查看完整版本: [-- 淘寶討論區(有教學) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【消費特區】 -> 淘寶討論區(有教學) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

蕉仔1207 2011-04-18 17:58

淘寶討論區(有教學)

1.上http://www.taobao.com

2.去上圖的紅框位

3.跟住D淘寶D部驟去做

4.激活淘寶戶口

5.入https://auth.alipay.com/login/index.htm

6.禁淘寶會員個掣

7.Log in

8.激活支付寶個Account

9.搵你想買嘅野

10.下載阿里巴巴

11.用阿里巴巴同賣家問問題(例如問下你啱著咩size/講用咩快遞/問運費)

12.同賣家講好左之後,充值支付寶(下面會講點充值)

13.咁買野個掣

14.打資料(地址同電話一定要真!!!!!!)

15.唔好咁心急比錢,開阿里巴巴叫賣家改運費

16.等賣家改運費

17.改好後,比錢

18.等收貨

19.收到貨又冇問題後,去確定己收貨

20.確定己收貨後,比評價

心得:
1)如果你開左淘寶個戶口,咁你就唔洗開支付寶同阿里巴巴既戶口,因為淘寶個戶口係貫通支付寶同阿里巴巴既戶口

2)充值支付寶有2個方法
1.Visa(比較貴)
2.用充值公司(如淘點/Hoyoyo)

3)運輸方面,香港人淘寶冇可能用到平郵,所以會用快遞公司
快遞公司有--
順豐 好處:快(1-2日可收到)!安全!有交帶!   缺點:1kg收$30
EMS 好處:咩都運得                       缺點:慢!有時好貴
(個人推薦順豐)

4)唔好做開荒牛,上網問下d烈士邊間買野好
我買波衫去:http://dreamfootball.taobao.com/

希望大家中意我個教學

啪啪啪啪啪啪 2011-04-19 22:17
買過碟(其他唔合法,內地唔准送黎香港)

買過書,

買過衫

麥精 2011-04-20 01:22
衫 帽

蕉仔1207 2011-04-22 19:15
推!!!

Ajax 2011-04-23 00:30
俾錢咁煩嫁...用開EBAY易好多

朗尼 2011-04-23 00:32
點解要上網買野??

ODIN 2011-04-23 00:38
引用第5樓積極面對2011-04-23 00:32發表的“”:
點解要上網買野??

因為方便同埋平...

啪啪啪啪啪啪 2013-06-04 12:45
有無人有用開淘寶

多唔多人用集運

plmplm 2013-06-04 13:57
啪啪啪啪啪啪:有無人有用開淘寶
多唔多人用集運 (2013-06-04 12:45) 

以前有"淘點" , 成日買

你可以透過佢幫你買貨+集貨 一次過係香港拎

不過而家佢停辦左

我就自己用CREDIT CARD 直接同買家買貨

再集運去 "DIMBUY", 一LOT 過寄返HK 再拎貨

啪啪啪啪啪啪 2013-06-04 17:44
我用 PPS 多

都係直接同賣家傾

不過通常都限死用邊間速遞

siuzac 2013-06-08 13:19
成日幫女友上淘寶買衫.
有D真係又平又抵.
係MK見到150件衫.淘寶30蚊人仔, 計返最多咪50..

vdick 2013-06-08 17:26
集運冇用DIMBUY好耐,轉左用多寶網~~平DIMBUY好多~又可以放係佢廣州個倉30日先去HK

啪啪啪啪啪啪 2013-06-13 16:54
原來我呢幾年係淘寶差不多用佐萬幾蚊

索女 2013-08-05 16:40
集運用神州自取

查看完整版本: [-- 淘寶討論區(有教學) --] [-- top --]