查看完整版本: [-- ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

freezefox 2009-03-11 00:57

ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介!

無論係ELB(或EB)、FOA、LS,都係由YFF 經理人大賽洐生出黎既「一場過鬥高分」既遊戲。

源於當年YFF 既系統好唔穩定。經常有出錯。例如大減價時段,令部分玩家可以好平咁買到某D 高分球員。製造好多不公平現象。於是攪到大家玩得好唔盡興,意興闌珊。有見及此,當年大家諗左一d 遊戲出黎比其他會員重新投入yff 既樂趣當中。例如「扒冷大賽」。ELB 就係咁誔生。

第一次出現既,其實唔係ELB。係LS!即係LAST SHOOTING 大賽。係YFF 最尾既一場賽事中加插既比賽。玩法超簡單。大家一齊開過隊新隊。係最尾一場,全部用現價買人。簡簡單單鬥高分。玩法雖然簡單,但正正切合當時買人唔公平既問題,大家拋開以前所有枷鎖。全部係同一條件下作賽。所以反應空前咁熱烈,完全出乎大家意料。

所以係再跟住個季,我地就繼續添食。用第一場黎再辦多一次呢個遊戲。由於係第一場,個比賽名稱就好難再叫做「LAST SHOOTING」。於是我地改稱為FOA,First of all!但今次既玩法又有變!因為第一次玩LS 個陣,部分玩家玩牙較戰。互相挑戰(後來稱之為桃機)。令遊戲變得更精采。所以今次大會正式將呢種挑機既行為納入去成為遊戲既一部分。稱之為個人名義挑戰賽!挑機最多又羸得最多場次個個就可以封王!是為「隻揪之王」!

但問題黎啦。唔係個個會員都咁有錢架嘛(當年物質缺乏,大家既好友元都係講緊幾千幾百,連報名費個一千蚊都好辛苦先儲到,邊似宜家人人郁D 都幾十萬身家),於是我鼓勵幾位稍為有家底既會員,創立自己既門派。出資資助呢D 玩家挑戰其他人。當然,受資助者要以該門派既名義出戰。為門派爭光!於是,除左個人名義挑戰賽,又出現埋團體名義挑戰賽。當年玩得好不熱鬧。

然後玩下玩下,季頭季尾攪都唔夠喉,季中都話要玩。咁就出現宜家呢個ELB,everlasting battle!去到呢個,成個遊戲已經變得好嚴密!好具規模!隻揪之王外,又有群揪之王。即係團體同團體互相對戰。各派數名代表,以一對一既形式比賽。邊派勝出既場次最多,個派就係「群揪之王」。慢慢地,幾乎所有玩家都已經入哂組,根本都無人係獨立參賽人士。於是隻揪之王就慢慢淡出。變成只有團體名義個人賽,同團體群揪賽兩個大類別!至於門派,有d 只係可以生存一屆,比人打到落花流水之後,第二屆就已經消失得無影無踪。有d 就可以一代承接一代咁每年都組隊參賽。

比較出名同歷史悠久既,包括好友皇朝(中間曾經改名聖統皇朝)、復仇者(中間曾經改名……但唔記得咩名……)、PLG(perfect leader group,從未改名)。新興既有屈機聯。其他煙沒左既有「無比迪」、「傻仔聯盟」(仲有比比好似有個唔知咩秘密社團之類)……前前後後都出現過十個八個不同既幫派,十分熱鬧!

但由於本人事忙,攪一個咁既大型遊戲又勁花時間(係比賽期間個一兩個星期,日日要16小時on line 同大家登記約戰情況)。近幾年已經愈黎愈少攪呢個比賽。前兩年為振興好友既aveego 版。又再攪過。前後兩次。然後,又再煙沒於好友之間。期間,不少好友曾詢問幾時可以再攪,都因為擔心自己應付唔黎而不了了之………

今次,難得仲版肯咩起呢個咁大既重擔,挺身而出。我可以安安樂樂做參賽者。當然樂於支持啦。今年既ELB,你想加入邊個幫派,定係自己創立一個新宗派,係好友留名!寫下光輝既一頁呀?

國球旗 2009-03-11 01:10
我呢 d 新會員都未玩過呢

迪克 2009-03-11 01:26
煙沒左既有「無比迪」.........

其實戰績都好輝煌o架..........

只係我成個班底都無左........先不得不改投他邦o者..................

當年o既「無比迪」
要過五關斬六將先可以加入o架....
唔係阿豬阿狗入得o架

迪神 2009-03-11 01:28
引用第2樓迪克2009-03-11 01:26發表的“”:
煙沒左既有「無比迪」.........
其實戰績都好輝煌o架..........
只係我成個班底都無左........先不得不改投他邦o者..................
.......

