查看完整版本: [-- 大學選科,揀邊科最有前途??? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 大學選科,揀邊科最有前途??? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

JHELSEA 2010-10-22 22:00

大學選科,揀邊科最有前途???

如題,不考慮地方的話,揀邊科最有前途

可以的話加少少分析

興趣:冇乜

成績:拉埋d分83-87

理科

引用第11樓JHELSEA2010-10-23 07:21發表的“”:
考慮地方的話,港澳

vincent 2010-10-22 22:03
專業的科目

yuenchungig 2010-10-22 22:05
引用第1樓vincent2010-10-22 22:03發表的“”:
專業的科目

u win

JHELSEA 2010-10-22 22:05
引用第1樓vincent2010-10-22 22:03發表的“”:
專業的科目

例如

Bun 2010-10-22 22:23
CS~~
識寫PROG乜工都搵到~~@@

我諗到改咩名鳥 2010-10-22 22:35
"不考慮地方的話"

此post 已完

鮮吊甬仔 2010-10-22 22:39
law

我要打十個 2010-10-22 22:43
緊係會計啦, 一年加薪六成

鮮吊甬仔 2010-10-22 22:46
引用第7樓KINs2010-10-22 22:43發表的“”:

山埃王....

Mr-Brian 2010-10-22 23:16
唔知你興趣,唔知你成績,連你讀文科定理科都唔知
好難話揀咩科最有前途架喎

JHELSEA 2010-10-23 07:18
引用第9樓Mr-Brian2010-10-22 23:16發表的“”:
唔知你興趣,唔知你成績,連你讀文科定理科都唔知
好難話揀咩科最有前途架喎

理科

JHELSEA 2010-10-23 07:21
引用第5樓我諗到改咩名鳥2010-10-22 22:35發表的“”:
"不考慮地方的話"
此post 已完

考慮地方的話,港澳

fatman 2010-10-23 11:32
引用第4樓Bun2010-10-22 22:23發表的“”:
CS~~
識寫PROG乜工都搵到~~@@

唔好人IT呢行啦
IPHONE ANDROID 熱潮過後就無咁好景

我諗到改咩名鳥 2010-10-23 12:14
引用第11樓JHELSEA2010-10-23 07:21發表的“”:
考慮地方的話,港澳

你直接睇上年jupas 收生,邊科收最高分咪最有前途囉

阿童木 2010-10-23 12:49
Administration and Public Management 呢類,做政府工

英俊 2010-10-23 18:25
引用第13樓我諗到改咩名鳥2010-10-23 12:14發表的“”:
你直接睇上年jupas 收生,邊科收最高分咪最有前途囉

英俊 2010-10-23 18:26
讀醫

因為香港人口老化嚴重

醫院,安老院需要大量人手

蕃薯廠 2010-10-23 18:47
引用第7樓KINs2010-10-22 22:43發表的“”:

你係咪將個一字同六字調轉左

蕃薯廠 2010-10-23 18:58
其實, 呢個世界有幾多職業係真係有「前途」? 當然有d工既晉升機會會大d, 但前途呢家野真係好睇自己既資質同際遇。 依家通街都大學畢業生, 競爭前所未有咁激烈; 仲有, 香港都算係國際大都會, 所以你既對手唔單只有本地畢業生, 仲有來自世界各地既精英, 要靠讀書殺出一條血路唔係你想像中咁容易。

如果你想要既係穩定, 十年後有4,5萬人工一個月都ok既, 打工係一個好選擇, 當中法律, 跟金融有關的會計, 建築等都應該係ok。 但如果你想更進一步的話, 一定係自己做生意先至會搵大錢, 做生意夭折率係極高, 咁就要睇吓你有咩頭腦同埋你想要既係咩啦~

eric_ah4 2010-10-23 21:04

5條A

麥精 2010-10-23 21:13
引用第10樓JHELSEA2010-10-23 07:18發表的“”:
.......

你呢個分乜科都夠入啦

認同 你直接睇上年jupas 收生,邊科收最高分咪最有前途囉

JHELSEA 2010-10-23 21:57
引用第18樓蕃薯廠2010-10-23 18:58發表的“”:
其實, 呢個世界有幾多職業係真係有「前途」? 當然有d工既晉升機會會大d, 但前途呢家野真係好睇自己既資質同際遇。 依家通街都大學畢業生, 競爭前所未有咁激烈; 仲有, 香港都算係國際大都會, 所以你既對手唔單只有本地畢業生, 仲有來自世界各地既精英, 要靠讀書殺出一條血路唔係你想像中咁容易。
如果你想要既係穩定, 十年後有4,5萬人工一個月都ok既, 打工係一個好選擇, 當中法律, 跟金融有關的會計, 建築等都應該係ok。 但如果你想更進一步的話, 一定係自己做生意先至會搵大錢, 做生意夭折率係極高, 咁就要睇吓你有咩頭腦同埋你想要既係咩啦~

noted

OldSosad 2010-10-23 22:01
拉埋d分83-87

讀咩都得

智者 2010-10-23 23:37

我suggest揀d 一個factulty統一收生或者general果d.........萬一無興趣,你會好辛苦

希汀加 2010-10-24 03:18
讀醫囉

Bun 2010-10-24 03:21
引用第12樓fatman2010-10-23 11:32發表的“”:
唔好人IT呢行啦
IPHONE ANDROID 熱潮過後就無咁好景

