查看完整版本: [-- 陶傑試做通識科樣版試卷 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 陶傑試做通識科樣版試卷 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

chun1424 2009-05-17 14:22

陶傑試做通識科樣版試卷

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303204

你唔好理我答得合唔合格
總之份試題就唔合格

智者 2009-05-17 14:28
金句

太伊 2009-05-17 14:40
o岩喎
佢既答法就係要人閱讀理解
關通識咩事?
試題真係0分

chun1424 2009-05-17 14:51
早一年出世同遲一年出世既分別
而家我最後一年會考, 唔知算唔算不彩中既大幸呢

唔係既就要面對考一份唔知點答既試卷
仲要中英數通識四科合格

senal 2009-05-17 15:03
我有時做通識d 卷都覺得d 題目唔知想點

三郎 2009-05-17 15:07
呢鋪佢岩WO

g3rMan 2009-05-18 15:43
條友夠膽死話第一題送分

雪綸 2009-05-18 15:51
我buy陶傑..

sillyjanny 2009-05-18 16:52
引用第3樓chun14242009-05-17 14:51發表的“”:
早一年出世同遲一年出世既分別
而家我最後一年會考, 唔知算唔算不彩中既大幸呢 [表情]
唔係既就要面對考一份唔知點答既試卷
仲要中英數通識四科合格 [表情]

細佬都係LAST YEAR考CE,
學校話佢地可以REPEAT, 不過REPEAT就做自修生..

REPEAT左就算夠分, 都冇得升中6..
真係大獲...

A.Nok 2009-05-18 17:33
ot

改卷果個我覺得有幾分似廢托

senal 2009-05-18 17:38
引用第9樓阿諾2009-05-18 17:33發表的“”:
ot
改卷果個我覺得有幾分似廢托 [表情]

唔講唔覺

chun1424 2009-05-18 17:49
引用第8樓sillyjanny2009-05-18 16:52發表的“”:
細佬都係LAST YEAR考CE,
學校話佢地可以REPEAT, 不過REPEAT就做自修生..
.......

係...
開多年好鬼好
考多年又唔計分
哂氣

我諗到改咩名鳥 2009-05-18 17:49
考完中化科我唔會再信咩野「言之成理即可」

chun1424 2009-05-18 17:49
引用第9樓阿諾2009-05-18 17:33發表的“”:
ot
改卷果個我覺得有幾分似廢托 [表情]

有冇廢托既相睇睇
小弟未見過

PonG 2009-05-19 18:41
依d 問題正呀,唔駛温

三郎 2009-05-19 18:45
無標準答案言之成理呢個評分標準

真係幾空泛同唔公平

言之成理呢樣真係幾個人咋wo

鮮吊甬仔 2009-05-19 18:51
其實唔止通識

依家好多科都走緊呢條路
最記得文學叫我比較兩個高漸離邊個死得淒美d (30分)
marking scheme又係話言之成理

chun1424 2009-05-19 19:00
引用第15樓三郎2009-05-19 18:45發表的“”:
無標準答案言之成理呢個評分標準
真係幾空泛同唔公平
[表情] 言之成理呢樣真係幾個人咋wo

真係睇下撞正邊個改
邊個同佢諗法相同

RauL 2009-05-19 22:02
引用第12樓sheepsheephin2009-05-18 17:49發表的“”:
考完中化科我唔會再信咩野「言之成理即可」 [表情]

完全同意...

啪啪啪啪啪啪 2009-05-19 22:11
我好憎陶傑

但今次他的確講得岩

黑魔道士比比 2009-05-20 00:18
分明擺個改卷人上台姐大佬

senal 2009-05-21 20:34
通 識 科 評 分 含 主 觀 因 素     2009/05/21 18:13
作 家 陶 傑 日 前 試 做 通 識 科 樣 版 試 卷 , 三 位 評 卷 老 師 中 , 有 兩 位 批 他 不 合 格 。

考 評 局 指 測 試 和 實 際 改 卷 的 環 境 不 同 , 但 承 認 通 識 科 考 試 評 分 , 如 奧 運 跳 水 、 體 操 般 有 主 觀 因 素 。

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303585

senal 2009-05-21 20:35
陶 傑 指 考 評 局 解 釋 牽 強     2009/05/21 18:14
作 家 陶 傑 日 前 試 做 通 識 科 樣 版 試 卷 , 三 位 評 卷 老 師 中 , 有 兩 位 批 他 不 合 格 。

考 評 局 指 測 試 和 實 際 改 卷 的 環 境 不 同 , 但 承 認 通 識 科 考 試 評 分 , 如 奧 運 跳 水 、 體 操 般 有 主 觀 因 素 。

陶 傑 就 指 考 評 局 的 解 釋 牽 強 。

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303586&category=

智者 2009-05-21 20:36
引用第22樓arsenal2009-05-21 20:35發表的“”:
通 識 科 評 分 含 主 觀 因 素      2009/05/21 18:13
.......

咁就搵6個marker改,exclude最高同最低個分啦

senal 2009-05-21 20:37
通識只係考評局個班人一己意識形態之取向

同中化一樣

智者 2009-05-21 20:39
引用第24樓arsenal2009-05-21 20:37發表的“”:
通識只係考評局個班人一己意識形態之取向 [表情]
同中化一樣 [表情]

yes

言之成理,唔arm意識形態就唔係道理嘛

三郎 2009-05-21 20:41
岩岩TVB新聞都有講

話評分標準分三級

錯誤觀念
模糊
正確
錯誤觀念 呢樣真係幾主觀WO

senal 2009-05-21 20:42
引用第25樓智者2009-05-21 20:39發表的“”:
yes
言之成理,唔arm意識形態就唔係道理嘛 [表情]

中化個課程同考試真係好廢……

智者 2009-05-21 20:45
引用第27樓arsenal2009-05-21 20:42發表的“”:
中化個課程同考試真係好廢…… [表情]

我文化篇章F,listening A

senal 2009-05-21 20:47
引用第26樓三郎2009-05-21 20:41發表的“”:
岩岩TVB新聞都有講
話評分標準分三級
錯誤觀念
.......

