查看完整版本: [-- 坊間有很多補習社,請問邊度既教師質素比較高? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 坊間有很多補習社,請問邊度既教師質素比較高? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

靚仔9號 2009-07-16 08:52

坊間有很多補習社,請問邊度既教師質素比較高?

小弟今年升讀中一,預測功課會比小學艱苦很多,為怕自己跟不上, 想找補習社

但係我之前補果幾間都唔多店,有些還是唔采你,自己查字典,DUM D 答案你對

請問各位兄弟姊妹可否提供一些全科,教師質素及信譽良好的補習社參考一下

荃灣區同葵青區既補習社都得
麻煩哂

只補暑假

p.s 呢個唔係膠post黎架

ArreatSummit 2009-07-16 08:58
中一已經番補習社 ,果區唔多熟, 試下搵私人補,不過質素就真係要補過先知~

靚仔9號 2009-07-16 09:04
引用第1樓ArreatSummit2009-07-16 08:58發表的“”:
中一已經番補習社 [表情] ,果區唔多熟, 試下搵私人補,不過質素就真係要補過先知~

唔算早架喇
我果間中學dMATHS 同ENGLISH 暑作是要查大量字典的

PonG 2009-07-16 11:10
引用第2樓靚仔9號2009-07-16 09:04發表的“”:
唔算早架喇
我果間中學dMATHS 同ENGLISH 暑作是要查大量字典的

查字典咪自己查lor, 中一唔駛番補習社ge

最少中四五先有需要,唔好咁依賴補習住先

sun 2009-07-16 11:16
試下靠自己先...真係應付唔倒至搵補習吧...

靚仔9號 2009-07-16 11:23
我可以應付到d功課既
但係上英中好多fd都好辛苦
我唔想中一開個頭唔好
其實我年年都有補暑假的,上年個補習社老師!@#$%^&*,浪費時間同金錢
都是參考而已

靚仔9號 2009-07-16 11:24
引用第3樓pongpong1232009-07-16 11:10發表的“”:
查字典咪自己查lor, 中一唔駛番補習社ge [表情]
最少中四五先有需要,唔好咁依賴補習住先

個意思係話有dCHALLENGE,唔係我補習為左快快做暑作

PonG 2009-07-16 11:28
引用第5樓靚仔9號2009-07-16 11:23發表的“”:
我可以應付到d功課既
但係上英中好多fd都好辛苦
我唔想中一開個頭唔好 [表情]
其實我年年都有補暑假的,上年個補習社老師!@#$%^&*,浪費時間同金錢 [表情]
都是參考而已 [表情]

我上到英中都唔係覺得辛苦,有時候自己試一個學期先決定lor,唔好人去你又去咁,始終初中d 野易,應該handle 到ge

如果係要補,咪補科英文lor

邊個好...初中我真係唔知得清楚

maybe a. tan or patrick chan

PonG 2009-07-16 11:29
引用第6樓靚仔9號2009-07-16 11:24發表的“”:
個意思係話有dCHALLENGE,唔係我補習為左快快做暑作

我都無諗過你係為暑期作業而補......

總之唔駛驚,唔試過點知自己跟唔上

靚仔9號 2009-07-16 11:32
引用第7樓pongpong1232009-07-16 11:28發表的“”:
我上到英中都唔係覺得辛苦,有時候自己試一個學期先決定lor,唔好人去你又去咁,始終初中d 野易,應該handle 到ge
如果係要補,咪補科英文lor
.......

冇錢,咪搞我

PonG 2009-07-16 11:33
引用第9樓靚仔9號2009-07-16 11:32發表的“”:
冇錢,咪搞我 [表情]

咁你冇錢講咩補習

靚仔9號 2009-07-16 11:33
引用第8樓pongpong1232009-07-16 11:29發表的“”:
我都無諗過你係為暑期作業而補......
總之唔駛驚,唔試過點知自己跟唔上 [表情]

你講得都岩既
我係母校英文都係名列前茅的

靚仔9號 2009-07-16 11:34
引用第10樓pongpong1232009-07-16 11:33發表的“”:
咁你冇錢講咩補習 [表情]

a. tan or patrick chan...呢d真係

YIN 2009-07-16 11:59
f1就開始補習,上到去你會吃不消的

丹尼屎 2009-07-16 12:00
升中一都要補習!? 咩世界 ........

