查看完整版本: [-- 比比的GX1 - #301 越黎越擅長既美食照 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【休閒娛樂】 -> 比比的GX1 - #301 越黎越擅長既美食照 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 7 total )

黑魔道士比比 2009-11-12 01:17

比比的GX1 - #301 越黎越擅長既美食照

#1 濕地公園
#63 西九長廊
#172 Seminar 試影
#175 維港
#193 遮打花園打麻雀
#264 香港夜景
#301 越黎越擅長既美食照

黑魔道士比比 2009-11-12 01:39
我影遠野果陣鍾意加少少近野入畫面, 所以左下角有舊草~~ 係咪好怪~~haha

黑魔道士比比 2009-11-12 01:39
試下微距~~ btw 呢個係咪炮仗花黎?

黑魔道士比比 2009-11-12 01:40
濕地原貌~~~ 張相近既地方好似好暗~~ 不過呢個效果都幾好~~~ 個感覺好休閒

呢支就係我支長炮... 不過我決定以後放係濕地公園借俾大家用住先

隻蟹仔又比我想像中影得清楚喎, 離遠zoom 埋去~~

年青人, 咪成日對住個電視, 得閒出多d 去大自然行下啦

黑魔道士比比 2009-11-12 01:41
張相個感覺好假.... 個天公又造美喎

黑魔道士比比 2009-11-12 01:41
呢個景其實好唔錯~ 顏色我都好鍾意, 不過DC 仔做出黎個效果差D~~
唔夠突出

黑魔道士比比 2009-11-12 01:42

黑魔道士比比 2009-11-12 01:42
機場FEEL? HAHA

黑魔道士比比 2009-11-12 01:43
張相令我諗起工作中同其他人既角力~~ 好寫實~

ArSo 2009-11-12 02:09
天氣好好

黑魔道士比比 2009-11-12 02:10
引用第12樓ArSo2009-11-12 02:09發表的“”:
天氣好好

我走左無耐個天就開始暗同有少少雨~

有運

我諗到改咩名鳥 2009-11-12 02:43
引用第11樓黑魔道士比比2009-11-12 01:43發表的“”:
張相令我諗起工作中同其他人既角力~~ 好寫實~

朝潮蟹?

王子托迪 2009-11-12 08:08
你部咩DC黎架

朗尼 2009-11-12 09:12
引用第15樓王子托迪2009-11-12 08:08發表的“”:
你部咩DC黎架 [表情] [表情]

Canon DIGITAL IXUS 110 IS

freezefox 2009-11-12 09:48
引用第1樓黑魔道士比比2009-11-12 01:39發表的“”:
我影遠野果陣鍾意加少少近野入畫面, 所以左下角有舊草~~ 係咪好怪~~haha

唔係,呢個係一個好好既構圖方法。

不過天空再攞多DD 會更好。

freezefox 2009-11-12 09:50
引用第3樓黑魔道士比比2009-11-12 01:40發表的“”:
濕地原貌~~~ 張相近既地方好似好暗~~ 不過呢個效果都幾好~~~ 個感覺好休閒

近以地方暗只係因為你用左遠景黎做測光,近既地方背光,自然就唔夠光。但無問題的,近境只係襯托,即使變成剪影亦無妨。

freezefox 2009-11-12 09:53
你D 構圖非常好。好多都好符合黃金比例,而且穩陣中亦間有新意。好野!好野!

你買左呢部機?

阿童木 2009-11-12 10:04
好靚

朗尼 2009-11-12 10:47
好靚,靚過我部dc影出黎架。

sun 2009-11-12 11:49
post呢度代表勁過會員相薄咩?

不過睇你影既相...都睇得出有天份...

黑魔道士比比 2009-11-12 17:43
引用第14樓諗唔到改咩名好2009-11-12 02:43發表的“”:
朝潮蟹?

