查看完整版本: [-- asso一問 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> asso一問 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

英俊 2010-09-12 00:50

asso一問

我想問下...asso就分兩種...一種就jupas可以填的...一種就無得填

我想問下兩隻有咩分別?

同埋我想問埋邊隻的asso升返上degree 的機會大d

機會率大概係幾多?

MonsieurGarcon 2010-09-12 05:03
你應該係指jupas有得填既政府資助asso, 同冇得填既"街外"自資asso吧?

如果係同一間院校既政府資助同自資asso, 除左學費福利上有分別之外, 其他都應該差唔多

其實無論係邊隻asso, 升degree既機會好睇你讀邊科同埋邊間院校

當然一個jupas asso課程通常都有一定數量既學生升番上同一間大學所屬既degree課程

以上d料唔肯定100%岩, 但希望可以幫到你

英俊 2010-09-12 05:07
引用第1樓MonsieurGarcon2010-09-12 05:03發表的“”:
你應該係指jupas有得填既政府資助asso, 同冇得填既"街外"自資asso吧?
如果係同一間院校既政府資助同自資asso, 除左學費福利上有分別之外, 其他都應該差唔多
其實無論係邊隻asso, 升degree既機會好睇你讀邊科同埋邊間院校
.......

首先唔該曬你先

我想問下最大機會上返去4大的asso係咪 hku space?

MonsieurGarcon 2010-09-12 05:15
引用第2樓英俊2010-09-12 05:07發表的“”:
首先唔該曬你先
我想問下最大機會上返去4大的asso係咪 hku space?
[表情]

4大? 3大同埋邊間?

最多人升返degree 係space, poly hkcc 同埋city既asso

但係咪返4大 同埋最大機會係咪space真係唔知

不過個人認為整體黎講space機會最大

Ajax 2010-09-12 13:13
引用第2樓英俊2010-09-12 05:07發表的“”:
首先唔該曬你先
[表情]

讀ASSO仲想要求咁高

有UGC FUNDED DEGREE算係咁了

英俊 2010-09-12 15:40
引用第3樓MonsieurGarcon2010-09-12 05:15發表的“”:
4大? 3大同埋邊間?
最多人升返degree 係space, poly hkcc 同埋city既asso
.......

唔該曬你 ...第4應該係poly了

英俊 2010-09-12 15:42
引用第4樓Ajax2010-09-12 13:13發表的“”:
讀ASSO仲想要求咁高 [表情]
有UGC FUNDED DEGREE算係咁了 [表情]

我呢d成績唔好的係諗用asso升上去ugc嫁啦...

咁唔通對做人無要求咩...

CKL 2010-09-12 15:44
理科->space大D機會
商科->cccu
專業技能類(唔知點講 ) ->hkcc

英俊 2010-09-12 15:48
引用第7樓CKL2010-09-12 15:44發表的“”:
理科->space大D機會
商科->cccu
專業技能類(唔知點講 [表情] ) ->hkcc

我間學校都唔少人去咗space

丹尼屎 2010-09-12 15:55
根據我之前放榜收番黎既風最容易上番 U 既 Asso 係 Poly

因為據聞 Poly 既 asso 同 Poly 本身係直屬或者叫做有關係

但係 hkuspace 同 HKU 基本上無咩關係~

即使係 HKU 讀完 asso 絕大多數都只係去到 Poly

果陣我報 asso 做保險果陣好多人都勸我報 Poly 好過 hkuspace~

Ajax 2010-09-12 15:58
引用第6樓英俊2010-09-12 15:42發表的“”:
我呢d成績唔好的係諗用asso升上去ugc嫁啦...
咁唔通對做人無要求咩... [表情]

I MEAN要升番上4大...

Ajax 2010-09-12 15:59
基本報ASSO只係HKCC同CCCU兩選一...

CKL 2010-09-12 15:59
引用第9樓丹尼屎2010-09-12 15:55發表的“”:
根據我之前放榜收番黎既風最容易上番 U 既 Asso 係 Poly [表情]
因為據聞 Poly 既 asso 同 Poly 本身係直屬或者叫做有關係
但係 hkuspace 同 HKU 基本上無咩關係~ [表情]
.......

間間都有關係架應該
space>>hku
poly>>hkcc
city>>cccu

讀space有唔少人都係上返6901
但只限理科同art囉,其他真係比較少

CKL 2010-09-12 16:00
你話保險呢類專業技能就緊係唔會報space啦

CKL 2010-09-12 16:03
仲有hkcc個9x%升學率係出名流的

丹尼屎 2010-09-12 16:08
引用第12樓CKL2010-09-12 15:59發表的“”:
間間都有關係架應該
space>>hku
poly>>hkcc
city>>cccu
.......

