查看完整版本: [-- 如何有效地學英文? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 如何有效地學英文? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

Kenny 2011-04-25 13:28

如何有效地學英文?

每有一個字唔識,我就查字典,你係果日問返我,我都仲會記得下,但之後既日子問我既話,就開始唔記得,什至唔識

智者 2011-04-25 13:57
用本簿記低佢

仲可以:
睇英文書
聽英文歌
睇美劇用英文字幕/唔用字幕
睇戲用英文字幕/唔用字幕
...

朗拿度 2011-04-25 14:27
留名學野.

我只知道常用是最有效的.

Kenny 2011-04-25 14:36
引用第2樓朗拿度2011-04-25 14:27發表的“”:
留名學野. [表情] [表情] [表情]
我只知道常用是最有效的

朗拿度 2011-04-25 14:44
引用第3樓goodpethk1112011-04-25 14:36發表的“”:
[表情] [表情] [表情]

經常用佢, copy & paste, 其實我好水皮, 主要入留學野

yinsiu720 2011-04-25 15:51
聽英文歌

CR9 2011-04-25 15:56
睇明珠台

plmplm 2011-04-25 16:03
聽英文新聞先啦

yanyan 2011-04-25 16:12
從興趣入手...例如你中意睇波波o既就上BBC/NBA.com 之類o既外國網睇新聞...
跟住就係聽多d...例如睇睇pearl d 體育節目
慢慢開始練習唔靠字幕去理解

杜菲斯 2011-04-25 16:19
引用第8樓yanyan2011-04-25 16:12發表的“”:
從興趣入手...例如你中意睇波波o既就上BBC/NBA.com 之類o既外國網睇新聞...

鐘意睇波學英文呢個的確係一個 good idea

senal 2011-04-25 16:42
引用第0樓goodpethk1112011-04-25 13:28發表的“如何有效地學英文?”:
每有一個字唔識,我就查字典,你係果日問返我,我都仲會記得下,但之後既日子問我既話,就開始唔記得,什至唔識

接觸得多先會記入腦

從興趣入手,你鍾意睇波既咪上 skysports、bbc、espn 呢 d 睇下英文足球新聞,培養左個習慣先

之後可以試下睇美劇,包有洗腦的效果

魚蛋 2011-04-25 16:47
讀/聽新聞固然好
但都不及睇美劇好
學返D實用的美文對話方式
即使可能你grammar唔好都可以呃到吓人

Kenny 2011-04-25 18:12
大家有咩美劇推介

busters 2011-04-25 18:19
引用第12樓goodpethk1112011-04-25 18:12發表的“”:
大家有咩美劇推介 [表情] [表情]

big bang theory
two and a lahf men
chuck
house
mentalist
fringe
NCIS
CSI
modern family
30 rock
american idol
the apprentice
undercover boss

重有冇?

tc2218 2011-04-25 18:19
溝鬼妹﹐ABC

智者 2011-04-25 19:53
引用第13樓yipsun2011-04-25 18:19發表的“”:
chuck
house
.......

glee...有時講得好快架,練listening一流
鍾意科幻既可以睇syfy台果d劇
仲有一d cable台既劇既都唔錯...
總之美劇係多到你睇唔哂

智者 2011-04-25 19:53
引用第14樓tc22182011-04-25 18:19發表的“”:
溝鬼妹﹐ABC [表情]

呢個係最快既方法

魚蛋 2011-04-25 20:04
引用第13樓yipsun2011-04-25 18:19發表的“”:
chuck
house
.......

似盜海豪情的leverage
以吸血鬼同狼人做背景的vampire diaries
同講年輕男女感情瓜葛的gossip girls
仲有環遊世界比賽的the amazing race

麥精 2011-04-25 20:35
引用第17樓peter012011-04-25 20:04發表的“”:
似盜海豪情的leverage
以吸血鬼同狼人做背景的vampire diaries
.......

gg的英文...真係很美

Kenny 2011-04-28 23:14
想問以下依句

''He looked after me, protected me and built up my game. But everyone at Anfield assisted my development into an England international.''

點解係but而唔係用and既??睇極都唔明點解會用到but,but唔係只係有相反意思??

魚蛋 2011-04-28 23:18
引用第19樓goodpethk1112011-04-28 23:14發表的“”:
想問以下依句
''He looked after me, protected me and built up my game. But everyone at Anfield assisted my development into an England international.''
點解係but而唔係用and既??睇極都唔明點解會用到but,but唔係只係有相反意思??
.......

