查看完整版本: [-- 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

Kenny 2011-05-15 19:04

有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??

如題,想了解一下

另外,有人話England London以外既地方同Scotland差唔多(這裡指物價,生活費etc),is it true??

MatthewB 2011-05-17 05:12
uni?

sillyjanny 2011-05-17 05:53
引用第0樓goodpethk1112011-05-15 19:04發表的“有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??”:
如題,想了解一下 [表情]
另外,有人話England London以外既地方同Scotland差唔多(這裡指物價,生活費etc),is it true??

真係好DEPEND ON 邊個AREA, 你想去SCOTLAND 邊度先?
唔同AREA 個生活費都會唔同。
仲有冇英國其他地方可以揀?!
我可以比下意見

LCHB 2011-05-17 18:47
引用第0樓goodpethk1112011-05-15 19:04發表的“有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??”:
如題,想了解一下 [表情]

謝matthew refer
sosad, 小弟而家響glasgow讀緊大學 (University of Glasgow), 但係如果你叫我compare既話, 我真係唔係好識, 因為小弟一黎到英國讀書就係去glasgow, 但係我可以幫你問下我d黎得耐d既friend點睇

假設你係俾international fees讀undergrad...
讀arts degree 學費來年收11500鎊一年, non-arts就15000, medic/dental個堆就27000<---呢個肯定加左好多, 我唔係俾呢個數. 我唔知其他uni係咪咁啦, 我個間就無論往後收新生個學費加既多, 舊生都係俾返year 1 take in時候所quote既價錢
2011-2012: http://www.gla.ac.uk/media/media_194348_en.pdf
2010-2011: http://www.gla.ac.uk/media/media_173214_en.pdf

住屋
如果跟Uni住, basic的一間single room, shared kitchen & bathroom個d就應該320鎊到一個月 (包水電煤internet)
自己出面租屋住既話就多數唔包電煤internet,
一個人住響uni/city area大概都係400-475 per month
同人share 2 bedroom就大概300-350per month
出去同d三唔識七既租d shared flat就∼200-300(個range真係幾大, 完全睇入面究竟核唔核突/靚唔靚)
出面租樓幾睇彩數, 有時d屋平起上黎真係幾荀, 但係個d好快會俾人take左

生活雜項
小弟夜晚多數就自己整野食, 間中同friend gathering就可能會出街食, 極少出街wet (入club次數一隻手數得曬), 頂多都係同d HK朋友屋企dinner+飲下酒
小弟得year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~160鎊, 而家我估應該上到200-220

(edit返條數)

Kenny 2011-05-17 19:14
引用第1樓KaiMatthewBot2011-05-17 05:12發表的“”:
uni?

yes...

Kenny 2011-05-17 19:15
引用第2樓sillyjanny2011-05-17 05:53發表的“”:
真係好DEPEND ON 邊個AREA, 你想去SCOTLAND 邊度先?
唔同AREA 個生活費都會唔同。
仲有冇英國其他地方可以揀?!
我可以比下意見

london以外,又唔多華人的...

Kenny 2011-05-17 19:18
引用第3樓LCHB2011-05-17 18:47發表的“”:
sosad, 小弟而家響glasgow讀緊大學 (University of Glasgow), 但係如果你叫我compare既話, 我真係唔係好識, 因為小弟一黎到英國讀書就係去glasgow, 但係我可以幫你問下我d黎得耐d既friend點睇
假設你係俾international fees讀undergrad...
.......

你依家係讀year 2?其實一年scotland study life係咪可以做到接近20萬但唔過??(乜都計)
假設我想讀有關英文既科,e.g:英國文學...

sillyjanny 2011-05-17 19:18
引用第3樓LCHB2011-05-17 18:47發表的“”:
.......

唔係間間UNI 都係收返YEAR 1 TAKE IN 果個FEE
BRISTOL 年年加學費, 今年我交 £14950

sillyjanny 2011-05-17 19:21
引用第5樓goodpethk1112011-05-17 19:15發表的“”:
london以外,又唔多華人的... [表情] [表情] [表情]

英國度度多都華人架啦,
D人成日話多華人0既地方就學唔到ENG
E D 野好死, 好DEPEND 自己點學英文
因為係一定有外國course mate, 睇下你同唔同到人地FRD
有華人係好, 如果搬出黎住, 文化差異冇咁大, 生活方便D

Kenny 2011-05-17 19:34
引用第8樓sillyjanny2011-05-17 19:21發表的“”:
英國度度多都華人架啦,
D人成日話多華人0既地方就學唔到ENG
E D 野好死, 好DEPEND 自己點學英文
因為係一定有外國course mate, 睇下你同唔同到人地FRD
.......