我之前報 hkuspace 佢有介紹過 d 人升番上 u 既比例

升 poly 佔既比例最大~ 升 hku 既比例其實都好細

CKL 2010-09-12 16:12
引用第15樓丹尼屎2010-09-12 16:08發表的“”:
我之前報 hkuspace 佢有介紹過 d 人升番上 u 既比例
升 poly 佔既比例最大~ 升 hku 既比例其實都好細 [表情]

因為根本係poly同city有最多位係比non jupas玩

hku得好少科比non jupas apply
所以asso升hku比例咪細囉
但以asso升到hku計,有幾大部分o既人都係space上黎

丹尼屎 2010-09-12 17:08
引用第16樓CKL2010-09-12 16:12發表的“”:
因為根本係poly同city有最多位係比non jupas玩
hku得好少科比non jupas apply
所以asso升hku比例咪細囉
.......

咁我唔知了

vincent 2010-09-12 17:14
小弟space緊

英俊 2010-09-12 21:05
引用第12樓CKL2010-09-12 15:59發表的“”:
間間都有關係架應該
space>>hku
poly>>hkcc
city>>cccu
.......

6901收好高嫁喎

vincent 2010-09-12 21:15
引用第19樓英俊2010-09-12 21:05發表的“”:
6901收好高嫁喎 [表情]

講緊non-jupas姐

英俊 2010-09-12 22:38
引用第20樓vincent2010-09-12 21:15發表的“”:
講緊non-jupas姐 [表情]

如果有d人成績唔係咁好又想入6901...不如直接入space...

vincent 2010-09-12 23:35
引用第21樓英俊2010-09-12 22:38發表的“”:
如果有d人成績唔係咁好又想入6901...不如直接入space... [表情]

浪費一年入到好degree
睇下點取捨

菲爾鐘斯 2010-09-12 23:54
引用第14樓CKL2010-09-12 16:03發表的“”:
仲有hkcc個9x%升學率係出名流的 [表情]

top up
sf
ugc
多至少

tl9189 2010-09-13 01:41
我係今年cccu ABA--> cityu BBA (Ugc funded)

唔係刻意踩hku space..不過... 佢真係好多野都廢廢地...除非你揀Arts 果d 讀la..
唔係升U 既機會唔大(除非你一心一意報top up degree(je 係非本地學位))
同埋 HKU space 係HKU 開.. 但無乜直接關係..

好多人都有錯覺覺得果間開/ 同校同program 名就易入返degree..
但其實.. asso 同degree 兩邊既department 係無直接關係..
以我為例, CCCU有商學部, City u 有商學院.. 但兩邊係獨立運作.. (兩邊既教授唔會特別有乜交流)

另外, HKU ... 我覺得係最唔理自既asso d 學生既一間..
asso 比較出名既係HKU space/HKCC/CCCU (排名不分先後)
但明顯地, HKCC 同CCCU 都會有傾向收番同校既學生..
就算唔係收自己, 都會收多D asso 既學生..
但HKU... 除左BA 同BS 之外..... 真係無乜asso 升到degree 既cases.. (or 冰山一角)

但倒翻轉HKU 一樣會收HKCC / CCCU 既學生..機會率同佢HKU space差唔多..

所以要揀asso, HKCC 同CCCU 會好d~
同埋計師資或學d 野既實用性呢..HKCC 同CCCU 都係好過HKU space(唔計arts)

P.S. 多少少個人經歷:
我讀過CCCU ABA 既.. 我而家上返去City U BBA.. 覺得佢d 野都幾似.. 亦唔係難好多..
有d asso既野會教得仲深d

英俊 2010-09-13 01:53
引用第24樓tl91892010-09-13 01:41發表的“”:
我係今年cccu ABA--> cityu BBA (Ugc funded)
唔係刻意踩hku space..不過... 佢真係好多野都廢廢地...除非你揀Arts 果d 讀la..
唔係升U 既機會唔大(除非你一心一意報top up degree(je 係非本地學位))
同埋 HKU space 係HKU 開.. 但無乜直接關係..
.......

樓上話hku space係for理科生讀

呢個又係唔係真呢?

CKL 2010-09-13 01:58
引用第25樓英俊2010-09-13 01:53發表的“”:
樓上話hku space係for理科生讀
呢個又係唔係真呢?

理(pure science)+Arts
商千其唔好讀space

英俊 2010-09-13 02:19
引用第26樓CKL2010-09-13 01:58發表的“”:
商千其唔好讀space

係咪5%?