He是誰
係唔係非利物浦的人

托利斯 2011-04-29 00:44
有水的話:
實地,好似我咁

reve 2011-04-29 00:50
引用第20樓peter012011-04-28 23:18發表的“”:
He是誰
係唔係非利物浦的人 [表情]

我都覺得系講緊兩幫人,所以用but黎作比較。。。
係咪講緊carroll??

reve 2011-04-29 00:51
仲有一個方法,玩FM!!!
認真的,我真係學到好多英文單字。。。

sikingthegreat 2011-04-29 16:16
引用第19樓goodpethk1112011-04-28 23:14發表的“”:
想問以下依句
.......

我都覺得剩係睇呢句唔夠.....
同意peter同reve意見, 應該係講緊兩批人.

(假設係carroll) 我估前面係講緊newcastle d人, 咁你諗返中文.... 你都會講, 佢(地)以前照顧我, 訓練我, 不過anfield嘅人就協助我再進一步立足於英格蘭國家隊. 呢個情況, 你都唔會話同埋.

(我再估, 因為佢係想講/人地問佢利物浦點幫左佢, 而唔係成個職業生涯有咩人幫過佢. 如果係成個職業生涯, 咁就有機會係用and唔係but了.)

sikingthegreat 2011-04-29 16:20
引用第0樓goodpethk1112011-04-25 13:28發表的“如何有效地學英文?”:

所以我絕少查.....
有時用前文後理去估仲好, 日後會更易記得.

通常遇到2,30個生字, 會記得1個. (當然, 有快有慢, 視乎個生字係咩性質, 常唔常見, 係唔係你興趣範圍入面常見etc)

咁冇野架, 當你第2,30次見到呢個字, 就會記得架喇. 所以..... 見到+查左一次個字點解係冇咩用嘅......

sikingthegreat 2011-04-29 16:21
引用第8樓yanyan2011-04-25 16:12發表的“”:

我以前就係咁, 每篇match report都睇晒, 再加埋全部columns

sikingthegreat 2011-04-29 16:24
引用第10樓arsenal2011-04-25 16:42發表的“”:
接觸得多先會記入腦 [表情]
從興趣入手,你鍾意睇波既咪上 skysports、bbc、espn 呢 d 睇下英文足球新聞,培養左個習慣先
.......

引用第11樓peter012011-04-25 16:47發表的“”:
讀/聽新聞固然好
但都不及睇美劇好
學返D實用的美文對話方式
即使可能你grammar唔好都可以呃到吓人 [表情]

實用會話黎講, 美劇係唔錯.

不過唔知樓主有冇話鍾意英式定美式英文喇.... 我就係俾以前pearl播d美劇搞到學左d 美式口音, 想轉返英式都好唔容易   以前d英劇真係好唔得, 冇得揀, 但而家已經有進步, 所以都可以係美劇以外嘅選擇~~

busters 2011-04-29 18:09
引用第27樓sikingthegreat2011-04-29 16:24發表的“”:
實用會話黎講, 美劇係唔錯.
不過唔知樓主有冇話鍾意英式定美式英文喇.... 我就係俾以前pearl播d美劇搞到學左d 美式口音, 想轉返英式都好唔容易 [表情]   以前d英劇真係好唔得, 冇得揀, 但而家已經有進步, 所以都可以係美劇以外嘅選擇~~

doctor who,QI,IT crowd

classic D o既有black adder,a bit of fry and laurie,jeeves and wooster

托利斯 2011-04-29 19:24
引用第28樓yipsun2011-04-29 18:09發表的“”:
doctor who,QI,IT crowd
classic D o既有black adder,a bit of fry and laurie,jeeves and wooster [表情]

QI
個個主持Stephen Fry大有來頭,
英國而家勁多呢類以搞笑模式開設既辯論節目。
超正

busters 2011-04-29 20:30
引用第29樓托利斯2011-04-29 19:24發表的“”:
QI [表情]
個個主持Stephen Fry大有來頭,
英國而家勁多呢類以搞笑模式開設既辯論節目。
超正 [表情]

stephen fry係國寶

a bit of fry and laurie,jeeves and wooster 係stephen fry & hugh laurie做主角

Kenny 2011-05-03 21:45
依家見到有字唔識,都會查一查,寫意思之外,都會睇返d分開位,咁其實點樣由分開位,即時知道果字點讀??(上網查另計)

eg: ter-rif-ic

睇字典係咁分,但你即時問我果字點讀,就唔知

sikingthegreat 2011-05-03 22:01
引用第31樓goodpethk1112011-05-03 21:45發表的“”:
依家見到有字唔識,都會查一查,寫意思之外,都會睇返d分開位,咁其實點樣由分開位,即時知道果字點讀??(上網查另計)
eg: ter-rif-ic
睇字典係咁分,但你即時問我果字點讀,就唔知

通常希聲母先有得發聲~~
所以一有聲母就應該差唔多可以"分開"

好似TERRIFIC嘅"E", "I"同埋"I"

Kenny 2011-05-03 22:12
引用第32樓sikingthegreat2011-05-03 22:01發表的“”:
通常希聲母先有得發聲~~
所以一有聲母就應該差唔多可以"分開"
好似TERRIFIC嘅"E", "I"同埋"I"

聲母就聽得多,希聲母又係咩??

sikingthegreat 2011-05-03 22:49
引用第33樓goodpethk1112011-05-03 22:12發表的“”:
聲母就聽得多,希聲母又係咩??

