查看完整版本: [-- 是咁的™ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 是咁的™ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

炸炸帝 2010-08-10 02:06

是咁的™

本身係 IVE 學生,九月開始最後一年

因為課程要做滿 360 小時實習,結果分咗去戲院
做咗接近兩個月,做嚟做去都係 usher
雖然做 usher 唔需要 short 錢,但做嚟做去都係同一件事,呢啲唔會叫熟能生巧囉
唔好話做嚟做去都係 usher 一個,就連 candy 部電腦都未學
睇住同樣做實習嘅同學已經入 candy

早兩日開咗 offer
人工 $24 蚊,好過張宇人啦

繼續做落去,張 resume 都好睇啲
唔會話呢兩個月做完戲院,之後嗰兩個月就做麥記,再之後嗰兩個月做雞記,將來搵工個老闆都唔會覺得係三分鐘熱度
不過一星期開四日工,仲要星期六、日都要
有時午夜場可能收三點

同事方面,之前早更同個極品臭脾氣港女吵大鑊
其他嗰啲又冇咩兩咀,就好似多咗個陌生人咁
最索嘅女同事就係個港女

學業方面,話就話 last year
不過我帶住四科升
第一個 sem 帶住 HRO
第二個 sem 帶住 MKT I, SM I 同 stage
最後一年除咗有 final year projet 之外,仲有 HRM, MKT II, SM II, ACT II
真係唔得佢死

我有兩條路
左路就係轉做兼職員工,有錢,但要繼續對住條死八婆,仲要搵時間對住學校啲_街 project
右路就係做夠 360 個鐘之後走人 (現時仲未夠) ,不過經濟就會打回原形

有感而發

plmplm 2010-08-10 13:35
小時不讀書, 大時

煙花 2010-08-10 13:39
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

MatthewB 2010-08-10 14:23
做咩抄我個topic名

有trademark架~

Bun 2010-08-10 16:07
首先你要知自己想點先~~你想專注讀書多D...定想搵錢多D....

如果你係等錢洗既.....咁頂得順既話咪繼續做住先囉......

如果你係頂唔順但又想繼續做PARTTIME既...
你其實都可以去搵過第2份....最多將來有人問你做乜係咁轉工時...你答佢話想試多幾份唔同既行業...睇下邊個最適合自己...

但如果你唔等錢洗....而做PT會影響到你讀書既..
咁專注返讀書都不失為一個好選擇..

炸炸帝 2010-08-11 00:33
零用錢其實夠用,反而多咗錢就唔識節儉
搞到成日要搵 ATM

上到最後一年,科又多,啲 project 又多,尤其係 HRO
HRO 唔係得一份大嘅,仲有好多小嘅
仲有 FYP

左路嘅話,日學夜工
除咗 FYP 之外,其他嗰啲都係可以分工
FYP 真係好講大家夾時間

炸炸帝 2010-08-11 00:34
引用第1樓plmplm2010-08-10 13:35發表的“”:
小時不讀書, 大時 [表情] [表情] [表情]

細個唔打機,老大徒傷悲

啪啪啪啪啪啪 2010-08-11 00:36
引用第6樓軒軒~阿B11-08-2010 00:34發表的“”:
細個唔打機,老大徒傷悲 [表情]

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=19075

炸炸帝 2010-08-11 22:26
我炒咗老闆,做夠 360 小時就走

g3rMan 2010-08-12 00:35
真心?! 潮文呢架?

炸炸帝 2010-08-15 22:08
Area Manager 開聲留我

P仔 2010-08-18 16:48
trademark...

炸炸帝 2010-08-31 23:07
要飲涼茶

查看完整版本: [-- 是咁的™ --] [-- top --]