查看完整版本: [-- 想請教往海外升學的好友 ... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 想請教往海外升學的好友 ... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

丹尼屎 2009-10-10 22:47

想請教往海外升學的好友 ...

希望有經驗的好友可以分享下 .. 例如有咩注意有咩經歷等~

小弟而家中五打算搵定一 d 英國學校 .. 假如到時會考之後入唔番原校就可能選擇去英國 ..

而家淨係知好少野 .. 所以想請各好友分享下

yanyan 2009-10-10 22:54
錯版乎?

OldSosad 2009-10-10 23:34
聽人講英國AL易到爆

好容易拎A跟住返黎升大學..

kylau 2009-10-11 16:01
The basic info should be from British Council.

http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-education.htm

From words of mouth of some of my friends, there's lots of choices (and standard/level of universities) studying in UK. The main concern should be $$$$$$$$$$$$ and accomodation, though.

I advise you to obtain more information from yearly overseas education seminars. (When there's one, newspapers should provide you for that). There should be lots of counters held by British Council, Australian colleges, etc.

MatthewB 2009-10-11 17:22
I am going to study abord too~ have you found any school yet? Good schools are already recruiting students!

丹尼屎 2009-10-11 17:49
引用第4樓matthew93manutd2009-10-11 17:22發表的“”:
I am going to study abord too~ have you found any school yet? Good schools are already recruiting students!

我 d fd 都話之前已經搵定左好多 ...

我仲未考慮完 .. 但我都驚而家先搵太遲 ...

丹尼屎 2009-10-11 17:50
引用第3樓kylau2009-10-11 16:01發表的“”:
The basic info should be from British Council.
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-education.htm
From words of mouth of some of my friends, there's lots of choices (and standard/level of universities) studying in UK. The main concern should be $$$$$$$$$$$$ and accomodation, though.
.......

BC 會唔會幫你篩選適合你讀既學校架?

yanyan 2009-10-11 23:00
引用第2樓OldSosad2009-10-10 23:34發表的“”:
聽人講英國AL易到爆

這個是真的......
有錢就可以讀大學sosad

朗尼 2009-10-11 23:25
引用第2樓OldSosad2009-10-10 23:34發表的“”:
聽人講英國AL易到爆

但貴到爆,一年冇超過四十萬,唔駛諗。

kylau 2009-10-14 00:01
引用第6樓丹尼屎2009-10-11 17:50發表的“”:
BC 會唔會幫你篩選適合你讀既學校架?

you better take a look first, then decide... I don't think BC will do so.

I've read today's newspaper that there will be an education exhibition this coming Sat, mainly for secondary school and pre-university colleges.

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20091013&sec_id=4104&art_id=13307201

goldenhk 2009-10-14 12:16
其實點解想去英國? 有冇諗過其他地方, 甚至係international school?

雪綸 2009-10-14 12:36
要快d去搵喇....
有d agent有時會安排果邊d人黎哩邊interview....
同埋有心就考定ielts啦

莊尼伊雲斯 2009-10-16 23:50
好多人考完CE唔係太理想,,就過去...跟住好多都可以考返幾條A
有D仲可以NON JUPAS入返HK D U

sillyjanny 2009-10-17 18:58
引用第12樓lyh2009-10-16 23:50發表的“”:
好多人考完CE唔係太理想,,就過去...跟住好多都可以考返幾條A
有D仲可以NON JUPAS入返HK D U

但係E家HK D U 知道你考過CE 都未唔會考慮左你先.
除非你CE 有AT LEAST 20分.
如果唔係, 佢都會考慮番0係英國考GCSE 0既學生先.
我就係一個好EXAMPLE!
我UK AL, 考AABB 都冇HK 大學收.
仲要其實有D HK0既大學D 位係先到先得.
因為個個都拎住咁0既成績, 佢都揀唔到咁多個人啦.
學位有限, 佢係都收大陸學生啦.

另外我都幫我細佬搵緊學校.
其實一年唔駛40萬.
係睇下你讀邊間.

我係讀PUBLIC COLLEGE, 一年學費5200POUNDS, 我幫細佬搵果間一年4500鎊.
PRIVATE SCHOOL/ BOARDING SCHOOL一定貴好多好多.
一個TERM 係我一年0既學費. 一年有3個TERM

D人話PRIVATE SCHOOL 好D, 其實真係好睇自己溫唔溫書.
讀過CE過去0既, 都唔會太差如果你有比心機讀書的話.
我係0係PUBLIC SCHOOL 出黎, 但係成績唔比PRIVATE 果D差.
不過你預左PUBLIC 0既可能會有好多HK人.10幾20個 OR 多D.

