查看完整版本: [-- 又請問點樣可以惡補英文? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 又請問點樣可以惡補英文? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 5 total )

RMadrid 2008-11-04 18:03

又請問點樣可以惡補英文?

我個人英文唔好....

我近幾日開始知道讀書既重要性...

我而家讀緊中三.....要惡補英文...

我一星期衰到連1至100都唔識串...加唔識讀...

根住我讀番...而家識...

而家讀緊1月至12月同星期一至星期日...

因為我估計我讀埋中六應該會出外國讀...

大家仲有冇咩方法可以惡補英文...

因為而家我學校用中文教...除左英文科上堂時...

我真係完全學唔到英文...

我除左生字唔得....連文法都唔得

廢托 2008-11-04 18:06
咁你以前小學點作文??

RMadrid 2008-11-04 18:10
引用第1樓廢托2008-11-04 18:06發表的“”:
咁你以前小學點作文?? [表情]

小學我幾乎冇作過文..係作都係幾個月一次...

小之又小

Ajax 2008-11-04 19:36
好老肚講句....睇書係好有用好緊要...睇d有興趣ge特別

迪克 2008-11-04 19:45
上多d外國網站睇你愛隊o既news
睇scmp o既體育版

dinlo 2008-11-04 19:49
引用第4樓迪克2008-11-04 19:45發表的“”:
上多d外國網站睇你愛隊o既news
睇scmp o既體育版

AGREE
我依家係睇scmp既city

鮮吊甬仔 2008-11-04 19:55
聽講讀寫多d囉

唔理你打機又好 睇x書又好 上網又好 接觸多d英文
睇你肯唔肯做

迪克 2008-11-04 20:00
不過睇news都係強化讀方面

要識聽識講,第一步建議聽下英文歌

豬脾 2008-11-04 20:06

我加下都想努力d 學好英文

RMadrid 2008-11-04 20:09
引用第7樓迪克2008-11-04 20:00發表的“”:
不過睇news都係強化讀方面
要識聽識講,第一步建議聽下英文歌
[表情]

其實有時我聽左都唔知點解

迪克 2008-11-04 20:11
引用第9樓邪狗2008-11-04 20:09發表的“”:
其實有時我聽左都唔知點解 [表情] [表情]

咁當然要搵歌詞o黎對住聽同唱啦

豬脾 2008-11-04 20:18
引用第10樓迪克2008-11-04 20:11發表的“”:
咁當然要搵歌詞o黎對住聽同

練定唱情歌

廢托 2008-11-04 20:23
引用第9樓邪狗2008-11-04 20:09發表的“”:
其實有時我聽左都唔知點解 [表情] [表情]

同一首歌...一開始望住d歌詞聽, 聽得幾次就唔好睇,但都聽同一首歌

我之前都係咁, 會有幫助的

當然一開始聽d 唔好太難既歌

最好聽簡單既兒歌呢d...慢慢黎, 一定得

迪克 2008-11-04 20:30
引用第12樓廢托2008-11-04 20:23發表的“”:
同一首歌...一開始望住d歌詞聽, 聽得幾次就唔好睇,但都聽同一首歌
我之前都係咁, 會有幫助的
.......

唔駛兒歌o既

舊陣d歌都ok易o架

first of may丫~勁易

tl9189 2008-11-04 20:36
1 至100都唔識... 咁就學返識先la...串返哂佢~

跟住學返d 最簡單既句子~ S + V + O 先,其餘既一概唔好寫住∼
同埋學返d 最基本既grammar~ 先學返四種tense 同 passive voice,
慢慢再複雜d, 再學深d

同一時間,每日都睇英文書卅英文句子,最好唔淨係用眼睇,用埋口讀出黎~ 順便練埋oral~

起碼做返一年半載先有成效~ 到時再有其他方法繼續進步~

RMadrid 2008-11-04 20:40
多謝大家比意見我....
但係我冇英文書..所以我決定上網睇我愛隊新聞...之後讀...唔識解就查字典...
聽埋英文歌....
至於grammar....邊4種tense 同 passive voice...
passive voice咩黎家

而家先知讀書好有用....
希望係我去外國讀之前可以改善到英文啦...

