查看完整版本: [-- 求意見...F.5會考 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 求意見...F.5會考 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

corlohk 2009-03-03 22:14

求意見...F.5會考

我現讀緊F.5
係中中讀緊
中英數化生物+電腦
成績算係差果類
會考預計都係得11-16分果D
如果咁岩14
我應該如何選擇呢
應該上原校中六讀英文化生物好
定係出去找學校讀中文好呢(出面係咪好小中六理科中文嫁?)

考緊MOCK 心好亂@@希望大家比D建議

麥精 2009-03-03 22:19
如果你有意向讀U...讀英文啦,,

你讀science果d入到U 一定用英文

corlohk 2009-03-03 22:22
不過我聽人講話我宜+讀緊中文理
中六轉英文=投降
我自己都覺得係
所以先唔知點好
自己衰....唉
中3選科冇選英文+冇AMATHS..激死

tl9189 2009-03-03 22:23
點都英文好....
就算你hkal真係炒左都好~起碼讀過英文教既野都有d優勢
讀degree/high dip/asso degree

tl9189 2009-03-03 22:25
引用第2樓corlohk2009-03-03 22:22發表的“”:
不過我聽人講話我宜+讀緊中文理
中六轉英文=投降
我自己都覺得係
所以先唔知點好
自己衰....唉
.......

老實講~你預自己可能都要repeat一年預科惡補返d 英文理可能仲好
點都覺得用中文讀~ 讀就舒服~之後就慘

corlohk 2009-03-03 22:26
...咁又係啵...不過我英文程度極低
我怕會浪費兩年光陰...
中六中文出面係咪好少的?
好鬼煩惱

chongsir1206 2009-03-03 22:29
你果間唔係中中咩?
點解中六用英文既?

corlohk 2009-03-03 22:33
...我唔都唔係好清楚
我只知如果我夠分..升鬼左上去中六
只有一條路...英文化生物

corlohk 2009-03-03 22:36
引用第4樓tl91892009-03-03 22:25發表的“”:
老實講~你預自己可能都要repeat一年預科惡補返d 英文理可能仲好
點都覺得用中文讀~ 讀就舒服~之後就慘

...係咪姐係AL預炒重讀...
我聽條友講話中六都係為大學
入左大學先算
先話選中六中文理

chongsir1206 2009-03-03 22:44
我果間既預科就係用中文教,不過就任得你用中定英考
我地ce就全部用中文讀,有d人初初升中六,都係用英文讀,不過後來好多都轉翻中文
而且英文勁果d,phy chem bio都係用中文讀,不過都有d人用英文書,不過就考中文
初初轉英文,係需要時間適應,你要用更多既努力學翻晒d名詞
就算你睇書,經常都要查字典
係本身已經夠難既al中,你再要用多d額外既時間去查果d英文
而且答題方面都係一個問題,要用英文作答
不過你只要適應到就無問題
我既意見就係,過左學就係神仙
除非你對chem同bio好有興趣,先轉去用英文讀
唔係,就上到u先算啦,而且係u,你都唔一定讀sicence既姐

senal 2009-03-03 22:48
繼續用中文讀,上到大學可以唔揀個D 學系

corlohk 2009-03-03 22:50
引用第9樓chongsir12062009-03-03 22:44發表的“”:
我果間既預科就係用中文教,不過就任得你用中定英考
我地ce就全部用中文讀,有d人初初升中六,都係用英文讀,不過後來好多都轉翻中文
而且英文勁果d,phy chem bio都係用中文讀,不過都有d人用英文書,不過就考中文
初初轉英文,係需要時間適應,你要用更多既努力學翻晒d名詞
就算你睇書,經常都要查字典
.......

對於我個人黎講..其實我數學先係專長....今年會考有信心BorC(係我果間算係好勁嫁啦>_<)
不過phy chem bio就冇咩特別興趣....加埋英文真係會死人
請問你果間係邊呢?

chongsir1206 2009-03-03 22:51
引用第11樓corlohk2009-03-03 22:50發表的“”:
對於我個人黎講..其實我數學先係專長....今年會考有信心BorC(係我果間算係好勁嫁啦>_<)
不過phy chem bio就冇咩特別興趣....加埋英文真係會死人 [表情]
請問你果間係邊呢?

