查看完整版本: [-- CE生美國升學一問 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> CE生美國升學一問 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

corlohk 2009-08-15 03:21

CE生美國升學一問

我係中五畢業生,13分 英文lv.2,數學B(其他不太重要吧?)
搵唔到學校,屋企就提意外國升學
最後決定有朋友居住既美國florida入面既Tallahassee附近
選中Tallahassee community college同埋Central florida community college

T係要先考toefl到達61分才入到,未必有宿舍,冇外國留學生專部(有事無門),較近朋友屋企

C就唔洗考toefl,可以到該校考入學試先比人決定讀咩,有宿舍,環境較好,有留學生專部,可能較多華人,到Tallahassee要3小時車程

我想問一下各位知道邊間較好嗎,(聽說cc沒所謂)
lv2有可能考得到61分嗎toefl...有冇案例
(已買toefl書準備,好可能9月頭考一次,唔得9月尾再考)
如果你係我,你會選T定係C呢

ryan_kewell_7 2009-08-15 03:27
想學英文就去少d華人既地方啦

我都想知toefl點考/考d咩...冇研究開...

corlohk 2009-08-15 03:33
引用第1樓ryan_kewell_72009-08-15 03:27發表的“”:
想學英文就去少d華人既地方啦
我都想知toefl點考/考d咩...冇研究開...

...有間中介話C果間都唔會太多華人..
入T都OK既...考到既話..
toefl分4個部份
reading,listening,break,speaking,writing
連做4個鍾
考d...好難溫到既野...
d人就叫我睇多d英文電視,劇,歌,書咁
抄d vocab用黎做writing
...61..好難

ryan_kewell_7 2009-08-15 03:43
引用第2樓corlohk2009-08-15 03:33發表的“”:
...有間中介話C果間都唔會太多華人..
入T都OK既...考到既話..
toefl分4個部份
.......
哦哦....

你係報幾時入學?如果係1月既可以考埋toefl再睇結果決定...

sillyjanny 2009-08-15 08:45
引用第0樓corlohk2009-08-15 03:21發表的“CE生美國升學一問”:
我係中五畢業生,13分 英文lv.2,數學B(其他不太重要吧?)
搵唔到學校,屋企就提意外國升學
最後決定有朋友居住既美國florida入面既Tallahassee附近
選中Tallahassee community college同埋Central florida community college
T係要先考toefl到達61分才入到,未必有宿舍,冇外國留學生專部(有事無門),較近朋友屋企
C就唔洗考toefl,可以到該校考入學試先比人決定讀咩,有宿舍,環境較好,有留學生專部,可能較多華人,到Tallahassee要3小時車程
我想問一下各位知道邊間較好嗎,(聽說cc沒所謂)
lv2有可能考得到61分嗎toefl...有冇案例
(已買toefl書準備,好可能9月頭考一次,唔得9月尾再考)
如果你係我,你會選T定係C呢
.......

照我黎睇 T 0既學生質素可能會好D, 因為佢SET左個ENTRY REQUIRMENT
而C 會比較低.
因為我間COLLEGE( 不過0係UK) 其實冇咩ENTRY REQUIRMENT,
CE 24分又收, CE得2分0既都收.
C E間COLLEGE 會預左會有好多HK人,
我間COLLEGE 都多, 不過我都學到英文.
如果係0係COLLEGE 識到朋友仔, 你都最多放大假0既時候去搵下你0係Tallahassee 0既FD,

如果你係唔介意住HOST FAMILY的話, 你可以去住下,
因為你同你個HOST傾計,一齊生活,得閒又睇下電視,英文會進步得好快.

我間COLLEGE 都有INTERNATIONAL DEPARTMENT, 不過我冇用過佢地D 服務.
如果我有D事, 都係會搵TUTOR, TUTOR 會教我點做點做.

仲有英文係要浸出黎, 我係考IELTS, 一路操佢D PAST PAPER, 操左3個月先見到有成果,
仲有考IELTS 同TOEFL 都係有好多SKILLS
你可以上 writfix E個網睇下點考得好, 仲有睇下有冇FD 考過, 考得高分, 就問下佢地有冇D咩SKILLS
你做得越多, 就越快有效果 =)

tc2218 2009-08-15 09:06
toefl係超難.....唔好話美國人....入面好多野連大學英文老師都唔識

要pass都要下好多苦功.....

其實美國好在你入讀邊間學校唔係太重要
你俾心機肯讀就可以升到上你想讀既major/University
所以我自己揀.....我會睇價錢/環境﹐去到睇埋個campus先揀實

MIKE*細 2009-08-15 20:09
英文LV2?遮係咩GRADE呀?

