查看完整版本: [-- [新機介紹] Micro Four Thirds, EVIL, Mirrorless 相機推介討論 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【休閒娛樂】 -> [新機介紹] Micro Four Thirds, EVIL, Mirrorless 相機推介討論 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 10 total )

ckfcuk 2009-06-16 14:33

[新機介紹] Micro Four Thirds, EVIL, Mirrorless 相機推介討論

update : 29.01.2011
篇文由介紹 E-P1 到目前既 M43 同 EVIL, Mirrorless 相機推介討論,所以將個標題改左.. 大家以後可以繼續係度討論相關相機..

-------

Olympus PEN E-P1

正面:

背面:

Key features:
  * 12.3 Megapixel Live MOS Sensor
  * Two new kit lenses (14-42mm M.Zuiko and 17mm F2.8 Pancake)
  * TruePic V image processor
  * 3.0" LCD screen (fixed, 230k dot resolution)
  * HD movies (720p) with stereo sound
  * Linear PCM sound recording
  * 3.0 fps sequential shooting
  * Built-in IS with max. 4 EV steps efficiency
  * Optional Adapters for all ZUIKO DIGITAL & OM lenses
  * Newly developed GUI for easier operation via Live Control
  * Automatic recognition of common scenes possible with i-Auto
  * Dual control dials
  * Face Detection & Shadow Adjustment
  * Art Filters, multi-aspect ratios, multi exposure
  * In-camera raw conversion (including application of Art Filters)
  * Small & stylish design

Price:
US: $749 (Body Only)
US: $799 (with 14-42mm)
US: $899 (with 17mm pancake + viewfinder)

外觀:

OLYMPUS PEN E-P1 (Silver) with M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f3.5-5.6

OLYMPUS PEN E-P1 (White) with M.ZUIKO DIGITAL 17mm f2.8

ckfcuk 2009-06-16 14:35
天啊∼ DC 機身,但是內裡卻是 DSLR... 太誘人了...

ckfcuk 2009-06-16 15:12
Dpreview 提供的相片 sample.
http://www.dpreview.com/gallery/olympusep1_preview/

官方提供的 HD Movie sample.
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/images/product/1461/samplevideo/index.html

Erikson 2009-06-16 20:26
引用第1樓ckfcuk2009-06-16 14:35發表的“”:
天啊∼ DC 機身,但是內裡卻是 DSLR... 太誘人了... [表情]

但係無DSLR既手感喎

ckfcuk 2009-06-16 22:22
引用第3樓Erikson2009-06-16 20:26發表的“”:
但係無DSLR既手感喎

打的市場不同吧..
有很多人嫌 DSLR 太過笨重,一直希望能有 DC 般輕便,同時兼顧畫質的 DSLR...

我還真有點想把手上這部賣了換這一部... 中毒了...

雪綸 2009-06-16 22:35
引用第4樓ckfcuk2009-06-16 22:22發表的“”:
打的市場不同吧..
有很多人嫌 DSLR 太過笨重,一直希望能有 DC 般輕便,同時兼顧畫質的 DSLR...
.......

你手上果部係邊部呀??

ckfcuk 2009-06-16 23:08
引用第5樓雪綸2009-06-16 22:35發表的“”:
你手上果部係邊部呀?? [表情]

依家用緊既係 Olympus SP570UZ...

freezefox 2009-06-17 01:07
岩哂女士!

klinsmannabc 2009-06-17 01:39
個外型唔靚仔

vdick 2009-06-17 02:04
價錢同dp1一樣令人卻步

ckfcuk 2009-06-17 08:51
引用第7樓freezefox2009-06-17 01:07發表的“”:
岩哂女士!

對啊,我想會吸引不少女生...

ckfcuk 2009-06-17 08:55
引用第8樓klinsmannabc2009-06-17 01:39發表的“”:
個外型唔靚仔 [表情]

怎樣才算靚仔?

這部是 Olympus 為了 50 週年紀念推出的類 PEN 係列相機,應該會有不少 PEN 迷收藏...