藍田既某cmi

corlohk 2009-03-03 22:51
引用第10樓arsenal2009-03-03 22:48發表的“”:
繼續用中文讀,上到大學可以唔揀個D 學系

令我讀中文既想法加強

corlohk 2009-03-03 22:52
引用第12樓chongsir12062009-03-03 22:51發表的“”:
藍田既某cmi

cmi姐係咩

chongsir1206 2009-03-03 22:55
EMI學校;英文稱為English as Medium of Instruction School,意思是以英語為教學語言的學校

cmi就即係中中

corlohk 2009-03-03 22:57
o..原來係咁...
我果間油ma地的...
所以覺得藍田好遠@@

tl9189 2009-03-03 23:55
引用第8樓corlohk2009-03-03 22:36發表的“”:
...係咪姐係AL預炒重讀...
我聽條友講話中六都係為大學
入左大學先算
.......

咁既諗法都幾短線 =.=
英文既野及早改善好過你老大徒傷悲

俾你入到大學,如果英文唔掂既,到時present、essay、exam、notes、通告乜都用英文仲辛苦,英,掉返轉頭又唔想,唔讀又唔得,喊都無謂
如果你英文真係咁差既話,你中六讀CMI俾你AL pass 哂都分分鐘炒UE,到時咪又係升唔到大學
如果你自問英文都有半桶水,CE~都應該有level 3~4 或以上既,咁就用英文讀la,係一定辛苦d,但肯下苦功,一定追到
讀書唔係雖然未必一分耕耘一分收獲,但唔耕耘就唔好旨意有收獲
同埋唔係話預左AL 炒重讀,而係可能中六repeat一年打番好基礎先,然後先考AL,唔好謬謬然失去第一次。(咁呢個方法當然視乎你中六既情況點la,讀得掂既咁緊係繼續升la)

不過,黎緊係咪有得用中文授課但英文作答?
如果有,你都可以考慮下既∼可能好過揀純英文
但全部中文就絕對唔建議

corlohk 2009-03-04 00:28
引用第17樓tl91892009-03-03 23:55發表的“”:
咁既諗法都幾短線 =.=
英文既野及早改善好過你老大徒傷悲
俾你入到大學,如果英文唔掂既,到時present、essay、exam、notes、通告乜都用英文仲辛苦,英,掉返轉頭又唔想,唔讀又唔得,喊都無謂
.......

因為我自己英文真係好弱,我先諗e條路
弱到今次英文ce都諗緊合唔合到格
如果好似上面果位人兄咁諗
上左大學選第2個系...
我宜+諗住係因為想ce有目標...唔想自己好似讀黎都唔知為咩咁

阿童木 2009-03-04 18:16
諗咁多,考完成兩個幾月比你搵資料啦,過左會考呢關先喇 

tl9189 2009-03-04 19:42
引用第18樓corlohk2009-03-04 00:28發表的“”:
因為我自己英文真係好弱,我先諗e條路 [表情]
弱到今次英文ce都諗緊合唔合到格
如果好似上面果位人兄咁諗
.......

轉系唔係講咁易........

升學既野,係一個一個步驟
之前既決定會影響後面既選擇

不過CE 都要驚住唔合格既話,我諗你都係而家開始惡補下d 英文先,考好個CE

至於升中六,除非你好高分la~ 但11~16分左右既話,
可能到最後都唔到你揀一間用中文/英文教理科既學校~
而係d 學校揀你,你仲要理科tim 呢個分數真係唔高,入邊間預科可能睇運氣卅interview多過一切~

所以,唔好哂時間諗咁多住~
俾心機惡補下d 英文,考好個CE~
到你放大假先慢慢諗, 搵下d資料咁la

corlohk 2009-03-06 14:06
咁好啦...為有考完先諗點做好
努力作戰

阿童木 2009-03-06 18:03
引用第21樓corlohk2009-03-06 14:06發表的“”:
咁好啦...為有考完先諗點做好[表情]
努力作戰 [表情]

成功 !!

corlohk 2009-03-10 17:37
引用第22樓lennon2009-03-06 18:03發表的“”:
成功 !! [表情]

希望啦

查看完整版本: [-- 求意見...F.5會考 --] [-- top --]