查看完整版本: [-- 中6選科問題 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 中6選科問題 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

你班友cher夠未 2009-07-09 10:53

中6選科問題

就放榜,有d野要考慮下了

其實我仲想問上到AL應該選咩科好

係出面聽人講

AL geog---範圍大致同ce一樣,不過學既野深入好多,同埋最好唔好用英文,有得用中文必揀

econ---要學既野同ce背道而馳,明就好,唔明就真係...sosad,同埋會比痕商班痴線佬屈機

acc/b.s.---難度不明,有樣野肯定既係又會比痕商仔屈機

中史+文學---背死人,儘量唔好揀

hist---比中史輕鬆,都算係好科之一

pure---ce maths+amaths無本事A/B千奇唔好揀,最後拉curve會比人屈機

m.s---學既野幾易,不過對手好強,要高grade就要下苦功狂做pp

phy/chem/bio---文科人唔知情況

唔知大家又點睇?

ODIN 2009-07-09 10:57
引用第0樓你班友cher夠未2009-07-09 10:53發表的“中6選科問題”:
係出面聽人講
.......

m.s---學既野幾易,不過對手好強,要高grade就要下苦功狂做pp
<<ce 讀過 a. maths 都會幾屈ga~

phy/chem/bio---文科人唔知情況
<< chem -- 背書,由其是inorganic chem~
<< bio -- 都係背書,但比較一理通百理明~

yanyan 2009-07-09 11:00
引用第1樓liuming2009-07-09 10:57發表的“”:
.......

chem宜家背左都唔會識

你班友cher夠未 2009-07-09 11:04
引用第1樓liuming2009-07-09 10:57發表的“”:
.......

讀過a.maths但係得E/F咁屈唔屈到

鮮吊甬仔 2009-07-09 11:53
文學依家唔洗背書架啦

自問有天份作文作得好+答得出邊條友死得淒美d 就去馬啦

ODIN 2009-07-09 11:57
引用第3樓你班友cher夠未2009-07-09 11:04發表的“”:
讀過a.maths但係得E/F咁屈唔屈到 [表情]

你識 de 同 in 野已經好好多~
我中六七讀的時候,大部分時間係做pp同埋溫其他科的野~
因為有d冇讀過a.maths的人,要明白de/in係有困難ga...

ODIN 2009-07-09 11:57
引用第4樓Skyline_R342009-07-09 11:53發表的“”:
文學依家唔洗背書架啦
自問有天份作文作得好+答得出邊條友死得淒美d 就去馬啦 [表情] [表情]

唔係仲要寫字快咩?

你班友cher夠未 2009-07-09 12:04
引用第5樓liuming2009-07-09 11:57發表的“”:
.......

o...咁我死了 sosad

ODIN 2009-07-09 12:21
引用第7樓你班友cher夠未2009-07-09 12:04發表的“”:
o...咁我死了 sosad

o下?

Chelsea 2009-07-09 12:21
引用第5樓liuming2009-07-09 11:57發表的“”:
.......

我淨係識de同in trigo/circle/locus個d好廢... 咁讀pure math得唔得?
同埋讀physics唔讀pure maths會唔會大學好難入physics個d系?

CKL 2009-07-09 12:24
重點係你ce個分可唔可以選到科

g3rMan 2009-07-09 12:42
引用第0樓你班友cher夠未2009-07-09 10:53發表的“中6選科問題”:
係出面聽人講
.......

my experience~

acc : always do exercise(must , otherwise u will forget how to do it) , good memory(for theory) , clear understanding of each topic

business studies : good grammar(for essay) , fast writing speed(for essay) , always read news(for evidence in essay) , good memory(many things and theory to memorize)

樂仔 2009-07-09 13:58
Phy 範圍大致同會考一樣 學既野深入好多 個底要好如果唔係會讀得好辛苦
Chem 成績麻麻唔識講
Bio 當佢係common sense 咁讀就ok

樂仔 2009-07-09 13:58
引用第9樓XXXG-00W02009-07-09 12:21發表的“”:
我淨係識de同in [表情] trigo/circle/locus個d好廢... 咁讀pure math得唔得?
同埋讀physics唔讀pure maths會唔會大學好難入physics個d系?
[表情]

