查看完整版本: [-- 雖然大家好似考哂數學... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 雖然大家好似考哂數學... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

PonG 2010-04-28 20:37

雖然大家好似考哂數學...

不過我覺得依個計算機PROGRAM 網好有用,上至數學,下至統計或其他科的公式PROGRAM 都有

得閒就上去睇下有咩啱用la

http://lpl.hkcampus.net/~lpl-wwk/

hyp 2010-04-28 20:53
我都係上黃SIR計數機網的

OldSosad 2010-04-28 21:19
得閒睇下,thx

btw,邊度有program?

智者 2010-04-28 21:27
好耐之前去過

依家睇番,原來我部機有complex number轉角度的

PonG 2010-04-28 21:36
引用第2樓OldSosad2010-04-28 21:19發表的“”:
得閒睇下,thx
btw,邊度有program?

去左上角個選擇BOX 到選你部計數機型號, 一般考試用GE 機都有齊哂

入到去再選公式

PonG 2010-04-28 21:37
引用第3樓智者2010-04-28 21:27發表的“”:
好耐之前去過
依家睇番,原來我部機有complex number轉角度的 [表情] [表情]

點玩法?

OldSosad 2010-04-28 21:38
引用第4樓pongpong1232010-04-28 21:36發表的“”:
去左上角個選擇BOX 到選你部計數機型號, 一般考試用GE 機都有齊哂
入到去再選公式

哦,程式集,見到了

PonG 2010-04-28 21:41
呀係呀, 如果大家讀AL PHY, 我強烈建議用fx-50FH (我唔知仲有冇更新ge 型號)

部機本身PRESET 左23 條式,有齊大量PHYSICS 有用公式, 我考試CHECK 數好多時都靠佢,好堅

另外再加埋外置0個四條, 考咩都應該應付到

OldSosad 2010-04-28 21:42
引用第7樓pongpong1232010-04-28 21:41發表的“”:
呀係呀, 如果大家讀AL PHY, 我強烈建議用fx-50FH (我唔知仲有冇更新ge 型號)
部機本身PRESET 左23 條式,有齊大量PHYSICS 有用公式, 我考試CHECK 數好多時都靠佢,好堅 [表情]
另外再加埋外置0個四條, 考咩都應該應付到 [表情]

用緊

智者 2010-04-28 21:43
引用第7樓pongpong1232010-04-28 21:41發表的“”:
部機本身PRESET 左23 條式,有齊大量PHYSICS 有用公式, 我考試CHECK 數好多時都靠佢,好堅 [表情]
另外再加埋外置0個四條, 考咩都應該應付到 [表情]

我部fx-50f仲服役緊

PonG 2010-04-28 21:44
引用第8樓OldSosad2010-04-28 21:42發表的“”:
用緊 [表情]

識貨

部機唯一唔好就係無IN / D FUNCTION, 如果有埋真係屈哂機

建議有3950 朋友KEEP 住3650 用黎計IN/D, 平時計數就用依部大MON 機

智者 2010-04-28 21:45
引用第5樓pongpong1232010-04-28 21:37發表的“”:
點玩法?

http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/lpl/lpl-wwk/public_html/Casio/CasioPolar.htm

Casio 的這四部程式計算機和 FX-500A 及 Truly 的 SC-111 程式計算機的轉換操作是一樣的,基本上是使用 R→P ( SHIFT + ) ( 標準式轉為極式 ) 和 P→R ( SHIFT - ) ( 極式轉為標準式 ) 命令。

請先確定計算機是在 RUN 模式,如果不是,請按 MODE . 先將計算機轉入 RUN 模式。 ( FX-500A 上請按 MODE 0 將計算機轉入 COMP 模式。) 在進行轉換之前,請將計算機的角度量度單位轉至適當的設定 ( DEG,RAD 或 GRAD,要改變角度量度單位,請按 MODE 4 (DEG)、MODE 5 (RAD) 或 MODE 6 (GRAD) )。以下例子假設使用度數 ( Degree ) 作為角度量度單位。

例一:將 3 + 4i 轉為極式 ( Polar Form ) ( 或將 (3 , 4) 以極坐標 ( Polar Coordinates ) 表示 )。

按 3 R→P 4 =   顯示   5 ( r 的數值 ),再按 X←→Y   顯示 53.130 ( θ 的數值 )

亦即是說 3 + 4i = 5 ( cos 53.130° + i sin 53.130° ) ( 極坐標是 (5 , 53.130°) )

例二:將 5 ( cos 20° + i sin 20° ) 轉為標準式 ( Standard Form ) ( 或將 (5 , 20°) 以標準座標 ( Rectangular Coordinates ) 表示 )。

按 5 P→R 20 =   顯示 4.698 ( x 的數值 ),再按 X←→Y 顯示 1.710 ( y 的數值 )

亦即是說 5 ( cos 20° + i sin 20° ) = 4.698 + 1.710 i ( 標準座標是 (4.698 , 1.710) )

以下二例為三角函數應用例子。

例三:將 3 sin θ + 4 cos θ 轉為 r sin (θ + α) 的形式,其中 r > 0,0 < α < 90°。

按 3 R→P 4 =   顯示   5 ( r 的數值 ),再按 X←→Y   顯示 53.130 ( α 的數值 )

亦即是說 3 sin θ + 4 cos θ = 5 sin (θ + 53.130°)

例四:將 3 cos θ + 4 sin θ 轉為 r cos (θ - α) 的形式,其中 r > 0,0 < α < 90°。

按 3 R→P 4 =   顯示   5 ( r 的數值 ),再按 X←→Y   顯示 53.130 ( α 的數值 )

即是說 3 cos θ + 4 sin θ = 5 cos (θ - 53.130°)

PonG 2010-04-28 21:46
引用第9樓智者2010-04-28 21:43發表的“”:
我部fx-50f仲服役緊 [表情]

0個部經典黃色掣

智者 2010-04-28 21:46
依家d新機真係強好多

PonG 2010-04-28 21:47
引用第13樓智者2010-04-28 21:46發表的“”:
依家d新機真係強好多 [表情]

日新月異,同數碼暴龍機一樣, 根本就迫你買新一代,唔係你實俾人屈

好似離題TIM

OldSosad 2010-04-29 20:49
引用第9樓智者2010-04-28 21:43發表的“”:
我部fx-50f仲服役緊 [表情]

我有2部fx-50f + 1部fx-50FH

OldSosad 2010-04-29 20:50
引用第11樓智者2010-04-28 21:45發表的“”:
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/lpl/lpl-wwk/public_html/Casio/CasioPolar.htm
Casio 的這四部程式計算機和 FX-500A 及 Truly 的 SC-111 程式計算機的轉換操作是一樣的,基本上是使用 R→P ( SHIFT + ) ( 標準式轉為極式 ) 和 P→R ( SHIFT - ) ( 極式轉為標準式 ) 命令。
.......

呢d野,唔識玩好正常

tsang0701 2010-05-10 22:46
兩年前都用緊呢個網

可可粉 2010-05-11 08:53
其實有個網d 程式更加好 更加齊全
呢個網同果個無得比

查看完整版本: [-- 雖然大家好似考哂數學... --] [-- top --]