查看完整版本: [-- MECHANICS問題一條 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> MECHANICS問題一條 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

vincent 2008-01-31 18:25

MECHANICS問題一條

電影中的演員經常從橋上跳下跌到車頂上,
如果一名75kg的演員,
從離路面5m高處跳到mass=1000kg的汽車上,
汽車正以20 ms^-1 行駛

問題:演員在撞擊後留在車上,如果汽車的速率(velocity)改變了,令演員gain of K.E: 104 J ,求演員的衝量(impulse)

ans: 465 NS

睇住個ans都砌唔番個step出泥 - -

tsang0701 2008-01-31 19:04
咩係衝量 = = 我未見過呢個詞

有冇第 2 個字代

siman 2008-01-31 19:08
都是conservation of energy 啦... 你知什麼是momentum 嗎?

啊謝 2008-01-31 19:12
引用第1樓tsang07012008-01-31 19:04發表的“”:
咩係衝量 = = 我未見過呢個詞
有冇第 2 個字代

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E8%A1%9D%E9%87%8F&variant=zh-tw

siman 2008-02-01 02:30
其實條題目有無錯... 我計唔到答案

ps. 倒轉黎計, 其實KE gain 係咪10^4 J... 104J 加得果少少速

alexandee 2008-03-21 18:27
引用第4樓siman2008-02-01 02:30發表的“”:
其實條題目有無錯... 我計唔到答案 [表情]
ps. 倒轉黎計, 其實KE gain 係咪10^4 J... 104J 加得果少少速 [表情]

完全同意 , 無咩可能係104J,
104個數咁零丁

智者 2008-03-21 19:20
impulse = change of momentum

智者 2008-03-21 19:27
個post咁耐架啦?

查看完整版本: [-- MECHANICS問題一條 --] [-- top --]