雪綸 2009-06-17 09:20
引用第6樓ckfcuk2009-06-16 23:08發表的“”:
依家用緊既係 Olympus SP570UZ...

Olympus....
如果係nikon..我會有意收購

雪綸 2009-06-17 09:21
引用第8樓klinsmannabc2009-06-17 01:39發表的“”:
個外型唔靚仔 [表情]

其實我真係覺得哩部野ok
不過olympus....屋企有部dc...雖則唔係dslr..但係用落唔太好用...

ckfcuk 2009-06-17 09:24
引用第12樓雪綸2009-06-17 09:20發表的“”:
Olympus....
如果係nikon..我會有意收購 [表情]

O 記都唔錯 ga... 睇我 D 相都幾 OK 嘛... (hard sell)...

ckfcuk 2009-06-17 09:28
引用第13樓雪綸2009-06-17 09:21發表的“”:
其實我真係覺得哩部野ok [表情] [表情]
不過olympus....屋企有部dc...雖則唔係dslr..但係用落唔太好用... [表情] [表情] [表情]

用不慣使用介面?如果是我都可以理解...

前陣子朋友買 Canon 新機,試用時一直都找不到某些功能...

雪綸 2009-06-17 11:20
引用第14樓ckfcuk2009-06-17 09:24發表的“”:
O 記都唔錯 ga... 睇我 D 相都幾 OK 嘛... (hard sell)... [表情] [表情]

其實我知佢d機都唔錯...
問題係...我諗住用用緊果部nikon配鏡...
咁..所以都係搵番nikon機...

雪綸 2009-06-17 11:21
引用第15樓ckfcuk2009-06-17 09:28發表的“”:
用不慣使用介面?如果是我都可以理解...
前陣子朋友買 Canon 新機,試用時一直都找不到某些功能... [表情]

我屋企部olympus...用筆芯電!!!!

ckfcuk 2009-06-17 11:41
引用第16樓雪綸2009-06-17 11:20發表的“”:
其實我知佢d機都唔錯...
問題係...我諗住用用緊果部nikon配鏡...
咁..所以都係搵番nikon機... [表情]

明白了...

ckfcuk 2009-06-17 11:43
引用第17樓雪綸2009-06-17 11:21發表的“”:
我屋企部olympus...用筆芯電!!!! [表情] [表情] [表情]

可是我到不排斤,因為急用時,可到 7-11 買來更換... 各有好壞...

雪綸 2009-06-17 11:47
引用第19樓ckfcuk2009-06-17 11:43發表的“”:
可是我到不排斤,因為急用時,可到 7-11 買來更換... 各有好壞...

每次4粒..
但係影左唔駛1粒鐘..好快冇電~

ckfcuk 2009-06-17 12:36
引用第20樓雪綸2009-06-17 11:47發表的“”:
每次4粒..
但係影左唔駛1粒鐘..好快冇電~ [表情] [表情]

其實相機的部份功能,如對焦和檢視相片,都是電力殺手。特別是在構圖時,不斷的調整設定,換對焦點都是在消耗電力... 由其在光源不足的環境,對焦困難也會特別消耗電力...

雪綸 2009-06-17 12:46
引用第21樓ckfcuk2009-06-17 12:36發表的“”:
其實相機的部份功能,如對焦和檢視相片,都是電力殺手。特別是在構圖時,不斷的調整設定,換對焦點都是在消耗電力... 由其在光源不足的環境,對焦困難也會特別消耗電力...

所以我而加唔買用筆芯電果d機

ArSo 2009-06-17 12:47
引用第12樓雪綸2009-06-17 09:20發表的“”:
Olympus....

因為可以接近我?

nikon dc 諗清楚先好.................

雪綸 2009-06-17 13:04
引用第23樓ArSo2009-06-17 12:47發表的“”:
因為可以接近我? [表情]
nikon dc 諗清楚先好................. [表情] [表情]

想得太多~~~~~~~

點解呢??