我就唔信D人幾十年後唔用電腦=="

希汀加 2010-10-24 03:25
引用第25樓Bun2010-10-24 03:21發表的“”:
我就唔信D人幾十年後唔用電腦=="

我覺得讀IT出國外讀好過,香港IT 已經唔係飽和,而係爆破,住hall個位同房正正係讀IT,結果畢業後搵工真係得6,7千

英俊 2010-10-24 03:54
引用第26樓希汀加2010-10-24 03:25發表的“”:
我覺得讀IT出國外讀好過,香港IT 已經唔係飽和,而係爆破,住hall個位同房正正係讀IT,結果畢業後搵工真係得6,7千 [表情]

冷少有咩好介紹?

engine?

希汀加 2010-10-24 10:41
引用第27樓英俊2010-10-24 03:54發表的“”:
冷少有咩好介紹?
engine? [表情]

你問我,我實答你讀商
我自己讀藥劑,其實發覺係好睇唔好食..有錢冇命享

Bun 2010-10-24 11:04
引用第26樓希汀加2010-10-24 03:25發表的“”:
我覺得讀IT出國外讀好過,香港IT 已經唔係飽和,而係爆破,住hall個位同房正正係讀IT,結果畢業後搵工真係得6,7千 [表情]

每一科讀得差都搵得6,7 千嫁啦...

點解話讀IT好係因為呢個世界太多懶人...
在而家個社會入面....其實你只要識1-2隻比較少人識既PROG....一出黎一定可以過萬...
仲係講緊係D大公司/BANK做....
而且你近排有冇搵工呢= =""JIJIS/JOBSDB 果D網...
至少有1/3既工係搵緊PROGRAMMER/ENGIN人...
另外有1/3請保險...@@剩返1/3先係正常工= =

而且而家好多讀IT的都其實唔係叻...
係考得唔好先去讀IT.....
讀完出黎連PROG都唔識寫多個= ="當然搵唔到好工...

不過比著我...
我都唔會剩係讀CS/INFO. ENG....
我一定會搵D DOUBLE MAJ...
讀埋FIN或者MAT...
讀完呢D又識FIN又識寫PROG出到去真係大把公司爭@@

可惜我入到大學出到黎搵工先發現呢個問題= ="

智者 2010-10-24 12:38

爆左好耐啦,依家缺人,要請大陸人啦
當然幾年後既事無人知

PonG 2010-10-24 16:52
引用第29樓Bun2010-10-24 11:04發表的“”:
每一科讀得差都搵得6,7 千嫁啦...
點解話讀IT好係因為呢個世界太多懶人...
.......

我都想Take double ,不過應該唔會成功

我要打十個 2010-10-24 16:57
引用第17樓蕃薯廠2010-10-23 18:47發表的“”:
你係咪將個一字同六字調轉左 [表情]

big 4

老老豆豆, 真係唔好讀會計.......

Bun 2010-10-24 17:05
引用第31樓→※Pong※←2010-10-24 16:52發表的“”:
我都想Take double ,不過應該唔會成功 [表情]

唔得咪minor囉...
再唔得咪自己去SIT堂囉...

呢D野.....識左一定會有幫助..

太伊 2010-10-24 18:11
咩野叫前途先?
耍有錢冇命享既定係穩穩定定又唔係搵得多錢既叫有前途?

JHELSEA 2010-10-25 13:39
我想讀雙學位,any idea

英俊 2010-10-25 17:51
引用第28樓希汀加2010-10-24 10:41發表的“”:
你問我,我實答你讀商 [表情] [表情]
我自己讀藥劑,其實發覺係好睇唔好食..有錢冇命享

型冷CU藥劑

ODIN 2010-10-25 19:02
再講多一次...唔好懶型讀 Jour...

麥精 2010-10-25 20:06
引用第37樓liuming2010-10-25 19:02發表的“”:

但我真係會揀jour喎

ps. 會唔會集中番去jupas果邊講好d?@@

JHELSEA 2010-10-25 21:52
引用第37樓liuming2010-10-25 19:02發表的“”:

Jour我一定吾會

查看完整版本: [-- 大學選科,揀邊科最有前途??? --] [-- top --]