查看完整版本: [-- 三成人20歲不懂戴套 兩成「臨床」看說明書 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【生活百科】 -> 三成人20歲不懂戴套 兩成「臨床」看說明書 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

icemanbergkamp 2010-12-08 01:20

三成人20歲不懂戴套 兩成「臨床」看說明書

【明報專訊】子曰﹕「二十而冠」,但有本地團體調查顯示,近三成受訪者年屆20,仍不懂如何正確佩戴安全套,有人更年近60才懂得戴套,反映香港性教育失敗兼落後。性學家吳敏倫指出,近七成人不知戴套後出現滑落,是因為陽具小而安全套尺碼太大,類似的謬誤還有更多,估計「真實情况應該比調查更加糟糕」。

性工作者關注組織紫藤在安全套生產商岡本(香港)有限公司贊助下,於今年6個月內向不同公眾人士進行抽樣問卷調查,成功訪問471人,超過六成半為20至30歲的年輕人,男女比例相若。

三分一人從學校認識

紫藤發言人吳雅珊表示,調查結果與往年非常接近,僅三分之一人從學校得知安全套的存在,過半人透過傳媒或色情電影才知,兩成人更是「臨床」閱讀說明書,便匆匆「上陣」,反映香港學校性教育貧乏。

吳雅珊說,27.4%受訪者21歲或以後才懂得使用安全套的方法,其中有人到60歲花甲之年才懂得戴套。被問到「除安全套外,有何理想的避孕或防病方法?」答案更令人驚訝,有人表示要禁慾,與愛侶「神交」;有人則說要以手淫、愛撫、親吻代替性交;有人更戲言要「自宮」或結紮;但也有人懂得使用噴霧型安全套、服用避孕藥、防性病藥物、注射疫苗等。

調查顯示,高達53%至63%受訪者認為,在偷情或嫖妓時必須戴套,但僅10%至36%人認為,夫妻或男女朋友性交必須戴套,反之會認為「你戴套,不是曾經越軌,就是你唔愛我。」

吳敏倫﹕真實情况應更差

性學家吳敏倫教授指出,戴安全套不僅避孕和防止性病傳染,也能避免感染其他會導致發炎的細菌,某程度可預防子宮頸癌症,「性交不帶套,就好像吃飯不用筷子,用手吃」。吳教授認為,受訪者僅憑紙筆作答,未必個個有實戰經驗,「真實情况應該更差。16至20歲,三成人答知道怎麼用安全套,真實可能只有一成到成半人真的懂。」

如感覺安全套太乾,可以用凡士林作潤滑劑嗎?調查中,近半人答可以。吳教授說,答錯類似問題者高達約20%至70%,反映使用安全套的各種謬誤在香港社會非常普遍,性教育仍然落後。

http://hk.news.yahoo.com/article/101206/4/lms4.html

icemanbergkamp 2010-12-08 01:22
我真係唔覺得香港有性教育.... , 最多都係講青春期特徵.....

dom dom 呢d 一定冇.....

sikingthegreat 2010-12-08 01:24
高達53%至63%受訪者認為,在偷情或嫖妓時必須戴套 - 咁都算"高達", 真係有d sad

CHUCK 2010-12-08 01:27
是因為陽具小而安全套尺碼太大

reve 2010-12-08 01:31
「你戴套,不是曾經越軌,就是你唔愛我。」

「性交不帶套,就好像吃飯不用筷子,用手吃」

Bra神 2010-12-08 01:33
被問到「除安全套外,有何理想的避孕或防病方法?」答案更令人驚訝,有人表示要禁慾,與愛侶「神交」;有人則說要以手淫、愛撫、親吻代替性交;有人更戲言要「自宮」或結紮
「自宮」或結紮 D人唔認真做問卷下化?

