10-07 20:54
哎哟,去泰国不来马来西亚...

Erikson 2007-10-07 21:00
引用第19樓borisli882007-10-07 20:07發表的“”:
有無人生食蛇膽呀 [表情]

咁就無

Erikson 2007-10-07 21:00
第三日﹝011007﹞
陽光與海灘 I’m coming
今日係去珊瑚島
架快艇首先駛左去一個玩降落傘既地方

我無玩,之後有d後悔唔玩
人地玩完之後就上返船去珊瑚島
行行下架船突然停左,個guide話依家係飄流記
其實係架船既車葉俾野纏住,一陣間就無事繼續行啦

去到玩左水上電單車,有個泰仔跟係後面保你平安,最重要既係夠鐘就叫你駛返埋岸
俾佢話我唔睇住周圍d船
玩完就遊左陣水,估唔到今年要十月先第一次遊水
十幾年無係沙灘游過,d水好咸呀
落完海,梗係要影相啦

午餐係海鮮餐,有完隻既蟹食
不過我個friend果隻有好多膏,我果隻一d都無
點解咁唔公平架

食完飯就返酒店沖涼
跟住又要去旅行團景點,今次係去珠寶店
下一站係去按摩,個團包一個鐘,淨係夠時間按腳
到喉唔到肺,自己俾錢加多個鐘按埋上半身先,咁就成身舒服晒
然後去食飯,今晚食既係泰國菜,有得飲冬蔭功湯
間餐廳係27樓,仲有得行出平台睇夜景
由於無諗過有得影夜景,所以無帶腳架,佢又無位放低部相機影相
返正無辦法影得清,就索性用遙鏡影

咁影都幾有特色吖,雖然靚唔靚就另一件事

食完飯就去睇show
去左睇真人show,不過係睇男人
原來條野可以用黎打股、打籃球同埋打保球﹝仲要全中添﹞
其實個show都好睇既,不過相機要放係出面locker,所以淨係係門口影左張相

睇完仲未夠鐘返酒店,係附近個商場行左陣,買左對鞋同一頂帽
然後就返酒店執行李啦

Erikson 2007-10-07 21:02
引用第21樓weijian19882007-10-07 20:54發表的“”:
哎哟,去泰国不来马来西亚...

馬來西亞團既行程唔夠吸引

丹尼屎 2007-10-07 21:20
引用第9樓Erikson2007-10-07 19:01發表的“”:
我都知係關部機事,唔關影既人事架啦[表情]

當然都要影果個人有好技巧先得架啦

Erikson 2007-10-07 22:26
第四日﹝021007﹞
今次行程既最後一日,首先去大象園
去到第一樣睇既動物唔係象,而係馬騮
隻馬騮個名叫做劉德華,識做好多表演,都幾得意架

左上角既係導遊哥哥同領隊姐姐

佢會做好多種運動,例如push up、sit up、踩單車同跨欄,仲有依兩樣

除左做運動又會賣藥

又識得解繩、跳火圈,仲會潛水執硬幣添

不過佢執完唔會俾返你,而係俾佢主人

第二樣睇既動物都唔係象,今次見到既係馬

架馬車一d都唔好坐,又迫喎
同女仔坐就話唔緊要者,但係我隔離果個係仔

第三樣見既動物,終於係象

騎象係比坐馬車更唔舒服既一件事

係大象園玩完,去左海味土產街

買左一大推野食做手信

之後出返曼谷食午餐,然後就去機場
去到機場首先將同先買既野食放入喼
趁領隊仲未搞好check-in,梗係要做d重要野啦
周圍影下相先

4日既行程咁就圓滿結束

Erikson 2007-10-07 22:27
del

垃圾桶 2007-10-08 00:25
support

weijian1988 2007-10-08 00:37
引用第24樓Erikson2007-10-07 21:02發表的“”:
馬來西亞團既行程唔夠吸引

下次来咯...