阿童木 2009-06-17 14:21
呢度有試拍

【試拍】纖薄的單鏡之魂 Olympus Pen E-P1
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/?prod_id=464&tid=1741

ArSo 2009-06-17 16:02
引用第24樓雪綸2009-06-17 13:04發表的“”:
[表情] [表情] 想得太多~~~~~~~
點解呢?? [表情]

nikon dc出名唔得ga wor

freezefox 2009-06-17 16:28
Olympus....

olympus 好多fans 架!質素亦唔差架!

Erikson 2009-06-17 20:11
引用第22樓雪綸2009-06-17 12:46發表的“”:
所以我而加唔買用筆芯電果d機 [表情]

我第一部DC都係用筆芯電

當日我買左返屋企試機果陣,set完野影左一兩張就無電
我仲白痴到以為屋企有人將d舊電同新電一齊擺
點知原來係食電食到咁

雪綸 2009-06-17 22:50
引用第26樓ArSo2009-06-17 16:02發表的“”:
nikon dc出名唔得ga wor

但係我部film係nikon丫嘛

雪綸 2009-06-17 22:51
引用第27樓freezefox2009-06-17 16:28發表的“”:
olympus 好多fans 架!質素亦唔差架!

我知佢質素唔差...
階因我老豆都成日推Olympus....
問題係...佢一買就整部筆芯電我嘆...
真係冇乜好感lor...即刻!!!

雪綸 2009-06-17 22:53
引用第28樓Erikson2009-06-17 20:11發表的“”:
我第一部DC都係用筆芯電
當日我買左返屋企試機果陣,set完野影左一兩張就無電
我仲白痴到以為屋企有人將d舊電同新電一齊擺
.......

我影左幾張...電池不足!
再入...又不足..
心諗...唔通係D叉電用得太耐..
結果買新電....
又影幾張...不足....
咁要拎幾多電出去先影夠36張...
仲要DC係可以影到唔止36張

ckfcuk 2009-06-17 23:25
引用第31樓雪綸2009-06-17 22:53發表的“”:
我影左幾張...電池不足! [表情]
再入...又不足..
心諗...唔通係D叉電用得太耐..
.......

哇∼不是那麼遭糕吧...

幸好我這部沒有這種情況...

ArSo 2009-06-17 23:54
引用第29樓雪綸2009-06-17 22:50發表的“”:
但係我部film係nikon丫嘛 [表情]

總之你諗清楚....唔好亂黎
錢唔係咁晒的

雪綸 2009-06-18 11:17
引用第33樓ArSo2009-06-17 23:54發表的“”:
總之你諗清楚....唔好亂黎
錢唔係咁晒的

問題就係我想為哩個film機買鏡...
你唔係叫我分兩隻牌子下話...

雪綸 2009-06-18 11:18
引用第32樓ckfcuk2009-06-17 23:25發表的“”:
哇∼不是那麼遭糕吧...[表情]
幸好我這部沒有這種情況...

可能果陣剛剛出卦...我都唔知點解會咁

ckfcuk 2009-06-18 21:33
引用第35樓雪綸2009-06-18 11:18發表的“”:
可能果陣剛剛出卦...我都唔知點解會咁 [表情]

有試過用相機專用電池嗎?

雪綸 2009-06-18 22:04
引用第36樓ckfcuk2009-06-18 21:33發表的“”:
有試過用相機專用電池嗎?

筆芯電都有ga咩??

ckfcuk 2009-06-18 22:23
引用第37樓雪綸2009-06-18 22:04發表的“”:
筆芯電都有ga咩?? [表情]

有,但是會比貴。

不過我是用 rechargeable 的,一組(四顆)電量是 2100mAh,另一組是 2500mAh。我的相機一次要用四顆...