打錯.... 係聲母

Kenny 2011-05-04 12:53
引用第34樓sikingthegreat2011-05-03 22:49發表的“”:
打錯.... 係聲母 [表情] [表情]

鬼仔 2011-05-17 00:02
glee係J2做完未呀?

鬼仔 2011-05-17 00:09
借個topic黎問小小野
he is a private person.he does not want others to know his secrets.
呢句好怪...可以點樣改
而家個英文老師好差...有時我岩都以為自己錯 好驚

丹尼屎 2011-05-17 01:46
引用第37樓鬼仔2011-05-17 00:09發表的“”:
借個topic黎問小小野 [表情] [表情] [表情]
he is a private person.he does not want others to know his secrets.
呢句好怪...可以點樣改 [表情]
而家個英文老師好差...有時我岩都以為自己錯 [表情] 好驚 [表情]

he is a depressive person. he is reluctant to let others know his secrets.

咁樣 o 唔 ok?

劍孤行 2011-05-17 15:13
連拼音都唔識點算

鬼影炎光 2011-05-17 15:20
引用第14樓tc22182011-04-25 18:19發表的“”:
溝鬼妹﹐ABC [表情]

你講左我最想講果樣

Obadiah 2011-05-17 16:56
引用第37樓鬼仔2011-05-17 00:09發表的“”:
借個topic黎問小小野 [表情] [表情] [表情]
呢句好怪...可以點樣改 [表情]
而家個英文老師好差...有時我岩都以為自己錯 [表情] 好驚 [表情]

He is an introvert who does not like to share his secrets.
咁樣會唔會好d?

sikingthegreat 2011-05-17 19:50
引用第41樓Obadiah2011-05-17 16:56發表的“”:
He is an introvert who does not like to share his secrets.
咁樣會唔會好d?

我覺得咁樣講幾好
我對於"private person"都係咁理解.
不過我又覺得句子前半同後半好似關係不大咁, 所以唔知個"private person"係咁呢個意思.

sikingthegreat 2011-05-17 19:55
所以俾我, 我可能會咁寫: privacy/ sense of security is of great importance to him, so he would like to keep his personal (little) secrets to himself.   (其實真係好視乎"private person"係傳達緊咩意思)

鬼仔 2011-05-17 21:35
引用第43樓sikingthegreat2011-05-17 19:55發表的“”:
所以俾我, 我可能會咁寫: privacy/ sense of security is of great importance to him, so he would like to keep his personal (little) secrets to himself.   (其實真係好視乎"private person"係傳達緊咩意思)

其實句野係我miss作既,我就係唔知係唔係可以private person咁用.因為真係未聽過

promenade佢話可以解游船可...又係唔知岩唔岩

sikingthegreat 2011-05-18 16:39
引用第44樓鬼仔2011-05-17 21:35發表的“”:
其實句野係我miss作既,我就係唔知係唔係可以private person咁用.因為真係未聽過 [表情]
promenade佢話可以解游船可...又係唔知岩唔岩 [表情]

private person.... 真係幾少聽人咁講....

promenade.... 可以咁用, 不過略嫌正式左少少..... 佢呢隻遊船河會似係嗰d.... 舉個例就會似係夜晚俾你搭一兩個鐘, 喺維港中間兜一個圈, 包埋個dinner之類嗰d.

如果你係想講同一班friend租隻船出去玩, 去beach玩半日再返黎嗰隻, 我覺得用cruise已經好好~~ (一黎我真係唔鍾意用埋d唔多見嘅vocab, 二黎用呢個字成件事"活"好多)

simple english is good english~~

http://hk.news.yahoo.com/article/100303/4/gu6d.html

Obadiah 2011-05-18 17:03
引用第45樓sikingthegreat2011-05-18 16:39發表的“”:
private person.... 真係幾少聽人咁講.... [表情]
promenade.... 可以咁用, 不過略嫌正式左少少..... 佢呢隻遊船河會似係嗰d.... 舉個例就會似係夜晚俾你搭一兩個鐘, 喺維港中間兜一個圈, 包埋個dinner之類嗰d.
.......

like simply english=good english

鬼仔 2011-05-18 22:00
引用第45樓sikingthegreat2011-05-18 16:39發表的“”:
private person.... 真係幾少聽人咁講.... [表情]
.......

原來可以係咁解,一直都以為只係解海濱長廊...

查看完整版本: [-- 如何有效地學英文? --] [-- top --]