同埋有邊d asso係收得好高?

同埋我聽到有個asso係20%入到ugc...呢個又係邊隻?

Ajax 2010-09-13 11:33
我讀緊果個prog 23%升番ugc funded degree..算係cccu黎講較高%了..

CKL 2010-09-13 20:48
引用第24樓tl91892010-09-13 01:41發表的“”:
.......

你幫我打少好多字

btw,你話"好多人都有錯覺覺得果間開/ 同校同program 名就易入返degree.."
呢個唔係唔係錯覺咩
你下面都話"HKCC 同CCCU 都會有傾向收番同校既學生.."

再補充多少少,6901 non jupas真係有幾多hku space earth science升上黎(上年數據)
同埋space o既生活係好"中學生"的

CKL 2010-09-13 20:51
引用第27樓英俊2010-09-13 02:19發表的“”:
係咪5%?
.......

5%?
你講緊yr1升定y2升先?

有邊d asso係收得好高?
asso你有錢就差唔多有得讀架啦

如果你講space的話,20%我睇都係得engine果類

CKL 2010-09-13 20:55
引用第26樓CKL2010-09-13 01:58發表的“”:
商千其唔好讀space

但HKU... 除左BA 同BS 之外..... 真係無乜asso 升到degree 既cases.. (or 冰山一角)

.......

同我睇法一樣

tl9189 2010-09-14 01:12
引用第29樓CKL2010-09-13 20:48發表的“”:
你幫我打少好多字 [表情]
btw,你話"好多人都有錯覺覺得果間開/ 同校同program 名就易入返degree.."
呢個唔係唔係錯覺咩
你下面都話"HKCC 同CCCU 都會有傾向收番同校既學生.."
.......

可能我講得唔夠清楚 =p
其實我想講同校兼同programe 名先arm
e.g. HKU space arts ---> HKU BA
    CCCU MKT ---> CITYU MKT咁..

因為好多人報asso 果時都會諗埋個科有無直接銜接既UGC,
但我發覺, 以同校黎計, 同program係唔會比唔同progrma 既著數左...
都係睇gpa + profotlio 先..

以我果科黎講, degree 係無開呢個bba 既科目, 連相關少少都無..
但一樣可以入返任何BBA program

p.s. 多一句: city 有speical admission scheme..
凡係cccu yr2 報non jupas 都係會經呢個scheme 報city 既non jupas

hohoho2 2010-09-14 11:32
引用第24樓tl9189於2010-09-13 01:41發表的“:
.......

雖然話係冰山一角,但都係有o既
舊年SPACE ABA -> E&F/A&F加埋都有幾個
但係你就要做到最top呢幾個lor
總之就好難

另外仲有半年讀書,唔好咁早就放棄,asso year 1上番degree好似係會睇AL的

垃圾桶 2010-09-14 11:44
.......

我地之前新手都係由呢個方法上返Degree的

英俊 2010-09-15 01:53
引用第33樓hohoho22010-09-14 11:32發表的“”:
雖然話係冰山一角,但都係有o既
舊年SPACE ABA -> E&F/A&F加埋都有幾個 [表情]
但係你就要做到最top呢幾個lor [表情]
總之就好難
.......

個個都叫我打定輸數...

我連補習錢都唔敢問呀媽拎...驚會浪費佢d錢

MonsieurGarcon 2010-09-15 03:56
引用第35樓英俊2010-09-15 01:53發表的“”:

靠jupas入u比較難既其中一個原因係科科至少都要咁上下

即係科科都要合格要有個full-cert

但asso升就唔同, 只要你讀得果科特別醒已經好有機會

例如你asso讀電腦, 就算第一年唔算突出

如果你AL電腦成績夠好, 仍然好有機會第一年升番

所以點都唔好放棄,不如你專攻AL某一科啦

路飛 2010-09-15 06:43
引用第35樓英俊2010-09-15 01:53發表的“”:

對恆商DEGREE有冇興趣呀?

英俊 2010-09-15 15:33
引用第37樓路飛2010-09-15 06:43發表的“”:
對恆商DEGREE有冇興趣呀?

聽過下但唔知讀咩

智者 2010-09-15 17:45
引用第38樓英俊2010-09-15 15:33發表的“”:
聽過下但唔知讀咩

Business Admin
Econ
Finance
Accounting

英俊 2010-09-15 18:24
引用第39樓智者2010-09-15 17:45發表的“”:
Business Admin
Econ
Finance
.......

商科野唔岩我讀喎...

智者 2010-09-15 18:33
引用第40樓英俊2010-09-15 18:24發表的“”:
商科野唔岩我讀喎...

