查看完整版本: [-- 唐山大地震report,請各好友救救命 : ( --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 唐山大地震report,請各好友救救命 : ( [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

YIN 2009-10-07 22:42

唐山大地震report,請各好友救救命 : (

我唔係唔想自己諗,只係我對時事同歷史認識真係少,希望各位好友幫幫小弟:(

題目係唐山大地震同莫拉克風災作比較: )

我就諗住就災前,災難期間同災後三個階段分別作比較...

而報告係以ppt形式完成,用咩方式表達會較為適合?

一般普通既pt我都已經寫左,例如話災民同心協力共同面對之類,但仔細既要點比較我都唔係好知道..

各位好友可唔可以俾少少idea我,教下小弟應該點樣做好,麻煩哂

我要打十個 2009-10-07 22:43
人性光輝

YIN 2009-10-07 22:45
引用第1樓KINs2009-10-07 22:43發表的“”:
人性光輝 [表情]

我都諗緊呢個應該係最好寫的,我諗住就時間既轉變順序黎講每樣事件既變遷

隨風 2009-10-07 22:48
幾時交

YIN 2009-10-07 22:50
引用第3樓隨風2009-10-07 22:48發表的“”:
幾時交 [表情]

星期一

Ajax 2009-10-07 22:51
PPT咁正...我要交1600字= =

YIN 2009-10-07 22:52
引用第5樓Ajax2009-10-07 22:51發表的“”:

坦白講,我情願交千六字

我依家要用更多時間去學整ppt

迪神 2009-10-07 22:53
環境你有冇講過.......?=.=

你剩係講人?

YIN 2009-10-07 22:56
引用第7樓迪神2009-10-07 22:53發表的“”:
環境你有冇講過.......?=.=
你剩係講人? [表情]

我一開頭係諗從人同地理角度諗,但之後繼續唔到落去,所以先轉左用時序黎做比較:(

如果要寫環境,兩者應該點做比較?以資料上地理環境做比較,定係用社會生活環境作比較?

Ajax 2009-10-07 22:58
災民對於將來的心態?

YIN 2009-10-07 23:01
引用第9樓Ajax2009-10-07 22:58發表的“”:
災民對於將來的心態?

呢個係兩者既相同還是不相同

隨風 2009-10-07 23:02
我估如果要突出自己

應該諗過第二個present既模式

因為我諗時序呢個arrangement應該好多人都咁做

除非做得好好 唔係一有比較 難d拎高分

Ajax 2009-10-07 23:03
引用第10樓YIN2009-10-07 23:01發表的“”:
呢個係兩者既相同還是不相同 [表情] [表情] [表情]

當然不相同
之前
心態有唔同
對於事/人的價值觀有改變

YIN 2009-10-07 23:03
引用第11樓隨風2009-10-07 23:02發表的“”:
我估如果要突出自己
應該諗過第二個present既模式
因為我諗時序呢個arrangement應該好多人都咁做
.......

坦白講,我唔重視呢個分數,只係想當佢功課交左佢算

當然,我梗係想合格

唔係我唔想特出,只係時間唔容許,我想快快手手搞掂佢就算

hyp 2009-10-07 23:05
引用第5樓Ajax2009-10-07 22:51發表的“”:

我個陣2500字 -.-

迪神 2009-10-07 23:07
引用第8樓YIN2009-10-07 22:56發表的“”:
我一開頭係諗從人同地理角度諗,但之後繼續唔到落去,所以先轉左用時序黎做比較:(
如果要寫環境,兩者應該點做比較?以資料上地理環境做比較,定係用社會生活環境作比較?

災前,災難期間同災後嘛

災前咪話呢兩個地方有幾繁華,d人生活幾好

災難期間咪形容番唐山果陣同宜家莫拉克打風既環境囉,一片死屍,爛屋等等,有咁慘得咁慘,同災前有大對比

災後咪比較下d救援工作囉,唐山果個情況會唔會救人好困難,莫拉克攪到滅村,點解會一個人都救唔到呢~~

YIN 2009-10-07 23:11
引用第15樓迪神2009-10-07 23:07發表的“”:
災前,災難期間同災後嘛
災前咪話呢兩個地方有幾繁華,d人生活幾好
.......

好的,感謝你

從你既幾句說話當中,我就知道自己對莫拉克既認識近乎零,睇黎要做番少少資料搜集

迪神 2009-10-07 23:13
引用第16樓YIN2009-10-07 23:11發表的“”:
好的,感謝你 [表情] [表情] [表情]
從你既幾句說話當中,我就知道自己對莫拉克既認識近乎零,睇黎要做番少少資料搜集 [表情]

yahoo新聞都大把啦~

阿童木 2009-10-08 00:12
youtube 好多關於唐山大地震既功課

godkiu 2009-10-08 14:06
做PPT咁正

我之前交個幾篇要寫幾千字

ODIN 2009-10-08 14:13
我當年寫4000字~
仲要做埋本書穿埋書脊線tim ar...

victorally 2009-10-08 15:54
引用第20樓liuming2009-10-08 14:13發表的“”:
我當年寫4000字~
仲要做埋本書穿埋書脊線tim ar... [表情] [表情]

我又係~
話要體現中國文化氣息

YIN 2009-10-08 20:16
再推一推

垃圾桶 2009-10-08 20:21
引用第19樓godkiu2009-10-08 14:06發表的“”:
做PPT咁正 [表情]
我之前交個幾篇要寫幾千字 [表情]

3000...

eric_ah4 2009-10-08 21:00
goggle search 啦,呢篇抄D個篇抄D就搞掂啦

Edwin 2009-10-09 00:00
我唔洗做唐山大地震閱讀報告
做個open book test就得

ODIN 2009-10-09 00:56
引用第24樓eric_ah42009-10-08 21:00發表的“”:
goggle search 啦,呢篇抄D個篇抄D就搞掂啦 [表情]

天下交章一大抄...

鮮吊甬仔 2009-10-09 13:28
引用第25樓Edwin2009-10-09 00:00發表的“”:
我唔洗做唐山大地震閱讀報告
做個open book test就得 [表情]

我都係... open book test 寫信畀盧桂蘭大媽....

查看完整版本: [-- 唐山大地震report,請各好友救救命 : ( --] [-- top --]