係呀~ 招潮蟹

黑魔道士比比 2009-11-12 17:43
引用第15樓王子托迪2009-11-12 08:08發表的“”:
你部咩DC黎架 [表情] [表情]

引用第16樓任天痕2009-11-12 09:12發表的“”:

Canon DIGITAL IXUS 110 IS

底已起

黑魔道士比比 2009-11-12 18:04
引用第17樓freezefox2009-11-12 09:48發表的“”:
唔係,呢個係一個好好既構圖方法。
不過天空再攞多DD 會更好。
.......

有無話通常天同水個比例係幾多會比較靚~?

黑魔道士比比 2009-11-12 18:10
引用第19樓freezefox2009-11-12 09:53發表的“”:
你D 構圖非常好。好多都好符合黃金比例,而且穩陣中亦間有新意。好野!好野!
你買左呢部機?

咩叫黃金比例 ?

唔係我買~係老媽子既~ 我見我出去濕地咪拎佢部機出去囉~~~16:9嘛~

freezefox 2009-11-12 18:11
引用第26樓黑魔道士比比2009-11-12 18:10發表的“”:
咩叫黃金比例 [表情] ?
唔係我買~係老媽子既~ 我見我出去濕地咪拎佢部機出去囉~~~16:9嘛~

係一種比例。

freezefox 2009-11-12 18:16
其實黃金分割這個理論在古時候已經存在,是由古希臘人發明的一種幾何學公式,其主要表逹"和諧",因此應用在攝影學上後相片往往能令人感覺舒服、自然。達文西名畫"蒙羅麗莎的微笑"主角臉孔剛巧也符合黃金分割這個比例啊!

簡化之後的黃金分割對於新手來說,簡化後的黃金分割理論更易了解和應用,現在便看看甚麼是簡化版黃金分剖:

就是這樣簡單!其實簡化版的黃金分割便是一個九宮格,在一些相機中也可以調教成顯示這個九宮格,其實便是方便用家運用黃金分割的理論。請大家留意九宮格中間的那四點,我們只要把主角物件放在這四點中的其中一點便已經運用了黃金分割,相片會比把主角放在相片中間和諧得多,參考以下的相片:

攝影師把相中主角的臉孔放置在右上角的交叉點上,符合黃金分割的比例,令相片看起來舒服和諧。

再看看以下的風景圖:

相片的主角小屋大約被放在相片的左下角的交叉點上,也是符合黃金分割的一個例子。

結論初學者很應該好好利用黃金分割的方法來拍攝相片,雖然不是每一張相片也應該用上這種技巧,但黃金分割確實是攝影、建築、藝術等最基本的知識之一,必須好好掌握和練習!

以上內容,轉載自網站「攝影入門」。

http://www.fotobeginner.com/145/composition-golden-ratio/

freezefox 2009-11-12 18:18
引用第25樓黑魔道士比比2009-11-12 18:04發表的“”:

視乎情況。難一概而論。不過一般而言,唔建議中間兩分法。比較好d 既方法係三分法。即係將畫面分為三等分。天空佔三分二,地佔三分一。調轉亦可。視乎你想表達同強調既係咩。

上面將風景相就係示例。

freezefox 2009-11-12 18:19
另外,你d 相入面咪有時會將「路」放入構圖中既。其實條路轉左定係轉右,原來都可以有分別架。

迪神 2009-11-12 19:07
宜家d dc仔咁勁架喇~

黑魔道士比比 2009-11-12 20:14
引用第20樓阿童木2009-11-12 10:04發表的“”:
好靚 [表情]

引用第21樓任天痕2009-11-12 10:47發表的“”:
好靚,靚過我部dc影出黎架。 [表情] [表情] [表情]

引用第31樓迪神2009-11-12 19:07發表的“”:
宜家d dc仔咁勁架喇~ [表情]

其實景靚+天氣好, 我估大家用咩機都唔會差好遠~~

jin 2009-11-12 20:20
又來偷師~~~XD

黑魔道士比比 2009-11-12 20:20
引用第28樓freezefox2009-11-12 18:16發表的“”:
其實黃金分割這個理論在古時候已經存在,是由古希臘人發明的一種幾何學公式,其主要表逹"和諧",因此應用在攝影學上後相片往往能令人感覺舒服、自然。達文西名畫"蒙羅麗莎的微笑"主角臉孔剛巧也符合黃金分割這個比例啊!
簡化之後的黃金分割對於新手來說,簡化後的黃金分割理論更易了解和應用,現在便看看甚麼是簡化版黃金分剖:
.......