你想讀physics?

yanyan 2009-07-09 14:07
引用第13樓樂仔2009-07-09 13:58發表的“”:
你想讀physics? [表情] [表情]

人各有志嘛

想讀phy o既話最好take phy,pure,applied
AL app 有好多係phy野

ODIN 2009-07-09 14:29
引用第9樓XXXG-00W02009-07-09 12:21發表的“”:
我淨係識de同in [表情] trigo/circle/locus個d好廢... 咁讀pure math得唔得?
[表情]

我冇讀pure maths/physic...所以唔知...
不過,我眼中的maths and stat 係一科好簡單的野~
唔值得我花時間去溫~~

Bun 2009-07-09 14:33
揀咩科都假/...至緊要勤力@@

大少* 2009-07-09 14:34
今年AL maths and stat 難左.....

佢d出題模式唔同左

eric_ah4 2009-07-09 14:35
[表情]

pure math的trigo,circle,locus加埋只係一個CHAPTER
如果你DE同IN得好,PURE都OK

ODIN 2009-07-09 14:43
引用第16樓Bun2009-07-09 14:33發表的“”:
揀咩科都假/...至緊要勤力@@

AL唔只講勤力,仲要睇下你理解都幾多...

senal 2009-07-09 16:32
點解你會有咁多選擇 有文有理有商

英俊 2009-07-09 16:47
我一早諗好了...

升上f.6剩係要諗讀p.maths定係bio

我最憎背野

所以揀p.maths

Ajax 2009-07-09 17:42
我ECON近期成績突飛猛進...好睇你個人理解明唔明,同埋擺幾多時間落去...補習NOT NECESSARY BUT要買REF.BOOK同爆做PP,最好睇熟MARKING SCHEME

菲爾鐘斯 2009-07-09 17:48
AL地理
係ce既野再加上去
咁會有少少理論既,可以揀讀定唔讀,因應自己既興趣
咁AL地理都係好似ce咁,考d好新既野,所以要keep住留意有關既新聞
同埋AL地理既卷二係essay,好需要例子,要多下苦功

econ,我覺得好難,真係要明哂先做到既 條curve係會好高

中史要讀既野好多,我個fd話世史要讀既野,只係中史既1/10
真係唔建議,除非你好有興趣

世史算係易既一科,ce野好多都用得番,只係再深入d,答題技巧都係一個影響分數既因素,建議讀,中文仲更加要

其他唔知

太伊 2009-07-09 17:53
引用第23樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 17:48發表的“”:
AL地理
係ce既野再加上去
咁AL地理都係好似ce咁,考d好新既野,所以要keep住留意有關既新聞
同埋AL地理既卷二係essay,好需要例子,要多下苦功 [表情]
.......

世史有技巧拎ABC唔係咁難…
所以如果讀世史最重要係考慮下預科個老師夠唔夠料教你技巧

P.S.如果係中西區既同學留意下邊間學校今年請左兩個新既地理同歷史老師
呢兩個都係o係我預科間學校轉過去
好有料的

菲爾鐘斯 2009-07-09 17:55
引用第24樓小伊子2009-07-09 17:53發表的“”:
世史有技巧拎ABC唔係咁難…
所以如果讀世史最重要係考慮下預科個老師夠唔夠料教你技巧
.......

兩個都去埋同一間?!
你f.6-f.7讀邊間
仲係唔係ktscss

Ajax 2009-07-09 18:02
引用第23樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 17:48發表的“”:
AL地理
係ce既野再加上去
同埋AL地理既卷二係essay,好需要例子,要多下苦功 [表情]
.......

AL ECON MC幾多條先C-.-

太伊 2009-07-09 18:03
引用第25樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 17:55發表的“”:
兩個都去埋同一間?!
你f.6-f.7讀邊間
仲係唔係ktscss
[表情]

tsac

係個地理阿sir見工時介紹個歷史Ms去教
結果就一齊去

今年歷史100% C以上
地理都60%

菲爾鐘斯 2009-07-09 18:05
引用第26樓Ajax2009-07-09 18:02發表的“”:
AL ECON MC幾多條先C-.-

好似33/40
唔sure~

菲爾鐘斯 2009-07-09 18:06
引用第27樓小伊子2009-07-09 18:03發表的“”:
tsac [表情]
係個地理阿sir見工時介紹個歷史Ms去教
.......

