查看完整版本: [-- jupas討論區 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> jupas討論區 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 6 total )

英俊 2010-10-06 23:39

jupas討論區

無論係有問題又好,有野分享都好

都希望可以集中係呢個post到

方便我地呢班無咁末代的末代高考生

大家諗好點填未?

麥精 2010-10-06 23:43
再開多個._.

豬脾 2010-10-06 23:43
過來人 有興趣可以ADD 我MSN 傾下計

英俊 2010-10-06 23:45
引用第1樓麥精2010-10-06 23:43發表的“”:
再開多個._.
4850 [表情]

出面果個唔係新高中揀科咩?

英俊 2010-10-06 23:45
有無ust/city人可以分享下

plmplm 2010-10-07 00:03
引用第4樓英俊2010-10-06 23:45發表的“”:
有無ust/city人可以分享下 [表情]

你想知道D咩先~~~
邊方面既生活

英俊 2010-10-07 00:04
引用第5樓plmplm2010-10-07 00:03發表的“”:
你想知道D咩先~~~
邊方面既生活 [表情]

你係ust定city?

讀咩科?

Mr-Brian 2010-10-07 00:06
我早兩日都想開架喇

fatman 2010-10-07 00:07
引用第4樓英俊2010-10-06 23:45發表的“”:
有無ust/city人可以分享下 [表情]

對呢兩間特別有興趣

Mr-Brian 2010-10-07 00:08
我想知ust環境管理讀d乜 sosad

英俊 2010-10-07 00:10
引用第8樓fatman2010-10-07 00:07發表的“”:
對呢兩間特別有興趣
[表情]

CU...因為CE成績太差唔洗諗
HKU...最少UE拎d...小弟英文極差...合唔合到格都成問題,不過有可能填一兩個
poly...收生成績太高...我有入poly的分數我不如入ust?
其他學校的science科好似好hea...

所以就剩返ust同埋city

不過可能會諗下bu的商科

fatman 2010-10-07 00:13
引用第10樓英俊2010-10-07 00:10發表的“”:
CU...因為CE成績太差唔洗諗
HKU...最少UE拎d...小弟英文極差...合唔合到格都成問題,不過有可能填一兩個
poly...收生成績太高...我有入poly的分數我不如入ust?
其他學校的science科好似好hea...
.......

照睇你應該係2al既人

英俊 2010-10-07 00:14
引用第11樓fatman2010-10-07 00:13發表的“”:
照睇你應該係2al既人 [表情]

唔係...我係3al

不過chem而家真係半放棄狀態

fatman 2010-10-07 00:15
引用第12樓英俊2010-10-07 00:14發表的“”:
唔係...我係3al [表情]
不過chem而家真係半放棄狀態 [表情]

努力考好2al 夠入U
最緊要搞好UE

英俊 2010-10-07 00:15
引用第13樓fatman2010-10-07 00:15發表的“”:
努力考好2al 夠入U
最緊要搞好UE

ust兩個al就夠啦咩?

fatman 2010-10-07 00:18
引用第14樓英俊2010-10-07 00:15發表的“”:
ust兩個al就夠啦咩?

要睇下邊科

英俊 2010-10-07 00:21
引用第15樓fatman2010-10-07 00:18發表的“”:
要睇下邊科 [表情]

maths?engine?

Mr-Brian 2010-10-07 00:23
引用第16樓英俊2010-10-07 00:21發表的「」:
maths?engine?

好多都睇best 2.5 al ?

英俊 2010-10-07 00:30
引用第17樓Mr-Brian2010-10-07 00:23發表的“”:
好多都睇best 2.5 al ?