叫得恆商梗係讀商

路飛 2010-09-15 19:15
引用第40樓英俊2010-09-15 18:24發表的“”:
商科野唔岩我讀喎...

下年聽講有新傳系

tl9189 2010-09-15 21:27
引用第36樓MonsieurGarcon2010-09-15 03:56發表的“”:
靠jupas入u比較難既其中一個原因係科科至少都要咁上下
即係科科都要合格要有個full-cert
.......

又唔同意wo..
你舉電腦做例子...其實computer science 同engine 果d...
真係1C 其他DD EE 都穩入..
所以, 如果A -level有full cert 又揀得engine 果d人, 其實 jupas 唔理由入唔到..

係好似我呢d 文科人先慘je.. 有C都no offer...

所以.. 可能你個例子淨係arm 電腦果邊...
因為我見non jupas.. 除非你係英文拎C + full cert la.. 唔係既話, 都幫唔到你好多..
相反, asso yr 1要有inteview, 真係分分鐘要3.7 或以上先有機會~
見親yr 1 入yr 1 既都係咁.. full cert + UE C 之餘, 都要爆gpa..

事實上, A - level拎夠 6 個D 屈爆個分入poly
或者有多2C C 得中d 好科.. 都分分鐘已經jupas 有offer..
但non jupas, 你要keep 住每個sem + 每科每份功課+測驗+考試都高分(高分係 最差B+..然後一定要有幾個A wo)
到你有呢個分la.. 都仲要interview 醒醒定定...
加埋, non jupas 學位一定俾jupas 競爭大... 所以, 如果話難.. jupas 應該比唔上non jupas

如果要拉近黎比較..
我覺得asso 讀一科要有A-/B+, 就好似A-level 既C...
但asso 你一年都起碼要讀10 科.. je 係你要係A-level 拎10 個C....

英俊 2010-09-15 21:40
引用第43樓tl91892010-09-15 21:27發表的“”:
又唔同意wo..
你舉電腦做例子...其實computer science 同engine 果d...
所以, 如果A -level有full cert 又揀得engine 果d人, 其實 jupas 唔理由入唔到..
.......

上年我學校有人CDD full cert都無offer

英俊 2010-09-15 21:41
引用第43樓tl91892010-09-15 21:27發表的“”:
又唔同意wo..
.......

asso咁難讀?

hohoho2 2010-09-15 21:54
又唔同意wo..
.......

神奇地係我識o既asso人入面有50%有offer,當然佢地本身係醒,CE2X分,係AL無比心機讀,但係我真係唔覺得有咁誇張

鮮吊甬仔 2010-09-15 22:11
肯讀就得

大專大學考試d野,死背就得

CKL 2010-09-15 22:37
引用第45樓英俊2010-09-15 21:41發表的“”:
asso咁難讀? [表情]

要yr1升yr1
GPA3.7/爆4唔係咩稀奇事

tl9189 2010-09-16 00:09
引用第46樓hohoho22010-09-15 21:54發表的“”:
神奇地係我識o既asso人入面有50%有offer,當然佢地本身係醒,CE2X分,係AL無比心機讀,但係我真係唔覺得有咁誇張 [表情] [表情] [表情]

呢個都係main point...
雖然唔會睇CE 成績..但讀asso 係無好彩..
我熟果班fd.. 80% 入返UGC offer tim la.. HKU, city, BU 都有人入左, 仲要唔止一個offer..
但如果睇返我asso 班同學, 佢地唔係話唔勤力, 但最後成班都係得30% 人左右入返UGC

無可否認, 有d 科係特別易入.. engine 果d non jupas 係好多yr 1 入返tim..
但其他科, 讀既人已經多, 競爭自然大...
我先唔理佢asso 既程度難唔難先 (自問就有難有唔難, AL 讀過既野就緊係無問題la)

從簡單既數字解釋就更易, (用CCCU 做例子)
2006 年已經有5763 人畢業, (記住, 係淨係一間CCCU 已經有呢個數字)..
如果有50% GPA 過3.. 都起碼有28XX 幾人爭NON JUPAS學位..
更驚人既係, 2006~2007 年入讀副學士既人有10604~
如果呢班人.. 有一半畢到業, 一樣係要爭餐死,
同埋如果有成一半人畢唔到業既, 我當你咁好彩, 有其中1000人因為報多次A - level成功左走左,
但一間CCCU 每屆都起碼有4000 人連業都畢唔到

所以, 淨係計競爭比例, ASSO 已經誇張成條街..
我仲未計 ive 畢業果d ..都會爭UGC degree wo..

查看完整版本: [-- asso一問 --] [-- top --]