你好似考地理wor

如果呢兩科有c
真係夠玩

Ajax 2009-07-09 18:08
引用第28樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 18:05發表的“”:
好似33/40
唔sure~

我55條岩48...姐係咩GRADE

你班友cher夠未 2009-07-09 18:23
AL地理
係ce既野再加上去
.......

咁ce無hist底子,上到AL揀番hist追唔追到?

Chelsea 2009-07-09 18:52
我physics掂但amath唔得
我諗住都係 phy chem account/econ
讀bio又無咩出路..

菲爾鐘斯 2009-07-09 19:29
引用第30樓Ajax2009-07-09 18:08發表的“”:
我55條岩48...姐係咩GRADE [表情]

應該有c

菲爾鐘斯 2009-07-09 19:29
引用第31樓你班友cher夠未2009-07-09 18:23發表的“”:
咁ce無hist底子,上到AL揀番hist追唔追到?

上到
因為唔難
也唔洗死背
中文考既話
d or以上唔難

Ajax 2009-07-09 19:42
我AL GEOG 肥左

明哂內容..但係硬黎答唔中POINT

菲爾鐘斯 2009-07-09 19:55
引用第35樓Ajax2009-07-09 19:42發表的“”:
我AL GEOG 肥左 [表情]
明哂內容..但係硬黎答唔中POINT [表情]

邊課?
sq or lq?

Ajax 2009-07-09 20:07
引用第36樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 19:55發表的“”:
邊課?
sq or lq?

SECTION A全炒.......有咩計-.-

菲爾鐘斯 2009-07-09 20:11
引用第37樓Ajax2009-07-09 20:07發表的“”:
SECTION A全炒.......有咩計-.-

section b c會易d
不過section a點都要揀一題
煲重TRF+THD

Ajax 2009-07-09 20:11
引用第38樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 20:11發表的“”:
section b c會易d
不過section a點都要揀一題
煲重TRF+THD

問題係我明+識個D內容..
答唔中D問題-.-

菲爾鐘斯 2009-07-09 20:14
引用第39樓Ajax2009-07-09 20:11發表的“”:
問題係我明+識個D內容..
答唔中D問題-.-

你唔識運用

Ajax 2009-07-09 20:17
引用第40樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 20:14發表的“”:
你唔識運用 [表情]

死...如果呢科炒我就X街-.-

P.S:1A4E入唔入U..個科A係AL

菲爾鐘斯 2009-07-09 20:18
引用第41樓Ajax2009-07-09 20:17發表的“”:

應該唔得掛

Ajax 2009-07-09 20:32
引用第42樓∼超級曼聯迷∼2009-07-09 20:18發表的“”:
應該唔得掛 [表情]

廢科都唔得呀

ryan_kewell_7 2009-07-09 20:46
聽你地甘講,應該會揀Hist了

我對中史幾有興趣.....但聽到係Hist10倍就有d卻步

yanyan 2009-07-09 20:53
引用第41樓Ajax2009-07-09 20:17發表的“”:

除非你打港隊/國際音樂/數學比賽得獎

又或者你報music,design,pe而人地又收

Ajax 2009-07-09 20:55
引用第45樓yanyan2009-07-09 20:53發表的“”:
除非你打港隊/國際音樂/數學比賽得獎 [表情]
又或者你報music,design,pe而人地又收 [表情]

個A拉唔番上去咩

yanyan 2009-07-09 21:00
引用第46樓Ajax2009-07-09 20:55發表的“”:
個A拉唔番上去咩 [表情]

拉唔返,一條A唔係大曬

Ajax 2009-07-09 21:00
引用第47樓yanyan2009-07-09 21:00發表的“”:
拉唔返,一條A唔係大曬

加多個D呢-.-
1A1D2E-.-

yanyan 2009-07-09 21:02
引用第48樓Ajax2009-07-09 21:00發表的“”:
加多個D呢-.-
1A1D2E-.-

EE ADE?
理科ok o既,文科就唔清楚,要問返文科o既好友

查看完整版本: [-- 中6選科問題 --] [-- top --]