太伊 2010-12-08 01:46
「性交不帶套,就好像吃飯不用筷子,用手吃」。
即係造人=用手食飯…
咩理論黎

托利斯 2010-12-08 03:57
近七成人不知戴套後出現滑落
去左邊

tc2218 2010-12-08 05:36
調查顯示,高達53%至63%受訪者認為,在偷情或嫖妓時必須戴套

唔係化....去嫖都唔帶0甘勇

麥精 2010-12-08 07:26
引用第1樓icemanbergkamp2010-12-08 01:22發表的“”:
我真係唔覺得香港有性教育.... [表情], 最多都係講青春期特徵.....
dom dom 呢d 一定冇..... [表情]

我地有一堂教喎

tc2218 2010-12-08 08:12
我記得我呢邊好似小五就上過一堂﹐當時英文差....根本唔知講咩﹐不過我記得有晒成個性交過程
然後8th grade﹐即係中二就有教用套﹐老師用香蕉做示範
到之後sophmore﹐即係中四﹐上完性教育0個堂仲派埋避孕套

萊斯特 2010-12-08 08:50
子曰﹕「二十而冠」

JHELSEA 2010-12-08 13:34
引用第3樓LongDsuccess2010-12-08 01:27發表的“”:
是因為陽具小而安全套尺碼太大 [表情] [表情] [表情]

煙花 2010-12-08 13:36
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

智者 2010-12-08 13:46
「性交不帶套,就好像吃飯不用筷子,用手吃」

印度人咪.......

智者 2010-12-08 13:48
引用第9樓麥精2010-12-08 07:26發表的“”:
我地有一堂教喎 [表情]

我以前中學係bio 堂教咋.......用一次又大又粗既test tube

垃圾桶 2010-12-08 14:23
引用第15樓智者2010-12-08 13:48發表的“”:
我以前中學係bio 堂教咋.......用一次又大又粗既test tube [表情]

有無整爆左

朗尼 2010-12-08 14:34
等我下次睇下說明書先。

Kenneth128 2010-12-08 15:31
引用第6樓小伊子2010-12-08 01:46發表的“”:
「性交不帶套,就好像吃飯不用筷子,用手吃」。
即係造人=用手食飯…
咩理論黎 [表情] [表情] [表情]

比喻黎姐 我諗佢想講既係唔衛生

Kenneth128 2010-12-08 15:32
引用第10樓tc22182010-12-08 08:12發表的“”:
我記得我呢邊好似小五就上過一堂﹐當時英文差....根本唔知講咩﹐不過我記得有晒成個性交過程 [表情] [表情]
然後8th grade﹐即係中二就有教用套﹐老師用香蕉做示範
到之後sophmore﹐即係中四﹐上完性教育0個堂仲派埋避孕套 [表情]

香港D老師連講都驚

智者 2010-12-08 15:39
引用第16樓垃圾桶2010-12-08 14:23發表的“”:
有無整爆左 [表情]

test tube定個condom?

Elvis 2010-12-08 17:23
引用第16樓垃圾桶2010-12-08 14:23發表的“”:
有無整爆左 [表情]

好難整爆架喎

thomas33 2010-12-08 20:44
引用第21樓Elvis2010-12-08 17:23發表的“”:
好難整爆架喎

我諗佢係問枝test tube

tl9189 2010-12-08 22:07
test tube

麥精 2010-12-08 22:14
引用第15樓智者2010-12-08 13:48發表的“”:
我以前中學係bio 堂教咋.......用一次又大又粗既test tube [表情]

我地用假陽具

鮮吊甬仔 2010-12-08 22:19
引用第24樓麥精2010-12-08 22:14發表的“”:
我地用假陽具 [表情]

x2..... 好大枝下仲要

麥精 2010-12-08 22:20
引用第25樓鮮吊甬仔2010-12-08 22:19發表的“”:
x2..... 好大枝下仲要 [表情]

我記得長度..但粗的確十分粗

him 2010-12-09 12:00
之前中學用蕉

KarimBenzema 2010-12-10 00:54
可唔可以介紹d咁既女俾我

plmplm 2010-12-10 11:39

我都係...
果時成班人貪玩...
將個DOM黎裝水...最後爆左

tc2218 2010-12-10 12:04
引用第28樓KarimBenzema2010-12-10 00:54發表的“”:
可唔可以介紹d咁既女俾我

無話係男定女啵﹐仔你係唔係都殺??

Ar敬 2010-12-31 20:47
夫妻或男女朋友性交必須戴套,反之會認為「你戴套,不是曾經越軌,就是你唔愛我。」

炸炸帝 2010-12-31 21:00
今晚又唔知幾多人甩套

查看完整版本: [-- 三成人20歲不懂戴套 兩成「臨床」看說明書 --] [-- top --]