哦~~

講咁多野即係擺中間過少少啦

黑魔道士比比 2009-11-12 20:23
引用第22樓sun2009-11-12 11:49發表的“”:
post呢度代表勁過會員相薄咩? [表情]
不過睇你影既相...都睇得出有天份... [表情]

呢度貼d人會教你點影得好d~

果度貼可能個個都淨係問「自貼呢?」

chun1424 2009-11-12 20:26
DC咁靚

ckfcuk 2009-11-12 20:58
引用第8樓黑魔道士比比2009-11-12 01:41發表的“”:
呢個景其實好唔錯~ 顏色我都好鍾意, 不過DC 仔做出黎個效果差D~~
唔夠突出

如果你指的是散景(狐兄拍蝴蝶裡的表現方示,如下圖),除了使用 DC 的微距功能近拍之外,也可以使用 zoom 功能(20X)與主題保持一些距離做到散景效果,以補 DC 感光元件小,光圈小,無法做到單反淺景深的效果。

(狐兄,不問自取,請見諒)

黑魔道士比比 2009-11-12 21:09
引用第37樓ckfcuk2009-11-12 20:58發表的“”:
如果你指的是散景(狐兄拍蝴蝶裡的表現方示,如下圖),除了使用 DC 的微距功能近拍之外,也可以使用 zoom 功能(20X)與主題保持一些距離做到散景效果,以補 DC 感光元件小,光圈小,無法做到單反淺景深的效果。
.......

得4x ja~~ 邊有20x 咁多~~

ckfcuk 2009-11-12 21:14
引用第38樓黑魔道士比比2009-11-12 21:09發表的“”:
得4x ja~~ 邊有20x 咁多~~ [表情]

哈.. 都可以試試看的..

黑魔道士比比 2009-11-12 21:25
引用第39樓ckfcuk2009-11-12 21:14發表的“”:
哈.. 都可以試試看的.. [表情]

好野! 謝賜教!

freezefox 2009-11-12 22:49
引用第34樓黑魔道士比比2009-11-12 20:20發表的“”:
哦~~
講咁多野即係擺中間過少少啦 [表情]

我唔反對你咁樣去理解既。

Erikson 2009-11-12 23:46
一樓:一張相有前景後景好正常
二樓:好似唔夠sharp,同埋右邊可以減少少
三樓:係依張相入面,近既地方暗左ok,如果唔鍾意既可以用PS推光暗位
八樓:太貪心啦,淨係影一棵就夠

Erikson 2009-11-12 23:49
引用第25樓黑魔道士比比2009-11-12 18:04發表的“”:

一般黎講,少果樣佔1/5至1/3都ok

雪綸 2009-11-13 11:31
點解次次都有黃金比例係d topic 入面

ckfcuk 2009-11-13 11:55
coz is golden rules... XD

freezefox 2009-11-13 12:06
引用第44樓雪綸2009-11-13 11:31發表的“”:
點解次次都有黃金比例係d topic 入面 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

人地唔識問下都唔比咩。

黑魔道士比比 2009-11-13 12:13
引用第46樓freezefox2009-11-13 12:06發表的“”:
人地唔識問下都唔比咩。 [表情] [表情]

唔係唔俾問, 可能佢意思係唔俾再答

freezefox 2009-11-13 12:34
引用第47樓黑魔道士比比2009-11-13 12:13發表的“”:
唔係唔俾問, 可能佢意思係唔俾再答 [表情]

咁下次唔答你囉。

黑魔道士比比 2009-11-13 12:45
引用第48樓freezefox2009-11-13 12:34發表的“”:
咁下次唔答你囉。 [表情]

你答左啦, 下次唔好答其他人~

查看完整版本: [-- 比比的GX1 - #301 越黎越擅長既美食照 --] [-- top --]