迪克 2008-11-04 20:49
tense唔只4種...
Present Tense,Past Tense,Futher Tense,
Past Perfect Tense,Present Perfect Tense,
Past Continuous Tense,Present Continuous Tense

dinlo 2008-11-04 21:02
引用第15樓邪狗2008-11-04 20:40發表的“”:
多謝大家比意見我....
但係我冇英文書..所以我決定上網睇我愛隊新聞...之後讀...唔識解就查字典...
聽埋英文歌....
至於grammar....邊4種tense 同 passive voice...
passive voice咩黎家 [表情] [表情]
.......

不過足球既新聞用字好似比較局限左
想識多d既睇scmp既young post

樂仔 2008-11-04 21:21
我都想學好d英文

迪克 2008-11-04 21:22
引用第17樓dinlo2008-11-04 21:02發表的“”:

ya~~又可以睇下同齡o既英文作品

RMadrid 2008-11-04 21:33
引用第17樓dinlo2008-11-04 21:02發表的“”:

睇其他報紙得唔得家?
好似BBC....
而家我聽人講睇美國電影都學到...
因為生字方面比較生活化...係唔係家?

我已經浪費左9年時間...
我係學校呆坐左9年..
我唔想再浪費多4年...
我要讀書....讀好英文...

丹尼屎 2008-11-04 21:41
要真係惡補唯一方法就係做 !!!!

廢托 2008-11-04 21:41
引用第13樓迪克2008-11-04 20:30發表的“”:
唔駛兒歌o既
舊陣d歌都ok易o架
.......

都係呀

我中學果陣, 一開始都係聽披頭四果d, yesterday, imagine 呢d 岩晒初學者

又好聽

迪克 2008-11-04 21:43
引用第20樓邪狗2008-11-04 21:33發表的“”:
睇其他報紙得唔得家?
好似BBC....
.......

睇咩報紙都得

想你由有興趣o既野問始先o者

廢托 2008-11-04 21:43
引用第20樓邪狗2008-11-04 21:33發表的“”:
睇其他報紙得唔得家?
好似BBC....
.......

逐步黎會好d.....一黎就睇 BBC...我覺得會難左d......

迪神 2008-11-04 21:44
玩fm都ok架~

大熊KUMA 2008-11-04 21:50
咁5個月時間內....點樣由幼稚園程度提升到AL程度呀

太伊 2008-11-04 21:53
引用第25樓迪神2008-11-04 21:44發表的“”:
玩fm都ok架~ [表情]

fm真係好多好多生字

A.Nok 2008-11-04 21:57
我想問句提外話...

你平時起球壇新聞post果d 新聞你係點譯

RMadrid 2008-11-04 22:07
引用第28樓阿諾2008-11-04 21:57發表的“”:
我想問句提外話...
你平時起球壇新聞post果d 新聞你係點譯 [表情] [表情]

用google譯...

廢托 2008-11-04 22:07
http://babelfish.yahoo.com/translate_txt

呢個 solfware 可以成句英文translate 返做中文

RMadrid 2008-11-04 22:08
引用第26樓榴槤仔2008-11-04 21:50發表的“”:
咁5個月時間內....點樣由幼稚園程度提升到AL程度呀 [表情] [表情]

我諗住用4年時間惡補英文

dinlo 2008-11-04 22:12
引用第25樓迪神2008-11-04 21:44發表的“”:
玩fm都ok架~ [表情]

WINNING用英文

迪克 2008-11-04 22:35
引用第29樓邪狗2008-11-04 22:07發表的“”:
用google譯...

試下自己睇完再理解啦

加歷查 2008-11-05 00:57
引用第26樓榴槤仔2008-11-04 21:50發表的“”:
咁5個月時間內....點樣由幼稚園程度提升到AL程度呀 [表情] [表情]

我都想5個月內又唔識提升到ce程度
引用第28樓阿諾2008-11-04 21:57發表的“”:
我想問句提外話...

