查看完整版本: [-- 兩歲煙鏟 戒煙送車 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【靈異奇聞】 -> 兩歲煙鏟 戒煙送車 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

senal 2010-06-10 10:30

兩歲煙鏟 戒煙送車

印尼兩歲男童里薩爾( Ardi Rizal圖)抽煙照上月曝光後,保護兒童部門介入,威迫利誘他戒煙,只要他乖乖戒煙,可獲一輛汽車作獎勵,於是他每日吸煙量由 40支減至 15支。

在里薩爾只得 18個月大時,魚販爸爸竟讓他吸了第一口煙。他一試上癮,半年來日吸夜吸,體重飆升到 25.4公斤( 56磅),肥得不能跟其他小朋友跑跑跳跳。一旦煙癮發作,父母不給煙,他會大發脾氣。

當局得悉後,隨即安排他接受心理治療戒煙,透過遊戲讓他學習新事物。他喜歡唱歌,治療人員就告訴他吸煙損害聲帶,長大後做不成歌手,他就乖乖戒煙,由以往每天吸 40支減至 15支。南蘇門答臘省官員承諾,只要里薩爾成功戒煙,就會送汽車給他一家人。

英國《太陽報》

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100610&sec_id=15335&art_id=14119473&av_id=14120009

入面有片

可可粉 2010-06-10 12:10
兩歲
果陣我做過乜都唔知...佢仲唔係天才

tom 2010-06-10 13:54
成個大人一樣

BVEsun 2010-06-10 13:58
引用第1樓co_powder2010-06-10 12:10發表的“”:
兩歲 [表情]
果陣我做過乜都唔知...佢仲唔係天才 [表情]

其實個BB 都唔知

兩歲仲係腦部發育的重要時期

咁食煙法肯定影響智商

國球旗 2010-06-10 14:11
手勢好純熟

icemanbergkamp 2010-06-10 18:43
他喜歡唱歌,治療人員就告訴他吸煙損害聲帶,長大後做不成歌手,他就乖乖戒煙

唔係幾似得2歲....... d大人唔俾佢, 佢點會識自己買煙食??? 發達國家父母應該已經俾人告虐兒

智者 2010-06-10 18:57
引用第5樓icemanbergkamp2010-06-10 18:43發表的“”:
他喜歡唱歌,治療人員就告訴他吸煙損害聲帶,長大後做不成歌手,他就乖乖戒煙 [表情] [表情]
唔係幾似得2歲....... d大人唔俾佢, 佢點會識自己買煙食??? 發達國家父母應該已經俾人告虐兒 [表情]

呢d細佬響印度一街都係

杜菲斯 2010-06-10 19:42
15支

Valencia25 2010-06-10 22:07
兩歲

啪啪啪啪啪啪 2010-06-10 22:19
吸煙原來會胖架

查看完整版本: [-- 兩歲煙鏟 戒煙送車 --] [-- top --]