我就係d呀豬呀狗....

utadahikaru20 2009-03-11 01:29
引用第1樓國球旗2009-03-11 01:10發表的“”:
我呢 d 新會員都未玩過呢 [表情]

me too

迪克 2009-03-11 01:30
引用第3樓迪神2009-03-11 01:28發表的“”:
我就係d呀豬呀狗.... [表情]
你有試過in「無比迪」咩

迪神 2009-03-11 01:33
引用第5樓迪克2009-03-11 01:30發表的“”:
你有試過in「無比迪」咩 [表情]

有,係你話我咁多錢唔收我我先成立殺他死~

迪克 2009-03-11 01:35
引用第6樓迪神2009-03-11 01:33發表的“”:
有,係你話我咁多錢唔收我我先成立殺他死~ [表情]

嘩...never forget....& never forgive?!?!XDXD

你講起又好似有d印象....XDXD

咁當然多幾個字頭先好玩o架嘛...當年

三郎 2009-03-11 01:36
屈機聯都唔知仲可唔可重組.sosad~

迪神 2009-03-11 01:38
引用第7樓迪克2009-03-11 01:35發表的“”:
嘩...never forget....& never forgive?!?!XDXD
你講起又好似有d印象....XDXD
.......

kylau都係比你拼棄~

迪克 2009-03-11 01:41
引用第9樓迪神2009-03-11 01:38發表的“”:
kylau都係比你拼棄~ [表情] [表情] [表情] [表情]

點解可以好記性到呢個地步

咪幾好
你地明明可以做阿頭,做軍師o架嘛~~
何須寄人籬下呢

jin 2009-03-11 01:46

有印象,好像是一敗涂地後改名復仇者的。
對嗎∼

迪神 2009-03-11 01:52
引用第11樓jin2009-03-11 01:46發表的“Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
有印象,好像是一敗涂地後改名復仇者的。
對嗎∼ [表情]

次次都係輸一鑊金又贏少少架啦~

迪克 2009-03-11 02:00
引用第12樓迪神2009-03-11 01:52發表的“Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
次次都係輸一鑊金又贏少少架啦~ [表情]

今年你再做大佬
贏鑊金囉

迪神 2009-03-11 02:02
引用第13樓迪克2009-03-11 02:00發表的“Re:Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
今年你再做大佬
贏鑊金囉 [表情]

做~有銀咪做囉~

迪克 2009-03-11 02:03
引用第14樓迪神2009-03-11 02:02發表的“Re:Re:Re:Re:ELB(或EB,或FOA,或SL)歷史簡”:
做~有銀咪做囉~ [表情]

你點會無銀呀

無,咪用我果d囉

英俊 2009-03-11 02:06
我記得個時有個名叫不勝...

最後贏曬...(好似係)

迪神 2009-03-11 02:15
引用第16樓handsome 仔2009-03-11 02:06發表的“”:
我記得個時有個名叫不勝...
最後贏曬...(好似係) [表情]

冇印象...

reve 2009-03-11 02:16
睇完篇野之后有番d概念,不过好友元个part唔明。。。门派作用亦唔清楚。。。
系咪隻揪或群揪之后,输者要磅水??

周周清,家阵系季中,就会玩好多周?每一周都个别隻揪或群揪??

其实系咪应该去询问区问呢。。。

英俊 2009-03-11 02:18
引用第17樓迪神2009-03-11 02:15發表的“”:
冇印象... [表情]

上位金榜對抗賽最尾果個post...

迪克 2009-03-11 02:19
引用第18樓reve2009-03-11 02:16發表的“”:
睇完篇野之后有番d概念,不过好友元个part唔明。。。门派作用亦唔清楚。。。 [表情]
系咪隻揪或群揪之后,输者要磅水??
周周清,家阵系季中,就会玩好多周?每一周都个别隻揪或群揪??
.......

都話一週完咯
唔駛週週清o架~~

reve 2009-03-11 02:25
引用第20樓迪克2009-03-11 02:19發表的“”:
都話一週完咯
唔駛週週清o架~~

好友元??门派作用??

迪神 2009-03-11 02:27
好友元用來賭囉~

果陣係希望有錢人家資助d冇乜錢既新會員投入比賽~

英俊 2009-03-11 02:28
引用第22樓迪神2009-03-11 02:27發表的“”:
好友元用來賭囉~ [表情]
果陣係希望有錢人家資助d冇乜錢既新會員投入比賽~ [表情]

講得好...

