查看完整版本: [-- 研討:好友論壇引入廣告的可能性 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 研討:好友論壇引入廣告的可能性 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

三郎 2010-08-12 21:17

研討:好友論壇引入廣告的可能性

而家好友server既經費,係由一眾好友所捐獻得黎。但呢個方法並非長久之計,個人覺得好友都有需要引入廣告以應付開資。

暫時係桶兄口中得知,如果要係好友加入廣告擺放位置會係頁面頂部同底部。另外,根據桶兄所講只要係好友加入一樣 google AD就可能會有廣告商搵上門。

不過具體運作程序係點.例如係唔係一定要壇主簽約? 有無法律問題之類

最後呢個純粹我單方面既諗法,無同迪神同muly提過

有無好友有類似經驗?

CHUCK 2010-08-12 21:18
我岩岩食飯諗會唔會引入廣告....點知真係出post了

jimmy 2010-08-12 21:21
引用第1樓LongDsuccess2010-08-12 21:18發表的“”:
我岩岩食飯諗會唔會引入廣告....點知真係出post了 [表情]

超能力

freezefox 2010-08-12 21:34
尋曰我地都有同迪神講,話好友真係要行呢一步架啦。

因為下次根本無人會再捐錢的了。宜家仲唔諗辦法,兩年後聽摺。

MatthewB 2010-08-12 21:43
引用第150樓Matthew.B2010-08-12 21:16發表的“”:
講開廣告
我相信adsense 呢d 唔可以支持到個server
好友得咁少人 [表情]

三郎 2010-08-12 21:49
引用第4樓Matthew.B2010-08-12 21:43發表的“”:

甘應該點?

啪啪啪啪啪啪 2010-08-12 21:51
之前都一早覺得要啦

迪神 2010-08-12 22:07
google果D應該唔洗簽約既~

三郎 2010-08-12 22:13
引用第7樓迪神2010-08-12 22:07發表的“”:
google果D應該唔洗簽約既~ [表情]

你識就最好啦

垃圾桶 2010-08-12 22:43
引用第7樓迪神2010-08-12 22:07發表的“”:
google果D應該唔洗簽約既~ [表情]

唔駛,只係登記資料都入code就得

智者 2010-08-12 23:00
引用第4樓Matthew.B2010-08-12 21:43發表的“”:

adsense 個rate係幾多?

迪神 2010-08-12 23:10
引用第8樓三郎2010-08-12 22:13發表的「」:
[表情] 你識就最好啦

識就做左了~

迪神 2010-08-12 23:10
引用第9樓垃圾桶2010-08-12 22:43發表的「」:
唔駛,只係登記資料都入code就得

咁D錢去邊呀?

智者 2010-08-12 23:13
http://valuethewebsite.com/www.hkbff.net

CHUCK 2010-08-12 23:17
引用第13樓智者2010-08-12 23:13發表的“”:
http://valuethewebsite.com/www.hkbff.net
[表情]

正網
原來google貴過yahoo咁多

火鳳凰 2010-08-12 23:24
引用第13樓智者2010-08-12 23:13發表的“”:
[表情]

Hkbff.net has the estimated value of $2,491 and ranks # 738,675 in the World (Alexa). With the daily ads revenue: $4 and pageviews per day: 228.

真係收到 US$4 一日就夠晒啦……

智者 2010-08-12 23:25
引用第14樓LongDsuccess2010-08-12 23:17發表的“”:
正網 [表情] [表情] [表情]
原來google貴過yahoo咁多 [表情] [表情] [表情]

google 早已經超過yahoo (定係一向都係,唔記得左 )

係響香港yahoo多d人用姐

我呢兩年開始用多左google....少用yahoo

p.s: ot了

g3rMan 2010-08-12 23:28
引用第15樓火鳳凰2010-08-12 23:24發表的“”:
Hkbff.net has the estimated value of $2,491 and ranks # 738,675 in the World (Alexa). With the daily ads revenue: $4 and pageviews per day: 228.
真係收到 US$4 一日就夠晒啦…… [表情]

