查看完整版本: [-- 高考放榜在即,過來人說過來事 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 高考放榜在即,過來人說過來事 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 7 total )

垃圾桶 2009-06-28 14:41

高考放榜在即,過來人說過來事

=========================================
如果係玩野的版友,請你離開,呢個topic係認真的Topic

面斥不雅

=========================================
高考的版友,仲有唔夠一日半就放榜

成績係好係壞都會影響你將來升學的前途

好成績的,記得睇送食飯,唔好自視太高就得,入大學基本上唔係問題

今次講的,係邊緣人,尤其是好可能要讀AD / HD的版友
有好多版友都會問,我應該點擇AD?

AD著重於升學的,除左技術型的課程外,同時亦有一大堆"通識"的課程,例如係語文
係大多都係準備你繼續升學而用的

咁HD呢?
HD著重於就業,主力技術型課程,畢業後搵工會比AD既同學上手上得更快,升學基本同AD一樣,但係學習上手上會比AD同學輸蝕
我真係不幸要讀AD,我亦都選擇左2讀咩科,但係有多過一間院校開,我應該選邊間?

八大的附屬學院 / 樹仁 / IVE 一般來講質素較好,部份的大學設施亦可使用
大型私校,例如珠記,徐記都可以考慮,但未到最後關頭,應避免未達大學的私立學院

但係要小心完全不知名的學校,隨時貨不對辦,到時就好麻煩了
我係xxx見到某院校某科目聲稱有xx%入學率,係唔係真的?

其實呢個係數字遊戲
佢係以升讀政府學位 + Top Up degree作合併計算,最好是以升讀政府學位百分比作準,可嘗試曾讀的學長查詢

我讀完AD/HD, 點樣可以升返學位
一般來講,CGPA (Cumulative GPA)需達至 3.3 (4.3 max) / 3.0 (4 max) / 75 (IVE HD),才可有面試機會,由於每年分數不同,但一般情況下最低的要求不少於3.0 / 70 (IVE HD)。有部份競爭極大的課程,例如商科,有可能需要達至3.5-3.7或以上才能穩獲學位

報名方法有很多,可經non-jupas (所有院校,包括城大) / 城大SAS (只限城大課程)

一般每年十至十一月至翌年三月開始接受申請,詳情請參閱各大院校網頁

咩叫Top Up degree, 同咩叫政府Degree?

Top Up Degree係大學的附屬學院與外國大學合辦的學士學位課程,供AD/HD畢業生修讀。一般年期為1-2年,學費沒有受政府資助,大約$50k - $80k一個課程,GPA要求較低

政府Degree,又稱UGC Funded Degree。是由八大舉辦,經大學資助委員會審批的課程,學費為$42.1k一年,可申請Grant loan (本地專上學生資助計劃,需資產審查)

我幾時報AD好?

如果成績基本上已確定不能入學士學位,及已決定不會重讀中七/考AL,建議是收到成績後一兩天內前往報名,報名費約100-150一組(超過一科)

我收到AD既offer letter,咁點做好?
如果你成績有機會入到UGC funded programme,建議為AD Offer letter上標示的最後一日才遞交入數紙給院校,通常為Jupas放榜當日,以免蝕錢

我去報名要帶咩?
AL 成績單 - 必需,最好係印定4-5個copy
相 - 一打都夠了
文具,連scissors, glue
帶你個人,整齊就可以,唔好奇裝異服

鮮吊甬仔 2009-06-28 15:09
我收到offer letter,咁點做好?
如果你成績有機會入到UGC funded programme,建議為Offer letter上標示的最後一日才遞交入數紙給院校,以免蝕錢

??????????????

PonG 2009-06-28 15:13
多謝桶少貼士

大少* 2009-06-28 15:23
前路茫茫

PonG 2009-06-28 15:24
引用第3樓大少*2009-06-28 15:23發表的“”:
前路茫茫 [表情]

我好後悔無放多d non engine choice 落jupas  

大少* 2009-06-28 15:29
其實報大學non-jupas既hd幾時開始報....我仲係咩都唔知

yanyan 2009-06-28 16:00

我呢幾日一路諗緊o既野

其實我諗住今晚開post問

yanyan 2009-06-28 16:01
同埋我想問一樣野...
報大學附屬學院要去邊度報?

Ajax 2009-06-28 16:07
我雖然中6但而家好留意...覺得好鬼成complicated

whbun123 2009-06-28 16:10
我係AL失敗的人....但唔代表我今日失敗呢

莊尼伊雲斯 2009-06-28 17:00
ad/hd姐係要放左榜就要盡快報???