好似係睇曬嫁...我堅係唔清楚

麥精 2010-10-07 07:27
揀文科召喚

Chelsea 2010-10-07 15:58
UST 無讀pure好 少選擇
我都係Poly/CU/HKU

btw, 有無人交左jupas acc.個$420 ?

yanyan 2010-10-07 18:59
引用第20樓綿羊2010-10-07 15:58發表的“”:

bio/biochem/chem/bba

YIN 2010-10-07 19:17
引用第20樓綿羊2010-10-07 15:58發表的“”:

未交

Chelsea 2010-10-07 19:18
引用第21樓yanyan2010-10-07 18:59發表的“”:
bio/biochem/chem/bba [表情]

我info. day睇過, 有興趣既有biochem同biomedical engineering
不過都係唔會放好前個種

Chelsea 2010-10-07 19:18
引用第22樓YIN2010-10-07 19:17發表的“”:
未交 [表情] [表情] [表情]

same here

yanyan 2010-10-07 20:07
引用第23樓綿羊2010-10-07 19:18發表的“”:
我info. day睇過, 有興趣既有biochem同biomedical engineering [表情]
不過都係唔會放好前個種

ust biochem here
我當年都放得好後

雲佬~~SY 2010-10-07 21:53
引用第25樓yanyan2010-10-07 20:07發表的“”:
ust biochem here [表情]
我當年都放得好後 [表情]

really

yanyan 2010-10-07 22:17
引用第26樓sy02503582010-10-07 21:53發表的“”:
really [表情]

ys i only want to study nutrition in hku when i was F7

Chelsea 2010-10-07 22:48
引用第25樓yanyan2010-10-07 20:07發表的“”:

你今年year幾?
lee科你覺得悶唔悶同畢業之後有無人請
我想知多d

英俊 2010-10-07 23:24

即係唔係放係band A?

plmplm 2010-10-08 00:24
引用第6樓英俊2010-10-07 00:04發表的“”:
你係ust定city?
讀咩科? [表情]

UST

我讀LOGISTICS MANAGEMENT

plmplm 2010-10-08 00:31
引用第18樓英俊2010-10-07 00:30發表的“”:
好似係睇曬嫁...我堅係唔清楚

計曬架...
中英文都會COUNT架...
傳說中既公式係..

CE X 0.15 + [ (ALL AS)/2 + ALL AL ] X 30 / N X 0.85

N會個個吾同...因為大家TAKE 既AS/AL 數目吾同...我計一次我自己個分做SAMPLE..

我CE 18分..AL (中英CHEM PHY M&S = E D C D A)

18X 0.15 + [ (1+2+5)/2 + 3 + 2 ] X 30 / 17.5 X 0.85 = 15.81

0.15 /0.85 呢個比例...只用於 ENGINE同SCIENCE...
BBA 好似計4:6....

Mr-Brian 2010-10-08 00:33
引用第30樓plmplm2010-10-08 00:24發表的“”:
UST

我都有d興趣
但係讀完出黎係咪一定要番大陸同埋洗唔洗interview同埋有冇得exchange下咁 ?

英俊 2010-10-08 00:37
引用第30樓plmplm2010-10-08 00:24發表的“”:
UST

你呢科都唔係science科來喎

plmplm 2010-10-08 00:38
引用第32樓Mr-Brian2010-10-08 00:33發表的“”:
我都有d興趣 [表情]
但係讀完出黎係咪一定要番大陸同埋洗唔洗interview同埋有冇得exchange下咁 ?

梗係吾洗番大陸啦...
好多師兄都係入機場,貨櫃碼頭..HACTL, DHL 呢類公司做~~

INTERVIEW 要丫~~但係吾難架.純粹問D普通問題...

EXCHANGE..好多..YEAR3...如果你成績好..有得去劍橋定MIT EXCHANGE 數星期不等...
如果要成個SEM 既EXCHANGE..就去報全U一齊玩果個就OK啦=]
(BTW, 我果科開果個EXCHANGE...係費用全免..

plmplm 2010-10-08 00:39
引用第33樓英俊2010-10-08 00:37發表的“”:
你呢科都唔係science科來喎 [表情]

BANNER SELL得好好聽架XD

叫TECHNOLOGY FOR BUSINESS

英俊 2010-10-08 00:41
引用第35樓plmplm2010-10-08 00:39發表的“”:
BANNER SELL得好好聽架XD
叫TECHNOLOGY FOR BUSINESS

你呢科都正喎

係咪5579?

plmplm 2010-10-08 00:48
引用第36樓英俊2010-10-08 00:41發表的“”:
你呢科都正喎 [表情]
係咪5579?