US$2,491, 當1兌7.8, 值HK$19429.8, 搵人收購好友啦

CKL 2010-08-13 00:13
google果D好似用paypal?
應該唔使簽約掛

好耐之前我有朋友做左個廢論壇

勁少post勁少人流
不過日日係學校用唔同電腦click廣告
一個月都有~$100USD

垃圾桶 2010-08-13 00:17
引用第12樓迪神2010-08-12 23:10發表的“”:
咁D錢去邊呀? [表情]

當然係去戶口

utadahikaru20 2010-08-13 00:25
但係登起好友既廣告性質我覺得好重要,因為依個係一個健康既論壇

例如只係登有關於運動同足球等既廣告

丹尼屎 2010-08-13 00:27
引用第18樓CKL2010-08-13 00:13發表的“”:
應該唔使簽約掛 [表情]
.......

佢用黎賺錢用?

OldSosad 2010-08-13 00:27
引用第18樓CKL2010-08-13 00:13發表的“”:
應該唔使簽約掛 [表情]
.......

有冇咁爽

MatthewB 2010-08-13 00:34
有一樣好重要既野

就係google要我地開放比人地(i.e. 唔洗login都睇到)

我 之 前 用 xanga 上 adsense , 佢 要 我remove login lock

但係我唔知好友個frontpage唔洗login都睇到,google會唔會收貨

CKL 2010-08-13 00:38
呀......我打錯
我係想講一年~100USD
唔係一個月
不過佢唔係賺錢用
佢都要交hosting錢
以前google ad只可以用於有獨立hosting o既網,即係唔可以用free hosting(唔知呢家係唔係)

講返utadahikaru20果個疑問
google ad係會relate返適合o既廣告落個論壇
例如你去uwantx 寵物版會有關於寵物o既廣告

MatthewB 2010-08-13 00:39
引用第24樓CKL2010-08-13 00:38發表的“”:
呀......我打錯
我係想講一年~100USD [表情]
唔係一個月
講返utadahikaru20果個疑問
.......

780hkd邊夠

OldSosad 2010-08-13 00:43
引用第25樓Matthew.B2010-08-13 00:39發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] 780hkd邊夠

好友論壇同廢壇不可相提並論

MatthewB 2010-08-13 00:44
引用第10樓智者2010-08-12 23:00發表的“”:
adsense 個rate係幾多? [表情]

我從common sense去諗的~

無咩可能淨係廣告都8000/year gwa~

英俊 2010-08-13 00:48
有無廣告商接觸我地?

迪神 2010-08-13 00:52
引用第28樓英俊2010-08-13 00:48發表的「」:
有無廣告商接觸我地?

問muly囉,邊有人知喎,正正常常廣告商都係搵壇主先架啦~

三郎 2010-08-13 00:55
引用第29樓迪神2010-08-13 00:52發表的“”:
問muly囉,邊有人知喎,正正常常廣告商都係搵壇主先架啦~ [表情]

傳說中,N年前。MULY係MSN提過有....

迪神 2010-08-13 00:56
引用第30樓三郎2010-08-13 00:55發表的「」:
傳說中,N年前。MULY係MSN提過有.... [表情]

n年前佢都係yff版開過topic話有人搵佢賣廣告架~

OldSosad 2010-08-13 00:59
引用第29樓迪神2010-08-13 00:52發表的“”:
問muly囉,邊有人知喎,正正常常廣告商都係搵壇主先架啦~ [表情]

邊個廣告商搵到壇主咁勁

三郎 2010-08-13 01:02
引用第32樓OldSosad2010-08-13 00:59發表的“”:
邊個廣告商搵到壇主咁勁 [表情]

這是一個謎

定係有講過我唔知..

