查看完整版本: [-- 數學難題 2 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 數學難題 2 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

煙花 2011-05-14 00:44

數學難題 2

用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

煙花 2011-05-14 00:46

星淺 2011-05-14 00:55
損失了100元 賠麵包店先
損失了找給客人的 75元
損失了麵的費用 25元

total=200元

其實應該仲有麵既成本未計

煙花 2011-05-14 01:03

英俊 2011-05-14 01:03
點解唔係0?

煙花 2011-05-14 01:04

英俊 2011-05-14 01:06
一開始
A:25蚊的麵,100蚊假錢   B:100蚊真錢
之後
A:25蚊的麵,100蚊真錢   B:100蚊假錢
比咗麵錢後
A:100蚊客人比的真錢+換返來的25蚊真錢         B:100蚊假錢
再之後
A:100蚊假錢+換返來的25蚊真錢         B:100蚊真錢

即係A由原先的A:25蚊的麵,100蚊假錢變做A:100蚊假錢+換返來的25蚊真錢
只係由麵變錢姐,無蝕

劍孤行 2011-05-14 01:09
有100 元是假鈔要賠100
有25 元是麵價格又蝕25 元
有75 元找給客人又蝕75元

100+75+25=200元

煙花 2011-05-14 01:10

英俊 2011-05-14 01:12
引用第8樓煙花2011-05-14 01:10發表的“”:
收左假錢點解可以唔蝕抵下仲不失霸氣
可唔可以下次真人示範下 [表情]
.......

如果一開始個A以為係真錢,點知變假錢

咪蝕100囉

煙花 2011-05-14 01:13

星淺 2011-05-14 01:14
引用第3樓煙花2011-05-14 01:03發表的“”:
咁佢有收到麵包店老闆WOW 100蚊架WOW,賠返100唔係平手咩?

變左等於佢問麵包店借100蚊
咁借左是要還的
佢將借左黎的75蚊又洗埋出去俾客人 剩番25蚊係手
咁佢要交多75蚊出黎+個25蚊還番俾麵包店
仲有麵既價錢25蚊無收到
就咁睇又真係似100蚊

劍孤行 2011-05-14 01:16
引用第6樓英俊2011-05-14 01:06發表的“”:
一開始
之後
比咗麵錢後
.......

唔係好明寫咩

星淺 2011-05-14 01:18
但係麵本身係+25
而家變-25
+25-(-25)都已經變左蝕50啦
死喇 亂哂喇

英俊 2011-05-14 01:18
引用第12樓劍孤行2011-05-14 01:16發表的“”:
唔係好明寫咩

一開始
呀A向B換錢之後
個客人比咗麵錢後
A:100蚊客人比的真錢+換返來的25蚊真錢         B:100蚊假錢
個B走來問呀A追數
A:100蚊假錢+換返來的25蚊真錢         B:100蚊真錢

即係A由原先的A:25蚊的麵,100蚊假錢變做A:100蚊假錢+換返來的25蚊真錢
只係由麵變錢姐,無蝕

煙花 2011-05-14 01:19

英俊 2011-05-14 01:20
引用第15樓煙花2011-05-14 01:19發表的“”:
但E+有A B, C3個人物WOW....點解你A,B2個人就可以解釋曬 [表情]

因為C由100蚊的真錢
變咗做A的75蚊,由B到換返來的真錢+食咗的25蚊麵錢

所以唔關事

英俊 2011-05-14 01:21
引用第13樓星淺2011-05-14 01:18發表的“”:
但係麵本身係+25
而家變-25
+25-(-25)都已經變左蝕50啦
死喇 亂哂喇 [表情]

做呢d題目好易亂...一定要step by step咁做先明白

煙花 2011-05-14 01:22

煙花 2011-05-14 01:23

英俊 2011-05-14 01:24
引用第18樓煙花2011-05-14 01:22發表的“”:
下...點解唔太關事?
你話打平手都關事架 [表情]

咁我講埋囉

一開始
A:25蚊的麵,100蚊假錢   B:100蚊真錢 C:100蚊真錢
呀A向B換錢之後
A:25蚊的麵,100蚊真錢   B:100蚊假錢   C:100蚊真錢
個客人比咗麵錢後
A:100蚊客人比的真錢+換返來的25蚊真錢     B:100蚊假錢   C:75蚊由B換返來的真錢+25蚊的麵
個B走來問呀A追數
A:100蚊假錢+換返來的25蚊真錢         B:100蚊真錢   C:75蚊由B換返來的真錢+25蚊的麵

只係由麵變錢姐,無蝕

煙花 2011-05-14 01:27

劍孤行 2011-05-14 01:27
引用第20樓英俊2011-05-14 01:24發表的“”:
咁我講埋囉 [表情]
一開始
A:25蚊的麵,100蚊假錢   B:100蚊真錢 C:100蚊真錢
.......