係丫

plmplm 2010-10-08 00:49
引用第36樓英俊2010-10-08 00:41發表的“”:
你呢科都正喎 [表情]
係咪5579?

不過INTAKE少..同埋好少收BAND B..

英俊 2010-10-08 00:49
引用第37樓plmplm2010-10-08 00:48發表的“”:
係丫 [表情]

聽講係ust讀書...由朝上堂上到晚...係咪真 ?

plmplm 2010-10-08 00:51
引用第39樓英俊2010-10-08 00:49發表的“”:
聽講係ust讀書...由朝上堂上到晚...係咪真 ? [表情]

又吾係既...睇下你想要邊種生活姐..

1種係....有DAYOFF...
但係有1,2日會上朝9晚7....

一種係 無DAYOFF..
就5日都番10-5左右....

自己PACK得好..其實吾會辛苦..

(BTW....BBA係HEA到痴線的

英俊 2010-10-08 00:53
引用第40樓plmplm2010-10-08 00:51發表的“”:
又吾係既...睇下你想要邊種生活姐..
1種係....有DAYOFF...
但係有1,2日會上朝9晚7....
.......

真係同返學無分別

仲諗住上咗大學d堂會上少d

yanyan 2010-10-08 09:40
引用第28樓綿羊2010-10-07 22:48發表的“”:
你今年year幾? [表情]
lee科你覺得悶唔悶同畢業之後有無人請 [表情]
我想知多d [表情]

just yr2
if u are interested in medical science/ biological science, then it won't be boring to u
after grad, u can choose to do postgraduate studies (of course u need to have good results)
if u wanna work, u can take a job in business field/education, etc.
for sure that it depends on your academic performance and your interview

yanyan 2010-10-08 09:41
引用第29樓英俊2010-10-07 23:24發表的“”:
即係唔係放係band A? [表情]

December - band e
after AL - band e
after successful appeal - a3

i put it in band a is only because i hate my main round offer and i'm sure i can get into this program

chongsir1206 2010-10-08 10:17
你呢科都正喎 [表情]
係咪5579?

呢科唔係淨係ust有,poly,hku,city都有咖,都可以考慮下
其實logistics management係industrial engineering既其中一個分支
所以其實industrial engineering同logistics engineering都好相似

Mr-Brian 2010-10-08 16:43
引用第34樓plmplm2010-10-08 00:38發表的“”:
梗係吾洗番大陸啦...
好多師兄都係入機場,貨櫃碼頭..HACTL, DHL 呢類公司做~~
INTERVIEW 要丫~~但係吾難架.純粹問D普通問題...
.......

擺BAND A 先有得IN ? 如果要可唔可以出左RESULT先擺佢上BAND A ?
同埋GRAD左大概做咩職位?
如果AL1C1D,AS D中英D 入唔入到?
男女比例如何? 讀得開心嗎?

英俊 2010-10-08 21:08
個個都話唔好入engine

其實engine有幾差?

智者 2010-10-08 21:13
引用第46樓英俊2010-10-08 21:08發表的“”:
個個都話唔好入engine
其實engine有幾差? [表情]

「有得揀當然唔會揀engine」.......完

主要係因為又難,又唔會發達

YIN 2010-10-08 21:15
引用第47樓智者2010-10-08 21:13發表的“”:
有得揀當然唔會揀engine.......完
主要係因為又難,又唔會發達 [表情]

點解我成日聽人講話好好景,畢業出到黎坐底都萬五蚊一個月 :(

智者 2010-10-08 21:16
引用第48樓YIN2010-10-08 21:15發表的“”:
點解我成日聽人講話好好景,畢業出到黎坐底都萬五蚊一個月 :(

萬五蚊一個月就發達.........

不過都係比較架姐........i-bank搵4萬tim

查看完整版本: [-- jupas討論區 --] [-- top --]