其實london以外既uni.,ranking中上果d,同scotland首幾名果d uni.既fee差唔多?
如果想讀英國文學,有咩u in scotland/england 比較出名依一科??

煙花 2011-05-17 19:45
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

sikingthegreat 2011-05-17 19:46
.......

year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~240鎊, 而家我估應該上到300

你呢個240係包括d咩架? 好似咁貴咁嘅.... (照計應該唔包住啦?)

sillyjanny 2011-05-17 19:51
http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-english

http://extras.timesonline.co.uk/stug/universityguide.php
你可以睇下E 2個RANKING,
一個係科目RANKING, 一個係OVERALL RANKING
不過我重視睇student satisfaction 多D。

係有冇D 關於E科0既野想問? 我HOUSEMATE 係讀緊, 可以幫你問下

Kenny 2011-05-17 20:10
引用第12樓sillyjanny2011-05-17 19:51發表的“”:
http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-english
http://extras.timesonline.co.uk/stug/universityguide.php
你可以睇下E 2個RANKING,
一個係科目RANKING, 一個係OVERALL RANKING
.......

英國文學=art類?
而依科英文名又係...?
students satisfaction=開心指數?
你果homemate讀緊依一科??可以幫我問下通常要入依科ielts要去到咩level?
英國文學主要係讀咩的?
其實仲有冇d科係好似英國文學咁,都係以英文為基本的
因為我實在好中意英文,想向依一類科目發展...

LCHB 2011-05-17 20:26
引用第11樓sikingthegreat2011-05-17 19:46發表的“”:
year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~240鎊, 而家我估應該上到300
你呢個240係包括d咩架? 好似咁貴咁嘅.... (照計應該唔包住啦?)

謝指出, 真係計錯左, 覆返excel條數原來督小左月數黎除
我year 1應該~160就可以頂一個月

呢個數包
regular: 買野食, 打波
one-off/random: 出街dinner, 好間唔鐘d行街買野

LCHB 2011-05-17 20:28
引用第13樓goodpethk1112011-05-17 20:10發表的“”:
英國文學=art類?
你果homemate讀緊依一科??可以幫我問下通常要入依科ielts要去到咩level?
.......

english literature??

Kenny 2011-05-17 20:40
St Andrews 難唔難入?見佢english literature第5,好似唔錯

但overall全uk第5,咪好難入?

sillyjanny 2011-05-17 20:40
引用第13樓goodpethk1112011-05-17 20:10發表的“”:
英國文學=art類?
.......

以BRISTOL 黎講, IELTS 要7.5 in all part

http://www.bristol.ac.uk/prospectus/undergraduate/2012/pdf/courses-a-e.pdf
P.76-77

但係以我所知, 就好似唔同我地平時上英文堂咁。以文學為主, 平時要睇好多書
你有冇睇過Shakespearean D 書?!

Kenny 2011-05-17 20:44
引用第17樓sillyjanny2011-05-17 20:40發表的“”:
以BRISTOL 黎講, IELTS 要7.5 in all part
http://www.bristol.ac.uk/prospectus/undergraduate/2012/pdf/courses-a-e.pdf
P.76-77
.......

其實我都未諗點想讀咩科,但一定唔會理
商,就mama,始終興趣係英文主科到
以你所知,有咩科係以英文為根基的?再深入了解??

LCHB 2011-05-17 20:54
引用第6樓goodpethk1112011-05-17 19:18發表的“”:
你依家係讀year 2?其實一年scotland study life係咪可以做到接近20萬但唔過??(乜都計)
假設我想讀有關英文既科,e.g:英國文學...

第三年
我會覺得好燜, 你知而家d匯率幾咁浮動架啦, 1GBP=12.6HKD

LCHB 2011-05-17 20:57
引用第16樓goodpethk1112011-05-17 20:40發表的“”:
St Andrews 難唔難入?見佢english literature第5,好似唔錯
但overall全uk第5,咪好難入?