你平時起球壇新聞post果d 新聞你係點譯 [表情] [表情]

本身都想問

太伊 2008-11-05 11:56
引用第32樓dinlo2008-11-04 22:12發表的“”:
WINNING用英文 [表情]

winning就冇乜用…
因為打winning好少睇字
冇效率

laisangyip 2008-11-05 12:29
引用第35樓小伊子2008-11-05 11:56發表的“”:
winning就冇乜用…
因為打winning好少睇字
冇效率 [表情]

[講真]對我黎講,補習先至真正可以全面改善英文,
針對ce,al甚至日常生活需要[/講真]
睇報紙既話有時d字太深,加上深字無中文解釋
根本唔可以唔查字典就可以識多好多vocab
除非你真係咁有心機個個字都去查(不過對大部分學生黎講都無咁多時間咁做)
唔好勿插

tc2218 2008-11-05 12:35
都係0個句﹐識返個鬼妹就搞掂

廢托 2008-11-05 15:17
引用第37樓tc22182008-11-05 12:35發表的“”:
都係0個句﹐識返個鬼妹就搞掂 [表情]

介紹

豬脾 2008-11-05 16:43
引用第36樓laisangyip2008-11-05 12:29發表的“”:
[講真]對我黎講,補習先至真正可以全面改善英文,
針對ce,al甚至日常生活需要[/講真]
睇報紙既話有時d字太深,加上深字無中文解釋
根本唔可以唔查字典就可以識多好多vocab
.......

咁你加下有冇補跟邊個?

ranKINGdom 2008-11-05 16:46
你情況唔樂觀,你而家可能連中一程度都無
我建議你出去補習,學最基本既野先,grammar、tense同埋生字
之後學造句,然後寫短文睇簡單的英文書
有返咁上下寫多d同睇英文報紙

垃圾桶 2008-11-05 16:59
引用第40樓king6a2008-11-05 16:46發表的“”:
我建議你出去補習,學最基本既野先,grammar、tense同埋生字

中一我覺得都可能高估左,隨時得小四至小五到

除左係睇報紙之外,補習就一定要了

如果問題帶到去高中果時就大大獲

laisangyip 2008-11-05 17:21
引用第39樓卡卡....2008-11-05 16:43發表的“”:
咁你加下有冇補跟邊個? [表情]

有.咁你有無補邊個?

豬脾 2008-11-05 17:30
引用第42樓laisangyip2008-11-05 17:21發表的“”:
有.咁你有無補邊個?

有..pchan,u?

RMadrid 2008-11-05 17:45
引用第40樓king6a2008-11-05 16:46發表的“”:

我而家英文程度唔好話小四,小五...
應該係小三到
至於文法..我只係識現在式,將來式...
咩現在進行式我都唔識...
同埋咩英文書比較簡單...
我睇我學校既英文報紙...十句我只係睇得明2-3句...

我中一果陣英文都有四十幾分...
但係一上到中二...就跌到三十幾四十分到...
重讀第二年中二...我更加成年英文堂都冇聽書..得二十幾分...

RMadrid 2008-11-05 17:48
引用第37樓tc22182008-11-05 12:35發表的“”:
都係0個句﹐識返個鬼妹就搞掂 [表情]

我學校一個鬼妹都冇
全部都係巴基斯坦,印度果D南亞「銳」人士...
次次見親佢地都係講D巴基斯坦話....
完全聽唔明...
但係佢地有D識中文...
而佢地係全英文授課...

laisangyip 2008-11-05 18:47
引用第43樓卡卡....2008-11-05 17:30發表的“”:
有..pchan,u?

一樣呀
你係幾時開始補佢?

eric_ah4 2008-11-05 18:52
引用第45樓邪狗2008-11-05 17:48發表的“”:
我學校一個鬼妹都冇 [表情] [表情]
全部都係巴基斯坦,印度果D南亞「銳」人士...
次次見親佢地都係講D巴基斯坦話....
.......

你咩學校?

ranKINGdom 2008-11-05 19:11
引用第44樓邪狗2008-11-05 17:45發表的“”:
我而家英文程度唔好話小四,小五...
應該係小三到 [表情] [表情]
至於文法..我只係識現在式,將來式...
.......

去圖書館借超低能的書睇,每日逼自己學十幾二十隻字
我諗唔會太過分,因為我相信你平日都好得閒唔會溫其他科

RMadrid 2008-11-05 19:16
引用第47樓eric_ah42008-11-05 18:52發表的“”:
你咩學校?

band 3 學校...

中三有一班係南亞銳人士...

一班45人

查看完整版本: [-- 又請問點樣可以惡補英文? --] [-- top --]