迪神 2010-08-13 01:39
搵唔番個topic lu~

麻凡 2010-08-13 07:51
有冇呢方面既專家? PM佢地入黎俾D意見啦~~~~

ODIN 2010-08-13 09:03
搵廣告係o岩,但遠水不能救近火~
總版會唔會考慮再主動 pm 一d活躍會員(or上次有捐但係未捐的人)出手??

好喇,要搵廣告~
yahoo、google果d當然簡單la~
但想有公司黎我地出ad~
咁我地要draft定一d selling pts 去sell自己~
例如壇的資料、會員人數、收入&學歷、壇的 click rate 等等(等我搵搵reference先)
有冇人有方面的資料?
同埋我地有d咩可以賣?(banner? pop-up ad?)同埋賣幾多$$?

至於target比d咩人睇~
我覺得可以係4A廣告公司or 同足球/運動有關的商號~

迪神 2010-08-13 09:08
引用第36樓liuming2010-08-13 09:03發表的“”:
總版會唔會考慮再主動 pm 一d活躍會員(or上次有捐但係未捐的人)出手??
.......

宜家個list果d已經係活躍又肯捐果班來架喇~

freezefox 2010-08-13 10:29
引用第33樓三郎2010-08-13 01:02發表的“”:
這是一個謎 [表情]
定係有講過我唔知..

N 年前AVEEGO 咪贊助過我地四五千蚊一年囉。我傾番黎既。

freezefox 2010-08-13 10:31
引用第36樓liuming2010-08-13 09:03發表的“”:
好喇,要搵廣告~
.......

近火就無。宜家D 錢夠燒兩年架啦。

比兩年時間大家諗辦法同籌錢,都攪唔掂既,兩年後咪實行星期五、六、日休壇囉。咪煩囉。

freezefox 2010-08-13 10:32
好喇,要搵廣告~
.......

比起你頭先講呢D 內容,其實更加重要既野係………

邊個負責出去傾。

啪啪啪啪啪啪 2010-08-13 11:34
引用第23樓Matthew.B13-08-2010 00:34發表的“”:
有一樣好重要既野 [表情]
就係google要我地開放比人地(i.e. 唔洗login都睇到)
我 之 前 用 xanga 上 adsense , 佢 要 我remove login lock
.......

要 Login 先入到 Post

ODIN 2010-08-13 14:59
我有一份baby kingdom的廣告rate card~
想要的可以pm我~
當係做ref都好~

ODIN 2010-08-13 14:59
引用第40樓freezefox2010-08-13 10:32發表的“”:
比起你頭先講呢D 內容,其實更加重要既野係………
.......

總版...

科高蘭尼紐約人 2010-08-13 15:04
引用第38樓freezefox2010-08-13 10:29發表的“”:
N 年前AVEEGO 咪贊助過我地四五千蚊一年囉。我傾番黎既。

再來吧

迪神 2010-08-13 15:44
引用第43樓liuming2010-08-13 14:59發表的“”:
總版... [表情]

老實講,我唔識攪亦都唔太想攪...

ODIN 2010-08-13 17:21
引用第45樓迪神2010-08-13 15:44發表的“”:
老實講,我唔識攪亦都唔太想攪... [表情] [表情]

其實我有興趣搞...驗~
但我的時間亦係唔多...
有人幫手最好~~

迪神 2010-08-13 17:23
引用第46樓liuming2010-08-13 17:21發表的“”:
其實我有興趣搞...驗~
但我的時間亦係唔多...
有人幫手最好~~

但係唔明你想攪咩?咩rate card?

ODIN 2010-08-13 17:26
引用第47樓迪神2010-08-13 17:23發表的“”:
但係唔明你想攪咩?咩rate card? [表情]

類似價單之類~~
我今晩 print 比你睇~~

三郎 2010-08-13 17:40
引用第39樓freezefox2010-08-13 10:31發表的“”:
近火就無。宜家D 錢夠燒兩年架啦。
.......

而家夠兩年?

查看完整版本: [-- 研討:好友論壇引入廣告的可能性 --] [-- top --]