入UCAS應該會有entry requirement睇

LCHB 2011-05-17 21:01
引用第18樓goodpethk1112011-05-17 20:44發表的“”:
冇 [表情]

何謂深入了解? linguistics?

sillyjanny 2011-05-17 21:01
引用第18樓goodpethk1112011-05-17 20:44發表的“”:
冇 [表情]

如果你冇睇過, 就麻煩啦。D 英國人由細就睇到大, 佢地好熟D 書, 如果你去讀, 就好似去讀中國文學, 但係冇睇過紅樓夢, 唐詩一樣。

你係鍾意HK 教英文果個模式去學英文?
英國係有學英文0既COURSE 但係唔係DEGREE, 果D 真係學英文。

你不如DL 本prospective 黎睇, 睇下有咩科0岩自己。
我果條LINK 係本野0既一半, 你可以睇埋另一半

CHUCK 2011-05-17 21:12
LCHB 都幾慳
我唔買野 淨係拎黎食
你百六蚊計唔計買送@@?

每個月我多你好多喎

LCHB 2011-05-17 21:16
引用第23樓CHUCK2011-05-17 21:12發表的“”:
LCHB 都幾慳
我唔買野 淨係拎黎食
每個月我多你好多喎 [表情] [表情] [表情]

已計(btw, 呢個係鎊唔係港銀wor)

CHUCK 2011-05-17 21:23
引用第24樓LCHB2011-05-17 21:16發表的“”:

我知呀
買埋送一個月都係200$到???

我係澳洲
日日食垃圾 都做唔到呢個數字

sillyjanny 2011-05-17 21:25
引用第24樓LCHB2011-05-17 21:16發表的“”:

真係好少 =V=
我買送以前一個星期20磅去買
E家D野貴左好多, 要用30磅一個星期買送, 一個月都120磅。

LCHB 2011-05-17 21:29
引用第25樓CHUCK2011-05-17 21:23發表的“”:
我知呀
買埋送一個月都係200$到???
我係澳洲
.......

我細佬響canberra, 佢之前都同我講佢個邊使費係唔少野

LCHB 2011-05-17 21:31
引用第26樓sillyjanny2011-05-17 21:25發表的“”:
真係好少 =V=
我買送以前一個星期20磅去買
E家D野貴左好多, 要用30磅一個星期買送, 一個月都120磅。

今時唔同往日 (both物價&自己的買野既pattern)
tesco meal deal夠膽死兩鎊加到兩鎊半, 我俾多80p食boots好過

CHUCK 2011-05-17 21:38
引用第27樓LCHB2011-05-17 21:29發表的“”:
我細佬響canberra, 佢之前都同我講佢個邊使費係唔少野 [表情] [表情]

係好貴
我好慳咁通常都係食下通粉 麵呀
買d ham, bacon, 丸之類
食到10日到~ 都40$-50$最少

仲未計有時豪爽出去食飯呢

sillyjanny 2011-05-17 21:44
引用第28樓LCHB2011-05-17 21:31發表的“”:
今時唔同往日 (both物價&自己的買野既pattern)
tesco meal deal夠膽死兩鎊加到兩鎊半, 我俾多80p食boots好過 [表情] [表情]

係 同埋唔明英國D菜可以貴過D肉 = =
E家買菜同生果為主, 張單係貴過以前!

Kenny 2011-05-17 21:45
引用第22樓sillyjanny2011-05-17 21:01發表的“”:
如果你冇睇過, 就麻煩啦。D 英國人由細就睇到大, 佢地好熟D 書, 如果你去讀, 就好似去讀中國文學, 但係冇睇過紅樓夢, 唐詩一樣。
你係鍾意HK 教英文果個模式去學英文?
英國係有學英文0既COURSE 但係唔係DEGREE, 果D 真係學英文。
.......

咁大獲...= =
HK 教英文果個模式=唉...
只可以講,我好enjoy每一個學英文既機會,可能係咁,特別對英文有種興趣...
btw,邊到可以dl本prospective??

sillyjanny 2011-05-17 21:54
引用第31樓goodpethk1112011-05-17 21:45發表的“”:
咁大獲...= =
HK 教英文果個模式=唉...
只可以講,我好enjoy每一個學英文既機會,可能係咁,特別對英文有種興趣...
btw,邊到可以dl本prospective??

上唔同大學0既網, 去睇undergraduate d course, 之後就會溫到prospective.
比較下唔同大學, 唔同課程。

Kenny 2011-05-17 22:05
引用第32樓sillyjanny2011-05-17 21:54發表的“”:
上唔同大學0既網, 去睇undergraduate d course, 之後就會溫到prospective.
比較下唔同大學, 唔同課程。

thanks you
我依家有個大難題,就係睇英文書
我平日都會睇英文書,我睇緊果本係一位英國球員既自傳,有成4百頁
問題黎了,依家我見有唔識既字,都會做筆記,mark返d中文意思,例句等
但,通常係一次過睇幾頁,mark底唔識既字,後期再做筆記/邊做筆記邊睇?
我...發覺自己查完字典唔做筆記係會唔記得果字,雖然做左都有時唔記得,但都可以即時睇返筆記ma
anyway,依家睇依本書可以話有少少辛苦.如果我身邊冇字典,我照睇,都大概明果意思,但我唔想只係做到明果意思,而係想每隻字都知佢點解(想識多d vocab.),下次再見隻字就知點解...

