查看完整版本: [-- 有冇人用英文讀經濟既? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 有冇人用英文讀經濟既? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

Kenny 2009-11-03 16:51

有冇人用英文讀經濟既?

e家有冇人用英文讀經濟

我F.4,我聽日就測經濟,平時有聽書,做功課都好認真...等陣諗住溫書...有咩方法可以溫得有效率d?

有時exam果陣有d字唔識,而導致果題唔識做,咁果陣可以點?同埋經濟有冇d咩方法可以讀得好?
自己自問讀得唔差,但唔算好勁,中等勁少少到........

BVEsun 2009-11-03 17:02
雖然我冇讀過 econ

有時exam果陣有d字唔識,而導致果題唔識做 <--- 但好明顯要串熟D 生字

簡拿華丸 2009-11-03 17:06
斷估冇辛苦

怒射角球旗 2009-11-03 17:07
我都係中4英文econ wo,你教緊d咩??

Ajax 2009-11-03 17:29
考咩先

煲哂所有學校比嘅EX........你地又冇PASTPAPER

廢托 2009-11-03 17:30
我CE 用中文....AL 用英文.....

其實好快就會慣.....

Ajax 2009-11-03 17:33
話事話....係咪用我呀SIR同林本利出果本書

YIN 2009-11-03 17:40

我雖然唔係考得好,但明白識做pp會考就一定識呢個道理

Ajax 2009-11-03 17:43
引用第7樓YIN2009-11-03 17:40發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
我雖然唔係考得好,但明白識做pp會考就一定識呢個道理 [表情]

三三四呀哥哥仔

YIN 2009-11-03 17:44
引用第8樓Ajax2009-11-03 17:43發表的“”:
三三四呀哥哥仔 [表情]

e..係喎,無pp俾佢做

Kenny 2009-11-03 18:03
引用第3樓9877531592009-11-03 17:07發表的“”:
我都係中4英文econ wo,你教緊d咩??

教左 what is economics
    the three basic economic problems
    ownership of firms
    production and division of labour

Kenny 2009-11-03 18:03
引用第2樓華貴•大簡2009-11-03 17:06發表的“”:
斷估冇辛苦 [表情] [表情]

rBB 2009-11-03 18:04
引用第10樓goodpethk1112009-11-03 18:03發表的“”:
教左 what is economics
    the three basic economic problems
    ownership of firms
    production and division of labour

同舊syl一樣

Kenny 2009-11-03 18:04
引用第6樓Ajax2009-11-03 17:33發表的“”:
話事話....係咪用我呀SIR同林本利出果本書 [表情] [表情]

邊本

Kenny 2009-11-03 18:05
引用第12樓rBB2009-11-03 18:04發表的“”:
同舊syl一樣

c兄有咩可以過2招

辛尼關 2009-11-03 18:39
我考econ只係溫幾個字

基斯坦奴 2009-11-03 18:46
引用第7樓YIN2009-11-03 17:40發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
我雖然唔係考得好,但明白識做pp會考就一定識呢個道理 [表情]

我以前都係做晒十年pp之後無溫過嗡去考econ

Kenny 2009-11-03 19:04
其實溫econ唔洗花太多時間落去,只要明個概念就ok?

rBB 2009-11-03 19:05
引用第17樓goodpethk1112009-11-03 19:04發表的“”:
其實溫econ唔洗花太多時間落去,只要明個概念就ok?

我覺得f.4野係
f.5就要做多d計數果d

Kenny 2009-11-03 19:08
聽日要測e幾課
- what is economics
- the three basic economic problems
- ownership of firms
- production and division of labour

ownership of firms d 生字幾多下都幾難,要溫既野都幾多

應該點溫e課?

CopoeL 2009-11-03 19:52
引用第1樓BVEsun2009-11-03 17:02發表的“”:
雖然我冇讀過 econ
有時exam果陣有d字唔識,而導致果題唔識做 <--- 但好明顯要串熟D 生字

唔係..有時有d關於 situation既野,一d貨品個名唔識就係冇計傾...

CopoeL 2009-11-03 19:54
引用第19樓goodpethk1112009-11-03 19:08發表的“”:
聽日要測e幾課
- the three basic economic problems
- production and division of labour
.......

最重要係definition,要分到邊d情況係屬於邊d公司.
至於特徵後面既解釋,首先係自己一定要明,最好就識得用英文寫設出黎.
通常佢都係叫你分同講下佢地既特徵

YIN 2009-11-03 20:00
引用第19樓goodpethk1112009-11-03 19:08發表的“”:
聽日要測e幾課
.......

但調番轉諗,只要記下佢地既分別,就唔會唔識做咁滯,佢問d野無得太複雜

CopoeL 2009-11-03 20:03
引用第22樓YIN2009-11-03 20:00發表的“”:
但調番轉諗,只要記下佢地既分別,就唔會唔識做咁滯,佢問d野無得太複雜 [表情] [表情]

大家 - -人地成科都係講佢地既分別渣嘛

我諗到改咩名鳥 2009-11-03 20:05
要私補可以搵我

Kenny 2009-11-03 20:27
引用第24樓諗唔到改咩名好2009-11-03 20:05發表的“”:
[表情] 要私補可以搵我

有需要一定一定

peterlkk 2009-11-07 23:52
考CE econ既經驗:背定義+操PP
考AL econ既經驗:上堂狂諗故仔+自己畫mindmap

tsang0701 2009-11-11 21:21
dl 以前會考 pp by topic 都得架姐

丹尼屎 2009-11-11 21:24
最基本就係做 pp~

而且 econ 好多野都貼近生活 .. 即係都有 d 算係 common sense .. 基本上要清 concept 都唔難~

啪啪啪啪啪啪 2009-11-11 21:44
英文 econ 好易

記熟 definition

hkbbfan 2009-11-12 00:09
同是天涯淪落人
今日考econ(英文..f.4)..45mins要做30題mc,6題short question,2題long question....
結果2題long ques差不多全空...做得好趕乜都諗唔切...明明溫同做pp果陣都仲可以..
有冇師兄可以過兩招

peterlkk 2009-11-14 01:07
我ce個陣做pp既速度係45秒一題mc,考試個陣最多1分鐘一題

我記得我考ce個陣都係得番3分鐘check卷

只要狂操pp,背熟定義(多運用),自己分析題型同考試位,落筆前諗清楚essay答法同結構,基本座B望A

辣椒仔 2009-11-14 01:10
我都學緊econ呀....

查看完整版本: [-- 有冇人用英文讀經濟既? --] [-- top --]