靚仔9號 2009-07-16 12:11
引用第13樓YIN2009-07-16 11:59發表的“”:
f1就開始補習,上到去你會吃不消的 [表情]

補暑假炸

YIN 2009-07-16 12:18
引用第15樓靚仔9號2009-07-16 12:11發表的“”:
補暑假炸

如果係暑期班的話,都可以考慮既,升果間中學有無開暑期班?
番暑期班又可以提早少少適應中學生活,又可以學到野,最重要係識到人,好過補習丫

靚仔9號 2009-07-16 12:21
引用第16樓YIN2009-07-16 12:18發表的“”:
如果係暑期班的話,都可以考慮既,升果間中學有無開暑期班?
番暑期班又可以提早少少適應中學生活,又可以學到野,最重要係識到人,好過補習丫 [表情]

Hernandez 2009-07-16 12:36
我上年中一
老實講,中一唔洗補都仲得

yanyan 2009-07-16 13:26
英中o既話照計有bridging course架啵

亨利仔 2009-07-16 13:27
引用第19樓yanyan2009-07-16 13:26發表的“”:
英中o既話照計有bridging course架啵 [表情]

係囉

之前升中有成堆course俾我地上

靚仔9號 2009-07-16 13:43
引用第19樓yanyan2009-07-16 13:26發表的“”:
英中o既話照計有bridging course架啵 [表情]

迎新日算唔算
得一個禮拜

yanyan 2009-07-16 13:47
引用第21樓靚仔9號2009-07-16 13:43發表的“”:
迎新日算唔算
得一個禮拜 [表情] [表情]

一個week夠架啦
最起碼識左d terms 先,咁就唔會太辛苦
同埋一開始d老師點都會就住o黎教

dinlo 2009-07-16 13:50
引用第15樓靚仔9號2009-07-16 12:11發表的“”:
補暑假炸

大多數細既都報晒名
有D開左班啦

Ajax 2009-07-16 14:23
我中一英中唔使補習...唔會好難的.........

補黎都哂錢....

我中4先開始補大型補習社

Chelsea 2009-07-16 16:01
學校唔會9月1就要d中一仔適應到中學生活
點都有幾個月比你適應
唔洗咁緊張

PonG 2009-07-16 16:25
引用第24樓Ajax2009-07-16 14:23發表的“”:
我中一英中唔使補習...唔會好難的.........
補黎都哂錢....
我中4先開始補大型補習社 [表情]

初中如果肯讀應該咩都搞得掂

你班友cher夠未 2009-07-16 18:14
老老實實

如果你肯認真讀,唔使補習都會追到

相反如果你日日玩唔讀書,但係資質又唔係好過人,咁你補左習都唔會追到

yanyan 2009-07-16 18:30
引用第27樓你班友cher夠未2009-07-16 18:14發表的“”:
老老實實
相反如果你日日玩唔讀書,但係資質又唔係好過人,咁你補左習都唔會追到

好少見你咁認真講野

靚仔9號 2009-07-16 18:37
我搵左個中大生黎幫我補
教左中學9年,幾有經驗
唔係一般既補習社
唔識既maths,話俾我知d題目點解同計算方法
又話而家小學教d野少,中學以為你識,中學又教d進諧
所以小學生比較辛苦
今次補既內容:睇英文歌劇配歌詞,解答暑期作業唔識既野
今晚要睇英文書,聽日佢問我問題
仲話我資質好tim

靚仔9號 2009-07-16 18:40
引用第27樓你班友cher夠未2009-07-16 18:14發表的“”:
老老實實

想讀得好,唔係追到

YIN 2009-07-16 18:40
引用第29樓靚仔9號2009-07-16 18:37發表的“”:
我搵左個中大生黎幫我補
教左中學9年,幾有經驗
唔係一般既補習社
.......