托利斯 2011-05-17 23:49
引用第30樓sillyjanny2011-05-17 21:44發表的“”:
係 同埋唔明英國D菜可以貴過D肉 = =
E家買菜同生果為主, 張單係貴過以前!

我係英國嚴重缺乏吃水果
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦

sillyjanny 2011-05-18 01:33
引用第34樓托利斯2011-05-17 23:49發表的“”:
我係英國嚴重缺乏吃水果 [表情]
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc [表情]
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉 [表情]
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦 [表情]

所以我今年9月返英國時, 都係帶好多麵過黎, 不過我好少食仔麵, 我帶好多蝦子麵過黎。
仲有帶埋D湯包, 咖哩, 有時會偷運XO牆同乾瑤柱 XDXD

我食面可以冇料, 但係我一定要有好多菜同一隻蛋。

LCHB 2011-05-18 05:41
引用第35樓sillyjanny2011-05-18 01:33發表的“”:
所以我今年9月返英國時, 都係帶好多麵過黎, 不過我好少食仔麵, 我帶好多蝦子麵過黎。
仲有帶埋D湯包, 咖哩, 有時會偷運XO牆同乾瑤柱 XDXD
我食面可以冇料, 但係我一定要有好多菜同一隻蛋。

嘩, 你運咁多野既
我淨係試過運一次臘腸, 跟住咁arm個次落機俾人截, 好彩我個日表現鎮定+d成幾個禮拜無講過既英文神奇地無lud拖先死唔去

sillyjanny 2011-05-18 05:49
引用第36樓LCHB2011-05-18 05:41發表的“”:
嘩, 你運咁多野既 [表情] [表情]
我淨係試過運一次臘腸, 跟住咁arm個次落機俾人截, 好彩我個日表現鎮定+d成幾個禮拜無講過既英文神奇地無lud拖先死唔去 [表情] [表情]

其實唔算多,我今次帶左盒蛋卷果黎XD
之後有D野, 屋企人會寄船果黎, 明明只係叫佢地幾樣野黎, 之後一開箱變左十幾樣野。 會冇啦啦又多左D湯包, 花旗參片, 海底椰片, 藥, 臘腸 =V=

不過我咁多次都冇比人截, 可能我係早機同埋0係LONDON 落機, 4,5:00 D人都未訓醒

sikingthegreat 2011-05-18 16:26
引用第34樓托利斯2011-05-17 23:49發表的“”:
我係英國嚴重缺乏吃水果 [表情]
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc [表情]
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉 [表情]
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦 [表情]

點解嘅.... 其實英國都好多水果下....

d blueberry, blackberry, raspberry, strawberry, kiwi, peach 我都好鍾意, 嗰d咩咩berry, 平過hk添喎~~

麵就真係.... 喺hk買過去啦~~ d一紮紮嘅蝦子麵, 同埋嗰d壽土牌麵, 我會帶好多過去~~

不過我都好鍾意嗰邊d salad同sandwich, 所以對我黎講其實問題唔係太大.

sikingthegreat 2011-05-18 16:33
引用第14樓LCHB2011-05-17 20:26發表的“”:
謝指出, 真係計錯左, 覆返excel條數原來督小左月數黎除 [表情] [表情]
我year 1應該~160就可以頂一個月
呢個數包
.......

明白~~ 即係160 pounds一個月~~
引用第23樓CHUCK2011-05-17 21:12發表的“”:
LCHB 都幾慳
我唔買野 淨係拎黎食

每個月我多你好多喎 [表情] [表情] [表情]

係咩? 但我嘅使費再少過佢一截喎如果唔計去旅行.... 唔怪得我有閒錢去旅行, 一定係平時慳埋慳埋得返黎的了~~

我睇返以前, 我一個月嘅平均洗費... 即係所有用錢 - 學費 - 住宿 - 水電煤internet 大約係130-140左右.... 呢個係包晒一個月內d食野, 出街, 呢樣嗰樣再加埋睇一次波嘅洗費 (transportation + match ticket)