我3年幾前考過TOEFL喎!!果時仲好似岩岩轉新...
唔覺得難....SAT既英文仲難!!!!
61分完全唔難考,我果間大學要求高過呢個分
果時我係超急咁報,無買過咩TOEFL天書無溫過任何野
就咁直接去考...一考就過我大學要求

讀CC就係無咩所謂,都係讀D普普通通堂先
之後先再TRANSFER返UNIVERSITY
你有冇咩心水UNIVERSITY想讀先
因為每間U都有唔同MAJOR有唔同REQUIREMENTS
都要你讀左D咩堂先準入果個MAJOR
你要睇你間CC有冇OFFER果D堂囉
(註:其他MAJORS無咁煩,BUSINESS既就特別煩)
如果唔係,都係睇環境/價錢

不過我係你,我會去少華人果間
如果唔係你日日講廣東話/國語

yanyan 2009-08-15 21:49
引用第6樓MIKE*細2009-08-15 20:09發表的“”:
唔覺得難....SAT既英文仲難!!!! [表情]
.......

lv 2大概等於以前o既E

莊尼伊雲斯 2009-08-16 18:27
cc唔係唔洗考TOEFL架咩?

MIKE*細 2009-08-16 20:02
引用第8樓lyh2009-08-16 18:27發表的“”:
cc唔係唔洗考TOEFL架咩?

所有大學都要考TOEFL
CC唔駛考SAT/ACT
不過可能要考州市既試
U既話就一定要考TOEFL同SAT/ACT

corlohk 2009-08-16 23:31
過左排先上水..抱歉

引用第3樓ryan_kewell_72009-08-15 03:43發表的“”:
哦哦....
你係報幾時入學?如果係1月既可以考埋toefl再睇結果決定...

中介話10月要交data....
引用第4樓sillyjanny2009-08-15 08:45發表的“”:

照我黎睇 T 0既學生質素可能會好D, 因為佢SET左個ENTRY REQUIRMENT
而C 會比較低.
因為我間COLLEGE( 不過0係UK) 其實冇咩ENTRY REQUIRMENT,
.......

去到你同d外國人熟d定...

引用第5樓tc22182009-08-15 09:06發表的“”:
toefl係超難.....唔好話美國人....入面好多野連大學英文老師都唔識 [表情] [表情]

要pass都要下好多苦功.....

其實美國好在你入讀邊間學校唔係太重要
.......

...我比屋企人要求9月考..我覺得極低機會..不過都要盡既
引用第6樓MIKE*細2009-08-15 20:09發表的“”:

唔覺得難....SAT既英文仲難!!!! [表情]
.......

大學科目要求係cc有分別?
環境應該係c果間好少少...

MIKE*細 2009-08-16 23:41
真係睇你學校睇你MAJOR架咋
比個例子你
好似UNIVERSITY OF TEXAS要入BUSI SCHOOL既話
你一定要有MARCO & MICRO ECON, CALCULUS,同埋BUSINESS COMPUTER APPLICATION等
我見過有CC係無BUSINESS COMPUTER APPLICATION呢堂架
如果你無上到呢堂,你TRANSFER既時候唔可以即時考入BUSINESS SCHOOL囉
要讀完先考得...變相又遲左一個SEM畢業
不過都要睇你個DEGREE PLAN

而且你仲未知你想讀咩MAJOR入邊間U既話
就入間你想入既CC先囉...到時先算...

其實你可以上呢2間大學既網到睇下..
我相信如果一間好大學,應該會有一個幾好既網頁..同埋資料都應該幾齊重

我勸你做多D RESEARCH好過靠晒中介
因為中介介紹你去邊間,好似會抽"擁"
變相佢地可能會係咁SELL你果幾間CC

corlohk 2009-08-17 00:56
引用第11樓MIKE*細2009-08-16 23:41發表的“”:
真係睇你學校睇你MAJOR架咋
比個例子你
好似UNIVERSITY OF TEXAS要入BUSI SCHOOL既話
你一定要有MARCO & MICRO ECON, CALCULUS,同埋BUSINESS COMPUTER APPLICATION等
我見過有CC係無BUSINESS COMPUTER APPLICATION呢堂架
.......

其實我都未諗定咩major
諗住如果讀就讀一年搞好學分先算

e排真係壓力好大...

MIKE*細 2009-08-22 03:12
引用第12樓corlohk2009-08-17 00:56發表的“”:
其實我都未諗定咩major
諗住如果讀就讀一年搞好學分先算
.......

美國大學一好處係頭果2年你乜都要讀下...
咁你讀下呢科讀下果科,搵出自己真係鐘意讀咩
最尾果2年先主讀MAJOR科
如果想TRANSFER一D好既U,GPA至少有3.7

慢慢黎啦...你都唔急...
而且有中介幫你手

corlohk 2009-08-23 02:09
引用第13樓MIKE*細2009-08-22 03:12發表的“”:
美國大學一好處係頭果2年你乜都要讀下...
咁你讀下呢科讀下果科,搵出自己真係鐘意讀咩
最尾果2年先主讀MAJOR科
如果想TRANSFER一D好既U,GPA至少有3.7
.......

GPA聽d人講唔會太難拿...只要勤力d..也因唔清楚
冇得諗..我驚英文而已-..-
好同意你講...仲有最多2年比我搵方向
我諗數月應該都可以搵到...

查看完整版本: [-- CE生美國升學一問 --] [-- top --]