查看完整版本: [-- 考評局報告:高考生常識差不明普選意義 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 考評局報告:高考生常識差不明普選意義 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

g3rMan 2008-11-01 21:13

考評局報告:高考生常識差不明普選意義

考 評 局 報 告 : 高 考 生 常 識 差 不 明 普 選 意 義

【本 報 訊 】 考 試 及 評 核 局 新 出 版 的 考 試 報 告 指 出 , 不 少 考 生 的 常 識 困 乏 , 社 會 應 該 關注 , 今 年 高 考 中 鮮 有 人 能 夠 清 楚 說 明 普 選 的 意 義 , 對 通 脹 、 安 樂 死 等 知 之 不 詳 。 報告 也 指 考 生 的 中 文 字 寫 得 潦 草 難 辨 , 多 年 來 沒 有 改 善 , 直 指 是 電 腦 普 及 惹 的 禍 , 提出 學 界 應 重 新 將 「 寫 字 」 納 入 程 。

直 通 車 理 解 為 子 彈 火 車

今年 總 結 會 考 生 和 高 考 生 表 現 的 考 試 報 告 顯 示 , 會 考 中 文 科 小 組 討 論 方 面 , 雖 然 考 生壟 斷 發 言 的 情 況 不 多 見 , 但 搶 先 開 口 、 爭 當 主 席 、 強 邀 發 言 、 指 名 作 答 、 機 械 回 應、 胡 亂 總 結 , 這 六 大 弊 端 較 去 年 嚴 重 , 「 似 乎 是 受 到 某 些 『 應 試 指 南 』 的 誤 導 」 ,結 果 搶 分 變 失 分 。
今 年 其 中 一 條 高 考 中 文 科 口 試 題 目 為 「 普 選 行 政 長 官 , 跟我 有 甚 麼 關 係 ? 」 , 報 告 指 「 鮮 有 考 生 清 楚 說 明 普 選 的 意 義 」 , 說 話 內 容 空 洞 , 見解 淺 薄 ; 更 有 考 生 將 直 通 車 理 解 為 一 種 近 似 子 彈 火 車 的 發 明 , 又 將 文 言 文 等 同 詩 詞。
報 告 又 批 評 考 生 錯 別 字 嚴 重 , 不 少 人 寫 了 非 規 範 簡 化 字 而 被 扣 分 。 不 少 閱卷 員 批 評 考 生 字 體 潦 草 難 辨 , 報 告 指 「 令 人 震 驚 」 , 分 析 原 因 之 一 是 電 腦 流 行 , 令學 生 減 少 寫 字 , 「 寫 字 問 題 應 該 重 新 提 到 語 文 學 的 日 程 來 」 。
英文 科 方 面 , 有 會 考 生 將 Victoria Harbour ( 維 多 利 亞 港 ) , 寫 成 Victory Harbour ( 勝 利 港 ) , 在 應 考 聆 聽 時 將 Thursday ( 周 四 ) 當 作 first day ( 首 日) 。 會 話 考 試 時 , 有 考 生 理 解 錯 誤 , 如 被 問 及 「 你 想 做 明 星 嗎 」 時 , 竟 答 「 我 喜 歡陳 慧 琳 」 。 報 告 又 指 , 高 考 生 簡 單 如 frogs 和 snake 也 串 錯 , 口 試 時 將 warm ( 暖) 讀 成 wrong ( 錯 ) 。
資 深 英 文 科 師 周 蘿 茜 指 出 , 學 生 常 使 用 電 腦 固 然 令 他 們 的 字 體 欠 佳 , 電 腦 軟 件 可 自 動 檢 查 英 文 串 字 及 文 法 , 也 令 他 們 的 基 本 功 變 差 。

考 評 局 評 語 文 科 考 生 表 現

科 目 : 中 文
會 考 : 聆 聽 能 力 考 試 , 常 誤 解 說 話 者 原 意
會 考 : 閱 讀 理 解 太 多 錯 別 字 , 字 體 太 潦
高 考 : 口 語 小 組 討 論 時 , 有 搶 先 開 口 、 機 械 回 應 、 胡 亂 總 結
高 考 : 說 話 能 力 測 試 中 , 將 「 獨 處 」 理 解 為 獨 到 之 處

科 目 : 英 文
會 考 : 作 文 卷 將 Victoria Harbour ( 維 港 ) 錯 作 Victory Harbour ( 勝 利 港 )
會 考 : 作 文 混 淆 常 用 字 , 如 wear ( 戴 、 穿 ) 與 carry ( 帶 )
高 考 : 會 話 測 試 常 有 背 誦 公 式 化 短 句 , 如 I agree with you ( 我 同 意 你 )
高 考 : 聆 聽 考 試 不 懂 串 簡 單 生 字 , 如 frogs ( 青 蛙 ) 、 snake ( 蛇 )

資 料 來 源 : 考 評 局 考 試 報 告

from蘋果日報 , 31st October, 2008.

CopoeL 2008-11-01 21:15
frogs ( 青 蛙 ) 呢個我真係唔識 = ="

g3rMan 2008-11-01 21:18
引用第1樓CopoeL2008-11-01 21:15發表的“”:
frogs ( 青 蛙 ) 呢個我真係唔識 = ="

講真???

太伊 2008-11-01 21:22
普選點解?
行政長官都未必知你問中學生?

