查看完整版本: [-- 各位,我有D倉頡的問題呀,謝謝幫忙! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 各位,我有D倉頡的問題呀,謝謝幫忙! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

posouth 2008-04-17 13:08

各位,我有D倉頡的問題呀,謝謝幫忙!

1) 想問問,打倉頡時的"攵"字,什麼時候用"竹水",什麼時候用"人大"?

為什麼"變"是用"人大"?
為什麼"務"是用"人大"?
有冇多D例子?

2) 倉頡碼其實是否 1-on-1 mapping?好像「心戈」,可以是勺,以是勾。每次我都要打1或2去選?

3) 為什麼「會」字的一點是「一」,「今」字的一點是「戈」?有冇原因??

唉,自學當中.....請指教喇,謝謝!!

太伊 2008-04-17 14:21
1) 想問問,打倉頡時的"

雲佬 2008-04-17 14:26
第一題唔識答你, 因為打打下好多時都已經變左習慣性, 我無反覆去諗過

第二題, 其實乜野叫1-on-1 mapping??其實倉頡有好多字都係要揀o架, 因為同樣打法都會撞到幾個字都係同一個輸入, 比起速成倉頡已經唔洗點揀o架啦喎

第三題, 咁你平時寫個今字入面係寫一點定係一劃先, 正確個今字入面係一點黎o架喎, 咁用戈係正常o架

火鳳凰 2008-04-17 14:27
我都係最近先學倉頡,不過學學下放棄左,因為的拆碼規則實在太煩,而家剩係打速成算數……

siman 2008-04-17 15:12
我用左倉頡成十年, 都有小小心得啦, 其實打得多睇得多就知點解

1) "變"同"務"都係"人大", "處"呢D就係"竹水", 你用WORD 將個字放大睇清楚就得,
"竹水"第2劃係一筆過, total 3劃, 而"人大"就係4劃
http://input.foruto.com/cjdict/50652.php
http://input.foruto.com/cjdict/45890.php

2) 不是1on1的, 有時無可避免要選碼, 但用較新的倉頡可以自動跟據前後組成詞語, 比較方便, 但有時都係要選, 比如你打"有" "冇" 呢D詞性一樣既字, 所以我通常用"無"代替"冇"

3) 這是電腦字(印刷字)和書寫字(正楷字)的分別, 電腦字因為顯示關係, 有時係同真正個字有差別, "今"字中間的一點雖然在電腦字看似是一劃, 但寫出黎的時候是一點, 而"合" 字的卻是真真正正的一劃
這樣的例子還有很多, 有時候甚至打的和顯示的完全不同(一時間想不起例子), 只要記住倉頡取碼是用正楷字做原則的

俾個好用既網址你, 入面有個拆碼的功能,
http://www.dididoo.com/util/chinput/default.aspx

tsang0701 2008-04-17 15:35
點解要自學倉頡?

朗尼 2008-04-17 16:40
引用第3樓火鳳凰2008-04-17 14:27發表的“”:
我都係最近先學倉頡,不過學學下放棄左,因為的拆碼規則實在太煩,而家剩係打速成算數…… [表情]

打速成都咁快ge你.......... 駛鬼學倉頡咩.....

posouth 2008-04-17 18:07
I see I see. 唔該哂D答案. 寫中文時真係無點去留意夂和攵原來有不同....... 我想,寫書法的人可能會更留心這些細節?

果link好有用!!

posouth 2008-04-17 18:12
引用第5樓tsang07012008-04-17 15:35發表的“”:
點解要自學倉頡?

以前學過其他輸入法,例如五筆. 不過好似還是倉頡的拆碼最上心.我覺得較易記!

銘〝 2008-04-17 18:43
引用第3樓火鳳凰2008-04-17 14:27發表的“”:
我都係最近先學倉頡,不過學學下放棄左,因為的拆碼規則實在太煩,而家剩係打速成算數…… [表情]

其實速成都可以好快-3-

火鳳凰 2008-04-17 18:55
引用第6樓任天痕2008-04-17 16:40發表的“”:
打速成都咁快ge你.......... [表情] [表情] [表情] 駛鬼學倉頡咩.....

好快就唔講得,不過都快過以前用手寫板既……

查看完整版本: [-- 各位,我有D倉頡的問題呀,謝謝幫忙! --] [-- top --]