去下D AGENT問下, 最好就CE 放榜前搞好晒D野啦, 我有個FD 佢放左榜先話APPLY 果間COLLEGE, 點知人地FULL左, 要讀第2間.
有D 學校有ENTRY REQUIREMENTS, 我個FD 考CE 5個C 以上先讀得, 但係我咩REQUIREMENT 都冇就入左間COLLEGE.

我以前果間COLLEGE 叫chichester college. 你可以唔駛揀E間, 因為佢愈來愈差(我覺得)
BIO 同PHY 都教得唔好.其他科都OK!

tsang0701 2009-10-18 19:36
引用第7樓yanyan2009-10-11 23:00發表的“”:
這個是真的......
有錢就可以讀大學sosad

sillyjanny 2009-10-20 00:51
引用第14樓tsang07012009-10-18 19:36發表的“”:
[表情] [表情]

你可以話UK 0既AL 係易, 因為學D野冇HK 咁DEEP
不過 2個地方玩0既RULES 都唔同.

HK 一次定生死.
UK 2年0既EXAMS 分4考.
一科4份PAPER
GARDE 靠% 計, 不過有時都會拉CURVE

一般
A* 90%以上
A 80%
B 70%
C 60%
D 50%
E 40%

如果你想OVERALL GARDE 都A*, 即係你每一份PAPER 都要有90% 以上.
你要KEEP 住咁, 其實好難.

E家好多TOP 0既UNI 都要學生考到2個A* 一個A, 收比OFFER 你. 如果你係讀LAW, MEDINCE E D 科0既話.

有D 咩0既UK 會易過HK,
MATHS! 一定易過.

CHEM 我睇過, 就同HK 果D 差唔多.

其實你話UK D AL 好易拎A, 係因為佢學0既野冇咁DEEP.
但係大致上學0既野都係差唔多.

佢仲要係, 好多科將HK CE學0既野, 一年教晒,
另外一年就將HK AL 學0既野 學晒.
課程比較趕.
但係相對少D 功課, 少D 壓力
學生多左好多時間真係溫書, 消化學到0既野,
因為E邊冇補習, 真係多左好多時間去溫書,
所以hk 0既學生考出黎0既成績都比較好,
因為佢地又個底打得好, 又有exam skills 又左時間去溫書.
所以咪易d 考到A

MIKE*細 2009-10-20 03:05
引用第13樓sillyjanny2009-10-17 18:58發表的“”:
.......

咁平既...

丹尼屎 2009-10-20 19:55
引用第13樓sillyjanny2009-10-17 18:58發表的“”:
.......

如果要搞最遲幾時要搞?

我同阿媽講左幾次佢都聽完就算~ 無幫我去搞

corlohk 2009-10-21 05:44
引用第15樓sillyjanny2009-10-20 00:51發表的“”:
你可以話UK 0既AL 係易, 因為學D野冇HK 咁DEEP
不過 2個地方玩0既RULES 都唔同.
.......

解釋好詳細..
令我對英國AL改觀

sillyjanny 2009-10-22 23:14
引用第17樓丹尼屎2009-10-20 19:55發表的“”:
如果要搞最遲幾時要搞?
我同阿媽講左幾次佢都聽完就算~ 無幫我去搞 [表情]

最遲要5, 6 月搞,
你可以STUDY LEAVE 時/考完D CE 等考ORAL時就去搞.
你搵定學校, 再要搞VISA 果D野 , 好多野整.
E家簽VISA 好麻煩.
要有一年學費+ 600POUNDS X9 個月(OUT OF LONDON AREA)/ 800POUNDS X9個月 (0係LONDON 讀) 0既錢放一個月, 佢先批比你,
仲要交好多文件.
你到時要簽再問我啦.

丹尼屎 2009-10-22 23:17
引用第19樓sillyjanny2009-10-22 23:14發表的“”:
最遲要5, 6 月搞,
你可以STUDY LEAVE 時/考完D CE 等考ORAL時就去搞.
你搵定學校, 再要搞VISA 果D野 , 好多野整.
E家簽VISA 好麻煩.
.......

聽講係咪仲要最好考 d 英文 test?

sillyjanny 2009-10-23 01:13
引用第20樓丹尼屎2009-10-22 23:17發表的“”:
聽講係咪仲要最好考 d 英文 test?

我冇考呀.
不過考左都唔係冇用,
因為我d fd 都有考.

考ielts 啦, 不過一次都幾貴.
同埋做下佢d exercise 先考, 因為同ce 唔同.
可以參考下
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=71688

考一次都要成千蚊架, 買D 書操下先入去考啦.

查看完整版本: [-- 想請教往海外升學的好友 ... --] [-- top --]