唔通個大學生會同你講初中無野讀,叫你唔好補習,黎倒自己米咩

yanyan 2009-07-16 18:41
引用第29樓靚仔9號2009-07-16 18:37發表的“”:
我搵左個中大生黎幫我補
教左中學9年,幾有經驗
唔係一般既補習社
.......

form 1 maths 好簡單
-ve數個d common sense之嘛

靚仔9號 2009-07-16 18:42
引用第31樓YIN2009-07-16 18:40發表的“”:
唔通個大學生會同你講初中無野讀,叫你唔好補習,黎倒自己米咩 [表情]

佢46歲,初頭話我d成績唔駛補
我話係屋企好悶,想增進下自己,我係果度都有學英文打字

靚仔9號 2009-07-16 18:44
引用第32樓yanyan2009-07-16 18:41發表的“”:
form 1 maths 好簡單 [表情]
-ve數個d common sense之嘛 [表情]

dmaths是用英文,每兩版就要問一問佢
其實我係咩都學d,唔想浪費時間既姐,咩都學下,咁都好d既
有咩唔識,問佢就得,仲要番屋企睇英文報紙同小說,佢第二日會問我野

PonG 2009-07-16 19:06
引用第34樓靚仔9號2009-07-16 18:44發表的“”:
dmaths是用英文,每兩版就要問一問佢
其實我係咩都學d,唔想浪費時間既姐,咩都學下,咁都好d既
有咩唔識,問佢就得,仲要番屋企睇英文報紙同小說,佢第二日會問我野

下... math ge 英文字有多少個.....

父母揾錢艱難呀

靚仔9號 2009-07-16 19:11
引用第35樓pongpong1232009-07-16 19:06發表的“”:
下... math ge 英文字有多少個.....
父母揾錢艱難呀 [表情]

成本唔係maths字就係英文字
備下課都好既,用我d利是錢的

MatthewB 2009-07-16 19:16
你讀邊間?

丹尼屎 2009-07-16 19:28
果個人同你補果 d 自己都做到啦

你係有心讀既根本自己買左書暑假自己睇都得啦~ 唔識既英文咪查字典

根本無必要去補習

我諗到改咩名鳥 2009-07-16 19:33
你而家睇晒中學D textbooks 咪唔會跟唔上囉

dinlo 2009-07-16 20:35
有心學好英文既,睇多d英文報紙啦

靚仔9號 2009-07-16 20:47
引用第37樓matthew93manutd2009-07-16 19:16發表的“”:
你讀邊間? [表情]

cneccc

靚仔9號 2009-07-16 20:49
引用第38樓丹尼屎2009-07-16 19:28發表的“”:
果個人同你補果 d 自己都做到啦 [表情]
你係有心讀既根本自己買左書暑假自己睇都得啦~ 唔識既英文咪查字典
根本無必要去補習 [表情]

暑作就算查哂maths D英文字,明左講咩都唔識做
唔係只補英文的

靚仔9號 2009-07-16 20:53
引用第40樓dinlo2009-07-16 20:35發表的“”:
有心學好英文既,睇多d英文報紙啦

rBB 2009-07-16 21:22
中一補?

我中三開始補都比人話早

dinlo 2009-07-16 22:27
引用第41樓靚仔9號2009-07-16 20:47發表的“”:
cneccc

全名啦

MatthewB 2009-07-16 22:43
引用第45樓dinlo2009-07-16 22:27發表的“”:
全名啦

中華傳道會安柱中學

叫開CNEC的

你好

我讀林護的

隨風 2009-07-16 23:08
引用第41樓靚仔9號2009-07-16 20:47發表的“”:
cneccc

安柱中一好深架咩

咁大陣仗

我form 1個陣都係上堂都唔知出面講乜 自習

丹尼屎 2009-07-16 23:27
引用第42樓靚仔9號2009-07-16 20:49發表的“”:
暑作就算查哂maths D英文字,明左講咩都唔識做
唔係只補英文的

咁你又未真係中一 .. 就算唔識做又有咩問題

如果唔係上堂黎做乜?

Desmond 2009-07-16 23:44
我想問maths黎講..
w.lee勁d定dick hui?

我f.5補過dick hui..覺得佢好掂

查看完整版本: [-- 坊間有很多補習社,請問邊度既教師質素比較高? --] [-- top --]