雪綸 2009-06-19 11:48
引用第38樓ckfcuk2009-06-18 22:23發表的“”:
有,但是會比貴。
不過我是用 rechargeable 的,一組(四顆)電量是 2100mAh,另一組是 2500mAh。我的相機一次要用四顆... [表情]

我果d只係rechargeable...不過就唔係專for相機..
屋企部相機都係一次要用4粒電...

ckfcuk 2009-06-20 14:26
引用第39樓雪綸2009-06-19 11:48發表的“”:
我果d只係rechargeable...不過就唔係專for相機..
屋企部相機都係一次要用4粒電... [表情]

IC... 那可以考慮多買一組相機專用的...

ckfcuk 2009-06-27 15:12
經原作者 olddo 同意轉貼,放幾張試機相和大家分享...

顏色飽和度的表現
E-P1 + 14-42MM

有如鉛筆畫作
E-P1 + 35MM

複雜光源下的表現
E-P1 + 14-42MM ISO800

藍...
E-P1 + 17MM

freezefox 2009-06-28 00:46
強!

seattleqoo 2010-03-30 13:50
乜原來舊年有呢個TOPIC咖...~~~

請問ckfcuk最終有冇入到部E-P1呀

ckfcuk 2010-03-30 20:38
引用第43樓seattleqoo2010-03-30 13:50發表的“”:
乜原來舊年有呢個TOPIC咖...~~~ [表情] [表情] [表情]
請問ckfcuk最終有冇入到部E-P1呀 [表情] [表情] [表情]

哇∼ 甘都被你 dig 返篇野出黎..

唔怕老實話你知,我仲觀望緊..
價性比來說 E-PL1 絕對比 E-P1 同 E-P2 值得,但係就經典(外形)而言,就非 E-P1 同 E-P2 ..
而我係外貌協會既會員,唔好問我意見,因為唔夠客觀..

seattleqoo 2010-03-30 22:13
引用第44樓ckfcuk2010-03-30 20:38發表的“”:
哇∼ 甘都被你 dig 返篇野出黎.. [表情]
唔怕老實話你知,我仲觀望緊.. [表情]
價性比來說 E-PL1 絕對比 E-P1 同 E-P2 值得,但係就經典(外形)而言,就非 E-P1 同 E-P2 ..
而我係外貌協會既會員,唔好問我意見,因為唔夠客觀..
.......

我都係幾注重外貌的.  

撇開價錢, 我試過上手E-P2真係好用E-PL1, 而且我覺得冇VIEW FINDER真係好有問題. 靠個MON真係唔係好掂.  

ckfcuk 2010-03-30 23:31
引用第45樓seattleqoo2010-03-30 22:13發表的“”:
我都係幾注重外貌的.   [表情] [表情] [表情] [表情]
.......

E-PL1 都有 support EVF 既,同埋仲有內閃..
E-P1 就唔駛講啦(冇內閃同唔 support EVF),而 E-P2 用閃燈就冇 EVF, 反之亦然..

seattleqoo 2010-03-31 13:15
引用第46樓ckfcuk2010-03-30 23:31發表的“”:
E-PL1 都有 support EVF 既,同埋仲有內閃..
E-P1 就唔駛講啦(冇內閃同唔 support EVF),而 E-P2 用閃燈就冇 EVF, 反之亦然..

E-PL1同E-P2相差$3500左右,   我就係考慮緊以下條件....

膠殼 vs 金屬殼

冇evf vs 有evf

1/2000秒快門   vs 1/4000秒快門

IOS 3200 vs ISO 6400

有內閃 vs 冇內閃

較難操作 vs 較易操作(有滾輪)

雪綸 2010-03-31 13:28
引用第47樓seattleqoo2010-03-31 13:15發表的“”:
E-PL1同E-P2相差$3500左右,   我就係考慮緊以下條件....
.......

就咁睇..
E-P2 勝過E-PL1好多喎

seattleqoo 2010-03-31 13:40
引用第48樓雪綸2010-03-31 13:28發表的“”:
就咁睇..
E-P2 勝過E-PL1好多喎 [表情]

我咪就係煩緊囉....   究竟呢$3500值唔值....

查看完整版本: [-- [新機介紹] Micro Four Thirds, EVIL, Mirrorless 相機推介討論 --] [-- top --]