你想講3個人既俾左幾錢牙麻

睇到我好辛苦

我都要SLEEPING

英俊 2011-05-14 01:28
A=麵店老板   B=麵包店老板 C=客人

煙花 2011-05-14 01:29

hohoho2 2011-05-14 01:30
引用第19樓煙花2011-05-14 01:23發表的“”:
我聽日再上黎睇下,唔該曬各位好友
我覺得答案都係100

點計都係100

英俊 2011-05-14 01:32
引用第24樓煙花2011-05-14 01:29發表的“”:
我睇得明啦
即係麵變假錢就唔係損失? [表情]

如果個麵店老細一早知佢揸住果張係假錢,咁就無

但如果個麵店老細唔知佢揸住果張係假錢,咁就係蝕100

煙花 2011-05-14 01:33

智者 2011-05-14 02:38
cash $175 + 麵既成本

175<=答案<=200

比我就會答175

萊斯特 2011-05-14 03:07
麵店老闆4次交收:

- | 25(麵)-------100(假)------75-------100
+| 100(假)------100----------0---------0---

- | 25, 75, 100
+| 100

- | 25, 75
+|

蝕100蚊

假設麵店老闆所攞去換既100 元假鈔是客人剛剛俾既(i.e.客人付假鈔)

-------------------------------------------------------------------------
可以用另一個假設去做e題
就係麵店老闆攞張假鈔去呃麵包店老闆
不過e個假設比較唔合理, 麵店老闆要呃麵包店老闆隨時都可以, 唔洗要等到有客人用100元俾錢先出招

ab34 2011-05-14 04:06
唔係125咩?

ab34 2011-05-14 04:08
佢收唔番麵個25蚊,仲要賠100俾麵包店老闆,姐係損失125蚊

frankie 2011-05-14 04:21
其實向隔壁麵包店老闆換了100 (其實係攪亂你)

因為假錢最後都要比番100隔壁麵包老闆
即係同自已有100 找一樣

所以覺得收100(假) --> 支出 75 +25(麵面錢)
損失未即係100 羅

ab34 2011-05-14 04:24
引用第32樓frankie2011-05-14 04:21發表的“”:
其實向隔壁麵包店老闆換了100 (其實係攪亂你)
因為假錢最後都要比番100隔壁麵包老闆
即係同自已有100 找一樣
.......

75元點黎?

sillyjanny 2011-05-14 04:30
Answer:$100

麵0既成本:$25
賠比麵包老闆:$100

原有真錢:$100, 比左$75 個客, 仲有$25剩

蝕:100+25﹣25=$100

ab34 2011-05-14 04:55
係一百呀,明了

ab34 2011-05-14 04:56
星淺個解答係正確的

tc2218 2011-05-14 05:35
assume埋差價計埋麵所賺既利潤
答案係200

kamch116 2011-05-14 05:49
我計到75既,應該有ANSWER嫁啵...

Bun 2011-05-14 11:36
簡單D...
諗麵包店老闆:冇賺/損失..

諗客人:賺左碗面(25蚊)同75蚊.......加埋100蚊...

咁麵店老闆自然損失左100蚊..

hkbbfan 2011-05-14 18:21
由頭到尾既+同-應該係咁...由麵店老闆既角度
-25 (面)
+100(假鈔)
-100(假鈔)
+100(真錢)
-75(真錢)
-100(真錢)
-----------------------------------------
TOTAL:-100
所以應該係蝕左100蚊....

jov 2011-05-14 20:13
正常交易時

麵店老闆得到賣一碗面既利潤

收到100假鈔

麵店老闆得到(賣一碗面既利潤-100)

麻凡 2011-05-14 20:34
好舊la喎, 多年前的經典題.........好友都好似post過.........

煙花 2011-05-14 23:41

朗拿度 2011-05-14 23:54
面店張假100 同面包張真100, 換左2次, 當打個和.
請左個客食碗面, 比多75比佢打的返屋企, 蝕100. 笑容唔駛錢

MatthewB 2011-05-15 00:29
題目無講碗面成本幾多. no solution

05cw2 2011-05-15 11:25
$200

fatman 2011-05-15 11:30
又係經典題

可可粉 2011-05-15 14:17
蝕$75+碗麵既成本

可可粉 2011-05-15 14:22
客人去麵店吃一碗麵價格是25 元, 客人付給麵店老闆100 元 ---> 老闆+$100
麵店老闆沒得找零,麵店老闆拿100 元, 向隔壁麵包店老闆換了100 元零錢 ----> no change
麵店老闆再將換來的零錢其中 75 元找給客人,客人離開 -----> 老闆- $75
稍後麵包店老闆發現剛麵店老闆給的100 元是假鈔, 故要麵店老闆賠償,請問麵店老闆 老闆- $100
所以 老闆+$100- $75- $100 = -$75 同蝕麵的成本

查看完整版本: [-- 數學難題 2 --] [-- top --]