個時都係咁玩嫁啦...

唔咁玩d人點會認真玩

啊謝 2009-03-11 02:31
引用第19樓handsome 仔2009-03-11 02:18發表的“”:
上位金榜對抗賽最尾果個post... [表情]

譚不勝?我記得

迪克 2009-03-11 02:37
引用第24樓啊謝2009-03-11 02:31發表的“”:
譚不勝?我記得 [表情]

我都記得

迪神 2009-03-11 02:48
果個係上位賽?

freezefox 2009-03-11 10:20

啊………殺他死………我記得啦!

freezefox 2009-03-11 10:20
引用第8樓三郎2009-03-11 01:36發表的“”:
屈機聯都唔知仲可唔可重組.sosad~

睇下有冇人肯插旗啦。

freezefox 2009-03-11 10:21
不過我更加擔心好友皇朝會byebye………

freezefox 2009-03-11 10:25
引用第18樓reve2009-03-11 02:16發表的“”:
.......

同宜家雙p 會個d 咪一樣。我挑你機,牙較戰,彩金五千!邊個輸左咪要比對方囉。不過呢便多個條例,就係要有十分分差以上先可以分勝負。十分之內就係和(雙p會就無和呢樣野,除非完全同分!否則0.5分都係win)。

和左d 彩金(以上例子就係各五千,合共一萬)大會充公!

門派無作用架。d 人糾黨營私,埋堆結社,出黎蝦蝦霸霸咁架咋。

仲有,只玩一周!

六如 2009-03-11 17:10
老狐仲記得個游戲規則嗎?我唔太識寫。

六如 2009-03-11 17:13
賽制如下:

1. 第??週開波(4月4?)

2. 每一回合最高分為冠軍

3. 補賽將不會計算 (參賽者請留意賽程)

5. 參加資格: 中級會員或以上

6. 每人只限報一隊, 重覆報名者會被取消資格

7. 必須用全新 account

8. 當確認參賽資格後會收到小組 id 同 pw, 參加者必須於賽程截止前入組 (小組密碼會在賽程截止後更改)

11. 比賽負責人有權作最後定奪, 所有參賽者不得異議

注意: 請各參賽者密切留意通告

freezefox 2009-03-11 17:14
引用第31樓六如2009-03-11 17:10發表的“”:
老狐仲記得個游戲規則嗎?我唔太識寫。

抄番aveego kch 個幾個topic 咪得囉。人地寫得好清楚架啦。

不過,當然要有少少改動。

英俊 2009-03-11 17:21
引用第30樓freezefox2009-03-11 10:25發表的“”:
同宜家雙p 會個d 咪一樣。我挑你機,牙較戰,彩金五千!邊個輸左咪要比對方囉。不過呢便多個條例,就係要有十分分差以上先可以分勝負。十分之內就係和(雙p會就無和呢樣野,除非完全同分!否則0.5分都係win)。
.......

呀係喎

今次仲比唔比一個人開一個post招人挑機?

freezefox 2009-03-11 17:23
引用第34樓handsome 仔2009-03-11 17:21發表的“”:
呀係喎
今次仲比唔比一個人開一個post招人挑機?

一向唔比!

六如 2009-03-11 17:24
引用第32樓六如2009-03-11 17:13發表的“”:
賽制如下:
.......

禁?

freezefox 2009-03-11 17:28
賽制如下:

我建議者。

咁梗係啦!

3. 補賽將不會計算 (參賽者請留意賽程)

唔明……

基本上,遲出分,出錯分,我地咩都唔理。出個個分就係結論。

5. 參加資格: 中級會員或以上

yes.

6. 每人只限報一隊, 重覆報名者會被取消資格

yes.

7. 必須用全新 account

yes.

8. 當確認參賽資格後會收到小組 id 同 pw, 參加者必須於賽程截止前入組 (小組密碼會在賽程截止後更改)

yes.

11. 比賽負責人有權作最後定奪, 所有參賽者不得異議

yes.

注意: 請各參賽者密切留意通告

總之你照copy kch 個d 舊post 再執走有關aveego既字眼就九成岩架啦。

六如 2009-03-11 17:33
引用第37樓freezefox2009-03-11 17:28發表的“”:
賽制如下:
我建議者。
.......

呢個就係執走aveego架啦!

六如 2009-03-11 17:54
好友論壇09年Yahoo ELB大賽報名區

而為左增加大家對YFF版既歸屬感,大會將於4月4日搞一個名為Yahoo ELB大賽,增加歸屬感之餘,同時都考考眼光,贏大獎,務求大家都開心!