LCHB 2011-05-18 19:15
引用第39樓sikingthegreat2011-05-18 16:33發表的“”:
係咩? 但我嘅使費再少過佢一截喎如果唔計去旅行.... 唔怪得我有閒錢去旅行, 一定係平時慳埋慳埋得返黎的了~~
我睇返以前, 我一個月嘅平均洗費... 即係所有用錢 - 學費 - 住宿 - 水電煤internet 大約係130-140左右.... 呢個係包晒一個月內d食野, 出街, 呢樣嗰樣再加埋睇一次波嘅洗費 (transportation + match ticket)

super cost cutter
which city did u stay in?

sillyjanny 2011-05-18 19:45
引用第39樓sikingthegreat2011-05-18 16:33發表的“”:

一個用130﹣140

係bristol D野貴, 定我用好多錢...點解你地可以用得咁少?!

Kenny 2011-05-18 19:49
引用第33樓goodpethk1112011-05-17 22:05發表的“”:
thanks you
我依家有個大難題,就係睇英文書
我平日都會睇英文書,我睇緊果本係一位英國球員既自傳,有成4百頁
問題黎了,依家我見有唔識既字,都會做筆記,mark返d中文意思,例句等
.......

Kenny 2011-05-19 00:27
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity

University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
University of Glasgow 既English

四間中,邊間係English科方面比較出名??就以上方向,邊間相對上難入/易入?

不知什麼原因,本人傾向scotland留學多於england(可能是scotland University的古堡特色吧...)

但,本人也希望收集大家的意見,說說在England有什麼University在English Language較出色?可供小弟參考...

thanks
P.S:小弟今年17,自己心裹計劃在明年暑假到Scotland/England留學,會否太早/大遲??假設明年留學計劃成事,讀3年,都只是21,這沒太大關係吧??

LCHB 2011-05-19 00:48
引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity
University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
.......

溫馨提示: 正常england/HK 3-year degree course響scotland都會變做四年制

sikingthegreat 2011-05-19 03:27
引用第40樓LCHB2011-05-18 19:15發表的“”:
super cost cutter [表情] [表情]
which city did u stay in?

NEWCASTLE~~

i imagine it's slightly cheaper (in terms of living cost) compared to glasgow, maybe that's why~~

sikingthegreat 2011-05-19 03:37
引用第41樓sillyjanny2011-05-18 19:45發表的“”:
一個用130﹣140[表情] [表情] [表情]
係bristol D野貴, 定我用好多錢...點解你地可以用得咁少?! [表情] [表情] [表情]

一黎南面貴, 二黎我慳. (為左儲錢睇波, 旅行, 要慳D使....)

sillyjanny 2011-05-19 04:24
引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
.......

我唔會揀st andrews 因為入面D人好posh, 唔係個個都好鐘意同asia 做朋友, 你識得唔夠多英國野, 好難搭到咀。

你有冇考AL? 你拎咩qualification 去apply uni?

仲有scotland 0既口音係同英格蘭唔同, 雖然唔係全部professor/lecturers 都係Scottish,不過有需要諗埋E一點。 如果初初D scottish 口音未聽慣, 可能上堂會有D 吃力

LCHB 2011-05-19 05:45
引用第47樓sillyjanny2011-05-19 04:24發表的“”:
我唔會揀st andrews 因為入面D人好posh, 唔係個個都好鐘意同asia 做朋友, 你識得唔夠多英國野, 好難搭到咀。
你有冇考AL? 你拎咩qualification 去apply uni?
.......

個人經驗分享: 聽lecture一般都唔係問題, 因為始終都係跟住d slide/topic黎講, d字讀音就算有差異都好容易pick up到. 同埋夠quali教既人出身背景差極有限, 就算係scot文, d scot文唔會太難明; 去街邊執條飛仔佢up d野就真係難明喇, 分分鐘會考得起我d local同學. 同/聽多d同學up下野, 我一開始都係齋聽唔talk個d friend, 咪專心聽下佢地點講野先, 好快就可以聽得明/插到嘴

Kenny 2011-05-19 07:31
引用第47樓sillyjanny2011-05-19 04:24發表的“”:
.......

諗住下年暑假前考Ielts,坐6.5望7...
我係第一屆334學生,所以,會用出年2-3月考既HKDSE+Ielts來apply
其實...係咪HKDSE唔好考得太差,而Ielts有6.5-7既話,都唔難入??

查看完整版本: [-- 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? --] [-- top --]