黑魔道士比比 2007-10-08 01:40
d 相既contrast 好靚~~

好似去左轉泰國咁

艾云 2007-10-08 03:14
正啊...我暑假都去完~
所以都熟好熟面...尤其馬蹓仔(不過我覺得佢好慘...)

你影D相好靚....同我親身去個感覺分別唔大

sun 2007-10-08 10:23
行程應該係跟團?

點解唔自由行?  

Erikson 2007-10-08 13:51
引用第31樓2007-10-08 02:51發表的“”:
正 [表情] [表情] [表情]
好似去左轉泰國咁 [表情]

多謝

Erikson 2007-10-08 13:52
引用第32樓艾云2007-10-08 03:14發表的“”:
正啊...我暑假都去完~
所以都熟好熟面...尤其馬蹓仔(不過我覺得佢好慘...) [表情]
你影D相好靚....同我親身去個感覺分別唔大 [表情] [表情] [表情]

我都覺得隻馬騮好慘
如果佢賣果d唔係藥油,我可能會幫佢買

Erikson 2007-10-08 13:57
引用第33樓sun2007-10-08 10:23發表的“”:
行程應該係跟團? [表情]
點解唔自由行?   [表情]

因為之前根本無諗過會去泰國
到決定左去,撞岩又比較忙,無時間plan行程
所以簡左跟團

其實我鍾意自由行多d

sun 2007-10-08 18:13
引用第36樓Erikson2007-10-08 13:57發表的“”:
因為之前根本無諗過會去泰國
到決定左去,撞岩又比較忙,無時間plan行程
所以簡左跟團
.......

我都鐘意自由行的.......

你呢d相...我有8成....

大熊KUMA 2007-10-08 19:40
我果次都有去珊瑚島...

坐飛艇坐到我暈船浪....

d相影得好靚..d光暗度幾gd下

Erikson 2007-10-08 21:02
引用第37樓sun2007-10-08 18:13發表的“”:
我都鐘意自由行的.......
你呢d相...我有8成.... [表情]

無辦法,曼谷芭提雅既團,個個都係咁上下

Erikson 2007-10-08 21:03
引用第38樓榴槤仔2007-10-08 19:40發表的“”:
我果次都有去珊瑚島...
坐飛艇坐到我暈船浪.... [表情]
d相影得好靚..d光暗度幾gd下 [表情]

坐唔到船頭
所以我咩事都無

freezefox 2007-10-09 00:46
我無論如何都要係半年內去一次旅行!

siman 2007-10-09 03:28
Nice photos

350D

Manual mode

Erikson

sun 2007-10-09 10:58
引用第41樓freezefox2007-10-09 00:46發表的“”:
我無論如何都要係半年內去一次旅行! [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

唔知點解...覺得你成日都唔搵時間去下...

你d家人會唔會有投訢?

freezefox 2007-10-09 13:17
引用第43樓sun2007-10-09 10:58發表的“”:
唔知點解...覺得你成日都唔搵時間去下...
.......

我投訴得勁d………

Erikson 2007-10-09 13:55
引用第42樓siman2007-10-09 03:28發表的“”:
Nice photos
350D [表情]
Manual mode [表情]
.......

你竟然知我用咩機

Erikson 2007-10-09 13:56
引用第41樓freezefox2007-10-09 00:46發表的“”:
我無論如何都要係半年內去一次旅行! [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

你提醒左我要趁依幾年去多d旅行

siman 2007-10-09 16:13
引用第45樓Erikson2007-10-09 13:55發表的“”:
你竟然知我用咩機[表情]

一睇就知啦~

不過唔知咩lens... 好多18mm... 18-55?

雷文鳳 2007-10-09 18:57
你部相機幾掂喎

freezefox 2007-10-09 20:05
引用第46樓Erikson2007-10-09 13:56發表的“”:
你提醒左我要趁依幾年去多d旅行 [表情]

查看完整版本: [-- Erikson照相機﹝第二零八頁新增賞櫻﹞ --] [-- top --]