垃圾桶 2009-06-28 17:13
引用第7樓yanyan2009-06-28 16:01發表的“”:
同埋我想問一樣野...
報大學附屬學院要去邊度報? [表情]

通常係大學本部,或者係佢地既附屬學院大樓

垃圾桶 2009-06-28 17:14
引用第10樓lyh2009-06-28 17:00發表的“”:
ad/hd姐係要放左榜就要盡快報???

報左收到offer letter之後唔好咁快就比留位費(First Deposit)

Erikson 2009-06-28 17:27
想當年,我睇見d成績
嚇到要望下個名先可以接受現實
我以為俾錯左第個張成績單我

垃圾桶 2009-06-28 17:29
引用第13樓Erikson2009-06-28 17:27發表的“”:
想當年,我睇見d成績
嚇到要望下個名先可以接受現實 [表情]
我以為俾錯左第個張成績單我

我反而果時好平靜,因為係預左會好

菲爾鐘斯 2009-06-28 17:35

係我

我可能會repeat,不過最後都係要睇下咩成績先

我想等埋jupas派唔派到d hd俾我先再去報得唔得

Erikson 2009-06-28 17:39
引用第14樓垃圾桶2009-06-28 17:29發表的“”:
我反而果時好平靜,因為係預左會好 [表情]

我每科俾預計既低一個grade

yanyan 2009-06-28 17:42
引用第15樓∼超級曼聯迷∼2009-06-28 17:35發表的“”:
係我 [表情] [表情] [表情]
.......

不如比多dd錢放榜後即刻去報?
我諗有位o既機會大d

Ajax 2009-06-28 17:43
桶笑..你講到咁係咪AD一D都唔好..HD好D咁解?

鮮吊甬仔 2009-06-28 17:45
引用第16樓Erikson2009-06-28 17:39發表的“”:
我每科俾預計既低一個grade [表情]

ALL B?_?

鮮吊甬仔 2009-06-28 17:46
桶少不如講下gpa3.5有幾難?_?

Erikson 2009-06-28 18:02
引用第19樓Skyline_R342009-06-28 17:45發表的“”:
ALL B?_? [表情]

唔係

垃圾桶 2009-06-28 18:14
引用第17樓yanyan2009-06-28 17:42發表的“”:
不如比多dd錢放榜後即刻去報?
我諗有位o既機會大d

都只係差果百幾數/application

呢d錢唔慳得

垃圾桶 2009-06-28 18:15
引用第18樓Ajax2009-06-28 17:43發表的“”:
桶笑..你講到咁係咪AD一D都唔好..HD好D咁解?

拿,我無咁講,

問題係你個目標係咩

垃圾桶 2009-06-28 18:15
引用第21樓Erikson2009-06-28 18:02發表的“”:
唔係 [表情]

佢呢d人唔駛理佢,擺明玩野,唔需要reply佢..

垃圾桶 2009-06-28 18:17
引用第15樓∼超級曼聯迷∼2009-06-28 17:35發表的“”:
係我 [表情] [表情] [表情]
.......

最好唔好啦,如果你知道有d火文水,早d報,寧願佢比offer你,豪左果100幾十報名費買個安心仲好啦

留唔留位費可以唔比住

yanyan 2009-06-28 18:52
引用第16樓Erikson2009-06-28 17:39發表的“”:
我每科俾預計既低一個grade [表情]

睇到你呢句就諗起我ce放榜個陣

Ajax 2009-06-28 18:59
引用第23樓垃圾桶2009-06-28 18:15發表的“”:
拿,我無咁講,
問題係你個目標係咩

我目標係入番大學...

可唔可以各具ad同hd 3個優點同缺點呀?

垃圾桶 2009-06-28 20:33
引用第27樓Ajax2009-06-28 18:59發表的“”:
我目標係入番大學...
可唔可以各具ad同hd 3個優點同缺點呀?

咁就一定要勤力了

Ajax 2009-06-28 20:39
引用第28樓垃圾桶2009-06-28 20:33發表的“”:
咁就一定要勤力了

呢層我知....但AD定HD

垃圾桶 2009-06-28 20:48
引用第29樓Ajax2009-06-28 20:39發表的“”:
呢層我知....但AD定HD [表情]

如果你係勤力既,AD同HD對你來講都係一樣

yanyan 2009-06-28 21:00
arm arm 睇左ive同埋HKU space d 資料

希望用唔著啦

莊尼伊雲斯 2009-06-28 23:42
引用第20樓Skyline_R342009-06-28 17:46發表的“”:
桶少不如講下gpa3.5有幾難?_?