遊戲規則如下:

1.)請大家開一隊新隊伍,並將你既球隊link張貼於此topic。

2.)遊戲將使用YFF既week30成績去一週定勝負,越高分贏取既獎金會越多,然而獎金分配如下:

得到全組總分第一名既好友會1人獨得15萬好友大元既豐富獎金

第二名會有8萬好友元

第三各會有4萬好友元

而第4-10名都有安慰獎2千好友元

3.)此遊戲也附設了好多輔助比賽平台,例如團體名義群揪/隻揪大賽,有關細節請大家到有關topic查詢。

4.)每個參賽者必須支付1000好友元以作報名費,報名費請大家經由銀行過數放本人既戶口,比左錢再報完名後本人會經由PM將小組ID,PW比你,再請大家入組。(如果於deadline前做少任何一樣,你既參賽資格亦會自動被取消)

5.)補賽將不會計算(參賽者請留意賽程)。

6.)每人只限報一隊,重覆報名者會被取消資格。

7.)比賽負責人有權作最後定奪,所有參賽者不得異議。

冇問題我開topic。

迪神 2009-03-11 18:00
你d獎金點來呀,資助果度最多都係100,000..............

freezefox 2009-03-11 18:06
引用第40樓迪神2009-03-11 18:00發表的“”:
你d獎金點來呀,資助果度最多都係100,000.............. [表情]

我以雷百萬既名義捐番十萬囉。

仲有d 係充公既打和彩金。

收唔收報名費?一人一千都可以有三幾萬既。

freezefox 2009-03-11 18:06
十萬唔夠就二十萬囉。

迪神 2009-03-11 18:09
引用第41樓freezefox2009-03-11 18:06發表的“”:
我以雷百萬既名義捐番十萬囉。
.......

之前攪果d要自己出錢填數架咩?

六如 2009-03-11 18:21
引用第40樓迪神2009-03-11 18:00發表的“”:
你d獎金點來呀,資助果度最多都係100,000.............. [表情]

aveego度抄既。

freezefox 2009-03-11 18:21
引用第43樓迪神2009-03-11 18:09發表的“”:
之前攪果d要自己出錢填數架咩? [表情]

以前……

唔多記得喎。

jin 2009-03-11 18:23
引用第43樓迪神2009-03-11 18:09發表的“”:
之前攪果d要自己出錢填數架咩? [表情]

應該沒有,好像以百分比來分獎金的不是嗎?

六如 2009-03-11 18:23
引用第42樓freezefox2009-03-11 18:06發表的“”:
十萬唔夠就二十萬囉。

即係20(鳳)+3(報名費)+10(系統),33萬,差6萬。

六如 2009-03-11 18:24
引用第46樓jin2009-03-11 18:23發表的“”:
.......

那個是團隊。

Yahoo ELB 團體群抽賽報名專用區

Yahoo ELB 團體群抽賽報名專區(2009-04-04 19:00:00截止)

附設賽事 -----團體群抽賽

團隊與團隊之間群戰。

例如:「PLG」約戰「好友皇朝」,約定8 vs 8, 彩金5000。則雙方各派8人出賽,作一對一賽事。贏對手10分以上,可以幫團隊搶到一分。分差10分以內當打和計。計哂8個 match-up,睇睇邊支團隊高分就可以拎到10000好友元啦(In this case) 。 好幸運地,出現平分既話, 筆錢就會歸大會所有。

同時會增設「群抽之王」大獎,由奪得最多勝仗的團體獲得。為充公彩金+報名費之百分之三十。

玩法與個人賽一樣。團體與團體議定彩金、出場人次,再由其中一方到此topic報名及呈交彩金。報名人必須是該團體的負責人或授權人(可pm授權書予大會)。其他人等,請勿留言。

報名格式:

XXXX團體   挑戰   XXXXX團體   彩金 XXXXXX,共 XXXXXX(己付)

出場次序

xxxx-----------vs----------------xxxxx
xxxxx---------vs-----------------xxxxx
xxxxx----------vs----------------xxxxx

謹記彩金交到此戶口(kch)

注意:比賽負責人有權作最後定奪, 所有參賽者不得異議

此區只作報名用!不作查詢、約戰、吹水之用。所有離題之POST,均會全數Delete。

所有被edit過既post會全數作廢

迪神 2009-03-11 18:24
引用第46樓jin2009-03-11 18:23發表的“”:
.......

係囉,我都幾得唔洗...

查看完整版本: [-- ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介! --] [-- top --]