查看完整版本: [-- 請經濟達人入~~ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 請經濟達人入~~ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

迪克 2010-10-21 14:48

請經濟達人入~~

想問d econ o既basic野...
但我無讀過econ..唔識...

呢個世界除左空氣...仲有咩係free goods??

victorally 2010-10-21 14:52
parent's love

國球旗 2010-10-21 14:56
海水

victorally 2010-10-21 15:03
好友論壇應該都算係free good

國球旗 2010-10-21 15:07
引用第3樓victorally2010-10-21 15:03發表的“”:
好友論壇應該都算係free good [表情]

Free goods refer to goods whose quantity available is more than the quantity desired at ZERO price.

但上網係有 opportunity cost

↑LamParD*傑↑ 2010-10-21 19:42
印象中得空氣同海水
學校教如果係平日冇人去既沙灘D沙都算

麥精 2010-10-21 19:47
要係normal situation之下既air and water xd

↑LamParD*傑↑ 2010-10-21 19:54
引用第1樓victorally2010-10-21 14:52發表的“”:
parent's love [表情]

more is preferred wor

05cw2 2010-10-21 19:57
free goods are goods which quantity available is sufficient to satisfy human wants

e.g in north pole ,water is free goods but in desert,water is economic goods......

tl9189 2010-10-22 01:14
引用第0樓迪克2010-10-21 14:48發表的“請經濟達人入~~”:
想問d econ o既basic野...
但我無讀過econ..唔識...
呢個世界除左空氣...仲有咩係free goods??

無記錯既話: 幾乎所有黎自自然既野都係free goods...
空氣, 海水, 其實海堿J魚, 森林既樹/植物都係..

但係, 呢d 野同空氣好唔同既地方係..
海水, 你拎去黎過濾做食水既一刻, 已經唔係free goods
海堿J魚, 同森林既植物, 當你捉左返黎賣既時候, 又已經唔係

用過易d 既比較..
你自己魚場養魚, 同埋自己荔枝園入面既荔枝, 就唔係free goods

05cw2 2010-10-25 23:11
引用第9樓tl91892010-10-22 01:14發表的“”:
無記錯既話: 幾乎所有黎自自然既野都係free goods...
空氣, 海水, 其實海堿J魚, 森林既樹/植物都係..
但係, 呢d 野同空氣好唔同既地方係..
.......

如無記錯既話,海堿J魚, 森林既樹應該係natural resources
過濾過嘅食水,捉返黎賣既魚等等應該係man-made resources

丹尼屎 2010-10-25 23:15
引用第3樓victorally2010-10-21 15:03發表的“”:
好友論壇應該都算係free good [表情]

free good does not involve the use of scarce resources to produce.

所以好友唔係 free good

丹尼屎 2010-10-25 23:17
引用第10樓05cw22010-10-25 23:11發表的“”:
如無記錯既話,海堿J魚, 森林既樹應該係natural resources
過濾過嘅食水,捉返黎賣既魚等等應該係man-made resources

呢 d 已經係 economic goods

CxRonaldoNo7 2010-10-25 23:33
空氣都可以唔係free goods !?
我聽過話當人係一個空氣混濁o既城市....
人們係傾向想要更多(清新)空氣
所以都要睇時間地點吧 -0-......

又好似話..潛水o既人都要"買空氣"
因為係潛水o既情況下..人想要更多o既空氣...
所以潛水時..空氣o既價值大過0

丹尼屎 2010-10-25 23:35
引用第13樓CxRonaldoNo72010-10-25 23:33發表的“”:
空氣都可以唔係free goods !? [表情]
.......

case 1 佢唔係唔夠空氣~ 只不過係分左清新同污濁咋喎

case 2 係岩架~

tl9189 2010-10-26 00:35
引用第13樓CxRonaldoNo72010-10-25 23:33發表的“”:
空氣都可以唔係free goods !? [表情]
.......

空氣都可以唔係free good..
日本已經發明左樽裝氧氣..
而且有得出售..

所以..要講得深入..
nartural resource 真係要define 得好detail 先知佢係咪free good

Kun 2010-10-26 19:03
空氣可以唔係的..

比如登峰,空氣都係消費物品了

我要打十個 2010-10-26 19:10
其實係economic good 定free good都係睇situation姐

迪克 2010-10-26 19:16
引用第17樓KINs2010-10-26 19:10發表的“”:
其實係economic good 定free good都係睇situation姐

願聞其詳

我諗到改咩名鳥 2010-10-26 21:18
引用第18樓迪克2010-10-26 19:16發表的“”:
願聞其詳 [表情]

當price=0, quantity supply > quantity demand 就係free good

朗仔 2010-10-26 21:33
引用第1樓victorally2010-10-21 14:52發表的“”:
parent's love [表情]

more of it is preferred?

↑LamParD*傑↑ 2010-10-26 21:39
引用第19樓我諗到改咩名鳥2010-10-26 21:18發表的“”:
當quantity =0, quantity supply > quantity demand 就係free good

唔係price=0咩

我諗到改咩名鳥 2010-10-26 21:41
引用第21樓↑LamParD*傑↑2010-10-26 21:39發表的“”:
唔係price=0咩 [表情]

打錯

05cw2 2010-10-26 22:20
引用第18樓迪克2010-10-26 19:16發表的“”:
願聞其詳 [表情]

economic goods=物品嘅數量不可以滿足人類嘅慾望
free goods=物品嘅數量可以滿足人類嘅慾望

睇situation嘅意思即係:
在香港,清水嘅數量可以滿足我哋嘅慾望,所以清水係香港is free goods
在沙漠,清水嘅數量不可以滿足我哋嘅慾望,所以清水係沙漠is economic goods
e个就係睇situation嘅意思......

p.s我就係讀過 F.5 Eco,未讀過F.7 Eco,如有錯誤,請指教指教

victorally 2010-10-26 22:24
引用第20樓朗仔2010-10-26 21:33發表的“”:
more of it is preferred?

我亂up架
不過, 對你來講
唔通parent's love 係more of it is not preferred?

迪克 2010-10-27 10:23
引用第23樓05cw22010-10-26 22:20發表的“”:
economic goods=物品嘅數量不可以滿足人類嘅慾望
free goods=物品嘅數量可以滿足人類嘅慾望
.......

thanks!

sun 2010-10-27 15:23
仲有我...

ODIN 2010-10-27 18:31
引用第26樓sun2010-10-27 15:23發表的“”:
仲有我... [表情] [表情]

um....er......ar......

丹尼屎 2010-10-27 18:40
引用第24樓victorally2010-10-26 22:24發表的“”:
我亂up架
不過, 對你來講
唔通parent's love 係more of it is not preferred? [表情]

我諗佢既意思係 more of parent's love is preferred 所以唔應該係 free goods

托利斯 2010-10-28 06:23
引用第28樓丹尼屎2010-10-27 18:40發表的“”:
我諗佢既意思係 more of parent's love is preferred 所以唔應該係 free goods [表情]

我less of parent's love is preferred
不過空氣呢類可以兩面睇,
例如好似冰,係香港就economic good,
不過極地就係free good。
唔同地方有唔同性質

查看完整版本: [-- 請經濟達人入~~ --] [-- top --]