查看完整版本: [-- 大學(CUHK)面試有咩注意 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 大學(CUHK)面試有咩注意 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

JHELSEA 2011-01-25 21:51

大學(CUHK)面試有咩注意

e.g.有咩問題可以準備下,仲有,應該著咩衫去面試好

麥精 2011-01-25 21:53
in咩系?

JHELSEA 2011-01-26 13:37
引用第1樓麥精2011-01-25 21:53發表的“”:
in咩系?

Electronic Engineering

有咩注意

yanyan 2011-01-26 14:37
引用第2樓JHELSEA2011-01-26 13:37發表的“”:
Electronic Engineering
有咩注意 [表情]

揾下有關方面o既資料...eg出路,讀d咩
然後表現得有誠意d
衣著嘛..我自己冇in過engine...smart casual 應該ok(有錯請插)

icemanbergkamp 2011-01-26 16:54
引用第0樓JHELSEA2011-01-25 21:51發表的“大學(CUHK)面試有咩注意”:
e.g.有咩問題可以準備下,仲有,應該著咩衫去面試好 [表情] [表情]

以前我in 過cu philo, 都係問基本野, eg.
- 點解揀呢科?
- 我果時1st choice 揀psy, 3rd 先係 philo, 如果2邊都收我我會點揀?
- 主要都係問本科內容認知既問題, 應該係睇你對果科係咪真係有認識 (興趣)
- 我果次冇用英文, 不過interviewer 其中一個係內地人, 要用國語答

希望你成功la

星淺 2011-02-03 02:43
都係例牌 恤衫西褲

打唔打tie就隨便 不過唔好著西裝外套

睇定d個行業既時事發展(e.g 個行野既雜誌/學會月刊)

仲有問左係group定係個人interview先

起碼discussion個陣都可以吹番2嘴

又有個人見解 頭腦唔差就掂擋了

諗定d問題問個professor啦

anyway最緊要就係唔好緊張

希汀加 2011-02-03 17:04
其實我想講,CU interview真係好少會問番你個D專業知識,反而真係乜鬼都會問,考你臨場應變同反應
(係CU讀左3年幾既經驗,我亦都有幫手係admission counter 幫人解答問題)

ArreatSummit 2011-02-04 15:47
以前F.7 好似去in過, 諗下你平時有d咩興趣係show倒你對電子野有興趣~例如會唔會得閒研究下d 電子產品

魚蛋 2011-02-08 19:39
我IN果陣係著老西
佢問的都係平時做乜野之類
其實有professor講返都話係想知你有冇興趣讀呢科
你個人鐘唔鐘意嘗試新事物
對答流唔流利
問你有關學科知識的野其實係冇咩野問/有時間先會有

查看完整版本: [-- 大學(CUHK)面試有咩注意 --] [-- top --]