係囉..其實讀HD/AD升返U機會多唔多

BVEsun 2009-06-28 23:46
最緊要都係 Jupas

選一科易搵工的科目

PonG 2009-06-28 23:49
引用第33樓BVEsun2009-06-28 23:46發表的“”:
最緊要都係 Jupas
選一科易搵工的科目

例如呢

莊尼伊雲斯 2009-06-28 23:49
引用第12樓垃圾桶2009-06-28 17:14發表的“”:
報左收到offer letter之後唔好咁快就比留位費(First Deposit)

姐係去報左佢就會比OFFER LETTER?
點解唔好咁快比first deposit

ODIN 2009-06-28 23:52
桶少...
點解講私立大學時,會冇左樹仁?
珠記,徐記都好過樹仁??
各位有關樹仁的野可以問我~~~

btw...我當年2d3e...
收成績時都有d緊張...收到成績時有d失望~
不過,考時已經盡力,中七畢業出黎做野都冇遺憾~

只係寄語大家,中七之後的下一步好決定性~~
大家要小心d揀...

垃圾桶 2009-06-28 23:53
引用第36樓liuming2009-06-28 23:52發表的“”:
桶少...
珠記,徐記都好過樹仁?? [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
各位有關樹仁的野可以問我~~~ [表情] [表情] [表情]
.......

報得樹仁學位,都基本達到2AL+2 lang合格了...

莊尼伊雲斯 2009-06-28 23:56
引用第36樓liuming2009-06-28 23:52發表的“”:
桶少...
珠記,徐記都好過樹仁?? [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
各位有關樹仁的野可以問我~~~ [表情] [表情] [表情]
.......

其實中七之後做野都OK架喎..
之前唔知係邊度睇到....出黎做多幾年野仲好過讀多幾年U
因為出到黎就係講工作經驗...做多幾年野起碼搵份工都多錢D

ODIN 2009-06-28 23:56
引用第37樓垃圾桶2009-06-28 23:53發表的“”:
報得樹仁學位,都基本達到2AL+2 lang合格了...

講真,大把2AL+2 lang合格的學生冇offer...
樹仁可以一收cert就報名~
起碼個心都定d...

莊尼伊雲斯 2009-06-28 23:56
桶少...
.......

2D3E跟住點?

垃圾桶 2009-06-28 23:56
引用第38樓lyh2009-06-28 23:56發表的“”:

以前都可以咁講,而家就難攪d,尤其今年個市差過前幾年,呢點我有保留啦

垃圾桶 2009-06-28 23:57
引用第39樓liuming2009-06-28 23:56發表的“”:
起碼個心都定d...

咁當然啦,樹仁有d科都好hit,分分鐘收到高過jupas..

尤其舊年正式成為大學,收既分真係一年比一年高...

莊尼伊雲斯 2009-06-28 23:57
引用第39樓liuming2009-06-28 23:56發表的“”:
起碼個心都定d...

2AL+2 lang合格..樹仁就收?
係樹仁讀乜野?

ODIN 2009-06-28 23:59
引用第38樓lyh2009-06-28 23:56發表的“”:

都o岩...
不過,有冇degree真係已經成為升職or見工的級別分水嶺...

PonG 2009-06-28 23:59
引用第43樓lyh2009-06-28 23:57發表的“”:
係樹仁讀乜野?

宜家已經無依支歌仔唱la

ODIN 2009-06-29 00:00
引用第43樓lyh2009-06-28 23:57發表的“”:
係樹仁讀乜野?

我幾年前lu...

我讀新聞..

垃圾桶 2009-06-29 00:00
引用第33樓BVEsun2009-06-28 23:46發表的“”:
最緊要都係 Jupas
選一科易搵工的科目

有時好難講,可以睇下1997-2000年果時,IT勁hit,中大CS 收到2A...

之後爆IT bubble...個就業即刻差哂...

ODIN 2009-06-29 00:00
引用第45樓pongpong1232009-06-28 23:59發表的“”:
宜家已經無依支歌仔唱la

都未必既...
但起碼有個希望ma...

垃圾桶 2009-06-29 00:00
係樹仁讀乜野?

以前就係

主要係新聞 / 文史類

查看完整版本: [-- 高考放榜在即,過來人說過來事 --] [-- top --]