考生甲︰建議馬上落實雙普選,同時,亦應該廢除立法會功能組別
評卷員︰錯誤觀念,民主進程理應循序漸進,待社會達成共識後才研究當中的可行性

senal 2009-05-21 20:49
引用第28樓智者2009-05-21 20:45發表的“”:
我文化篇章F,listening A [表情]

踩中國、儒家思想?

智者 2009-05-21 20:50
引用第30樓arsenal2009-05-21 20:49發表的“”:
踩中國、儒家思想? [表情]

咁又冇咁偏激

三郎 2009-05-21 20:52
引用第29樓arsenal2009-05-21 20:47發表的“”:
考生甲︰建議馬上落實雙普選,同時,亦應該廢除立法會功能組別
評卷員︰錯誤觀念,民主進程理應循序漸進,待社會達成共識後才研究當中的可行性
.......

如果真係遇著呢題,真係唔知點答..

senal 2009-05-21 20:54
引用第31樓智者2009-05-21 20:50發表的“”:
咁又冇咁偏激 [表情]

聽講有d 題目既評分準則係唔可以踩儒家,如果唔係就下品,係咪架

智者 2009-05-21 20:55
引用第33樓arsenal2009-05-21 20:54發表的“”:
聽講有d 闐目既評分準則係唔可以踩儒家,如果唔係就下品,係咪架 [表情]

「言之成理就得」

不過做唔做到就係另外一回事

senal 2009-05-21 20:55
引用第32樓三郎2009-05-21 20:52發表的“”:
[表情] 如果真係遇著呢題,真係唔知點答..

兩者合二為一,狂耍太極

三郎 2009-05-21 20:56
引用第34樓智者2009-05-21 20:55發表的“”:
「言之成理就得」 [表情]
不過做唔做到就係另外一回事 [表情]

踩係唔係難過讚好多?

senal 2009-05-21 20:57
引用第34樓智者2009-05-21 20:55發表的“”:

幾多個人改卷

智者 2009-05-21 20:58
引用第36樓三郎2009-05-21 20:56發表的“”:
[表情] 踩係唔係難過讚好多?

當然 你都知做得中化marker既,都冇咩可能唔鍾意/同意儒家思想掛

何況陶傑都唔得囉,form 7學生點會得

廢托 2009-05-21 21:08
引用第28樓智者2009-05-21 20:45發表的“”:
我文化篇章F,listening A [表情]

我文化篇章C,listening U.....

好想爆粗....

廢托 2009-05-21 21:09

我記得我有一題係反對網上祭祖....

第二題唔記得答咩囉

yanyan 2009-05-21 21:29
引用第40樓廢托2009-05-21 21:09發表的“”:
我記得我有一題係反對網上祭祖....
第二題唔記得答咩囉

立場符合marking

比我答呢題實F

yanyan 2009-05-21 21:31
引用第33樓arsenal2009-05-21 20:54發表的“”:
聽講有d 題目既評分準則係唔可以踩儒家,如果唔係就下品,係咪架 [表情]

好似聽過...

廢托 2009-05-21 21:33
引用第41樓yanyan2009-05-21 21:29發表的“”:
立場符合marking [表情]
比我答呢題實F [表情] [表情] [表情]

因為我中三果陣背左幾段論語....

所以係咁吹返出黎......當然本身要有立場.....

雪綸 2009-05-22 09:53
即係頭幾年d考生真係做白老鼠..
過幾年又係時候背marking scheme d key words....
貼中key words...有分...

垃圾桶 2009-05-22 09:54
引用第44樓雪綸2009-05-22 09:53發表的“”:
即係頭幾年d考生真係做白老鼠..
過幾年又係時候背marking scheme d key words....
貼中key words...有分... [表情]

根本上通識就係等於浪費時間

雪綸 2009-05-22 09:57
引用第45樓垃圾桶2009-05-22 09:54發表的“”:
根本上通識就係等於浪費時間

如果哩科真係可以融會貫通的話...我唔排除哩科野係令學生學得好多...
得著好多...全面d...
不過問題係佢始終撇唔開要考試...同批改模式有太多陋病...
更加撇唔開社會現有o既價值觀...同埋後面大勢力o既控制...
結果.............就係而加咁俾人勁鬧...

垃圾桶 2009-05-22 09:59
引用第46樓雪綸2009-05-22 09:57發表的“”:
如果哩科真係可以融會貫通的話...我唔排除哩科野係令學生學得好多...
得著好多...全面d...
不過問題係佢始終撇唔開要考試...同批改模式有太多陋病...
.......

所以呢科做必修科其實就係浪費緊學生, 教師同埋EDB既時間

三郎 2009-05-22 10:28
引用第47樓垃圾桶2009-05-22 09:59發表的“”:
所以呢科做必修科其實就係浪費緊學生, 教師同埋EDB既時間

點會浪費時間

呢科我覺得有用wo如果整得好既話

而家問題係方向好方法錯

或者係演變過程問題

智者 2009-05-22 10:40
引用第48樓三郎2009-05-22 10:28發表的“”:
[表情] 點會浪費時間
呢科我覺得有用wo如果整得好既話
.......

唔係浪費時間,而係 唔可以準確分出好同唔好既學生

查看完整版本: [-- 陶傑試做通識科樣版試卷 --] [-- top --]