寫字寫得樣衰…
個問題係出現o係個考試制度要求人地有咁多寫咁多
愈潦梗係愈快架啦
字體端正唔會加分,但寫多兩段高分既機會一定大過寫少o個個
要人寫得靚…前題係考試時間係咪有空間畀人寫到D端正既字先…

g3rMan 2008-11-01 21:25
我記得form6果陣既中化final exam都有用直通車做個人短講題目
我收到呢條題目果時都o 左...
用左30秒先define到直通車
我既definition係: 往返香港與中國大陸的交通工具(火車 and 巴士)

g3rMan 2008-11-01 21:28
引用第3樓小伊子2008-11-01 21:22發表的“”:
普選點解?
行政長官都未必知你問中學生? [表情]
寫字寫得樣衰…
.......

我政治冷感...都唔識普選
我都同意你話考試制度要求人地寫勁多野ga...

Obadiah 2008-11-01 21:32
高 考 : 會 話 測 試 常 有 背 誦 公 式 化 短 句 , 如 I agree with you ( 我 同 意 你 )

其實DD....係要背個WOR...最多考果時改小小野lor

太伊 2008-11-01 21:33
引用第5樓g3rMan2008-11-01 21:28發表的“”:
我政治冷感...都唔識普選 [表情]
我都同意你話考試制度要求人地寫勁多野ga... [表情]

今時今日考試寫字係寫個形狀架咋嘛
逐劃寫足你估你一題45分鐘既essay會寫少人幾多版先得架…
即係你寫到靚靚兩版完人地都唔敢畀個A你
人地潦一潦咁睇到個形就算既字寫夠八版有A既機會大幾多…

Unbeliverpool 2008-11-01 21:33
引用第3樓小伊子2008-11-01 21:22發表的“”:
普選點解?
行政長官都未必知你問中學生? [表情]
寫字寫得樣衰…
.......

咪係

al中史 3粒鐘答4題 你叫我點唔潦啦

你做比我睇啦不如...

太伊 2008-11-01 21:34
引用第6樓*艾瑞克*2008-11-01 21:32發表的“”:
其實DD....係要背個WOR...最多考果時改小小野lor[表情]

扣分架…
即係中文你贊成人地講野唔可以講我認同你架
死未

g3rMan 2008-11-01 21:35
引用第6樓*艾瑞克*2008-11-01 21:32發表的“”:
其實DD....係要背個WOR...最多考果時改小小野lor[表情]

可以改成 i think your point is great...

g3rMan 2008-11-01 21:37
引用第7樓小伊子2008-11-01 21:33發表的“”:
今時今日考試寫字係寫個形狀架咋嘛
逐劃寫足你估你一題45分鐘既essay會寫少人幾多版先得架…
即係你寫到靚靚兩版完人地都唔敢畀個A你
.......

寫得多唔代表A既機會越大...
essay係重質唔重量架...唔係咩???

我諗到改咩名鳥 2008-11-01 21:42
普選都唔知咩就抵你fail

太伊 2008-11-01 21:44
引用第11樓g3rMan2008-11-01 21:37發表的“”:
寫得多唔代表A既機會越大... [表情]
essay係重質唔重量架...唔係咩??? [表情]

重質
但你同一個質素
一個寫到八版
一個寫到兩版
邊個你會覺得好D?
你寫八版中晒既機會大,定係寫兩版既機會大?
當你係改卷你見到一個八版一個兩版
你畀完兩版,覺得佢寫得好正,A
之後再改個八版
又係咁正,A
你會唔會諗返
兩版o個個,好唔好意思畀個A佢

個問題係咁咋嘛…

Unbeliverpool 2008-11-01 21:53
引用第11樓g3rMan2008-11-01 21:37發表的“”:

中史無番咁多字一定唔會高分..

鮮吊甬仔 2008-11-01 22:18
考評局又拎d極端例子出黎抽水

我表明完全唔關我事 上面果d錯我一d都無犯

有時d野...唉 2008-11-01 22:56

質同量係成正比

你寫字靚d就代表你既質好?

寫得多既意思唔係話叫你寫d無謂野落去
而hkeaa班hihi就係要你多論據同論証去証明你既立場, 你唔通你覺得所謂既「簡而精」1,2個論點就足以support到你既立場令到你拎到A?
但人地寫得快個d可以有5-6個wor, 唔通就憑你咁樣就爭到條A?

中史都唔係書法比賽, 底線係d人睇到你d字型, 人地係睇你d內容同論據論証, 而唔係睇你d字體

當人地2000字都係扣緊題目既時候, 你有信心你個1000字內容足以說服人?

有時d野...唉 2008-11-01 23:01
引用第2樓g3rMan2008-11-01 21:18發表的“”:
講真??? [表情]

聽唔到漏空左算唔算唔識串?_?

Obadiah 2008-11-02 02:12
引用第9樓小伊子2008-11-01 21:34發表的“”:
扣分架… [表情]
即係中文你贊成人地講野唔可以講我認同你架
死未 [表情]

所以咪要改野lor

迪克 2008-11-02 04:52
更 有 考 生 將 直 通 車 理 解 為 一 種 近 似 子 彈 火 車 的 發 明 , 又 將 文 言 文 等 同 詩 詞。

迪克 2008-11-02 04:55
高 考 : 說 話 能 力 測 試 中 , 將 「 獨 處 」 理 解 為 獨 到 之 處

仲要高考

樂仔 2008-11-02 18:14
引用第20樓迪克2008-11-02 04:55發表的“”:
[表情] [表情]
仲要高考 [表情]

智者 2008-11-02 18:42
引用第20樓迪克2008-11-02 04:55發表的“”:
[表情] [表情]
仲要高考 [表情]

查看完整版本: [-- 考評局報告:高考生常識差不明普選意義 --] [-- top --]